Je staat er niet bij stil, maar de lucht die jij op kantoor inademt doet iets met je lijf én productiviteit. Zeker zodra deze slecht is. Om te voorkomen dat je met een chronische loopneus of chronische productiviteitsprobleem zit: 10 manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren, om zo een gezonder binnenklimaat te creëren.

Bij een binnenklimaat denk je al snel aan de lucht die je inademt. Het is veel meer dan dat. Ook zaken als temperatuur, de luchtvochtigheid, het CO2-niveau en de akoestiek van een omgeving, bepalen de luchtkwaliteit op kantoor. En aangezien dit geen zaken zijn die je direct met het blote oog ziet, kunnen ze nog wel eens over het hoofd worden gezien. Toch zijn ze belangrijk en maken ze wel degelijk een wereld van verschil:

Zo zorgt een slecht binnenklimaat onder andere voor drukkende of droge lucht, tocht, onaangename geuren, een te warme of te koele werkplek en zelfs schimmel — ja, daar zit dus niemand op te wachten.

Laten we een gezond binnenklimaat daarom serieus nemen. Zeker wanneer je nagaat dat wij Nederlanders zo’n 90% van onze tijd binnen doorbrengen — thuis of op kantoor. Dan wil je niet werken in een omgeving waar de luchtkwaliteit laag is. Niet alleen omdat dat gewoon niet fijn werkt, maar ook omdat dat wel degelijk effect kan hebben op je gezondheid en productiviteit:

Gezond binnenklimaat

De effecten van een slecht binnenklimaat

Goed, we hoeven je niet te vertellen dat een werkplek waarbij je vol in de toch zit alles behalve plezierig werkt. Of dat je niets gedaan krijgt zodra je in een ruimte werkt waarin de printer om de haverklap een boekwerk fabriceert. Naast dat deze zaken irriteren, hebben ze ook invloed op je gezondheid:

Zo zorgt een slecht binnenklimaat onder andere voor ademhalingsproblemen. Zeker wanneer de lucht te droog is, kun je last krijgen van een droge keel en prikkende ogen,  Auw. Een te hoge luchtvochtigheid? Benauwdheid, (chronische) verkoudheid en huidirritatie liggen op de loer. Om nog maar te zwijgen over de hoofdpijn die krijgt wanneer je te lang in een slecht geventileerde ruimte werkt.

Deze klachten ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk. Want naast dat ze natuurlijk ontzettend vervelend voor je lijf zijn, hebben ze ook een negatieve uitwerking op je productiviteit:

Het is natuurlijk niet zo dat je niets gedaan krijgt met een loopneus, maar wanneer je dag in, dag uit te maken hebt met bovenstaande klachten zie je dat terug in de kwaliteit van het werk dat je levert. Je kunt je minder goed concentreren, maakt hierdoor meer fouten, en een ingewikkeld rapport lezen met een zeurende hoofdpijn? Dat gaat gewoon niet. Je doet minder in méér tijd, en die kwaliteit die je levert laat het na.

Kortom:

Een gezond binnenklimaat is niet alleen nodig om fysieke klachten te voorkomen; ook om productief te kunnen zijn, is het van belang dat jij in een gezonde, aangename ruimte werkt. 

Een gezond binnenklimaat voldoet hieraan:

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er aantal zaken waaraan aandacht moet worden besteedt:

  • Zo moet er goede ventilatie zijn;
  • een goede akoestische omgeving;
  • een gebalanceerde luchtvochtigheid;
  • een gezonde luchtkwaliteit
  • voldoende licht;
  • en een optimaal thermisch klimaat.

Nu heb jij daar als werknemer natuurlijk vrij weinig over te zeggen. Je kunt moeilijk op eigen initiatief jouw kantoorruimte laten isoleren of de boel op eigen houtje omgooien zodat je niet langer last hebt van die vervelende tocht. Zeker wanneer het kantoor is gevestigd in een (ver)oud(erd) pand, heb je zelf vaak weinig invloed op het binnenklimaat of de akoestiek.

Wat je wél kunt doen, is het gesprek aangaan. Het bedrijf waarvoor je werkt of je leidinggevende is in algemene zin verantwoordelijk voor jouw veiligheid en gezondheid. Durf het dan ook zeker aan te kaarten wanneer jij merkt dat de omgeving waarin je werkt nadelige effecten heeft op jouw gezondheid en productiviteit. Vaak kunnen jullie samen tot een geschikte oplossing komen. Hij of zij wil namelijk ook niet dat je met vervelende klachten rondloopt. Aan de mouw trekken, dus.

Achterstallige panden en bouwtechnische mankementen buiten beschouwing gelaten, vaak kun je al met een paar kleine aanpassingen een groot verschil teweeg brengen in het binnenklimaat. Ga daarom met je leidinggevende of team rondom de tafel zitten en bespreek de mogelijkheden.

Een paar tips:

Gezond binnenklimaat

Gezond binnenklimaat: wat jullie zelf kunnen doen

1. Zorg voor een temperatuur tussen de 18 en 21 graden

Volgens Cornell University is de ideale temperatuur voor een werkplek tussen de 20 en 25 graden. Het zou onder andere goed zijn je productiviteit en creativiteit. Tikkeltje te warm? Kan kloppen. In Nederland worden kantoortemperaturen tussen de 18 en 21 graden gehanteerd. Zolang de temperatuur maar constant is en vooral niet te laag, is het een kwestie van persoonlijke voorkeur.

2. Zorg voor goede ventilatie door ramen regelmatig open te zetten

Ramen en deuren regelmatig openzetten is een uitstekende manier om frisse lucht binnen te laten. Een open deur misschien (maar hé: ook dat ventileert). Probeer dan ook zeker gedurende de dag een aantal ramen op een kier te zetten, bijvoorbeeld in de pauzes. Ook in ruimtes die op dat moment niet gebruikt worden. Zorg er daarnaast voor dat luchtroosters vrij zijn van vuil en stof en niet worden geblokkeerd door meubels of andere objecten.

3. Voorkom droge lucht door een luchtbevochtiger te gebruiken

In een werkruimte waar de luchtvochtigheid laag is, blijven verontreinigingen lang in de lucht zweven. Dat merk je direct aan je huid en ogen, zeker indien je lenzen draagt. Door regelmatig te luchten en gebruik te maken van een luchtbevochtiger kun je de luchtkwaliteit verbeteren.

Bonus-tip: plaats er een op je bureau

Droge lucht bestrijden en ook nog eens een leuke gadget op je bureau? Met een compacte humidifier voor op je bureau heb je beide. Er zal tal van kleine luchtbevochtigers online te vinden.

4. Hang een bakje water aan de verwarming

Een andere eenvoudige manier om de luchtvochtigheid omhoog te krikken, is door een bakje water aan of op de radiatoren te plaatsen. De verdamping van het water zorgt voor het op peil blijven van de vochtigheid in de lucht. Let er wel op dat je het water regelmatig ververst, aangezien stilstaand water een broedplek is voor schimmels en bacteriën.

5. Een te vochtige lucht? Gebruik een luchtontvochtiger

Bovenstaande tips helpen je bij het verhogen van de luchtvochtigheid. De meeste kantoren hebben daar baat bij. Maar indien het kantoor gevestigd is in een oud pand, nabij grachten ligt of in een bosrijke omgeving, kan het voorkomen dat de vochtigheid juist verlaagd moet worden. Zeker wanneer je schimmels en muffe vochtgeuren wil voorkomen. Een luchtontvochtiger en schimmelvreters kunnen daarbij helpen. Evenals goed ventileren of het gebruik van planten:

6. Zet planten neer om de luchtkwaliteit te verhogen

NASA deed er onderzoek naar: planten op kantoor. Wat bleek? De groene rakkers blijken zeer effectief in het zuiveren van hinderlijke kantoorlucht. En dan met name deze vier:

  • de Areca Palm
  • de Sansevieria
  • de Scindapsus
  • de Gerbera

Wip dus zeker even bij het tuincentrum binnen en koop er een paar. Niet alleen zuivert het de lucht, het is ook nog eens een gezonde opvrolijking van je werkplek.

Gezond binnenklimaat

7. Gebruik een luchtreiniger om fijnstof en allergenen te filteren

Er dwarrelt nogal wat rond in de lucht die we inademen. Van pollen tot bacteriën, van schadelijke chemische fijnstof tot allergenen. En hoe zeer je de boel ook schoonmaakt, deze nare stofjes blijven toch vaak achter in meubels, gordijnen, kopieermachines en laserprinters — spullen die menig kantoor bevat.

Om te voorkomen dat onze neus al deze stofjes inademt, is het verstandig om een luchtreiniger te gebruiken. Dat is iets anders dan een luchtbevochtiger. Een luchtreiniger filtert stof en gassen uit de lucht. Zo helpt het geuren en allergieën tegen te gaan en verhoogt het de luchtkwaliteit.

8. Zet printers en boeken in een afgesloten ruimte

Die printer zorgt niet alleen voor een rotherrie, de tonerstof die eruit komt is ook alles behalve gezond. Zet ‘m daarom in een andere ruimte dan waar men werkt. En ordners, boeken en andere paperassen? Ook die bevatten ontzettend veel stof. Om hoofdpijn te voorkomen, berg je ze op in een afgesloten kast. Zo voorkom je dat je de lucht verontreinigt en hoeft die luchtreiniger van hierboven minder zijn best te doen.

9. Verplaats je werkplek om niet in de tocht te zitten

Natuurlijk in overleg. Maar wanneer je merkt dat je regelmatig een stijve nek hebt van de airco of je neus maar blijft lopen omdat jij je in een luchtstroom bevindt, bespreek dan mogelijkheden. Wellicht is er een andere ruimte waar je jouw bureau kunt plaatsen of kun je gebruik maken van kamerschermen of geluidspanelen. Deze kunnen gelijk de akoestiek van je werkplek verbeteren:

10. Verbeter de akoestiek door geluidspanelen te plaatsen

Constant afgeleid omdat je woord voor het het telefoongesprek van je collega kunt volgen? En hoef je de vergadering geeneens bij te wonen omdat de galm die vanaf de vergaderruimte komt ook zo wel je oren bereikt? Waarschijnlijk heeft de ruimte waarin je werkt een slechte akoestiek. Hinderlijk, want zo krijg je niet alleen je werk niet gedaan, geluidsoverlast leidt ook tot hoofdpijn, vermoeidheid en een verlies van concentratie.

Om geluiden te dempen, helpt het om geluidspanelen te plaatsen. Bijvoorbeeld om je werkplek of bureau heen. Een tapijtje kan ook geen kwaad, aangezien het geluid en voetstappen dempt. Een noise cancelling headset is ook een prima aanvullende oplossing. En die planten die je hebt neergezet om de luchtkwaliteit te verbeteren? Ook die dragen bij aan een betere akoestiek.

Gezond binnenklimaat

Kortom

Als werknemer heb je een gezond binnenklimaat niet zelf in de hand. Je kunt niet zomaar even mechanische ventilatiesystemen laten aanleggen of de boel laten ontvochtigen. Ondanks dat dat niet jouw verantwoordelijkheid is, ben jij wel degene die er last van heeft indien het niet gebeurt. Je ervaart bijvoorbeeld hoofdpijn, hebt steevast droge ogen en een droge keel.

Het is daarom belangrijk dat er wel aandacht aan wordt besteed. Ga daarom zeker het gesprek met je leidinggevende aan wanneer je ongemak ervaart en bespreek de mogelijkheden. Vaak kunnen jullie al met een paar aanpassingen de luchtkwaliteit verbeteren. Bovenstaande tips dragen hier hopelijk aan bij.

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog