Met een warme douche! Volgens onderzoekers hét wondermiddel voor het slapengaan. Heeft iets te maken met de reactie van je hart, ademhaling, spijsvertering, spieren, organen, je hoofd en … – eigenlijk je hele lijf, dus. Ontdek hier de perfecte duur en temperatuur.

Ons drukke, leuke leven heeft een bijwerking. (Oké; een hoop, maar laten we het vandaag even bij deze ene houden.) Een bijwerking die iedereen kent, al komt het bij de één net wat vaker voor dan de ander:

“Ik kan niet slapen.”

En da’s eigenlijk niet zo gek.

Vanaf het moment dat de wekker gaat start je programma. Aankleden, boterhammen smeren, kids wegbrengen, door naar kantoor, daar duizend dingen doen, door de spits terug, avondeten regelen, kids naar bed, sporten, misschien nog wat tv kijken of liever lezen

Wat je programma ook is; het loopt non-stop door. Totdat je naar bed gaat. En dan verwacht je dat je lichaam meteen van de ‘aan’ modus in de ‘uit’ stand springt? Best een vreemde verwachting als je het zo bekijkt, toch?

ik kan niet slapen

‘Ik kan niet slapen’ – onderzocht

Een groep onderzoekers besloot dit rennen-vliegen-springen-slapen-gedrag van dichterbij te bekijken. Een groep van 90 mensen hield een tijdlang bij wat ze deed in de 2 uur vóór het ‘ik kan niet slapen’ punt – om te zien wat de verschillen en de verschillende effecten op het inslapen waren.

Hun conclusies:

  • Mensen hebben 41 minuten nodig om zich voor te bereiden op het naar bed gaan,
  • en 26 minuten om van ‘in bed’ naar ‘in slaap’ te komen.
  • Dat zijn 77 minuten die men in totaal nodig heeft om de slaap voor te bereiden. Da’s iets meer dan een uur en een kwartier!
  • 27% van de mensen neemt in die voorbereidingstijd een bad of douche.
  • 25% neemt in die tijd nog een snack voor het slapengaan.
  • Het laatste raden de onderzoekers af, het eerste raden ze ten zeerste aan wanneer jouw probleem ‘ik kan niet slapen’ is. Waarom?

“Een constante omgeving met beperkte metabolische activiteit heeft invloed op de thermoregulatie voor het slapengaan.”

Waarom, in mensentaal:

“Als je wegblijft van prikkels die je lichaamsfuncties activeren, kan je lichaamstemperatuur dalen zodat je kunt inslapen.”

Want dat dalen van je lichaamstemperatuur, dat is volgens de onderzoekers dé oplossing voor ‘ik kan niet slapen’.

ik kan niet slapen

Hét advies – “neem een warme douche”

‘Maar we hadden het toch over het dalen van de lichaamstemperatuur? Da’s toch kouder worden, in plaats van warmer worden?’

Een logische redenering. Maar het tegenovergestelde is waar. Heeft te maken met hoe je lichaam werkt. Op een fascinerende manier, namelijk:

Wat er in je lijf gebeurt

1 – Je bent met vanalles bezig. Je lekker drukke weekdag is weer aan de gang. Je lichaamstemperatuur is relatief hoog, omdat het flink moet werken om jou van hot naar her te brengen en je bovenkamer aan te zwengelen.

2 – Je stopt met vanalles bezig zijn, zo’n 2 uur voordat je naar bed gaat. Je lichaam komt in de afkoel-modus, maar dat heeft even tijd nodig. Je kunt dat proces een handje helpen, zodat het geregeld is zodra je in slaap wil vallen.

3 – Je neemt een warme douche! De warmte verwijdt je bloedvaten waardoor er meer bloed en zuurstof naar alle delen van je lichaam gaan die vandaag zo hard hebben gewerkt: van organen tot weefsel.

4 – De lichaamsfuncties komen tot rust: je hartslag, je ademhaling, je spijsvertering en je spieren.

5 – Je lichaamstemperatuur daalt daardoor; het krijgt het signaal dat het niet meer hard hoeft te werken. Je lijf komt in de rust-modus (je weet wel, dat relaxte en lome gevoel).

Perfect moment voor het slapengaan!

Wat er in je hoofd gebeurt

Dat is wat er in je lijf gebeurt, met je lichaamsfuncties. Maar er gebeurt door warm douchen ook iets in je hoofd dat helpt bij ‘ik kan niet slapen’.

Je hoofd komt tot rust in de prikkelvrije zone van je badkamer. Je brein komt op zo’n moment in de zogenaamde ‘dwaal-modus’. Het tegenovergestelde van de ‘focus-modus’, waar het de rest van de dag in zit. Die dwaal-modus is precies wat je hoofd nodig heeft om alles te verwerken dat er tijdens de focus-modus is binnengekomen.

Alles van de dag komt voorbij, misschien denk je nog aan gisteren, aan morgen, aan roze olifanten – alles mag. Zolang je maar lekker dwaalt met je hoofd onder die douche, zonder ergens op te focussen. Dat gaat dus ongeveer zo:

1 – Je brein is in focus-modus, tijdens je drukke dag. Het ratelt en werkt en zwoegt en presteert, bijna non stop.

2 – Je brein komt in dwaal-modus, onder de douche doordat het nergens meer op kan of hoeft te focussen. Gedachten dwarrelen rustig neer tot je hoofd leeg is.

Helemaal perfect om in slaap te komen!

ik kan niet slapen

Is dat alles?

Nee.

Ik heb nog een paar details voor je, die de onderzoekers willen dat je niet overslaat. Het is namelijk van belang hoe warm je douche of bad is. Is het te koud dan doet het heel andere (ook goede, maar nu niet zo handige) dingen met je lijf. Is het te warm en/of duurt je douche te lang, dan verhoogt het uiteindelijk je lichaamstemperatuur – wat een tegenovergesteld effect oplevert.

De ideale douche voor het slapengaan is daarom:

  • qua duur van 5 tot maximaal 15 minuten
  • qua temperatuur van 35 (lauw) tot maximaal 40 graden (warm), waarbij je de warme kraan steeds een tikje verder dichtdraait. Niet richting ijskoud, maar wel richting lauwer en lauwer.

Is dát alles?

Jep.

Meer hoef je niet te doen om van je ‘ik kan niet slapen’ een ‘ik ga lekker sla – ssssnrrrrrrrk….’ te maken.

ik kan niet slapen

‘Maar ik douche alleen in de ochtend’

Tja, dan had ik je dit hele verhaal kunnen besparen. Hoewel, niet het hele verhaal. Eigenlijk geldt alles over wat er gebeurt met je lijf en je hoofd nog steeds, alleen vervang jij ‘warme douche’ met ‘meditatie’.

Dat doet namelijk precies hetzelfde voor je als de warme douche doet:

  • Het bevordert de doorstroom van bloed en zuurstof door je lijf.
  • Het brengt je lichaamsfuncties tot rust.
  • Het werkt prikkelverlagend.
  • Het laat gedachten neerdwarrelen zonder er op te focussen, waardoor je brein in de juiste modus komt om leeg te raken.

Bedmodus: aan! Licht: uit.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog