Volgens psycholoog Kolb zijn er 4 manieren van leren: doen, voelen, kijken en denken. Weten voor welke leerwijze jij aanleg hebt, kan ontzettend nuttig zijn in het verbeteren van jouw leerproces. Ontdek daarom welke manieren van leren bij jou past (met deze gratis test) en hoe je daar in de praktijk op kunt inzetten! 

Wat komt aan bod?

  1. Welke verschillende manieren van leren zijn er
  2. Wat zijn de 4 leerstijlen
  3. Wat is de meest effectieve leerstijl?
  4. Welke manier van leren past bij mij?
  5. Praktische tips om de leerstijlen van Kolb
  6. Kortom
  7. Veelgestelde vragen over manieren van leren

Als kenniswerker wil jij je blijven ontwikkelen. Je leest daarom veel en vaak, woont de nodige seminars bij en volgt zo nu en dan een training om up to date te blijven binnen je vakgebied. De manier waarop je dat doet is persoonlijk. Zo geef jij bijvoorbeeld de voorkeur aan logisch denken, redeneren en je kennis vooral uit geschreven informatie halen. Voor jou is logica belangrijker dan de praktische uitvoerbaarheid ervan.

Jouw collega vindt het daarentegen fijner om de handen uit de mouwen te steken. Zij slaat het snelst informatie op wanneer ze de mogelijkheid heeft om het in de praktijk uit te voeren; vallen en opstaan, veel proberen en experimenteren.

Iedereen leert dus op zijn eigen manier. Dat is waarom de leerstijlen van Kolb nuttig zijn: 

Ontdekken welke manieren van leren er zijn en welke leermethoden daarvan het beste bij jou aansluiten, kunnen jouw leerresultaten verbeteren. Je leert meer in minder tijd en slaat daarbij de stof daarbij ook nog eens beter op. 

Daarnaast zul je merken dat wanneer je leert op een manier die bij je past, je langer gemotiveerd blijft en het leren ook langer volhoudt. Weten welke stijlen er nog zijn, helpt jou inzicht krijgen in hoe anderen leren. Dat is handig wanneer je nauw met iemand samenwerkt. 

We beantwoorden daarom een aantal vragen zodat jij aan het eind van dit artikel weet welke manieren van leren er zijn én welke het best bij jou past. Om te beginnen: 

Welke verschillende manieren van leren zijn er

Welke leermethodes zijn er? Leren kent verschillende vormen en vindt op allerlei manieren plaatst. Doorgaans zijn er een aantal manieren van leren en intelligentie te onderscheiden:

Zo kun je visueel, auditief, verbaal, fysiek, logisch, sociaal of solitair leren. Bij verbaal leren ligt bijvoorbeeld de nadruk op zowel het gesproken als het geschreven woord, en iemand die de voorkeur aan auditief leren geeft, gebruikt vooral geluiden en muziek om informatie op te slaan.

Dan zijn er ook nog verschillende soorten intelligentie op te merken. Dat betekent niet hoe slim je bent, maar vooral waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Zo kun je bijvoorbeeld taalslim zijn, maar ook beweegslim, natuurslim of bestaanslim. We schreven een uitgebreid artikel over deze zogenaamde meervoudige intelligentie.

In dit artikel gaan we het echter hebben over één specifieke leerstijlentheorie, namelijk die van David Kolb. Volgens de Amerikaanse psycholoog zijn er maar vier leerstijlen te onderscheiden. Welke manieren van leren dat zijn én hoe je ze toepast, ontdek je nu: 

Wat zijn de 4 leerstijlen van Kolb?

De leerstijlen van Kolb zijn gebaseerd op zijn model van vier denkstappen, of leerstijlen. Hij bouwt deze op door middel van een diagram:

  • De horizontale as vertelt hoe jij een taak benadert  — actief versus reflectief
    Geef jij de voorkeur aan het ondernemen van actie (bijvoorbeeld door te experimenteren) of reflecteer je liever eerst over de situatie (je observeert)?
  • De verticale as geeft aan hoe je vervolgens omgaat met wat je waarneemtconcreet versus abstract

Vind je het fijner om een probleem concreet te benaderen (je staat stil bij wat je ziet, voelt of hoort) of geef je de voorkeur aan een abstracte benadering (je analyseert)?

Een kruising van deze twee factoren levert vervolgens vier manieren van leren op:

  1. Doen (actief leren)
  2. Voelen (concreet leren)
  3. Kijken (reflectief leren)
  4. Denken (abstract leren) 

Kolb heeft vervolgens enkele attitudes, gedragingen en persona’s aan deze manieren gekoppeld. Deze vormen de vier leerstijlen van Kolb.

1. De Doener

actief experimenteren en concreet ervaren

Hoe wordt de leerstijl van ‘Doener’ gedefinieerd volgens het model van Kolb? De Doener leert het beste wanneer hij of zij kan experimenteren en uitproberen. Het leerproces bestaat veelal uit gissen en missen, en door vooral de handen uit de mouwen te steken kan hij of zij een probleem of vraagstuk oplossen. Er heerst vaak een grote dadendrang. 

2. De Dromer

concreet ervaren en reflectief observeren

Welke kenmerken typeren de leerstijl van ‘Dromer’ volgens Kolb’s theorie? De Dromer vindt het fijn om te waarnemen en reflecteert liever eerst. Zaken worden zorgvuldig afgewogen en variabelen worden tegenover elkaar gezet. Hij of zij bekijkt het vraagstuk vanuit meerdere standpunten, voordat er een besluit wordt genomen.

3. De Denker

reflectief observeren en abstract conceptualiseren

Wat zijn enkele voorbeelden van leeractiviteiten die passen bij de leerstijl van ‘Denker’? De Denker benadert informatie vooral op een analytische en theoretische manier. Hij of zij heeft meer met hypothesen en theorieën, dan met de daadwerkelijke uitvoerbaarheid. Er wordt geredeneerd en dat lukt vaak het best wanneer je zelfstandig werkt. 

4. De Beslisser

abstract conceptualiseren en actief experimenteren

Wat zijn enkele voorbeelden van leeractiviteiten die passen bij de leerstijl van ‘Beslisser’? De Beslisser probeert abstracte theorieën liever in de praktijk uit. Hij of zij toont initiatief en durft te experimenteren. Hiermee worden er weer nieuwe ervaringen opgedaan. 

Welke manier van leren is het beste? Wat is de meest effectieve leerstijl?

Nu je de vier manieren kent, vraag je je natuurlijk af wat de meest effectieve manier van leren is; waarmee sla je het snelst nieuwe informatie op? Het antwoord is simpel: alle leerwijzen zijn even effectief. Beter gezegd: je hebt ze stuk voor stuk nodig.

Kolb stelt namelijk dat je wel een voorkeur kunt hebben voor denken of voelen en voor doen of reflecteren, maar dat een perfect leerproces gebruik maakt alle vier de leerstijlen. Hierbij start je doorgaans bij de leerstijl die jouw voorkeur heeft en ga je met de klok mee naar de volgende stijlen. 

Een Dromer zal dus de neiging hebben om nieuwe stof eerst van alle kanten te bekijken, waarna hij of zij doorgaat naar de stijl van de Denker; de informatie analyseren. Vervolgens volgt de Beslisser en tot slot de Doener.

De leerstijlen ondersteunen en voeden elkaar. Hierdoor maakt het niet uit welke stijl jouw voorkeur heeft, zolang je ze maar allemaal doorloopt. 

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Welke manier van leren past bij mij? Doe de gratis ‘doener, denker, dromer, beslisser’-test!

Wat is mijn manier van leren? Weten welke leerstijl jouw voorkeur heeft, vergemakkelijkt jouw leerproces. Maar hoe kom je hier achter? Er zijn een aantal sites waar je gratis een ‘leerstijlentest Kolb’ kunt doen. Zo krijg je een goed beeld van wat jouw ideale leermethode is, welke kenmerken bij jou passen en leer je waar je op moet inzetten. 

Wij deden zelf de test via testcentrum Groei en kregen een uitgebreide analyse:

Praktische tips om de leerstijlen van Kolb in te zetten

Zodra je een beeld hebt van welke leerstijl bij jou aansluit, kun je naar werkvormen zoeken om je leerproces te vergemakkelijken. Leren in je eigen stijl, dus Met enkele handige ‘leerstijlen kolb’-voorbeelden:

Manieren van leren voor de Doener

Als Doener wil je graag bezig zijn en blijven en experimenteren met nieuwe situaties. Indien jouw voorkeur hier ligt, dan kies je het liefst voor werk- en leermethoden die daarbij aansluiten.

Denk aan:

  • Praktische experimenten: Probeer nieuwe tools of software uit door ze direct in je werk toe te passen, om zo door te krijgen hoe ze werken.
  • Prototypes bouwen: Als je aan een project werkt, maak dan snel prototypes of concepten om te zien hoe ze in de praktijk werken voordat je verder gaat.
  • Praktijkcases bestuderen: Bekijk echte situaties of cases uit je vakgebied en probeer ze op te lossen door direct actie te ondernemen.
  • Actiegerichte workshops: Neem deel aan workshops of trainingen die praktische oefeningen en hands-on activiteiten bevatten, waarbij je meteen aan de slag gaat.
  • Fysieke simulaties: Doe mee aan simulaties of rollenspellen die je in situaties plaatsen waarin je snel beslissingen moet nemen en actie moet ondernemen.
  • Field trips: Breng tijd door in relevante omgevingen buiten je gebruikelijke werkplek, om directe ervaring op te doen.
  • Proactief probleemoplossend: Wanneer er problemen ontstaan, kom direct met ideeën en acties om ze aan te pakken, in plaats van alleen te praten over mogelijke oplossingen.
  • Hands-on trainingen: Volg trainingen die je de kans geven om daadwerkelijk te oefenen en te experimenteren met nieuwe vaardigheden en technieken. (Onze training Snellezen bijvoorbeeld!)

Deze praktische aanpak zal je helpen om directe ervaringen op te doen en je leren te verrijken door in actie te komen.

Manieren van leren voor de Dromer

De Dromer wil informatie het liefst opdoen door te waarnemen. Maak daarom gebruik van je voorstellingsvermogen, door de volgende technieken te gebruiken:

  • Mindmapping: Gebruik mindmaps om je gedachten, ideeën en concepten visueel te organiseren en te verkennen.
  • Brainstormsessies: Neem deel aan creatieve brainstormsessies waar je vrijelijk nieuwe ideeën kunt genereren zonder beperkingen.
  • Toekomstgericht denken: Denk na over langetermijndoelen en visualiseer hoe je je werk en projecten in de toekomst wilt zien.
  • Fictieve scenario’s: Creëer fictieve scenario’s en verhalen om verschillende mogelijkheden en uitkomsten te verkennen.
  • Creatieve schrijfsessies: Schrijf dagboeken, notities of verhalen om je gedachten te ordenen en nieuwe perspectieven te ontdekken.
  • Kunst en creativiteit: Gebruik kunst, tekeningen, of andere creatieve vormen om je gedachten en ideeën uit te drukken.
  • Futurecasting: Onderzoek toekomstige trends en technologieën om te zien hoe ze je vakgebied en werk kunnen beïnvloeden.
  • Inspirerende omgevingen: Werk in omgevingen die je inspireren, zoals rustige plekken, natuurlijke settings, of kunstgalerijen, om je creativiteit te stimuleren.

Door jezelf ruimte te geven om te dromen en te fantaseren, kun je nieuwe perspectieven ontdekken en innovatieve benaderingen vinden in je werk.

Manieren van leren voor de Beslisser

De Beslisser wil theorie graag toepassen in de praktijk. Hiervoor kun je prima inzetten op je probleemoplossend vermogen. De volgende technieken en tools helpen hierbij:

  • Realistische planning: Stel duidelijke doelen en maak een realistische planning voor je werk, zodat je gestructureerd en doelgericht kunt werken.
  • Rationele evaluatie: Analyseer gegevens en feiten grondig voordat je belangrijke beslissingen neemt om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent.
  • Checklists en to-do’s: Gebruik checklists en to-do lijsten om je taken overzichtelijk te houden en prioriteiten te stellen.
  • Pro-Con lijstjes: Maak lijsten van de voor- en nadelen van verschillende opties om weloverwogen keuzes te maken.
  • Stappenplannen: Ontwikkel stappenplannen voor complexe taken, zodat je een duidelijke route hebt om te volgen.
  • Besluitvormingscriteria: Stel heldere criteria op waaraan opties moeten voldoen voordat je een keuze maakt, om emotionele beslissingen te vermijden.
  • Feedback Verwerken: Neem feedback van anderen serieus en gebruik deze om je beslissingen te verfijnen en te verbeteren.

Door systematisch en rationeel beslissingen te nemen, kun je effectieve keuzes maken en zorgen voor succesvolle resultaten in je werk.

Manieren van leren voor de Denker

Als Denker geef je de voorkeur aan het analyseren van nieuwe informatie. Je wil intellectueel uitgedaagd worden, gebruik daarom eens deze technieken:

  • Diepgaand onderzoek: Grondig onderzoek doen naar onderwerpen voordat je begint met projecten of taken, om een stevige basis van kennis te hebben.
  • Analyseren van gegevens: Bestudeer gegevens en informatie kritisch om patronen en trends te identificeren die kunnen bijdragen aan betere beslissingen.
  • Theoretische discussies: Neem deel aan discussies over abstracte concepten en ideeën om je denken te scherpen en nieuwe perspectieven te verkennen.
  • Kritisch redeneren: Gebruik kritisch denken om verschillende kanten van een probleem te onderzoeken en te evalueren voordat je tot conclusies komt.
  • Conceptuele modellen: Creëer modellen of diagrammen om complexe ideeën en verbanden visueel voor te stellen en te begrijpen.
  • Scenario-planning: Bedenk verschillende scenario’s voor toekomstige ontwikkelingen om je voor te bereiden op mogelijke uitkomsten.
  • Diepgaande lezingen: Lees uitgebreide literatuur en onderzoeksartikelen om een dieper begrip te krijgen van complexe onderwerpen.
  • Onderbouwde argumentatie: Ondersteun je ideeën en standpunten met feiten en logica om sterke argumenten te presenteren.

Door je natuurlijke neiging tot diep nadenken te gebruiken, kun je complexe concepten begrijpen en innovatieve oplossingen bedenken in je werk.

Kortom

Je wil je altijd blijven ontwikkelen en dat moedigen wij bij Tijdwinst.com – met al onze cursussen die we aanbieden – alleen maar aan. Weten waar jouw natuurlijke voorkeur ligt, kan dit proces versnellen. Je leert meer in minder tijd én slaat de informatie ook nog eens langer op wanneer je met je hersenen meebeweegt, in plaats van er tegenin. 

Leer daarom de 4 manieren van leren kennen, volgens Kolb. Doe de test om erachter te komen waarvoor je aanleg hebt en beweeg vervolgens met het schema mee, zodat je jezelf blootstelt aan tal van slimme technieken en leermethoden.

Ook slimmer en efficiënter leren? Volg onze cursus

Slimmer en efficiënter leren, waarbij je informatie razendsnel absorbeert, complexe ideeën moeiteloos begrijpt en je creativiteit naar nieuwe hoogten stuwt? Dat is precies wat onze 1-daagse cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping’ voor jou kan betekenen.

  • Het vermogen om snel te lezen en essentiële informatie te filteren is als kenniswerker van onschatbare waarde. Stel je voor dat je dikke rapporten, e-mails en artikelen in een fractie van de tijd kunt doornemen, waardoor je kostbare uren vrijmaakt voor andere belangrijke taken! Deze cursus onthult bewezen snelleestechnieken die je met vertrouwen zullen laten lezen, begrijpen en onthouden als nooit tevoren.
  • Maar daar stopt het niet. Met geheugentechnieken leer je informatie ook nog eens ‘vast te zetten’ in je geheugen. Geen vergeetachtige momenten meer tijdens vergaderingen of presentaties. Je kunt complexe data en feiten met precisie oproepen, wat je zelfverzekerd en overtuigend maakt.
  • En vergeet niet de kracht van mindmapping. Deze visuele methode helpt je bij het verbinden van ideeën, het creëren van overzicht en het stimuleren van je creatieve denkvermogen. Je zult merken dat je ingewikkelde concepten kunt vereenvoudigen en je gedachten op een geheel nieuwe manier kunt ordenen.

Onze 1-daagse cursus is zorgvuldig ontworpen om jouw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen en je te laten excelleren in je werk. Of je nu een manager bent die informatie moet doorgronden, een professional die zijn productiviteit wil vergroten, of simpelweg iemand die nieuwsgierig is naar het optimaliseren van zijn leerproces, deze cursus heeft voor elk wat wils.

Dus, jezelf laten uitblinken als een slimmere, efficiëntere en creatievere kenniswerker? Wij verwelkomen je graag op onze 1-daagse cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping’. Schrijf je vandaag nog in en ontdek de kracht van slimmer en efficiënter leren!

Meer lezen over leren?

Mensen vroegen ook | veelgestelde vragen over manieren van leren

  • Wat is een leerstijl?

    Wat houdt het begrip “leerstijl” eigenlijk in? Nou, een leerstijl draait om de manier waarop mensen informatie verwerken, leren en ontwikkelen. Het betreft je voorkeuren en neigingen die bepalen hoe je leert en problemen oplost. Bedenk dat leerstijlen van persoon tot persoon kunnen verschillen en impact hebben op hoe goed je nieuwe kennis en vaardigheden oppikt.

  • Hoe speelt reflectie een rol in het leerproces volgens Kolb’s model van leerstijlen?

    In het model van Kolb neemt reflectie een belangrijke positie in tijdens het leerproces. Volgens Kolb doorlopen mensen namelijk een cyclus van vier stappen:

    1. Concrete ervaring: Hier draait het om echt praktische ervaringen opdoen.
    2. Reflectieve observatie: Na de ervaring volgt kritisch nadenken over wat er is gebeurd.
    3. Abstracte conceptualisatie: Dit betekent de ervaring en observaties koppelen aan bestaande kennis en concepten.
    4. Actief experimenteren: Vervolgens pas je nieuwe inzichten toe in nieuwe situaties.

    Reflectie staat dus midden in deze cyclus, omdat het mensen de mogelijkheid biedt om dieper na te denken over hun ervaringen. Het resultaat? Een beter begrip en integratie van nieuwe informatie.

  • Wat zijn de belangrijkste kritieken rondom Kolb’s theorie over leerstijlen?

    Belangrijke kritieken over Kolb’s theorie over leerstijlen zijn onder andere het gebrek aan bewijs om de theorie te ondersteunen, het feit dat niet iedereen zich altijd in een vaste volgorde van de cyclus beweegt, en dat het model misschien te simplistisch is zoiets lastigs als ‘leren’ beknopt uit te leggen. Hoewel sommigen Kolb’s leerstijlen als achterhaald zien, blijven ze toch een waardevolle theorie om verschillende leerbenaderingen te begrijpen en te bespreken.

  • Hoe kunnen onderwijsinstellingen of trainers Kolb’s leerstijlen toepassen om hun lessen effectiever te maken?

    Een slimme aanpak is om activiteiten aan te bieden die aansluiten bij verschillende leerstijlen. Bijvoorbeeld, voor cursisten of studenten die liever ‘doende’ leren, kunnen praktische oefeningen van toegevoegde waarde zijn. Aan de andere kant kunnen mensen die meer analytisch zijn ingesteld, veel voordeel halen uit theoretische discussies en conceptuele benaderingen. Het draait uiteindelijk om het creëren van een leeromgeving die de verschillende leerstijlen gebruikt om zo een all-round leerervaring te creëren.

  • Hoe onderscheiden het MBO en HBO zich als het gaat om leermethoden?

    De verschillen draaien meestal om het abstractieniveau, zelfsturing en praktische toepassing. In MBO-opleidingen ligt de nadruk vaak meer op het aanleren van praktische vaardigheden die direct bruikbaar zijn. Aan de andere kant duiken HBO-opleidingen dieper in theoretische concepten en benadrukken ze meer het vermogen tot zelfgestuurd leren. Het draait om de balans tussen praktische toepassing en theoretisch begrip in de twee leertrajecten.

  • Hoe kunnen mensen hun inzicht in hun eigen leerstijl vergroten en hoe kan dit hun persoonlijke groei beïnvloeden?

    Hoe ontdek je jouw leerstijl en waarom is dat handig? Kijk naar hoe je dingen leert, denk na over wat helpt bij leren en je weet meer over jouw stijl. Dit kan je helpen beter te leren en te groeien.

  • Hoe beïnvloeden verschillende leerstijlen de dynamiek in een groep?

    Sommige mensen werken nou eenmaal liever samen aan praktische taken, terwijl anderen graag diepgaande gesprekken voeren over ideeën. Als je dit begrijpt, kan de samenwerking tussen mensen – studenten, cursisten of collega’s – verbeteren en kunnen ze problemen op meer manieren aanpakken. Het draait dus om begrip voor ieders stijl in de groep.

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog