Kan muziek je helpen om beter te concentreren op je werk of studie? Of leidt het juist af? Wetenschappers hebben zich gebogen over deze vraag en de resultaten zijn duidelijk: enkele muzikale tips zullen je helpen je concentratie te verbeteren. Oortjes gespitst!

Of je nou van metal of folk houdt, tijdens het werken gaat het niet om je muzieksmaak. Het gaat erom dat je de juiste muziek op het juiste moment inzet om zo slimmer, sneller, harder, relaxter, creatiever of geconcentreerder te werken. Hiermee kom je namelijk in die felbegeerde ‘focus-flow’; de staat waar je in wilt duiken als je een belangrijke of complexe taak op je bord hebt liggen. En weet je wat? De wetenschap heeft ontdekt dat er een specifieke muzikale oplossing bestaat die je helpt om als een speer die focus-flow-modus te bereiken:

Het effect van concentratie muziek: focus-flow

De focus-flow, ook wel bekend als ‘flow’, is een mentale staat waarin je volledig opgaat in je taak en de tijd lijkt stil te staan. Het is bijna magisch hoe goed je je dan kunt concentreren. Maar let op, want wanneer je uit die flow-modus wordt gehaald, voelt dat als een vervelende wake-up call. Je wilt dus vooral in die flow blijven en niet telkens uit je concentratie getikt worden. 

Wat is flow? Flow is een krachtige mentale staat waarin je niet alleen extreem productief én creatief bent, maar waarin jij je ook nog eens goed voelt. Je hoeft jezelf niet te dwingen om hard te werken; het gaat vanzelf. Het is alsof je door jouw activiteit heen stroomt — of flowt, dus.

Muziek concentratie | Flow | Tijdwinst.com

Muziek kan daarbij helpen. Maar pas op, niet alle muziek is geschikt voor de focus-flow. Plotselinge muzikale wendingen, hoge of lage tonen of herkenbare lyrics kunnen je brein namelijk afleiden van je taak en je focus verstoren. Wat blijft er dan nog over? 

Precies: stilte.

Onderzoek: stilte werkt het beste voor concentratie

​​Wist je dat het onderzoek genaamd ‘The Sound of Silence is Music to the Heart‘ (Larsen & Galletly, 2005) heeft aangetoond dat stilte de beste muziekkeuze is als je gefocust wilt werken? En dat geldt niet alleen voor dat onderzoek, maar ook voor vele andere studies

Als je echt geconcentreerd moet werken of iets in je hoofd moet krijgen, dan is stilte de enige oplossing. 

Maar hier komt de leuke verrassing: 

Voordat je begint aan je focus-taak, kun je het beste de muziek nog even aan laten staan. Luister bijvoorbeeld naar wat achtergrondmuziek en zet het uit zodra je écht aan de slag gaat. 

Uit een onderzoek in de reclamewereld (die natuurlijk gebaat zijn bij focus op hun commercials) blijkt namelijk dat je hersenen als het ware ‘wakker worden’ wanneer een onbewust achtergrondgeluid plotseling verdwijnt. Dit alarmeert je brein en zorgt ervoor dat je focus-knop aangaat. Dat is hét moment om je in die focus-flow te storten. Zet je pomodoro-wekker aan en go for it!

Muziek concentratie, meisje luistert muziek

Wanneer stilte geen optie is — 4 muzikale alternatieven

Stilte. Best een saai antwoord dus, en waarschijnlijk niet het antwoord waar je op had gehoopt toen je google naar ‘welke muziek voor concentratie?’

Stilte is dan misschien wel de kampioen van de focus-flow, maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen kan zich deze luxe veroorloven. Of je nu vastzit in aan een open kantoorruimte, vastgeplakt zit aan een lawaaierige cafétafel, of simpelweg geplaagd wordt door luidruchtige collega’s, soms is een beetje muzikale magie dan precies wat je nodig hebt om de klus te klaren. 

Hier zijn onze top 4 alternatieven voor stilte (wanneer het onmogelijk is om in stilte te werken):

1. Omgevingsgeluid of ‘ambient noise’

Na stilte blijkt omgevingsgeluid of ‘ambient noise’ de eerstvolgende concentratie booster.

Wat is ambient noise? 

Omgevingsgeluiden zijn geluiden die voorkomen in de omgeving waarin we ons bevinden, zoals het zoemen van een ventilator, het getik van een klok, of zelfs het geluid van regen die tegen het raam tikt.

Werkt ambient noise concentratieverhogend?

Onderzoek heeft aangetoond dat deze omgevingsgeluiden een positief effect kunnen hebben op onze concentratie en creativiteit. Ze kunnen ons helpen om afleidende gedachten te blokkeren en ons te focussen op onze taak. Het luisteren naar muziek kan bijvoorbeeld helpen om ons in die flow-state te brengen, wat onze productiviteit kan verhogen.

Hoe ambient noise gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om omgevingsgeluiden te gebruiken om onze concentratie te verbeteren. Een populaire methode is het gebruik van achtergrondgeluiden via speciale apps of websites. Deze geluiden variëren van natuurlijke geluiden, zoals het ruisen van de golven of het zachte gezoem van een bos, tot witte ruis (‘white noise’) of ambient soundscapes. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welk type geluid het beste werkt voor jou.

Welke ambient noise?

Zolang je omgevingsgeluid geen extreme hoogtes of laagtes kent (een lachende collega of een plotselinge stilte van een ratelende koelkast) en het geluid consequent blijft, werkt het juist in het voordeel van je focus. 

Beste apps en websites voor ambient noise

Hier zijn enkele van de beste apps en websites voor ambient noise:

  • Noisli: Noisli biedt een breed scala aan achtergrondgeluiden, waaronder regen, bosgeluiden, café geluiden en meer. Je kunt de verschillende geluiden mixen en matchen om de perfecte achtergrond te creëren voor jouw behoeften.
  • A Soft Murmur: Deze website biedt een eenvoudige interface waarmee je de hoeveelheid regen, onweer, wind, vogels en andere geluiden kunt aanpassen. Het is perfect voor het creëren van een rustgevende omgeving.
  • Rainy Mood: Als je op zoek bent naar het geluid van regen, dan is Rainy Mood de perfecte keuze. De website biedt een continue loop van regengeluiden, die je kunt afspelen terwijl je werkt, studeert of ontspant.
  • Ambiance: Ambiance is een app die is ontworpen om je te helpen bij het creëren van aangepaste achtergrondgeluiden. De app biedt honderden verschillende geluiden, waaronder vogelgezang, waterstromen en witte ruis. Je kunt de geluiden mixen en matchen om de perfecte ambiance te creëren.
  • SimplyNoise: SimplyNoise biedt drie verschillende soorten witte ruis: witte ruis, roze ruis en bruine ruis. Witte ruis is perfect voor het maskeren van achtergrondgeluiden, terwijl roze ruis en bruine ruis beter zijn voor ontspanning en slaap.

Of probeer deze playlist:

2.  Barok klassieke muziek

Misschien het niet niet de muziek waarnaar je doorgaans luistert. Geeft het klassieke muziek – en dan met name Barok – toch een kans:

Wat is Barok muziek?

Barokmuziek is een muzikale stijl die ontstond in Europa tussen ongeveer 1600 en 1750. Het is een periode waarin muzikale expressie en emotie belangrijke aspecten waren van compositie en uitvoering. Barokmuziek heeft een zeer herkenbare stijl, gekenmerkt door complexe harmonieën, uitgebreide versieringen en melodieën.

Hoe kan barokmuziek helpen bij concentratie?

Onderzoek heeft aangetoond dat het luisteren naar barokmuziek kan helpen bij concentratie. Dit komt doordat de complexe harmonieën en de regelmatige ritmes van barokmuziek de hersenen stimuleren en kalmeren tegelijkertijd. Het luisteren naar barokmuziek kan ook de stemming verbeteren, wat kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en ontspanning. Andere voordelen: het verhoogt je focus, vermindert stress én verhoogt je creativiteit.

Muziek concentratie | Barok muziek | Tijdwinst.com

Waar vind ik Barok muziek?

  • Laten we beginnen met de klassieker: YouTube. Er zijn talloze kanalen die zich richten op barokmuziek. Denk aan het ‘Philharmonia Baroque Orchestra & Chorale’ of ‘The Baroque Volume I
  • Als je liever naar een specifiek genre wilt luisteren, dan is de website OnlineRadiobox.com een goede keuze. Hier vind je verschillende radiostations die zich richten op barokmuziek, van Franse barok tot Italiaanse barok.
  • Natuurlijk zijn er ook voldoende Baroque playlists op Spotify te vinden:

 

Welk tempo in muziek is ideaal voor goede concentratie, vraag je je misschien af. Nou:

3.  Muziek met 60-70 bpm

Zijn ambient noise en barokmuziek niet jouw ding (nadat je het een serieuze kans gegeven hebt natuurlijk)? Laat het dan maar achterwege, want wanneer je je er aan gaat ergeren (mentale ruis) leidt het alleen maar af van je focus.

Er is dan gelukkig nog een optie: je eigen gekozen muziek. Muziek die je niet onbekend of verrassend in de oren klinkt waardoor je denkt “Hé, wat is dit?”. Dat leidt namelijk af.

En kies dan, zoals hetzelfde onderzoek ‘The Sound of Silence…’ aanbeveelt, meteen wat deuntjes uit rond de 60 tot 70 bpm (beats per minute) – het gemiddelde tempo van je hartslag tijdens zittend werk. Door die twee synchroon te houden haal je het meeste uit je focus, zonder kille stiltes, koffiegeluiden of klassieke toestanden.

Waarom werkt dit?

Het luisteren naar muziek met een langzaam tempo kan verschillende voordelen hebben voor concentratie. Het kan helpen om stress te verminderen en een kalmerende sfeer te creëren. Daarnaast kan het helpen om afleidingen te verminderen en de focus te vergroten. Dit kan vooral handig zijn tijdens taken die veel concentratie vereisen, zoals het schrijven van een belangrijk rapport of het bestuderen van ingewikkelde concepten. 

Waar vind ik muziek met 60-70 bpm?

Er zijn verschillende manieren om muziek met 60 of 70 bpm te gebruiken voor concentratie. Een manier is om een ​​afspeellijst te maken met nummers die dit tempo hebben en deze af te spelen tijdens het werken of studeren. Of wat dacht je hiervan: rustige muziek voor in de klas! Een andere manier is om te zoeken naar kant-en-klare afspeellijsten op muziekstreamingdiensten zoals Spotify of Apple Music. Er zijn ook verschillende apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor concentratie, met muziek met een langzaam tempo.

  • SongBpm.com” is een website waar je het tempo van verschillende nummers kunt vinden. Je kunt zoeken op artiest, album of nummer, en de website geeft het bpm aan. Het is ook mogelijk om te sorteren op bpm, zodat je gemakkelijk nummers kunt vinden die passen bij jouw gewenste tempo.
  • En natuurlijk Spotify: als je zoekt naar afspeellijsten met een laag tempo, raden we je aan om te zoeken op “chill” of “relax”. Er zijn veel afspeellijsten beschikbaar met nummers die passen bij jouw gewenste bpm.

4. Binaural beats

Eén van onze eigen favorieten voor meer concentratie op de werkvloer: binaural beats!

Wat zijn binaural beats?

Binaural beats zijn een soort van geluidsgolven die je hersenen beïnvloeden en je kunnen helpen om beter te concentreren. Het zijn twee verschillende geluidsfrequenties die tegelijkertijd aan elk oor worden afgespeeld. De frequentie verschillen tussen de twee geluiden creëren een derde toon in je hersenen, die als een soort golf door je brein gaat. Deze golven worden binaural beats genoemd en ze hebben verschillende frequenties en effecten op je lichaam en geest.

Muziek concentratie | Tijdwinst.com | Meisje luistert muziek

Binaural beats en concentratie: hoe werkt dat?

Wanneer de twee geluiden elk oor bereiken, worden ze op verschillende frequenties waargenomen. Je hersenen passen zich automatisch aan en produceren een derde golf met een frequentie die gelijk is aan het verschil tussen de twee oorspronkelijke geluiden. Deze nieuwe golf is de binaural beat.

Binaural beats kunnen verschillende frequenties hebben, van 1 tot 30 Hz. Elke frequentie heeft een ander effect op je hersenen en lichaam. Lage frequenties, bijvoorbeeld tussen 1 en 4 Hz, hebben een kalmerend effect en kunnen helpen bij meditatie. Hogere frequenties, zoals tussen 12 en 30 Hz, kunnen je concentratie en alertheid verbeteren. We schreven er een interessant artikel over, mocht je meer willen weten over het effect van binaural beats op je productiviteit.

Hoe gebruik ik binaural beats voor meer focus?

  • Gebruik een noise canceling koptelefoon: Binaural beats werken het beste als je elk geluid afzonderlijk hoort. Daarom is het belangrijk om koptelefoons te gebruiken in plaats van speakers.
  • Zoek de juiste frequentie: Zoals we al hebben gezegd, hebben verschillende frequenties verschillende effecten. Kies een frequentie tussen 12 en 30 Hz om je concentratie te verbeteren.
  • Luister naar binaural beats tijdens het studeren of werken: Als je je concentratie wilt verbeteren tijdens het studeren of werken, luister dan naar binaural beats terwijl je bezig bent, voor minstens 20 minuten.

Waar vind ik binaural beats?

Op Spotify en Youtube vind je binaural beats in alle soorten en maten. Meestal stuit je hier op nummers waar meditatieve muziek overheen is gezet, toch zijn er ook nummers te vinden waarin enkel het trillen en zoemen van de binaural beats te horen. Welke jij het prettigst vindt, is een kwestie van smaak. Probeer bij je zoekopdracht in ieder geval altijd het doel te benoemen (dus concentreren, slapen, mediteren enzovoort), zodat je de juiste frequentie vindt. Gebruik je liever een app, dan heb je ook daar keus. Apps als Meditation Moments, Brainwaves, Atmosphere of Binaural Beats helpen je op weg.

Dus, welke muziek voor concentratie? Keuze zat!

Ben je klaar om je concentratie en productiviteit naar nieuwe hoogten te brengen? Je weet nu dat muziek je geheime wapen kan zijn! Onderzoek wees namelijk 5 muziekgenres aan die kunnen helpen je concentratie te verbeteren. 

  • Op nummer één hebben we stilte. Dat klopt, soms kan het ontbreken van geluid de meest effectieve manier zijn om je te concentreren. Dus, wees niet bang om de stekker eruit te trekken en van de stilte te genieten.
  • Op de tweede plaats hebben we omgevingsgeluid. Dit soort “muziek” biedt een constante achtergrondgeluid dat kan helpen om afleidende geluiden te overstemmen en een kalmerende omgeving te creëren. Denk aan geluiden van een regenwoud of witte ruis.
  • Op de derde plaats staat barokmuziek. Dit genre is aangetoond om de cognitieve functie te verbeteren en de focus te verbeteren. Dus waarom voeg je geen Bach of Vivaldi toe aan je studie afspeellijst?
  • Op de vierde plaats staat muziek met een tempo van 60-70 beats per minute. Dit type muziek kan helpen om je ademhaling en hartslag te reguleren, waardoor je in een meer ontspannen en gefocuste gemoedstoestand komt. Dus, haal die lo-fi beats tevoorschijn of chill out met wat akoestische deuntjes.
  • Last but not least hebben we binaural beats. Dit zijn geluiden die zijn ontworpen om de hersenen te stimuleren en ontspanning, focus en creativiteit te bevorderen. Ze werken door in elk oor iets verschillende frequenties te laten horen, waardoor er een “toon” ontstaat waaraan de hersenen zich kunnen synchroniseren.

Dus, daar heb je het – de top 5 muziekgenres om je concentratie te verbeteren. Of je nu de rust van stilte verkiest of de energie van binaural beats, er is een genre dat jou kan helpen om gefocust en productief te blijven. Nu is het tijd om het volume op te voeren en aan het werk te gaan!

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over muziek concentratie

  • Wat zijn de gevolgen van muziek op de concentratie?

    Wat is de invloed van bepaalde muziek op je concentratievermogen? Onderzoek heeft aangetoond dat het luisteren naar muziek ons kan helpen om ons beter te concentreren op een taak en ons te helpen meer gefocust te blijven. Het is zelfs aangetoond dat muziek ons kan helpen om meer productief te zijn tijdens repetitieve taken.

    Maar wacht even: het soort muziek dat we luisteren, kan een grote rol spelen bij hoe het onze concentratie beïnvloedt. Het is bewezen dat muziek met teksten of zang ons kan afleiden en onze concentratie kan verstoren. Als we echter naar instrumentale muziek of muziek zonder tekst luisteren, kan dit ons helpen om ons te concentreren op de taak die voor ons ligt. Zie bovenstaande voorbeelden.

    Het is ook belangrijk op te merken dat niet iedereen op dezelfde manier op muziek reageert. Sommige mensen vinden het prettig om naar muziek te luisteren terwijl ze werken, terwijl anderen het als storend kunnen ervaren. Het beste wat je kunt doen is experimenteren en erachter komen wat voor jou werkt.

    Dus, als je klaar bent om aan de slag te gaan en je concentratie te verbeteren, gooi dan die koptelefoon op en zet wat muziek op! Maar vergeet niet om het soort muziek te kiezen dat het beste werkt voor jou en je taken. Rock on!

  • Kun je je beter concentreren met muziek?

    Stilte werkt dus het allerbeste, zegt onderzoek. Maar wanneer jij je in een omgeving bevindt met veel afleiding, dan is muziek de allerbeste tweede keuze. Het is namelijk bewezen dat het luisteren naar muziek ons kan helpen om ons beter te concentreren en ons te helpen meer gefocust te blijven. Muziek kan ons helpen onze stemming te verbeteren en ons te motiveren om productiever te zijn tijdens repetitieve taken.

    Weet wel: muziek met tekst kan ons bijvoorbeeld afleiden en onze concentratie verstoren. Het is daarom beter om te kiezen voor instrumentale muziek of muziek zonder tekst als je je beter wilt concentreren. Hierboven noemden we de beste alternatieven.

    Dan nog wat: zelfs als je het juiste soort muziek hebt gekozen, werkt het niet voor iedereen. Sommige mensen vinden het prettig om naar muziek te luisteren tijdens het werken, terwijl anderen het als storend kunnen ervaren. Het beste wat je kunt doen is experimenteren en erachter komen wat voor jou werkt!

  • Is het goed om muziek te luisteren tijdens het leren?

    Muziek waardoor je beter kan leren… Het luisteren naar muziek tijdens het leren kan zelfs heel voordelig zijn voor jouw focus en productiviteit. Wist je dat bepaalde soorten muziek, zoals klassieke muziek of instrumentale muziek, je hersenen kunnen stimuleren en helpen om beter te concentreren? Het kan ook helpen om afleidingen te verminderen en je in een meer ontspannen staat te brengen, wat kan helpen om stress te verminderen.

    Maar wees voorzichtig, want het luisteren naar muziek met teksten kan het tegenovergestelde effect hebben en je afleiden van je studie. En als de muziek te luid is, kan het ook afleidend werken.

    Dus, muziek om te studeren? Als je wilt genieten van wat deuntjes terwijl je aan het leren bent, ga je gang! Maar zorg ervoor dat de muziek niet te hard is en dat het geen tekst bevat die je afleidt. En als je merkt dat de muziek meer afleiding biedt dan voordelen, dan is het misschien tijd om het uit te zetten en je te concentreren op je studie.

Muziek concentratie | Tijdwinst.com | Man luistert muziek

Meer muziek (voor focus en concentratie?)

Check ook gelijk het Tijdwinst.com Spotify kanaal. Daar delen we onze beste playlists én stelden we een lijst samen met de beste ontspanningsmuziek, volgens onderzoek!

Dat is ‘m de dan! Een wetenschappelijke lijst met de meest effectieve anti-stress muziek ooit. Doe er je voordeel mee. Probeer bijvoorbeeld na een inspannende taak op kantoor, wat muziek om te ontspannen te luisteren. Hoofdtelefoon op en verder even helemaal niets. En daarna… fris weer aan de slag, mét opgeladen mentale accu!

Wil jij dagelijks handige inzichten om slimmer te werken?

Volg ons dan op social media! Op Instagram en Pinterest delen we niet alleen handige tips en tricks over timemanagement, maar ook slimme adviezen om jouw communicatie skills te verbeteren. En wil je altijd op de hoogte zijn van onze laatste artikelen? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, waarin we alles netjes en overzichtelijk voor je op een rijtje zetten. 

Liever lekker lezen? Pak dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar erbij. Hierin leer je de beste inzichten uit onze trainingen om slimmer te werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog