Momenteel kun je niet wachten om je caravan neer te planten op die Italiaanse camping, jezelf neer te vlijen aan de Spaanse costa of te relaxen in die landelijk gelegen Franse B&B. Maar ondertussen zie je de bui alweer hangen: bij thuiskomst staat je een berg werk te wachten, waar je nu al stress van krijgt. Ooit moet je weer aan het werk, maar hoe voorkom je dat die after-holiday dip hard aankomt? Nou, zo:

Hoewel je nog lang niet op Nederlands grondgebied bent, kijk je alweer met weemoed uit naar volgende week: wanneer je terug bent op kantoor en een tsunami van werk en e-mail over je heen krijgt. Niet alleen maakt dat een einde aan je vakantiepret, zo’n negatief vooruitzicht doet ook daadwerkelijk mentaal iets met je:

Het blijkt dat 60% van de Nederlanders last heeft de weer-aan-het-werk blues. Hierbij ervaar je psychologische klachten als moeheid, gebrek aan concentratie en eetlust, angst- en depressieklachten en zelfs droefheid bij hun after holiday “re integratie”.

En dat is niet gek:

‘Niemand heeft een vakantie zo hard nodig als degene die er net een heeft gehad’ — dit is waarom

Tijdens je vakantie zit je lekker in je vel en kom je eindelijk los uit je dagelijkse sleur. Even geen voetballes die je moet bijwonen. Even geen meetings. Even geen collega’s die zaken over de schutting gooien. Even helemaal niets.

Voeg daaraan toe dat je met mensen omringt die belangrijk voor je zijn, veel nieuwe dingen onderneemt, op pad gaat en buiten je comfortzone treedt en voila: het leven is goed.

Dit ontbreken van de sleur en het proberen van nieuwe dingen is waarom vakantie vieren zo goed voelt. Het spoort je hersenen aan neurotransmitters aan te maken; serotonine, endorfine en dopamine. Deze stofjes dragen bij aan je gelukzalige gevoel en zorgen ervoor dat jouw brein en jij je kiplekker voelen.

Kom je daarentegen weer thuis, dan gebeurt daar precies het tegenovergestelde. Je vervalt weer in de waan van de dag waardoor er minder geluksstofjes worden aangemaakt. En de stress die je op vakantie achter je had gelaten, keert terug. Voor je het weet val je ten prooi aan de after holiday dip.

Hoe voorkom je zo’n dip nou?

Nou, een goede voorbereiding is het halve werk, zoals Björn Deusings, directeur en time management expert bij Tijdwinst.com, in deze korte video vertelt:

1. Laat de boel goed achter

Op kantoor rennen en vliegen om alles af te krijgen en ook thuis de boel op orde krijgen vraagt tamelijk veel van je stress niveau. Wetende dat je niet alles op tijd hebt kunnen overdragen of de helft van je vakantiebenodigdheden bent vergeten, doet je vakantiegevoel niet goed.

Een goed begin is daarom een must, wil je uitgerust op vakantie maar ook uitgerust weer aan het werk gaan. Jij wil op je strandbedje liggen, wetende dat alles thuis en op het werk geregeld is.

  • Begin daarom drie weken vóór je vakantie met het afronden van taken en belangrijke projecten. Neem geen nieuwe taken meer op je, maar focus je op het wegwerken van losse eindjes.
  • Twee weken vóór je vakantie is het ook verstandig om de overdracht van bepaalde taken en projecten te regelen. Op die manier heb je voldoende tijd om hen te instrueren over wat er moet gebeuren, wat je verwacht en kun je informeren of alles duidelijk is. Hoe beter en zorgvuldiger je dit doet, hoe kleiner de kans is dat je tijdens je zuurverdiende vakantie wordt “lastig gevallen” met vragen.
  • Eén week voor vertrek draag je al jouw overige taken over en houd je een oogje in het zeil. Schenk ook aandacht aan het opschonen van digitale bestanden, projecten, mailbox en takenlijst. Indien je nog tijd over hebt maak je alvast een lijst met projecten en taken waaraan je kunt werken bij thuiskomst — scheelt een hoop stress en opstartproblemen.

Twee dagen vóór je vakantie zet je jouw out of office aan en vermeld je wanneer je weer thuis bent. Gun jezelf hierbij twee extra dagen zodat je rustig kunt opstarten. Begin je dus weer op maandag, vermeld dan in je out of office dat je vanaf woensdag antwoord op mail.

2. Creëer ruimte om op te starten

Zongebruind en volledig uitgerust keer je vervolgens terug naar kantoor. Omdat je vóór vertrek alles goed gepland, opgeschoond en overgedragen hebt, zul je nu al minder stress ervaren dan voorheen.

Toch wil je nog niet meteen te hard van stapel lopen. Net als dat je afbouwt voor vertrek, bouw je op na terugkomst.

Focus je de eerste twee dagen vooral op het doornemen van je prioriteitenlijst die je vóór je vakantie hebt gemaakt: wat gaat er de komende weken jouw aandacht vragen? Praat ook even bij met de achterblijvers: waren er gedurende je afwezigheid problemen, is het oppakken van de door jouw gedelegeerde taken goed verlopen, moet je iets terugnemen? Zo weet je direct waar je moet bijspringen en wat de status is van het werk dat je achterliet.

vakantiegevoel4

3. Plan zelf geen meetings en weiger uitnodigingen van anderen

Doe jezelf en je serotonine-level een plezier en plans alsjeblieft geen meeting bij thuiskomst. Misschien denk je dat het handig is om op maandag bijgepraat te worden over alles dat er in de laatste twee, drie weken is gebeurd maar geloof ons: pure tijdsverspilling. Daarnaast:

Er bestaat geen snellere manier om een einde te maken aan je vakantiegevoel dan een ellenlange vergadering.

Liever spreek je de juiste mensen één op één, enkel om te achterhalen hoe het met enkele projecten staat en wat er deze week van jou verwacht wordt. Ook dit kan best één dag wachten. Je bent pas weer aan het werk, dus die eerste dag focus jij je echt alleen op het oppakken kernzaken.

4. OHIO je mailbox

Aan het begin van je werkweek zal ook je inbox eraan moeten geloven. Met licht afgrijzen zie je de stand op de teller: ‘223 ongelezen berichten’, en dat terwijl je gedurende je vakantie jouw out of office aan had staan. Goed, waar begin je…

Nou, heel eenvoudig.

Indien je stap voor stap wil weten hoe je na een lange vakantie die teller van je inbox op 0 krijgt, raden we je aan dit uitgebreide artikel te lezen. Daar leer je hoe je die after-vakantie-inbox snel en eenvoudig opruimt en overzichtelijk maakt.

Een korte samenvatting:

OHIO staat voor Only Handle It Once, betekende: iedere mail die jij zometeen opent behandel je maar één keer.

Hierbij kies je uit de volgende opties:

  1. Weggooien
  2. Archiveren
  3. Meteen uitvoeren
  4. Delegeren
  5. Plannen

Neem een uur de tijd en bepaal bij iedere mail direct of je hem weggooit, archiveert of kiest uit de overige stappen. Doe dit de eerste dag nadat je weer aan het werk bent een uurtje, en hooguit de twee dag en je zal zien dat je inbox binnen no time opgeschoond is.

5. Verstuur geen mails

Voorkom dweilen met de kraan open door de eerste twee dagen – als jij bezig bent met je prioriteiten en het opschonen van je mailbox – niet te reageren op mail. Je wil namelijk niet dat er al nieuwe mail, verzoekjes en vragen binnenstromen terwijl jij nog de boel aan het uitsorteren bent.

Wat je daarom doet:

Je laat je out of office twee dagen langer aan plus je maakt gebruik van de optie ‘uitgesteld versturen’.

Op die manier kun je prima op een bericht reageren, zonder de ontvanger het idee te geven dat je weer up and running bent. Indien je hier meer over wil weten, raden we je ook aan om het OHIO-artikel te lezen.

Kortom: weer aan het werk? Een goede voorbereiding en rustig opstarten!

Na je vakantie die vakantie-dip voorkomen en optimaal genieten van je hard verdiende reis? Draag voor je vertrek je werk goed over (voor minder stress op vakantie) en door bij terugkomst jezelf wat opstarttijd te gunnen (voor minder stress na vakantie(. Zo houd je niet alleen langer vast een dat vakantiegevoel, je geeft die after holiday dip geen enkele kans!

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog