Mannen hebben een groter brein, dus betekent dit ook dat ze slimmer zijn? Nee hoor, het vrouwenbrein werkt gewoon écht anders dan de mannenvariant, vertelt hoogleraar Iris Sommer in haar gelijknamige boek ‘Het Vrouwenbrein’. Wat die verschillen zijn en hoe jij jouw brein (man of vrouw) optimaal benut, vertellen we je hier.

Wat komt aan bod?

Mannen van Mars, Vrouwen van Venus
Wat is het verschil tussen de hersenen van mannen en vrouwen?
Waardoor deze verschillen ontstaan
Hoe zich dat in gedrag uit
Zo maak je gebruik van deze kennis!

Mannen van Mars, Vrouwen van Venus (of toch niet?)

Het is natuurlijk niet politiek correct om te zeggen dat er een verschil is tussen de hersenen van mannen en de hersenen van vrouwen. Toch blijken ze behoorlijk verschillend’, zegt Iris Sommer, hoogleraar Psychiatrie.

Drie jaar lang onderzocht Sommer de verschillende bovenkamers bij mannen en vrouwen en constateerde dat er wel degelijk een differentie is tussen de anatomie, werking én invloeden daarvan op ons gedrag. Ze schreef er uitgebreid over in haar boek ‘Het Vrouwenbrein’.

Eén van de verschillen is al opmerkelijk:

In een artikel voor het UMCG zegt Sommer bijvoorbeeld dat de hoeveelheid hersencellen in de hersenschors van mannen 17% groter is dan bij vrouwen. Het hersenvolume 12% groter.

Groter brein, betekent dit dan automatisch dat vrouwen minder intelligent zijn? Zeer zeker niet!

Er is geen enkel bewijs te vinden dat het intelligentieniveau van vrouwen lager is dan dat van mannen. Wel gebruiken ze hun hersenen anders:

vrouwenbrein

Wat is het verschil tussen de hersenen van mannen en vrouwen?

Om te beginnen: niets is zwart-wit. Man dit, vrouw dat.

Het brein is een ingewikkeld stukje hardware en het hele man-zijn en vrouw-zijn wordt door meer factoren beïnvloed, zoals hormoonhuishouding en maatschappelijke en culturele opvoeding. Vooral de geslachtshormonen hebben sterke invloed op ons brein en bepalen de typerende man-vrouw verschillen.

Somers merkte in haar promotietijd bijvoorbeeld op dat vooral mensen die behandeld werden voor hormoonbehandeling grote effecten merkten op hun persoonlijkheid en gedrag:

  • Transmannen die het hormoon testosteron kregen toegediend, voelden zich zelfverzekerder, twijfelden minder aan zichzelf en hadden een grotere dadendrang.
  • Transvrouwen die oestrogeen kregen, ervoeren het omgekeerde: zijn hadden ineens minder zelfvertrouwen, voelden minder actiebereidheid en waren minder snel geneigd om risico’s te nemen.

Hun gedrag werd dus beïnvloed door hun hormoonhuishouding. Toch heeft het vrouwenbrein van nature wel degelijk andere kenmerken:

Hoe werkt een vrouwenbrein?

  • Vrouwen hebben meer witte massa dan mannen. Volgens dit onderzoek zelfs 10 keer zoveel. Dit zorgt ervoor dat vrouwen een snellere en betere connectie hebben tussen de hersendelen en beide hersenhelften.
  • Het vrouwenbrein heeft daarnaast een grotere frontale kwab. Super voor probleemoplossend en besluitend vermogen.
  • Ook de hippocampus is groter en werkt net iets anders dan bij mannen.
  • Daarnaast hebben vrouwen een beter werkend langetermijngeheugen.

En het mannenbrein dan?

  • Mannen hebben een hoop meer grijze massa. 6,5 keer zoveel, volgens dit onderzoek.
  • De amygdala is daarnaast ook groter en werkt net iets anders. Dit stukje brein is verantwoordelijk voor sociale en emotionele regulering, sexdrive en ruimtelijk inzicht.
  • Zoals je nu weet is het qua grootte en volume ook groter; zo’n 17% en 12%.
  • Het kortetermijngeheugen werkt bij mannen daarentegen weer beter dan bij vrouwen.

vrouwenbrein

Waardoor deze verschillen ontstaan: mitochondriën

In het UMCG-artikel licht Sommer toe waardoor deze verschillen in het mannen- en vrouwenbrein door ontstaan; mitochondriën.

Mitochondriën zorgen voor de energieproductie in vrijwel alle lichaamscellen. Hoe beter deze cellen functioneren, hoe meer energie ze leveren. Vrouwen hebben meer van deze celorganellen, aangezien ze door miljoenen jaren heen via vrouwen zijn geëvolueerd. Je krijgt ze dan ook alleen via je moeder ‘binnen’.

Dit betekent dat ze cellen perfect zijn aangepast aan het vrouwelijk brein. Bij mannen werken ze iets minder goed. Volgens Sommer kan dat zomaar de reden zijn waarom mannen een groter brein nodig hebben: omdat mitochondriën minder goed bij hen werken, hebben ze dus meer “oppervlakte” nodig.

Mannen hebben een groter brein, maar het vrouwenbrein lijkt meer verbindingen te maken.

Hoe zich dat in gedrag uit: mensen versus objecten

Over het algemeen leiden verschillende hersenen ook tot andere gedragingen, zeker in combinatie met geslachtshormonen. Dit leidt ertoe dat meisjes gemiddeld meer belangstelling tonen voor alles dat te maken heeft met mensen (relaties, verzorging en communicatie). Jongens interesseren zich sneller voor objecten (planeten, auto’s, dinosauriers).

Visa versa natuurlijk ook, maar volgens Sommer zijn die verschillen op groepsniveau toch erg groot. Vaak zie je deze interesses op latere leeftijd dan ook terugkomen: vrouwen kiezen later vaker beroepen waarbij mensen centraal staan, zelfs wanneer zij dezelfde kansen geboden krijgen als mannen. De interesse voor het emotionele vlak is van nature gewoon groter.

vrouwenbrein

Zo maak je gebruik van deze kennis!

Man of vrouw, nu je weet dat het er in jouw bovenkamer er iets anders aan toegaat dan bij iemand van het andere geslacht, kun je hierop inzetten. Benut de aangeboren talenten van je brein!

Als vrouw kun je heel goed…

  • informatie opnemen en verwerken. Ontzettend handig bij het onthouden van stukken tekst of bij snellezen!
  • emoties sterker en levendiger voelen. Heel goed voor het (ontwikkelen van je) empatisch vermogen. Komt altijd goed van pas bij vriendschappen en zakelijke relaties.
  • stress managen. Vanwege jouw grotere hippocampus kun je net even beter tegen een stootje.
  • vraagstukken en puzzels oplossen omdat je verbanden en het ‘grotere plaatje’ sneller ziet. Goed voor leidinggevende functies!

Laat je als vrouw daarom van je beste kant zien. Benut die emotionele en communicatieve aanleg van je brein, bijvoorbeeld tijdens presentaties of klantgesprekken, of bij het managen van (zakelijke) relaties. Ook dat langetermijngeheugen komt altijd goed van pas!

Werk wel aan je zelfvertrouwen. Vrouwen twijfelen eerder aan hun kennen en kunnen. Die zelfonderschatting is wat jou onzeker maakt en tot meer gepieker leidt. Totaal onnodig!

‘Mannen schatten zichzelf gemiddeld iets te hoog in, vrouwen juist iets te laag.’

Wanneer je merkt dat je last hebt van onzekerheid, lees dan zeker ook ons blog Assertiviteit. Dat staat bomvol tips die jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen vergroten!

Als man kun je heel goed…

  • oriënteren en positioneren. Het cliché is waar: je vindt sneller de weg, zet sneller een Billy-kast in elkaar en zal ook eerder je auto terugvinden op een drukke parkeerplaats. Ruimtelijk inzicht dankzij die grotere Amygdala!
  • op korte termijn onthouden. Een nummer dat een klant zojuist doorgaf of wat je uit de supermarkt moet meenemen doe je doorgaans moeiteloos.
  • rationeel denken. Je maakt sneller beslissingen, onderneemt eerder actie en hakt sneller een knoop door. Ook voor het nemen van risico’s ben je niet zo bang.
  • langdurig concentreren. Fantastisch voor je productiviteit. Jouw grijze materie zorgt ervoor dat jij je beter kunt afsluiten voor externe en interne prikkels.

Meer over dat concentreren bij mannen; kan een man aan niks denken? Ja!

Mannen hebben een ‘nothing box’ in hun brein. In deze box zit niets.  Dat is de reden waarom mannen soms uren aan een stuk iets kunnen uitvoeren dat voor vrouwen compleet hersenloos lijkt.

Vrouwen hebben dat niet. Het vrouwenbrein is haast een internet-snelweg die constant aan alle kanten ‘buzzt’ door de overvloed aan witte massa, aangedreven door emotie. Dit is één van de redenen waarom vrouwen alles lijken te onthouden. Omdat, wanneer iets plaatsvindt, zij er een emotie aan koppelen — dé manier om een herinnering langdurig op te slaan in het brein.

Mannen kunnen zich daarentegen volledig afsluiten; terugtrekken in die nothing box.

(Nu weet je dus waar die glazige blik van je man vandaan komt wanneer je al twee minuten tegen hem aan het praten bent en hij opkijkt met een ‘sorry, zei je iets?’. Je verhaal is niet oninteressant, zijn brein was gewoon op een ander plekje.) 

vrouwenbrein

Verder lezen over de werking van je brein?

Meer leren over verschillende geheugentechnieken die je als man of vrouw uit de brand kunnen helpen wanneer de natuur tekort schiet? Check onze training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen. Daar leer je binnen één dag de beste tips om beter te onthouden en sneller informatie tot je te nemen:

Je brein een handje helpen, ongeacht je geslacht?

Ben je gefascineerd door de wonderlijke werking van ons brein? Wil je leren hoe je jouw geheugen op een ongekend niveau kunt boosten? En ben je benieuwd naar brein-slimme manieren om informatie beter te onthouden? Dan is onze 1-daagse training op het gebied van ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping‘ echt iets voor jou!

  • Stel je eens voor hoeveel tijd en moeite je zou kunnen besparen als je twee keer zo snel kunt lezen zonder concessies te doen aan begrip en inzicht. Deze training onthult de geheimen van snellezen en leert je hoe je in no-time door dikke rapporten, studiemateriaal of boeken heen kunt vliegen. Je zult versteld staan van de hoeveelheid informatie die je kunt absorberen in een fractie van de tijd!
  • Maar dat is nog niet alles. Onze deskundige trainers zullen je ook introduceren in de wereld van geheugentechnieken – een vaardigheid die je voor het leven bijblijft. Geen last meer van vergeetachtigheid, want je zult leren hoe je feiten, data, namen en gezichten moeiteloos kunt onthouden. Stel je voor hoe indrukwekkend het zal zijn als je bij elke ontmoeting met mensen hun namen moeiteloos paraat hebt, zelfs als je ze maar één keer hebt ontmoet!
  • En we gaan nog een stap verder. Met mindmapping zul je ontdekken hoe je jouw creativiteit kunt stimuleren en complexe informatie kunt structureren op een visueel aantrekkelijke manier. Deze techniek is ideaal voor het maken van samenvattingen, het plannen van projecten en het genereren van nieuwe ideeën. Je brein zal als een geoliede machine werken!

Onze training is niet alleen leerzaam, maar ook praktisch. Je zult direct de geleerde technieken kunnen toepassen in je studie, werk en persoonlijke leven. We bieden een interactieve omgeving waarin je kunt oefenen, experimenteren en vragen stellen.

Dus waar wacht je nog op? Pak deze kans om je brein naar een hoger niveau te tillen en schrijf je vandaag nog in voor onze training! Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken en hoeveel meer je uit je potentieel kunt halen. Wacht niet langer en maak je klaar om het beste uit je brein te halen!

We kijken ernaar uit je te verwelkomen op onze training ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping‘. Tot dan!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog