Hoe vind ik balans tussen werk en privé? Dat is en blijft een uitdaging. Het dagelijkse jachtige ritme van werk, huishouden, tijd besteden aan het gezin, sporten en gezellige avonden met vrienden kan ertoe leiden dat je ’s avonds uitgeput op de bank belandt en nauwelijks tijd voor jezelf overhoudt. Vooral nu we steeds meer vanuit huis werken, kan het creëren van de juiste balans tussen werk en privé nog lastiger zijn. Gelukkig hebben wij 9 handige tips die je kunnen helpen om tijd vrij te maken voor zaken die er echt toe doen.
Wat komt aan bod?
- Hoe werk en privé combineren?
- 9 inzichten creëren evenwicht
- Hoe balans werk en privé terugbrengen?
- Veelgestelde vragen rondom werk privé balans
Hoe werk en privé combineren? Herstel de balans
Na een lange werkdag wil je het liefst even ontspannen op de bank, maar thuis gaat alles gewoon door. Helaas schiet ontspanning er dan vaak bij in. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet constant onder druk staat.
Als je merkt dat je steeds vaker moe bent, gestrest raakt en regelmatig moet overwerken, waardoor je afspraken moet afzeggen, dan is je werk-privé balans verstoord. Het is dan belangrijk dat jij inziet dat jouw werk privé balans niet optimaal is.
Hoe breng je dan de rust terug?
Als je de verhouding tussen werk en privé wilt herstellen, is het belangrijk om kritisch te kijken naar hoe je je tijd besteedt. Hoeveel tijd breng je door met werk en hoeveel daarbuiten? Door deze verdeling in kaart te brengen, krijg je beter inzicht in welke aanpassingen nodig zijn. Hieronder vind je negen praktische tips die je daarbij kunnen helpen:
Hoe houd je balans tussen werk en privé? 9 inzichten creëren evenwicht
Geen sociaal leven door werk? Mist de balans tussen werk en gezin?
1. Verhoog je productiviteit: stop met overwerken
Thuiswerken kan de neiging vergroten om langer door te werken. Het wegvallen van reistijd en het feit dat je al thuis bent, kan je namelijk verleiden om wat langer door te gaan. Echter, het is belangrijk om te realiseren dat langer werken niet per se leidt tot meer productiviteit.
Sterker nog, onderzoek heeft aangetoond dat het tegenovergestelde waar is: wanneer je te lang werkt, ben je juist minder productief en werk je minder efficiënt.
Een studie van ‘The Business Roundtable’ heeft namelijk het volgende aangetoond:
“Wanneer een werkschema van meer dan 60 uur per week langer dan twee maanden wordt volgehouden, zal dit een cumulatief effect van verminderde productiviteit voortbrengen. Daarnaast zal het het werkproces zodanig vertragen dat men het sneller had kunnen voltooien in een 40-urige werkweek.”
Met andere woorden, je bent eigenlijk minder efficiënt bezig wanneer je lange dagen maakt. Het is dus beter om na vijf uur werken te stoppen, in plaats van door te knallen. Gedurende deze uren ben je namelijk productiever dan wanneer je dagelijks overwerkt.
Dus, knoop in je oren:
Hoewel je jezelf of je gezin misschien steeds voorhoudt dat overwerken noodzakelijk is, is het in werkelijkheid beter om dat niet te doen. Als je op zoek bent naar een betere balans tussen werk en privé, dan is dit de eerste stap naar een verbeterde balans.
2. Zeg vaker ‘nee’: houd je bezig met taken die er toe doen
Werk en privé balans verbeteren? Het bepalen van prioriteiten en het stellen van duidelijke grenzen zorgt ervoor dat je je uitsluitend bezighoudt met taken waar je de grootste resultaten mee behaalt. En dat kan soms lastig zijn, wanneer je thuiswerkt:
Jouw leidinggevende of collega’s kunnen bijvoorbeeld moeilijk inschatten hoe druk jij bent. Je bent immers niet fysiek aanwezig of zichtbaar. Hierdoor krijg je soms taakjes over de schutting geknikkerd, terwijl je geen tijd hebt.
Het is daarom belangrijk om zelf tijdig je grenzen aan te geven en je planning te bewaken:
Het vinden van een goede balans tussen werk en privé begint bij “nee” te zeggen, zowel op werkgebied als op persoonlijk vlak. Het is simpelweg onmogelijk om alles te doen, en vroeg of laat loop je jezelf voorbij.
Zoals Warren Buffett ooit zei:
“Het verschil tussen succesvolle mensen en zeer succesvolle mensen is dat die zeer succesvolle mensen haast altijd ‘nee’ zeggen tegen alles.”
Doe dat ook!
Zeg niet zomaar “ja”. Wees selectief en kritisch: focus je alleen op taken die daadwerkelijk het grootste effect hebben. Met andere woorden, het is beter om 20% van je tijd te investeren in taken die 80% van de resultaten opleveren. Dit heeft meer impact dan 80% van je tijd te besteden aan zaken die slechts 20% van de resultaten genereren.
Neem daarom de tijd om te bepalen welke taken echt belangrijk zijn en welke het grootste effect hebben. Door deze inzichten zul je wellicht ontdekken dat bepaalde taken eigenlijk minder belangrijk zijn dan je altijd had gedacht.
Het bijhouden van een lijst met afgewezen offerte-aanvragen blijkt bijvoorbeeld niet relevant te zijn. Deze taken kosten veel tijd, maar leveren ze echt iets op? Nee, dat is niet het geval. Het is raadzaam om dergelijke taken uit je planning te schrappen, zodat je je tijd efficiënter kunt benutten!
3. Ga slimmer om met flexibele uren: compenseer
Steeds meer bedrijven hanteren flexibele werktijden en sturen op resultaat, een ontwikkeling die wij als Time Management experts natuurlijk toejuichen! Echter, dit kan ook leiden tot een verstoorde balans tussen werk en privé voor veel kenniswerkers.
Vaak zien we bijvoorbeeld dat er overdag talloze online meetings plaatsvinden die weinig nut hebben. Deze vergaderingen resulteren niet in concrete actiepunten en beslissingen worden niet genomen. Dit kan vervelend zijn, want dit betekent dat je ’s avonds alsnog belangrijke taken moet afhandelen waar je overdag niet aan toegekomen bent.
Wanneer we hier verder op ingaan, horen we vaak het argument dat “nee” zeggen geen optie is en dat het nu eenmaal bij flexibel werken hoort. Iedereen houdt zichzelf voor dat ze de verloren uren op een later moment wel inhalen.
…maar in werkelijkheid gebeurt dit zelden. Uren die je hebt overgewerkt, worden vaak niet op een ander moment gecompenseerd. De stapel werk blijft namelijk groeien. Er is altijd wel weer een urgente klus of een belangrijke taak waardoor je nooit eerder kunt stoppen. Deze kostbare tijd wordt telkens opgeofferd.
Het is belangrijk dat je niet alleen kritisch bent ten opzichte van de taken die je voor jezelf hebt gedefinieerd. Als je extra tijd hebt besteed, is het essentieel om deze tijd op een later moment terug te pakken.
Het principe van flexibele uren houdt niet in dat je overal “ja” op moet zeggen. Wees kritisch en zorg ervoor dat je de extra tijd op een later moment compenseert.
Door bewust om te gaan met flexibele uren en compensatie toe te passen, kun je een betere balans creëren tussen werk en privé. Het is dus van belang om je eigen grenzen te bewaken en jezelf niet constant te overbelasten.
Door op een verstandige manier gebruik te maken van flexibele werktijden en het toepassen van compensatie, kun je je productiviteit en mentale rust versterken!
Meer balans werk privé? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
4. Besteed taken uit: laat anderen je helpen en doe niet alles zelf
Vooral bij werken op afstand kan het verleidelijk zijn om alle taken zelf op te pakken. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je niet alles alleen hoeft te doen. Sterker nog, het is zelfs onmogelijk om alles in je eentje te volbrengen, en dat is helemaal prima.
Durf taken uit handen te geven en om hulp te vragen.
Je kunt bijvoorbeeld vasthouden aan het idee dat je zelf iedere donderdag drie verslagen moet afronden, maar als dit betekent dat je opnieuw je sportafspraak moet afzeggen, dan is dit niet de meest effectieve manier van werken. Vraag daarom je collega’s om hulp en creëer zo meer tijd voor je privéleven.
Het delegeren van taken of samenwerken met een collega is een uitstekende oplossing. Hierdoor kun je je werkdag efficiënter afsluiten en taken sneller voltooien. Op deze manier ontstaat er ook meer flexibiliteit in de balans tussen werk en privé.
5. Laat de perfectionist in je los: weet wanneer het voldoende is
Balans houden? Het streven naar perfectie kan een negatieve invloed hebben op je productiviteit. Het is daarom belangrijk om te erkennen dat perfectie simpelweg onhaalbaar is, dus het is beter om er niet naar te streven en te stoppen met het na te jagen Dit wordt ook benadrukt door dr. Simon Sherry, een professor in de psychologie aan de Dalhousie University.
Dr. Sherry stelt: “We hebben ontdekt dat perfectionisme de productiviteit alleen maar vermindert. Hoe meer perfectionistisch iemand is, hoe minder productief ze zijn.”
Of je perfectionistisch bent, vraag je? Als je jezelf herkent in de volgende punten, dan ben je het zeker:
- Je besteedt meer tijd aan een taak dan eigenlijk nodig is.
- Je stelt taken uit omdat je wacht op het perfecte moment.
- Je verliest het overzicht doordat je teveel focust op een klein onderdeel van je werkzaamheden.
Als je op zoek bent naar een betere balans tussen werk en privé, is het belangrijk om deze perfectionistische neigingen los te laten. Accepteer dat niet alles perfect kan zijn. Soms is een voldoende, bijvoorbeeld een 6, meer dan genoeg, vooral als dit betekent dat je meer vrije tijd en ruimte voor jezelf creëert. Door het loslaten van perfectionisme houd je meer tijd en ruimte over in je agenda.
6. Maak afspraken over je bereikbaarheid: stel duidelijke grenzen
Een tijdje terug nam een deelnemer deel aan de training Time Management en kon maar niet stoppen met het constant checken van zijn telefoon. Zijn redenering was dat hij altijd beschikbaar moest zijn voor zijn baas, anders zou hij in de problemen komen. Opmerkelijk genoeg had deze cursist zelfs een vrije dag opgenomen om aan de training deel te nemen, maar desondanks bleef hij gefocust op zijn werk. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Of het nu een vrije dag is of een werkdag, het is niet realistisch om altijd bereikbaar te moeten zijn. In onze ogen had deze cursist het geld voor de training beter kunnen besparen.
Of je nu dit argument gebruikt of een andere smoes (“…anders verliest een klant vertrouwen” of “…anders komt de productie tot stilstand”), we hebben ze allemaal al gehoord, maar laten we eerlijk zijn: de druk om onmiddellijk te reageren wordt vaak overdreven.
Of je nu een vrije dag hebt of gewoon aan het werk bent, je bent niet verplicht om 24/7 beschikbaar te zijn voor je werkgever. Het is simpelweg niet redelijk om van je te verwachten dat je de hele dag door werkt, zelfs als je vanuit huis werkt.
Daarom is het belangrijk om streng te zijn en je eigen grenzen duidelijk te bepalen. Communiceer deze grenzen ook duidelijk naar je werkgever en maak samen afspraken over de verwachtingen met betrekking tot bereikbaarheid.
Maak met jezelf heldere afspraken over je bereikbaarheid en deel dit ook met je collega’s en leidinggevenden. Spreek bijvoorbeeld af dat je vanaf een bepaald tijdstip niet meer bereikbaar bent. De uitdaging is om je ook daadwerkelijk aan deze afspraken te houden. Controleer je werkmail niet, schakel alle meldingen uit en reageer niet op vragen en verzoeken. Als een collega een “dringende vraag” stuurt, stel deze dan uit tot het moment waarop je weer bereikbaar bent.
7. Automatiseer: stop met het uitvoeren van herhalende taken
Voor een betere werk-privébalans is het essentieel om te onderzoeken waar je kunt besparen. Zijn er bijvoorbeeld taken die je regelmatig moet uitvoeren? Misschien is het mogelijk om deze taken te automatiseren, wat aanzienlijk tijd bespaart en je aan het einde van de dag meer vrije tijd geeft. Geweldig!
Misschien heb je zelf het idee dat je repetitieve taken steeds sneller afhandelt. Omdat je ze dagelijks doet, lijkt het alsof ze niet veel tijd meer in beslag nemen. Het tegenovergestelde is echter waar. Onderzoek toont aan dat terugkerende taken eigenlijk veel tijd en energie opslokken. Het is dus tijd om daarmee te stoppen en te kijken of je ze kunt automatiseren.
Onderzoek toont ook aan dat je de tijd volledig benut die je beschikbaar stelt voor een taak. Stel dat je een taak hebt die je binnen 30 minuten kunt voltooien, maar je reserveert daarvoor een uur, gewoon voor de zekerheid. In werkelijkheid zul je dat volle uur ook gebruiken.
Dus, als je elke dag een uur besteedt aan het beantwoorden van e-mails met vrijwel dezelfde inhoud, is het belangrijk om kritisch te zijn. Als je deze tijdsduur kunt verkorten, is het wellicht een optie om deze e-mails te automatiseren. Het bespaart je toch weer dat extra uurtje!
8. Wees kritisch naar je eigen workflow: pas je planning aan op basis van je workflow
Werken aan de balans tussen werk en privé? Wees kritisch:
Op basis van je eigen ervaring ben je vaak goed op de hoogte van de momenten waarop je concentratie begint af te nemen. Hoewel je misschien hoopt dat je vandaag op tijd naar huis kunt gaan, weet je uit ervaring dat je concentratie na vier uur sterk afneemt. Het wordt moeilijk om dat ene rapport binnen de gestelde tijd af te maken. Die taken zou je eigenlijk niet aan het einde van de dag moeten plannen.
Zoals Patrick, een van onze Time-Management trainers, opmerkt:
“Wanneer je inschat dat iets 1 à 2 uur kost, hoop je dat het slechts 1 uur duurt, maar diep van binnen weet je dat het eigenlijk 2 uur in beslag neemt.”
Daarom is het belangrijk om kritisch naar je eigen werkstroom en voorkeuren te kijken. Op welke momenten van de dag ben je het meest productief en vol energie? Pas je planning daarop aan, zodat je zware taken op de juiste momenten uitvoert. Op die manier voorkom je dat je aan het einde van de dag in tijdnood komt en uiteindelijk langer doorwerkt, simpelweg omdat je uitgeput bent. Door je planning af te stemmen op je werkstijl, creëer je een betere balans tussen werk en privé.
9. Werk niet altijd: doe ook soms eens niets en neem op tijd pauze
Het idee dat je voortdurend nuttig bezig moet zijn wanneer je fulltime werkt, is niet altijd waar. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je met een werkweek van 40 uur ontzettend productief bent, is dat niet altijd het geval. Voor een gezonde werk-privébalans is het essentieel om te erkennen dat momenten van ontspanning ontzettend waardevol zijn.
Even niets doen is noodzakelijk om productief te kunnen zijn.
Neem daarom echt de tijd voor jezelf en plan deze momenten ook daadwerkelijk in. Maak afspraken met vrienden, reserveer bewust tijd voor je hobby en plan gezellige avonden met je partner. Doe dit regelmatig, zodat het geen eenmalige gebeurtenis is.
Besef dat rust en ontspanning geen verspilde tijd zijn, maar juist investeringen in je welzijn en productiviteit. Door jezelf de ruimte te geven om op te laden en te genieten van vrije tijd, zul je merken dat je frisser, geïnspireerder en energieker terugkeert naar je werk. Dus sta jezelf toe om af en toe even niets te doen, neem op tijd pauzes en zorg voor een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning.
Hoe balans werk en privé terugbrengen?
Je zal jouw tijd beter moeten managen, zowel tijdens het thuiswerken als daarbuiten:
- Verhoog je productiviteit, stop met overwerken;
- Zeg vaker ‘nee’ en houd je bezig met taken die er toe doen;
- Ga slim om met flexibele uren en pak extra uren ook terug;
- Besteed taken uit, laat anderen je helpen en doe niet alles zelf;
- Laat de perfectionist in je los, maar weet ook wanneer het voldoende is;
- Maak afspraken over je bereikbaarheid en stel duidelijke grenzen;
- Automatiseer: stop met het uitvoeren van herhalende taken;
- Wees kritisch naar je eigen workflow en pas daar je planning op aan;
- Werk niet altijd, maar doe ook soms eens niets en plan hier bewust tijd voor in.
Op die manier houd je kostbare tijd over voor de zaken die er echt toe doen.
Meer weten? Lees verder
- Balans werk/privé hoeft er niet te zijn — 3 zaken om over na te denken
- 3 eenvoudige tips bij thuiswerken beschermen je werk/privé-balans
- Werk/privé-balans verbeteren met 7 Time Management tips
- Bore out: symptomen, oorzaak én behandeling voor verveling op het werk
- Hoe kun je effectief remote werken en voorkom je afleiding? 7 tips!
Blijf je hier moeite mee hebben? Laat ons helpen
Goede balans tussen werk en privé? Als je meer wilt weten over thuiswerken en het creëren van een gezondere werk-privé balans, dan raden we je aan om deel te nemen aan onze 1-daagse Thuiswerken Training. Tijdens deze training leer je slimme technieken en methoden om je thuiswerkdag zo efficiënt mogelijk in te richten. We delen niet alleen tips over het verbeteren van de werk-privé balans, maar geven ook advies over samenwerken, communicatie op afstand, het managen van verwachtingen en het streven naar kwalitatieve output.
Onze training is ontworpen om je te voorzien van praktische handvatten en waardevolle inzichten, zodat je effectief kunt werken vanuit huis en tegelijkertijd een evenwichtige balans kunt behouden tussen werk en privé. We bieden concrete oplossingen en bruikbare strategieën om je productiviteit te verhogen, stress te verminderen en voldoening te halen uit zowel je professionele als persoonlijke leven.
Schrijf je in voor onze Thuiswerken training en ontdek hoe je jouw werk-privé balans kunt verbeteren. Samen zullen we de uitdagingen van hybride werken aanpakken en je helpen om een succesvolle en bevredigende werkomgeving te creëren, waarin je ook voldoende tijd en ruimte hebt voor jezelf en je dierbaren.
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over werk prive balans
-
Wat is werk en privé balans eigenlijk?
Wat wordt er bedoeld met werk privé balans? Wat is balans tussen werk en privé, qua definitie?
Wat is werk privé balans betekenis:
“Werk-privé balans verwijst naar het evenwicht tussen je professionele verplichtingen en je persoonlijke leven. Het is de mate waarin je in staat bent om werk- en privétaken te combineren en een gezonde scheiding tussen beide te behouden.”
-
Waarom balans tussen werk en privé?
Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste kan het bijdragen aan je algehele welzijn en geluk. Wanneer je voldoende tijd hebt voor ontspanning, hobby’s, tijd doorbrengen met familie en vrienden, en zelfzorg, voel je je meestal meer tevreden en minder gestrest.
Daarnaast kan een goede werk-privébalans je productiviteit en prestaties op het werk verbeteren. Door regelmatig pauzes te nemen, voldoende rust te krijgen en je energie te herstellen buiten het werk, kun je meer gefocust en gemotiveerd zijn wanneer je aan het werk bent.
-
Wat is een goede balans tussen werk en privé?
Een goede balans tussen werk en privé is voor iedereen anders, omdat het afhankelijk is van individuele behoeften, verplichtingen en persoonlijke voorkeuren. Een gezonde balans kan betekenen dat je tijd vrijmaakt voor ontspanning, vrijetijdsactiviteiten en tijd met dierbaren, naast je werkverplichtingen. Het gaat erom dat je de juiste balans vindt die bij jouw levensstijl en doelen past.
-
Hoe schrijf je werk privé balans?
“Werk-privé balans” wordt geschreven als twee aparte woorden met een koppelteken ertussen: werk-privé balans.
Wie zijn wij? | Cursus balans werk en privé
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog