Warren Buffett; één van de meest succesvolle beleggers van onze tijd — in ons boek wijden we haast een heel hoofdstuk aan hem. Met een goede reden: de man kan je veel leren, zeker als het aankomt op slimmer worden. Hij leest namelijk heel wat af. Dit is waarom jij dat ook wil, wil je jouw intelligentie vergroten.

Wat doen om intelligenter te worden, volgens Buffett

Toen hem eens door een reporter gevraagd werd hoe hij zo slim was geworden, antwoordde Buffett terwijl hij een stapel papieren omhoog hield:

“Lees 500 van dit soort pagina’s per week. Dat is hoe je slimmer wordt.”

En zijn compagnon Charlie Munger, net zo’n fervent lezer en even succesvolle zakenman en multimiljonair:

“In mijn hele leven ben ik nog nooit een slim persoon tegengekomen die niet constant aan het lezen was – geen enkele, nul.”

En dan hebben ze het natuurlijk niet over de nieuwste thriller van John Grisham. Hoewel vermakelijk en zeer ontspannend, gaat het hier niet om het lezen van non-fictie. Het gaat om het lezen van feiten, informatie, ideeën, concepten, theorieën, innovatie en inspiratie. Om tot je te nemen wat een ander ontdekt of bedacht heeft, iemand die slimmer is dan jij, door erover te lezen.

slimmer worden 1

Lezen maakt je slimmer, dit is waarom

Er is altijd iemand slimmer dan jij op een bepaald gebied. En vergis je niet! Dat is geen intimiderend gegeven, maar een inspirerend gegeven. Het is je sneltrein-ticket naar slimmer worden. Waar je je ook mee bezig houdt of tegenaan loopt, er is altijd iemand ergens geweest die zich met hetzelfde heeft bezig gehouden of tegen hetzelfde is aangelopen. Iemand die inmiddels slimmer is dan jij, er diep over nagedacht heeft of de juiste oplossing vond – en dat in een boek opschreef. 

Of, in Seneca’s woorden (nog zo’n slimmerik):

“Mensen die deze ontdekkingen voor ons gedaan hebben, zijn niet onze meesters maar onze gidsen.”

Laat je leiden door de kennis van een ander, en leid jezelf naar slimmer worden. Verklein die kloof tussen de uitgebreide kennis van een ander en de beperkte kennis van jezelf. Leer van hun ervaringen en ideeën, voordat je er zelf tegenaan loopt.

Het maakt dat je meer weet, dingen slimmer aanpakt en makkelijker beslissingen neemt, Beslissingen die tot groot succes kunnen leiden, op welk gebied dan ook (‘investeringen’, in het geval van Buffett en Munger – maar het kan net zo goed ‘kunstcollecties’ of ‘opvoeding’ zijn, afhankelijk van jouw definitie van succes).

Munger:

“Warren noch ik ben slim genoeg om beslissingen te maken zonder tijd om na te denken. We nemen beslissingen heel snel, maar dat komt omdat we zoveel tijd gestopt hebben in onszelfs voorbereiden door te lezen en te denken.”

Lezen én denken, voor slimmer worden en betere beslissingen maken in het leven. Lezen en leren dus.

“Als we niet constant zo leergierig waren, waren we niet zo succesvol geweest. We zijn er altijd zo extreem in geweest, dat we allebei het grootste deel van onze dag lezend doorbrachten, zodat we meer konden leren, wat geen gebruikelijk patroon is in de zakenwereld.”

Nee. Daar heeft Munger een goed punt te pakken. Het grootste deel van je dag lezend doorbrengen kan natuurlijk, maar waarschijnlijk krijg je er gedoe met je baas van. Het staat niet bepaald in je functieprofiel.

Daarom een manier om net zoveel te lezen als dit succesvolle multimiljonairsduo dat zelf kan bepalen wat ze met hun werkdag doen, als je (nog) geen succesvol multimiljonair bent.

slimmer worden 1

Intelligenter worden, voor niet-multimiljonairs

500 pagina’s per week lezen, zoals Warren Buffett letterlijk aanraadt voor slimmer worden. Al lijkt het inmiddels een goed idee, het lijkt waarschijnlijk nog steeds een onmogelijk idee. Want jij bent toevallig geen multimiljonair die zijn succes al geoogst heeft. Jij hebt je dagen stampvol zitten met werken voor je centen en zorgen voor je gezin bijvoorbeeld. 80% van je dag besteden aan boeken (zoals Buffett dat doet) is mooi, maar utopisch.

Tenzij

Ja echt, hier komt een goed idee – tenzij je eens wat beter naar je tijd kijkt.

Stap 1: Bepaal je leesduur

Waar gaat je tijd nu aan op, buiten de verplichte werkzaamheden? Is het niet zo dat je op je werk om de zoveel tijd even Nu.nl checkt? En even door je Facebook-pagina scrollt? En dat je ‘s avonds na het eten met regelmaat op de bank ploft om TV te kijken?

Klopt, dat kun je misschien nog scharen onder ‘daar word ik niet dommer van’ – en ‘ik moet ook ontspannen’. Maar slimmer word je er niet van. Je verbreedt hoogstens je kennis, met losse flodders van actualiteiten en vage opinies van anderen.

Buffett:

“We lezen geen opinies. We willen alleen maar feiten, en daarover nadenken.”

En ontspannen kan daarnaast ook op een alternatieve manier. Eentje met een dubbele werking: ontspannen én slimmer worden tegelijkertijd. Eén keer raden waar ik het over heb.

Lezen. En denken.

En tijd maken om te lezen is kiezen om te lezen, in plaats van andere dingen doen. Schrap dat nodeloos gecheck en gescroll en bespaar zo genoeg tijd om écht iets te leren: door te lezen. Schrap dat ge-bingewatch van Netflix en ge-zap op de TV. Al is het maar voor één avond. Daarvoor in de plaats kies je… Juist: lezen. Richt die leeshoek in, zet je boekenlijst klaar, koop een grote fauteuil – en zorg dat je er elke avond een uurtje te vinden bent.

Misschien wil je er zelfs wat werk-uren (en daarmee geld) opofferen voor dat slimmer worden en jezelf ontwikkelen. Omdat het het zomaar eens waard zou kunnen zijn.

Munger:

“Ik heb altijd willen verbeteren wat ik doe. Zelfs wanneer het mijn inkomen vermindert. Ik zet altijd tijd opzij voor mijn eigen ontspannings- en ontwikkelingsspel.”

Tijd kiezen om te lezen, door hier en daar wat tijd voor niet-noodzakelijke dingen op te offeren, maakt dat je meer kunt lezen.

Buffett:

“Iedereen zou dit moeten doen… Verkoop jezelf een uur per dag.”

Maar écht veel lezen, voor écht razendsnel slimmer worden – doe je door het niet alleen meer te doen, maar door het ook snel(ler) te doen.

slimmer worden 1

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Stap 2: Lees snellezen

Sneller lezen betekent meer lezen. De rekensom is simpel. Wil je die kostbaar verzamelde leestijd optimaal gebruiken, dan gebruik je hem om te snellezen. Dat wil niet zeggen dat je niets meer doet dan je razendsnel door een boek heen werken, om er vervolgens maar de helft van te begrijpen.

Nope. Snellezen mét volledig leesbegrip.

Dat betekent dat je je leeswerk aan 3 fases onderwerpt. Deze zijn zorgvuldig samengesteld op basis van uitvoerig onderzoek van onafhankelijke psychologen en experts. Het vormt de exacte middenweg tussen snel lezen én begrijpen wat je leest:

  • Eerst ‘skim’ je het boek. Je bladert er doorheen en laat je ogen over de pagina’s glijden, om te zien waar het over het algemeen over gaat. Let op kernwoorden, tussenkoppen, afbeeldingen en uitgelichte gedeeltes. Je hebt nu een algemeen beeld van dit boek, in een paar minuten.
  • Dan lees je het boek, volgens de snellezen techniek, op dubbele snelheid – op een manier die (wél) is bewezen door psychologisch onderzoek om je leesrendement te optimaliseren. Precies zo snel lezen, dat je tekstbegrip intact blijft.
  • Tijdens het snellezen markeer je en maakt je aantekeningen in de kantlijn. Deze gebruik je om, bijvoorbeeld na elk hoofdstuk, je notities te verwerken en een bondige samenvatting van een paar regels te maken. Het Cornell systeem op telkens één A4 werkt daar het best voor.

Dan een iets uitgebreidere rekensom. De gemiddelde lezer leest met 150-200 woorden per minuut, met 60% tekstbegrip. Die leessnelheid verdubbelen, én het tekstbegrip verhogen, doe je naar een effectieve snelheid van 300-400 woorden per minuut (meer kan je oogbol niet aan) met 80% tekstbegrip. Da’s 1 pagina per minuut, 60 pagina’s per uur. Keer 7 dagen = 420 pagina’s per week! Zit je toch heel aardig in de buurt van Buffett’s 500, zonder multimiljonair te zijn. 

(In de praktijk leren hoe je dat doet, doe je met onze training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen.)

Stap 3: Laat het marineren

Je hebt je tijd genomen, je hebt snel gelezen – dan is het nu tijd voor de laatste, ook niet geheel onbelangrijke fase. Buffett en Munger’s leestijd gaat namelijk niet alleen maar op aan lezen. Een belangrijk deel ervan is eerst nadenken en dan teruglezen.

“ We willen alleen maar feiten, en daarover nadenken”, in Buffett’s woorden.

Laat gedurende de dagen en misschien zelfs weken nadat je iets gelezen hebt, de informatie op je inwerken. Het nadenken gebeurt vanzelf. Het zet je aan het denken, als het goed is. Daar hoef je niets voor te doen. Het gebeurt wanneer je in de rij voor de kassa staat, op het station of je in de auto op weg naar huis. De feiten van wat je gelezen hebt werken op je in, je hoofd is aan het verwerken.

Je hoofd helpen met verwerken, doe je met een mindmap. In één overzicht plaats je razendsnel wat je leest en leert – om er nog beter over te kunnen denken.

Dát is slimmer worden.

Heb je de informatie op je in laten werken, pak dan je notities na een week nog eens erbij. Wat schreef je over dit boek of artikel? Wat heb je ervan onthouden? Wat heb je in het dagelijks leven al geïmplementeerd? Wat zou morgen zomaar van pas kunnen komen? Denk zo over wat je gelezen hebt na. Door je hoofd te gebruiken, dat nu pagina voor pagina elke dag en een beetje slimmer is geworden.

Charlie Munger zou tevreden zijn, omdat je nu echt zijn advies hebt opgevolgd:

“Ga slimmer naar bed dan toen je wakker werd.”

slimmer worden 1

Kortom: hoe word je slimmer? Buffett samengevat

Multimiljonairs en super ondernemersduo Warren Buffett en Charlie Munger zijn behoorlijk slim, zou je zeggen. Ze hebben slimme keuzes gemaakt in het leven die hen succesvol maakten, elke dag opnieuw. Die slimheid hebben ze aan één ding in hun leven te danken: lezen. 500 pagina’s per week, om precies te zijn.

Wat jij moet doen, om hetzelfde te bereiken, als niet-multimiljonair. Slim worden:

1. Leestijd vrijmaken. Elke dag een uurtje minder TV en meer lezen, bijvoorbeeld.

2. Sneller lezen. Start met snellezen en verdubbel je leesrendement van 200 woorden per minuut (wpm) naar 400 wpm: een pagina per minuut. Zo lees je er 60 per dag en ruim 400 per week. Dat werkt, in het kort, zo:

3. Denk na over wat je gelezen hebt. Dat gebeurt enerzijds vanzelf, gedurende de dag op stille momenten – en anderzijds door de notities die je maakte tijdens het (snel)lezen er na een week weer even bij te pakken. Herzie wat je las, implementeer wat je leerde.

Dat is slimmer worden, multimiljonair stijl.

Verder lezen?

Wat kun je nou precies lezen om slimmer te worden? Romans? Non-fictie? Wetenschappelijke artikelen? Met andere woorden: welke boeken moeten je lezen om slimmer te worden? Check onderstaande artikelen eens, daarin vertellen we je meer over het vergroten van je inzichten en intelligentie.

Dit in de praktijk leren? Volg een cursus snellezen

Bovenstaande methoden en tips onder de knie krijgen? Om niet alleen je leessnelheid maar ook je tekstbegrip te vergroten? Volg dan eens onze 1-daagse cursus Snellezen. Daar leer je binnen één dag de beste technieken en methoden op het gebied van snellezen en beter onthouden.

Leer je liever lezend, koop ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Dan leer je niet alleen snellezen, maar krijg je ook nog eens timemanagement en assertiviteits tips op de koop toe.

beter lezen

Wie zijn wij? | Snelleescursus

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog