Samenwerken met collega’s is onvermijdelijk. Of je nu goed met ze kunt opschieten of niet, je hebt elkaar nodig om resultaten te behalen. Gelukkig hoef je niet elkaars beste vriend te zijn om effectief samen te werken. Met deze 10 regels kun je zelfs met die ene collega soepel samenwerken.
Je weet waarschijnlijk al dat samenwerking belangrijk is, maar waarom is het zo krachtig? Een goed team kan meer bereiken dan iemand in zijn eentje ooit zou kunnen. Niemand kan alle ballen in de lucht houden zonder hulp. En zelfs als dat wel lukt, is het slim om de kracht van het team te benutten. Elk teamlid brengt unieke kwaliteiten mee – kennis, een frisse blik of een andere achtergrond.
Door samen te werken, voorkom je dat je vastloopt, bedenk je creatievere oplossingen en werk je efficiënter. Uiteindelijk gaat het niet alleen om het resultaat, maar ook om hoe je dat samen bereikt. Samengevat: er zijn veel goede redenen om niet alles alleen te willen doen.
Wat is goede samenwerking?
Goede samenwerking vraagt om een paar belangrijke elementen. Laten we eerst kijken naar wat samenwerken precies betekent:
Samenwerken betekent dat je binnen een team naar een gezamenlijk doel werkt. Iedereen levert een bijdrage en communiceert met de rest van het team om het gezamenlijke resultaat te verbeteren. Door duidelijke communicatie, taakverdeling en overleg bereik je meer samen dan alleen.
Een goede samenwerking betekent:
- Je werkt als team, waarbij iedereen zijn eigen specialiteiten inzet om het geheel sterker te maken.
- Er is een taakverdeling waar iedereen het over eens is en die voor iedereen duidelijk is.
- Er is regelmatig overleg over wat goed gaat en wat beter kan.
- Irritaties worden direct uitgesproken in plaats van te laten sudderen.
- Iedereen blijft gefocust op zijn taken, maar vraagt om hulp als dat nodig is.
- Er is een heldere planning, duidelijke doelen en afspraken zodat iedereen zijn deel van het werk efficiënt kan oppakken.
Het lijkt misschien simpel: je verdeelt de taken en iedereen doet zijn deel. Maar echt samenwerken is meer dan dat. Het gaat niet alleen om individuele bijdragen; het gaat om het benutten van de kracht van het team. Samen moet je meer bereiken dan de som van de losse delen.
Als samenwerken niet soepel verloopt, ligt het vaak aan één van deze punten. Misschien is de taakverdeling onduidelijk, ontbreekt het aan communicatie of worden irritaties niet uitgesproken. Dit soort zaken staan een goede samenwerking in de weg. De oplossing? Kijk waar het misgaat en pak het probleem direct aan.
Wat heb je nodig om goed samen te werken?
Voor effectieve samenwerking zijn een aantal belangrijke vaardigheden essentieel. Volgens de Amerikaanse organisatieadviseur Patrick Lencioni (yes, die van die piramide) zijn er vijf kernpunten die de basis vormen van een goede samenwerking:
1. Iedereen is betrokken
Betrokkenheid is cruciaal. Het begint met collega’s die zich actief inzetten voor het gezamenlijke doel. Dit betekent dat iedereen geïnteresseerd en gemotiveerd is. Maar het gaat verder: houd ook anderen betrokken. Deel updates over jouw voortgang, vraag naar de ervaringen van anderen en informeer regelmatig naar de resultaten.
2. Er is wederzijds vertrouwen
Een goed team vertrouwt elkaar volledig. Elk teamlid weet dat iedereen zich inzet voor het project, zijn taken naar beste vermogen uitvoert en open communiceert. Dit betekent geen roddels of micromanagement, maar een omgeving waarin iedereen elkaar ondersteunt.
3. Jullie gaan conflicten aan
Effectieve samenwerking betekent dat jullie niet conflicten vermijden, maar ze juist aangaan. Dit betekent niet dat het kantoor vol vliegt met borden, maar dat jullie vervelende zaken constructief bespreken. Deel je zorgen respectvol, en zoek samen naar oplossingen in plaats van alles op te kroppen.
4. Iedereen neemt zijn eigen verantwoordelijkheid
In een goed team pakt ieder zijn verantwoordelijkheden op. Dit houdt in dat je een duidelijke planning maakt, je werk efficiënt uitvoert en streeft naar de beste resultaten. Daarnaast is het belangrijk om aan de bel te trekken als dingen niet goed lopen of als deadlines te krap worden.
5. Jullie blijven gefocust op het gezamenlijke resultaat
Ook al heeft ieder zijn eigen taken, het is essentieel om als team samen te blijven werken. Blijf in contact, geef elkaar feedback, bespreek belangrijke punten en pas de koers aan waar nodig. Dit versterkt de samenwerking en zorgt ervoor dat iedereen aan hetzelfde einddoel werkt.
Door deze vijf punten in acht te nemen, leg je samen de basis voor een effectieve samenwerking. Het draait om betrokkenheid, vertrouwen, open communicatie, verantwoordelijkheid en gezamenlijke focus. Met deze elementen kom je samen verder!
Nu je weet wat belangrijk is voor effectieve samenwerking, is het goed om te beseffen dat er soms strubbelingen of onenigheden ontstaan. Dit hoort erbij, zolang je ze maar kunt oplossen of, nog beter, voorkomen. Een checklist voor perfecte samenwerking bestaat niet, maar hier zijn 10 tips die zowel ons als onze cursisten hebben geholpen om beter samen te werken op de werkvloer:
Met deze tips kun je strubbelingen vermijden, de band met je collega’s versterken, de communicatie verbeteren en meer uit jullie samenwerkingen halen.
1. Praat niet alleen, maar luister ook
Je zult niet altijd het eens zijn met je collega’s, en dat is prima. Luister echter écht naar elkaar. Wacht met reageren totdat je volledig begrijpt wat de ander bedoelt. Dit betekent actief luisteren: stel vragen en probeer hun standpunt te doorgronden. Je kunt het nog steeds oneens zijn, maar het toont respect om aandachtig te luisteren. Hierdoor kun je je eigen standpunt beter onderbouwen.
Toon ook begrip. Nadat je iemand hebt gehoord, ga niet direct in de tegenaanval. Laat zien dat je hun standpunt waardeert, geef aan dat je het begrijpt en presenteer je eigen visie met respect en goede argumenten.
2. Wees kort en krachtig in je communicatie
Dit betekent niet dat je bot moet zijn, maar veel zaken kunnen met minder woorden worden gezegd. Korte en krachtige communicatie is duidelijker en bespaart tijd. De ander hoeft niet door een hoop woorden de essentie te halen – dat heb jij al gedaan. Dit geldt voor gesprekken, vergaderingen, feedbacksessies en e-mails. Bereken de tijdwinst voor jou en je collega’s!
3. Communiceer feedback vanuit jezelf
Breng feedback vanuit je eigen observaties, niet vanuit een beschuldigende houding. Zeg bijvoorbeeld niet: “Waarom doe jij dat altijd?” In plaats daarvan kun je beschrijven wat je hebt waargenomen, welk gevoel dit bij jou oproept, wat de gevolgen zijn en welk gedrag je liever zou zien. Dit model helpt je om op een constructieve manier feedback te geven zonder dat de ander zich aangevallen voelt, waardoor de kans op een oplossing groter wordt.
4. Vergeet niet complimenten te geven
Net zo belangrijk als het geven van negatieve feedback, is het geven van positieve feedback. Laat weten wanneer collega’s goed werk leveren of wanneer je iets waardeert in jullie samenwerking. Dit creëert een positieve sfeer, helpt je collega’s te begrijpen welk gedrag ze moeten vasthouden en maakt negatieve feedback makkelijker te ontvangen.
Onderzoek toont aan dat als je 80% positieve feedback geeft en 20% negatieve, mensen meer openstaan voor die negatieve feedback.
5. Vraag om feedback en ontvang deze goed
Vraag regelmatig zelf om feedback over wat je goed doet en waar je kunt verbeteren. Collega’s kunnen waardevolle inzichten geven over jouw bijdrage aan het team. Door om feedback te vragen, toon je dat je bereid bent om te groeien en bevorder je een cultuur waarin feedback normaal is.
#Samenwerken betekent dat je binnen een team naar een gezamenlijk doel werkt. Iedereen levert een bijdrage en communiceert met de rest van het team om het gezamenlijke resultaat te verbeteren. Door duidelijke communicatie, taakverdeling en overleg bereik je meer samen dan alleen.
— Tijdwinst.com (@tijdwinst) September 30, 2024
6. Communiceer duidelijk en assertief
Subtiel zijn in je communicatie lijkt soms goed, maar met assertieve communicatie bereik je meer. Vermijd twijfeltaal en vaagheden als “Ehm, ik kan het wel doen, denk ik.” Duidelijkheid is essentieel. Wees helder over wat je denkt en wat haalbaar is voor jou. Dit voorkomt frustraties en zorgt ervoor dat de samenwerking soepeler verloopt.
7. Gebruik tools voor efficiënt samenwerken
Samenwerken gaat tegenwoordig verder dan alleen op kantoor. Maak gebruik van handige time management tools die samenwerking en communicatie vergemakkelijken. Denk aan:
- Asana, Monday of Trello voor projectoverzicht.
- Todoist voor je to-do-lijsten.
- Teams, Zoom of Google Meet voor videobellen en het delen van documenten.
- G-suite of Microsoft Office 365 voor online samenwerking in de cloud.
Time management expert Job vertelt je graag meer over de mogelijkheden van Microsoft 365:
8. Stoor elkaar minder met een handige lijst
Elk klein vraagje dat je elkaar stelt, kan de concentratie verstoren. Maak de afspraak om een lijst bij te houden van vragen die je hebt voor je collega’s. Wanneer de lijst lang genoeg is, plan je een een-op-een gesprek om al je punten in één keer te bespreken. Dit vermindert onderbrekingen en verhoogt de productiviteit.
Wil je meer handige tools ontdekken? Lees Björns boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar voor extra tips.
9. Stel regelmatig samen prioriteiten
In een drukke kantooromgeving kunnen plannen snel in de war worden gestuurd. Als je worstelt met je planning, geef dat dan proactief aan bij je collega’s. Stel samen prioriteiten en gebruik de Eisenhower-matrix om te bepalen wat urgent is en wat niet.
10. Laat niet al je tijd naar je mailbox gaan
Een overvolle mailbox kan een groot probleem zijn. Begin met efficiënter e-mailen. Gebruik de OHIO-methode: Only Handle It Once. Bekijk elke e-mail één keer en handel deze direct af. Beperk ook je e-mailcheckmomenten tot een paar vaste momenten op de dag om ongestoord te kunnen werken.
Met deze tips kun je de samenwerking verbeteren en meer uit je werk halen. Ga ermee aan de slag en ontdek de positieve impact op je team!
Goed samenwerken: zo doe je dat
Goed samenwerken is dus geen losse vaardigheid die je zomaar even leert; het is een verzameling van competenties die iedereen zich eigen kan maken! Door de 10 gouden regels die we eerder noemden toe te passen, besparen jij en je collega’s tijd, verbeteren jullie de communicatie, voorkomen jullie strubbelingen en draagt iedereen bij aan een waardevol eindresultaat.
Of je nu samenwerkt met collega’s in de zorg, op een trendy reclamebureau met neonlampen aan de muur of achter de balie van een gemeentehuis, goede samenwerking is overal essentieel. Probeer de bovenstaande tips en ontdek hoe je zowel individueel als in teamverband betere resultaten kunt behalen.
Wil je meer praktische tips om efficiënter en effectiever samen te werken? Volg Björn en Tijdwinst op Instagram voor dagelijkse inspiratie.
Veelgestelde vragen over goed samenwerken
Hoe noem je iemand die goed kan samenwerken?
Iemand die goed samenwerkt, kun je op verschillende manieren omschrijven. Termen zoals ‘sociaal’ of ‘een mensenmens’ komen vaak voor. Maar een goede samenwerking draait vooral om het bezitten van een set belangrijke competenties. Dit betekent dat je proactief en assertief communiceert, constructieve feedback geeft, je planning op orde hebt en efficiënt werkt om in minder tijd meer gedaan te krijgen.
Welk gedrag hoort bij samenwerken?
Bij samenwerken hoort dat je betrokken bent bij het proces, je je volledig inzet voor een gezamenlijk resultaat, verantwoordelijkheden opneemt en efficiënt werkt. Het omvat ook open communicatie, het geven van zowel positieve als negatieve feedback en het openstaan voor feedback van anderen.
Verbeter je samenwerkingsvaardigheden met onze cursussen
Samenwerken is cruciaal op elke werkvloer. Zelfs als freelancer met een thuiskantoor werk je nog samen met anderen. Wil je weten hoe je meer uit je tijd haalt, je samenwerkingen verbetert en betere resultaten behaalt? Wij bieden diverse trainingen (zowel online als op locatie) waarin je jouw samenwerkingsvaardigheden kunt verbeteren.
- Training Feedback Geven: Leer hoe je feedback kunt geven zodat de ander er echt open voor staat en ervan leert zonder zich aangevallen te voelen.
- Training Timemanagement: Ontdek hoe je in minder tijd meer werk gedaan krijgt, realistische planningen opstelt, overzicht bewaart en voorkomt dat je je laat leiden door onbelangrijke klusjes.
- Cursus Gesprekstechnieken: Leer krachtig en effectief communiceren op een duidelijke manier. Hierdoor kun je beter je mening geven, voor jezelf opkomen, de regie pakken in gesprekken en in minder woorden zeggen wat je wilt.
Twijfel je over welke training het beste past bij jouw behoeften om je samenwerkingen te verbeteren? Of ben je op zoek naar een in-company training voor je hele team? Neem dan contact met ons op via telefoon of e-mail. We helpen je graag verder!
Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog