Werken met jaarcijfers is niet je sterkste punt; je vergeet vaker de puntjes op de ‘i’ te zetten en eigenlijk lukt het je niet het overzicht te houden bij al die omzetcijfers. Kortom; je voelt je alles behalve een vis in het water met je huidige werk. Weten waar jouw kracht wél ligt en hoe je deze benut voor optimale persoonlijke effectiviteit? Doe 1 handige test van psychologen en kom erachter!

Misschien steek jij al je energie in projecten die nét niet aansluiten bij jouw talenten. Terwijl jij blijft rommelen met droge cijfers zou het zomaar kunnen dat jij beter tot je recht komt als je creatief bezig bent. Zodra jij weet waar je sterke punten en valkuilen zich bevinden, kun je efficiënter werken! Je hoeft hiervoor geen berg aan zelfhulpboeken door te spitten; er bestaat een makkelijkere oplossing om je talenten te ontdekken:

De ‘Myers-Briggs Type Indicator’ (MBTI) test

Met deze MBTI-test wordt er gekeken naar de persoonlijke kenmerken van een persoon en hoe hij of zij het beste tot zijn recht kan komen op de werkvloer. Hij toont aan waar mensen hun input vandaan halen en hoe ze vervolgens informatie verwerken.

De types die hieruit naar voren komen zijn gebaseerd op de 16 persoonlijkheidstypen die psychologe Katharine Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers baseerden op Carl Jung’s boek “Theorie van Typologie”. Terwijl de test eerst alleen door psychologen gebruikt werd, wordt het nu ook vaker gebruikt voor persoonlijke effectiviteit – en daar stopt het niet!

Waarom je type kennen belangrijk is

Je persoonlijk effectiviteit verbeteren is niet alleen nuttig voor jezelf; steeds meer organisaties maken gebruik van deze test. Het inzetten van mensen op basis van hun competenties en vaardigheden (in plaats van hun intellect) komt steeds vaker voor; zelfs 89% van de ‘Fortune 100’-bedrijven gebruiken de MBTI-test op de werkvloer.

Met een paar goede redenen:

 • Het verbetert de samenwerking – door collega’s te koppelen met aanvullende eigenschappen creëer je een team dat efficiënt samenwerkt.
 • Het vergemakkelijkt de communicatie – door te weten op welke manier iemand graag informatie ontvangt, wordt het geven van feedback beter en persoonlijker.
 • Het toont de motivatiefactoren aan – niet elke werknemer loopt namelijk warm voor dezelfde aanpak. Terwijl de ene persoon ‘thrived’ op veel terugkoppeling en ondersteuning, werkt de andere liever met een minimum aan feedback.
 • Het helpt bij conflictbeheersing – terwijl de een liever analytisch te werk gaat voor hij een knoop doorhakt, houdt de ander liever vast aan ‘trial and error’, kan dat zorgen voor frictie. Je kunt hierin beter sturen en eventuele conflicten voorkomen zodra je weet op welke manier werknemers omgaan met tegenwerking.
 • Het helpt het zelfbewustzijn te vergroten – doordat je weet wat jouw valkuilen en zwakke plekken zijn, wat even belangrijk is als te weten op welke manieren je excelleert.

En dat leidt tot resultaat op de werkvloer:

Hoe je type je (werk) helpt – op 3 manieren

Het weten van je type is niet alleen handig voor bedrijven of voor je werkgever. Ook jijzelf kunt deze kennis benutten in je eigen werk! Je persoonlijke effectiviteit verbeteren en jezelf ontplooien op de werkvloer? Doe je op 3 manieren.

1. Het helpt je jouw interessegebied te vinden

Sommige persoonlijkheidstypen zijn creatiever dan anderen. Als jij van jezelf weet dat je niet gelukkig wordt in een functie waar het alleen maar draait om concrete toepassingen, zul je al snel de passie in je werk verliezen. Met deze test ontdek je welke functies of projecten bij jouw interessegebieden aansluiten.

2. Het laat zien waar je kracht ligt

Jij krijgt bij het groepsproject een rol aangeboden waarbij je de omzetcijfers moet analyseren. Ordenen is niet jouw sterkste punt en deze taak verdient een planmatige aanpak, oei. Je weet echter (door het maken van de test) dat je beter tot je recht zou komen als je het team zou leiden. Juist als je je bewust bent van je sterke kanten, kan het je helpen je vaardigheden te laten zien én verder te ontwikkelen.

3. Het toont je jouw ideale werkomgeving

Sommige persoonlijkheden functioneren beter in bepaalde omgevingen dan anderen. Heb je een voorkeur voor introversie, dan kom je misschien beter tot je recht in een omgeving waar minder prikkels van buitenaf  je storen. Misschien vind je deze afleiding wel fijn en huiver je van het idee om thuis, in stilte, te werken? Wanneer je dit weet kun je je productiviteit verhogen door je ideale omgeving vast te stellen.

Enorm handig dus, die test! Niet alleen wordt je baas er blij van (het helpt hem onder andere de samenwerking in het team te verbeteren), het helpt jou je persoonlijke effectiviteit een boost te geven! Door te weten wat je interessegebied is, wat je sterke punten zijn én op welke manier je deze het beste tot hun recht laat komen, geef je jezelf een voorsprong op de werkvloer. Sta je te popelen om zelf erachter te komen hoe je je persoonlijke effectiviteit een handje kunt helpen? Lees verder!

persoonlijke-effectiviteit-2

Ben jij Beyoncé of Elon Musk? Doe de test!

Op basis van 93 vragen wordt er een persoonlijkheidsschets uitgezet. Het duurt ook niet lang; in slechts 12 minuten kom je erachter welk type je hebt. Werken aan je persoonlijke effectiviteit was nog nooit zo eenvoudig!

In de test worden een aantal stellingen voorgelegd waarbij je aangeeft in hoeverre je het hiermee eens bent. Zodra je al deze stellingen hebt beantwoord, krijg je te weten welk type je bent. Dit type komt voort uit de volgende 4 tegenstellingen, zoals Jung en later Myers & Briggs ze zorgvuldig opstelden:

 1. Hoe ga je met prikkels om? . Richt jij eerder je aandacht naar buiten, dan ben je ‘Extravert’. Zit je toch liever in je innerlijke belevingswereld, dan krijg je het label ‘Introvert’.
 2. Hoe verwerk jij nieuwe informatie? Kijk jij sneller naar feitelijke informatie (‘Sensing’) of haal jij je kennis uit eerder opgedane ervaringen (‘Intuition’)?
 3. Hoe maak jij beslissingen?. Denk je eerst over dingen na voordat je een beslissing maakt (‘Thinking’) of laat je je leiden door je ‘gut feeling’ (‘Feeling’)?
 4. Hoe ga jij om met een taak? Ben je een echte planner en werk je geordend, dan ben je eerder ‘Judging’. Heb jij meer de insteek dat je wel ziet wat je er van bakt, reken er dan maar op dat je ‘Perceiving’ toegeschreven krijgt.

Ontdek zelf je type door de betreffende 4 letters achter elkaar te plaatsen. 16 verschillende combinaties, elk met een eigen analyse en achtergrondinformatie. Je type samengesteld? Lees hieronder in welke categorie je valt. Als je de test wilt maken en meer inzicht wilt krijgen in het type dat je hebt, kun je hem hier online invullen. (Het is gratis!)

persoonlijke-effectiviteit Greep uit de soorten persoonlijkheden van de website 16personalities.com

De Analisten

Rationaliteit en onpartijdigheid voeren de boventoon bij deze persoonlijkheidstypes. Ze zijn eigenzinnig en fantasierijk. Analisten zijn uitstekende strategische denkers, maar veroorzaken ook problemen als het gaat om sociale bezigheden.

  • De Architect (INTJ) – Verbeeldingsrijke en strategische denkers, die overal een plan voor hebben. (Elon Musk / Arnold Schwarzenegger)
  • De Logicus (INTP) – Innovative uitvinders met een onstilbare honger naar kennis (Bill Gates / Albert Einstein)
  • De Bevelhebber (ENTJ) – Moedige, verbeeldingsrijke en wilskrachtige leiders, die altijd een weg vinden – of er één weten te maken. (Steve Jobs / Franklin D. Roosevelt)
  • De Debater (ENTP) – Slimme en nieuwsgierige denkers, die een intellectuele uitdaging niet kunnen weerstaan. (Thomas Edison / Mark Twain)

De Diplomaten

Mensen die tot deze groep behoren, zijn fantasierijk en spelen vaak de verbindende factor binnen sociale kringen. Diplomaten zijn warme, empathische personen, maar veroorzaken ook problemen wanneer er uitsluitend op koude rationaliteit moet worden vertrouwd.

  • De Advocaat (INFJ) – Stil en mystiek, maar toch enorm inspirerende onvermoeibare idealisten (Martin Luther King / Nelson Mandela)
  • De Bemiddelaar (INFP) – Poëtische, aardige mensen, die altijd blij zijn een goed doel te steunen.  (William Shakespeare / J.R.R. Tolkien)
  • De Protagonist (ENFJ) – Charismatische en inspirerende leiders die in staat zijn hun luisteraars te fascineren. (Barack Obama / Oprah Winfrey)
  • De Campagnevoerder (ENFP) – Enthousiaste, creatieve en sociaal vrije geesten, die altijd een reden vinden om te lachen. (Robin Williams / Will Smith)

De Schildwachten

Schildwachten zijn zeer praktisch; zij omarmen orde en veiligheid. Mensen die behoren tot een van deze typen hebben de neiging om traditioneel te zijn en vertrouwen op regels. Deze persoonlijkheidstypen houden zich aan hun plannen en schrikken niet terug voor moeilijke taken – ze kunnen echter zeer inflexibel zijn.

  • De Logisticus (ISTJ) – Praktische en op feiten gerichte individuen, waarvan de betrouwbaarheid niet betwijfeld kan worden. (Angela Merkel / George Washington)
  • De Verdediger (ISFJ) – Zeer toegewijde en warme bewakers, die altijd klaar staan om hun geliefden te verdedigen. (Queen Elizabeth / Beyoncé)
  • De leidinggevende (ESTJ) – Uitmuntende administrateurs, die met het managen van zaken – of mensen – door niemand overtroffen worden. (John D. Rockefeller / Frank Sinatra)
  • De Consul (ESFJ) – Buitengewoon sociale en populaire mensen, die altijd klaarstaan om te helpen. (Bill Clinton / Steve Harvey)

Persoonlijke effectiviteit

De Verkenners

Deze types zijn de meest spontane van allemaal. Verkenners zijn praktisch en stralen in situaties die een snelle reactie vereisen. Het is niet verwonderlijk dat deze persoonlijkheidstypes onmisbaar zijn in de verkoop – maar hun eigenschappen kunnen hen ook dwingen te risicovolle inspanningen te doen.

  • De Virtuoos (ISTP) – Moedige en praktische onderzoekers, die alle soorten gereedschap kunnen gebruiken. (Clint Eastwood / Tom Cruise)
  • De Avonturier (ISFP) – Flexibele en charmerende artiesten die altijd klaar staan om nieuwe dingen te verkennen en te ervaren (Michael Jackson / Kevin Kostner)
  • De Ondernemer (ESTP) – Slimme, energetische en bijzonder goed waarnemende mensen, die er enorm van genieten om op het randje te leven. (Ernest Hemmingway / Jack Nickolson)
  • De Entertainer (ESFP) – Spontane, energetische en enthousiaste entertainers. Bij hen in de buurt is het nooit saai. (Steve Irwin / Marilyn Monroe)

Kortom…

De MBTI-test blijkt dus een uitstekend hulpmiddel zijn voor je persoonlijke effectiviteit te verbeteren. Het is niet alleen nuttig voor je werkgever, maar ook voor jezelf. Zodra je weet op welke manier je je talenten kunt benutten, krijg je meer werk verzet  en ga je met een beter gevoel naar je werk!

Misschien ben je erachter gekomen dat je niet tot je recht komt in je huidige functie. Spreek erover met je baas. Deze verkregen inzichten kunnen een aanleiding zijn je werkveld te veranderen of andere taken op je te nemen. Past je functie niet bij je persoonlijkheid, dan ben niet niet efficiënt en slim bezig!

persoonlijke-effectiviteit

Dóórpakken met persoonlijke effectiviteit?

Effectiever werken is slimmer werken, door jezelf te kennen – met de type indicator test – én door daar op voort te borduren. Hoé werk jij slimmer? Welke technieken kun je daar nog meer voor gebruiken? Welke tools helpen je op weg? Welke tips zijn er, die bij jouw persoonlijkheid en werksituatie passen? Volg de training Time Management, leer het allemaal in 1 dag en pak zo dóór met die persoonlijke effectiviteit!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog