Een ochtendhumeur verpest je héle dag, als je niet oppast. Het doet je alsmaar slechter en slechter voelen – terwijl je niks (goeds) gedaan krijgt op je werk. Onderzoekers laten zien hoe dat komt én hoe je van een ochtendhumeur afkomt. En ja, daar komt koffie bij kijken.

Daar gaat ie weer: je wekkerrrrrr… Met één halfopen oog kijk je om je heen. Ping! ‘Oja, het is weer dag.’ Welke dag? Ping! ‘Oja, dinsdag.’ Wat was er vandaag? Ping! ‘Oja, sollicitatiegesprek. En – Ping! – naar de tandarts. En – Ping! – niet vergeten de boodschappen te doen en naar de sportschool te gaan, want morgen is daar geen tijd voor door de – Ping! – zwemles van de kleine…’ Ping-Ping-Ping-Ping-Ping!

Je bent nog geen 5 minuten wakker en de raderen in je hoofd draaien al overuren. Als je aan al die dingen denkt die vandaag op de planning staan, dingen die je niet moet vergeten, dingen die je net iets te lang hebt laten liggen, dingen waar je wel of geen zin in hebt, dingen die ‘dringend’ schreeuwen en alle dingen die daar nog tussendoor komen: dan ben je natuurlijk al moe voordat je de dag begonnen bent. En gestrest. En humeurig.

Voilà, je ochtendhumeur is binnen.

Hoe dat komt

Dat je humeur in de ochtend zo bepaald wordt, en dat dat al heel snel de verkeerde richting op kan gaan, dat heeft een heel verklaarbare natuurlijke reden.

“Men spreekt niet voor niets van ‘met het verkeerde been uit bed stappen’, want dát is waar het begint met je (al dan niet) slechte humeur.”

Je brein geeft in de eerste 20 tot 30 minuten van je dag namelijk 38 tot 75% (!) van je dagelijkse dosis cortisol-hormonen al vrij. ‘Cortisol Awakening Response’ wordt dat genoemd. Dat ziet er ongeveer zo uit, in de loop van je dag:

ochtendhumeur-5

Waarom dat problematisch is, die cortisol-bom in de ochtend? Cortisol, da’s je stresshormoon. En stress, da’s je ochtendhumeur katalysator. En je ochtendhumeur, da’s je slechte dag katalysator – ontdekten onderzoekers.

Wat ze ontdekten

Je ochtend heeft een enorm effect op je dag. Groter nog dan je zou denken. Een ochtendhumeur, namelijk, blijft niet beperkt tot de ochtend. Die sleept voort in de rest van je dag, waarbij die je alsmaar slechter en slechter doet voelen. Tegen de avond zit je er helemaal doorheen – terwijl er op kantoor praktisch niks uit je handen is gekomen. Niks goeds, in elk geval.

Onderzoeksleider professor Nancy Rothbard trok deze conclusie nadat ze een groep klantenservice-medewerkers van dichtbij bestudeerde. Een nogal humeur-gevoelige groep, waarbij het belangrijk is om correct en vriendelijk naar klanten te blijven.

Zij kregen de opdracht om op een paar momenten in de dag via een enquête aan te geven hoe ze zich voelden: hadden ze een ochtendhumeur? Middagdip? After-lunchdip? Depri voor de eerste koffie?

Ondertussen werd hun productiviteit gemeten via performance statistieken die de werkgever vrijgaf: tevredenheid van klanten, netheid in de verwerking van klantverhaal, woordgebruik in gesprekken, aantal telefoontjes, etcetera.

De uitkomsten van die enquête en de performance statistieken legde prof. Nancy daarna naast elkaar. Conclusie:

“Mensen die de dag startten met een blij en relaxed gevoel, bleven dat gevoel houden gedurende de rest van de dag. Hun werk bevorderde hun humeur. Mensen met een ochtendhumeur daarentegen, verliezen hun negatieve gevoelens niet in de loop van de dag. Aan het eind van de dag voelden zij zich zelfs slechter dan in het begin – zelfs na positieve gesprekken in hun werk.”

Oftewel:

Start je je dag goed, dan wordt-ie alleen maar beter. Start je met een ochtendhumeur, dan is het één grote neerwaartse bende vanaf dat punt:

Een tweede belangrijke conclusie: klantenservice-medewerkers met een ochtendhumeur, presteerden door de dag heen een stuk minder (goed) dan hun collega’s die vrolijk aan de dag begonnen. Ze kwamen minder goed uit hun woorden tegenover klanten, gebruikten heel vaak het woordje “ehm”, leken minder gefocust en in hun mailcontact maakten ze meer spelfouten.

Bovendien hadden de humeurigen meer breaks nodig om bij te komen van het werk, dat hen extra zwaar viel bovenop hun humeur.

Alles bij elkaar waren de ochtendhumeur mensen, volgens prof. Rothbard en haar onderzoeksteam, maar liefst 10% minder productief dan hun niet-humeurige collega’s.

Ik begrijp het als die 10% jou niet zoveel uitmaken, maar sta toch eens even stil bij de kwaliteit van het werk dat je aflevert. Zonder dat je het doorhebt een mail vol spelfouten naar een klant sturen, dat is toch gewoon gênant? En nog veel belangrijker dan al het andere: dat je je slecht voelt, als ochtendhumeur mens, de hele dag door – dat is gewoon geen goede zaak voor jezelf.

Daar kun je dus maar beter vanaf komen.

Van je ochtendhumeur afkomen – in 4 stappen

Op naar een opwaartse lijn! Start je je dag blijer, dan eindig je je dag nóg blijer. Je werkt fijner, je kijkt met een meer tevreden gevoel op een werkdag terug en komt tenminste nog met een beetje energie óver thuis (in plaats van oververmoeid te zijn na een werkdag). En laten we wel wezen: een blijer mens is een leuker mens. Voor iedereen, inclusief jezelf.

Aan de slag dus, met die anti ochtendhumeur aanpak!

Dit zíjn namelijk dingen die je kunt doen tegen je ochtendhumeur en voor een betere (werk)dag, volgens dezelfde prof. Nancy Rothbard:

“Hoewel het lastig is, is het niet onmogelijk om de reset-knop in te drukken en van je negatieve ochtendhumeur af te komen.”

Hoe je die knop indrukt, volgens haar – in 4 stappen.

1. “Reis eens anders”

“Om je ochtendhumeur te verliezen vóór je op je werk aankomt, kun je je eigen ‘transitie intentie’ instellen”, zegt prof. Nancy. “Neem bijvoorbeeld een andere route naar het werk.”

En als je dan toch een andere route neemt om je ochtendhumeur transitie in gang te zetten, neem dan meteen – als het even kan – een groene(re) route. Die kleur doet namelijk wat met je. Word je bewezen blij van. En als zelfs dát even kan; neem je fiets in plaats van je auto, om die route af te leggen. Bewegen maakt je namelijk ook bewezen blijer.

ochtendhumeur-2

Handig: de routeplanner van de Fietsersbond. Die geeft je elk soort fietsroute die je zoekt. Van en naar je werk, via de meest natuurlijke paadjes, over de meest praktische wegen.

2. “Pak dat bakkie”

Plan vergaderingen over complexe of belangrijke onderwerpen niet meteen om half negen. Laat jezelf, je collega’s of je teamleden rustig binnendruppelen op kantoor – voordat je begint over ‘dringende’ zaken of losbarst op laatkomers. Laat vervolgens rustig de koffie (of thee!) binnendruppelen en begin dan met er tegenaan gaan. Kwestie van slim koffie-management.

Staan de cortisol-hormonen bij jou overduidelijk al tot je neusgaten nog voor je eerste koffie? Ontspan, voordat je je maximaal inspant. Met de top 10 anti stress muziek aller tijden, bijvoorbeeld. Kun je rustig even op je koptelefoon luisteren, terwijl je je collega’s nog even afweert in (het begin van) de ochtend.

ochtendhumeurEen bakkie tegen je chaggie? Kan zeker.

3. “Deel goed nieuws”

Ben je werkgever? Manager? Teamcaptain? Stuur je mensen zo vaak mogelijk een positief bericht in de ochtend. Een persoonlijk compliment, een kleine viering van het binnenhalen van een nieuwe klant, een leuke mop – voor mijn part.

Dat kan ook in een stand up (techniek uit het scrummen), waarbij je binnen een paar minuten in een staande kring om de beurt met elkaar deelt waar je mee bezig bent en wat er goed gaat op dit moment.

Geen stand up gehad of goed bericht gekregen? Dompel jezelf onder in iets positiefs. Kijk in de positieve reviews die over je organisatie online staan. Of op World’s Best News.nl! Altijd fijn.

4. “Geen avondmails!”

Ja, dáár begint je ochtendhumeur voor morgen al – in de avond. Wanneer je ‘s avonds nog volop lastig gevallen wordt door collega’s en managers dan kun je die goede nachtrust wel vergeten, waardoor je cortisol-niveaus in de ochtend alleen maar harder gaan pieken.

“Managers zouden beter twee keer nadenken voordat ze ‘s avonds laat nog een e-mail bom afvuren op hun werknemers, aangezien dit regelrecht aanstuurt op een slecht begin van de volgende dag.”

Het is eerder namelijk al keer op keer bewezen, dat werkmails checken in de avond een ontzettend slecht idee is. Er is niets in de mailbox dat niet kan wachten tot morgen, zodra je er klaar voor bent. Nee, ook geen dringende zaken. Die horen namelijk niet in je mailbox thuis.

Liever ontspan je in de avond (met een fijne hobby, bijvoorbeeld) en zet je je avondwekker op een vaste tijd om aan je nodige nachtelijke uurtjes te komen. Kun je er morgenochtend weer fris tegenaan. Zónder ochtendhumeur, dit keer.

5. Ga voor een Miracle Morning

Om een werkelijk wonderbaarlijke ochtend te hebben, zul jij je moeten focussen op gewoonten die bijdragen aan je mentale en fysieke gezondheid, geluk en kennis.

  • Silence (Stilte)
    Affirmations (Affirmaties)
    Visualisation (Visualiseren)
    Exercise (Beweging)
    Reading (Lezen)
    Scribing (Schrijven)

Zoals je ziet vormen deze een mooi ezelsbruggetje: SAVERS.

Wanneer je aan elk iedere ochtend voldoende aandacht schenkt, zul je volgens Hal Elrond – de schrijver van Miracle Morning – een fantastische dag tegemoet gaan. Je hoeft jezelf niet na een lange werkdag nog naar de sportschool te slepen (want dat heb je ‘s ochtends al gedaan!) en ook hoef je je niet druk te maken over je persoonlijke ontwikkeling (want daar heb je ‘s ochtends al tijd aan besteed!). Kortom: morgenstond heeft goud in de mond. Inge vertelt je er in deze video meer over.

Conclusie

Heb je last van een ochtendhumeur, dan kun je daar maar beter zo snel mogelijk van af komen. Aan je dag beginnen met een slecht humeur werkt namelijk cumulatief, ontdekte onderzoekster prof. Nancy Rothbard. Begin je slecht, dan wordt-ie alleen maar slechter. Begin je goed, dan wordt-ie alleen maar beter!

Van een slecht naar een goed humeur in de ochtend gaan ís mogelijk, al lijk je misschien onvermijdelijk genetisch belast. Het is, volgens dezelfde onderzoeksleider, zaak om:

  1. De voorkeur te geven aan woonwerkverkeer in de buitenlucht, door het groen, al bewegend. Lees: fiets vaker naar je werk. (De mooiste routes vind je hier.)
  2. Start je dag op kantoor rustig aan. Eerst koffie (of thee), een gezellige babbel, dán aan de slag.
  3. Dompel jezelf, een collega of een werknemer even onder in goed nieuws. Een compliment, een stimulerend bericht of gewoon goed wereldnieuws doet het voor je.
  4. Zet je werkmodus uit zodra je klaar bent op kantoor. Dat betekent vooral geen mail meer checken in de avond, maar gewoon lekker ontspannen en een goede nachtrust tegemoet gaan – om morgen niet opnieuw wakker te worden met dat dagverpestende ochtendhumeur.

Zo word je avond leuker, je nacht beter, je ochtend vrolijker en daarmee je hele (werk)dag beter. En elke dag een betere dag, betekent uiteindelijk een beter leven. De cirkel is rond! Da’s toch om vrolijk van te worden?

Meer weten over een goede ochtend?

Check onderstaande video, daarin vertelt Björn je over zijn ideale (anti-ochtendhumeur)routine:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog