Helaas is er geen kortere weg door alle processtukken, wetteksten en dossiers heen. Maar er is wel een snellere weg. Meer informatie opnemen in kortere tijd kan, bewezen, zonder dat het afbreuk doet aan je begrip of geheugen. Niet met zweverige theorieën, maar met praktische technieken – in 3 stappen.

Je zal al die stukken moeten lezen, daar kom je niet onderuit. Vervolgens wil je al die gelezen informatie slim verwerken – om het optimaal te kunnen onthouden, voor als je bepaalde informatie wil gebruiken of implementeren op het juiste moment. Tijdens een zaak, bijvoorbeeld.

(Snel)lezen, verwerken en onthouden – voor juristen

Maar als we het dan hebben over informatie lezen, verwerken en onthouden – dan hebben we het niet over manier waarop jij het waarschijnlijk kent. De manier waarop je het vroeger op school leerde en later in de praktijk toepaste, tijdens je opleiding en carrière, tot op de dag van vandaag.

Lezen zoals jij het hebt geleerd is prima, maar het is vooral geschikt voor romans en luchtige artikelen in tijdschriften. De kost waar jij tegenwoordig dagelijks mee te maken krijgt op je werk, is van een ander kaliber. Het is zware kost, met veel informatie per vel en niet altijd op de meest vlotte en leesbare manier geschreven. Andere kost, andere lees- en geheugentechniek.

Snel lezen, slim verwerken en optimaal onthouden – voor juristen.

“Snellezen én onthouden, kan dat?” Het onderzoek.

Een veelgestelde, absoluut terechte vraag:

“Snel lezen én al die informatie verwerken en goed onthouden, dat bestaat toch niet?”

Om voor eens en altijd antwoord op die vraag te krijgen, besloot een groep onderzoekers ruim 30 jaar aan studies naar snelleestechnieken en informatieverwerkings-methodes te analyseren. De conclusie van dit grote meta-onderzoek:

“Het kan, mits je het goed doet.”

Zij ondervonden namelijk dat een hoop snelleestechnieken niet werken en beloftes van snelheden van wel 25.000 woorden per minuut niet waargemaakt kunnen worden. Het is simpelweg biologisch onmogelijk. Net als leesmateriaal dat woord voor woord tevoorschijn komt (RSVP), het onderdrukken van het ‘hardop meelezen’ in je hoofd en het verbieden van teruglezen: het werkt niet.

Maar ze concludeerden ook dat er technieken waren die wél biologisch mogelijk zijn, en zelfs heel effectief verwerken om teksten sneller te lezen – zonder verlies van tekstbegrip (heel belangrijk).

Hoe je het goed doet, in 3 stappen

De onderzoekers waren er heel stellig in. Een aantal dingen werken wél om sneller te lezen en informatie efficiënt te verwerken. Overzichtelijk gemaakt, in 3 stappen.

1. Focus op concentratie

Om überhaupt effectief door je leeswerk heen te komen, moeten de omgevingsfactoren optimaal zijn. Je kunt alleen maar geconcentreerd lezen, wanneer je op geen enkele manier afgeleid wordt. En die concentratie, is cruciaal.

Zorg dus allereerst voor een afleidingsvrije omgeving. Heb je een kamergenoot die je afleidt, sluit je dan even met je pak dossiers op in een vergaderruimte (of in de bibliotheek) en sluit de deur. Heb je een eigen kantoor: sluit de deur en zeg tegen je secretaresse dat je niet gestoord wilt worden het komende uur.

Elimineer daarnaast ook je eigen afleidingen: zet alles op stil, pauzeer je inbox en schakel alle meldingen uit. Wil je alle achtergrondgeluiden weg, dan kunnen headphones met de juiste focus-muziek je nog extra helpen.

snellezen voor juristen

2. Ga dubbel zo snel door je teksten

Hier komt het meta-onderzoek nog eens terug. We weten wat er niet werkte, volgens de onderzoekers. Maar wat werkte er wel: welke snelleestechniek(en) helpen je door die berg leeswerk heen, in de helft van de tijd, mét behoud van alle informatie en zónder begripsverlies?

  • Scan en skim de tekst allereerst.
    Om een idee te krijgen waar de tekst over gaat, en je hoofd de juiste richting in te sturen, scan je de tekst. Je bladert of scrollt razendsnel langs tussenkoppen, vetgedrukte gedeeltes of quotes. Om de juiste deuren in je brein en geheugen alvast te openen, skim je de tekst dan. Je gaat iets dieper op de informatie in, weet ongeveer waar het om draait, maar hebt nog niets echt gelezen. Dat komt nu.
  • Focus op je fovea, met een pen.
    Je ‘fovea’ is het gedeelte van een woord of zinsdeel waar je oog op focust, en dat steeds per milliseconde verplaatst. Het kerngedeelte is scherp, een paar letters er omheen wazig maar herkenbaar. Om het kerngedeelte sneller te registreren, en dus nog sneller door te gaan naar de volgende lettergroep, gebruik je een ‘pointer’.Een pen of marker werkt het best, zodat je tijdens het lezen meteen kunt onderstrepen wat je brein zo gauw als belangrijk bestempeld. Heel bruikbaar voor de volgende stap!
  • ‘Spreek mee’, tijdens het lezen.
    Die interne stem, die in je hoofd ‘hardop’ meeleest, die moet je vooral even zijn gang laten gaan, merkten de onderzoekers. Hij ondersteunt het oog-brein-proces van letters zien naar informatie verwerken, en voorkomt dat er informatie verloren gaat of het tekstbegrip vermindert.

Zet in op ongeveer een verdubbeling van je leessnelheid, op deze manier. Niet meer, om het binnen de wetten der natuur te houden, en niet (veel) minder, om het lezen snel en efficiënt te houden. Ga op deze manier dus een dubbel zo snel door je leeswerk heen, en zie zelf wat er gebeurt.

snellezen voor juristen

3. Verwerk en onthoudt het

Het ging hier tenslotte niet alleen om lezen, maar zeker ook om verwerken en onthouden van informatie. Zeker zo belangrijk voor juridisch professionals. Gelezen informatie, moet je namelijk op het juiste moment, in foutloze vorm tevoorschijn halen. Uit het wetboek, wanneer je met een cliënt of anderszins gelieerde partij spreekt. Of in je pleidooi, tijdens een zaak.

Hier komen een paar informatieverwerkings- en geheugentechnieken kijken, de naadloos aansluiten op je (snel)leeswerk.

  • Noteer met Cornell
    Tijdens het lezen, heb je wellicht belangrijke delen gemarkeerd met je pointer. Dit is de basis van je informatieverwerking. Met het Cornell systeem maak je razendsnel een overzichtelijk geheel van al die markeringen. Op 1 A4 met 3 kolommen, licht je juiste zaken uit – en kom je tot een mini-samenvatting van 3 regels. Fijn voor je brein, dat liever helder uitgelichte overzichtelijke informatie dan eentonige lineaire zaken registreert.
  • Verwerk in een mindmap
    Zit je met complexe materie, of uitvoerig leeswerk van meerdere dossiers, artikelen en beleidsstukken die je in een overzichtelijk geheel wil krijgen? Dan komt de mindmap van pas. En in een circulaire spinvorm maak je een geheel van alle informatie rondom één thema. Ook weer fijn voor je brein, en goed voor je geheugen omdat het complexe informatie simplificeert (een techniek die de groten der aarde toepassen).
  • Reproduceer met het geheugenpaleis
    Het geheugenpaleis of Roman Room is de bewezen techniek van geheugenkampioenen, die hun ruimtelijk inzicht gebruiken om oneindig veel dingen te onthouden, in de juiste volgorde. Brein-onderzoekers zien inderdaad het ruimtelijk gedeelte van het brein oplichten wanneer ze deze techniek toepassen. En het mooiste is: hij is zo simpel, jij kunt het ook. Door je eigen geheugenpaleis te doorlopen, leer je complete pleidooien of informatie-schema’s zoals de mindmap uit je blote hoofd. Dat moet van pas komen.

In de praktijk

Die berg informatie die dagelijks op je afkomt, die kun je helaas niet verminderen. De tijd die je ermee kwijt bent, om de informatie te lezen en verwerken, die kun je dus wél verminderen. In 3 stappen:

1. Begeef jezelf in een afleidingsvrije omgeving, om te beginnen.

2. Werk jezelf snel door je teksten heen, met de juiste (bewezen) snelleestechnieken.

    1. Scan en skim eerst.
    2. Gebruik een pen of marker om je ‘foveale focus’ te begeleiden en delen te markeren.
    3. Geef je interne stem de ruimte, om mee te spreken tijdens het lezen, voor beter tekstbegrip.
    4. Lees zo dubbel zo snel.

3. Zorg dat je de gelezen informatie ook efficiënt verwerkt en optimaal onthoudt, met de juiste geheugentechnieken.

    1. Gebruik het Cornell systeem om je notities in kaart te krijgen en overzichtelijk te maken voor je brein.
    2. Gebruik een mindmap om complexe informatie te simplificeren en overzichtelijk te maken voor je brein.
    3. Gebruik de geheugenpaleis-techniek om opgeslagen informatie foutloos en zo nodig in groten getale te reproduceren.

Meer weten?

Bovenstaand is de basis van sneller lezen en effectief informatie verwerken. Volg de 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen voor juristen, om je techniek te completeren, verfijnen en op te bouwen richting complexe juridische teksten. Zo heb je er – zoals beloofd – bewezen profijt van, in de praktijk!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog