Een praatje maakt je gelukkig, zo is bewezen. Maar één ding maakt je nóg gelukkiger… Diepgaande gesprekken. Blijf daarom niet te vaak hangen in de gebruikelijke koetjes en kalfjes; pas deze ene simpele (en leuke!) psychologische truc in je praatje toe voor directe diepgang.

Een groep psychologen van de Universiteit van Arizona deed onderzoek onder een groep van 80 mensen om te zien of conversaties en geluk evenredig aan elkaar gerelateerd waren. 4 dagen lang werden hun gesprekken gevolgd en hun geluk gemeten.

Wat bleek?

Niet alleen maakte gesprekken voeren mensen gelukkiger in het algemeen – één bepaald type gesprek kwam als grootste gelukmaker uit de bus: het diepgaande gesprek.

“Alles bij elkaar opgeteld laten de bevindingen zien dat een gelukkig leven liever sociaal geleid wordt dan in eenzaamheid en dat diepgaande gesprekken ons gelukkiger maken dan de oppervlakkige”, schrijven de onderzoekers als algemene conclusie.

Doe jezelf en degene met wie je praat dus een plezier en breng eens wat vaker meer diepgang in jullie praatje. Niet alleen gelukkig makend, maar ook nog eens een heel effectieve manier om je relatie heel snel te verdiepen – en dat allemaal binnen 5 minuten!

Meer diepgang in gesprekken, binnen 5 minuten: DE truc

Om die diepgang snel te creëren hoef je geen ingewikkelde gesprekstechnieken of omslachtige psychologische theorieën te kennen. Het gespreksniveau een tandje hoger tillen (of eigenlijk: dieper) doe je met één korte psychologische truc. Een methode die maar 5 minuutjes hoeft te duren, maar daarna oneindig veel diepgaande gespreksstof zal doen opwaaien.

Handig om nieuwe of oppervlakkige vriendschappen snel te verdiepen, eens échte gesprekken te hebben op een verjaardagsfeestje of als handige truc om op de volgende netwerkborrel iets te vertellen waardoor anderen je wél gaan onthouden.

“Deze methode zal ongelooflijke dingen onthullen aan degene die hem toepast. Je verrast, shockeert en doet je gesprekspartner een plezier – en ik startte er al meer vriendschappen mee dan ik kan tellen.” – Oliver Emberton (de man die mij bekend maakte met de truc)

Klinkt veelbelovend als je dat zo leest, he? Is het ook. Komt-ie dan (doe de oefening meteen mee zonder stiekem verder te scrollen, want zodra je de onthulling kent kun je hem zelf nooit meer doen).

De truc is dit verhaal, dat je ongeveer zo aan je gesprekspartner vertelt:

“Stel je een woestijn voor. Leeg, verlaten, kaal. Alles wat je op dit moment ziet is die woestijn – en een kubus. Stel je die kubus goed gedetailleerd voor. Hoe ziet die er uit? Hoe ligt/staat/zweeft hij erbij?

Dan is er ook nog een ladder in deze woestijn (heel normaal in zelfbedachte woestijnen, ladders). Zie je de ladder? Bedenk je goed waar je hem ziet en hoe die er uit ziet. 

Het volgende element in de woestijn (er komen er nog 2, niet meer) is een paard. Er staat een paard in de woestijn. Ja ja, een paard in de… Goed. Het paard, zie je hem? Omschrijf hem voor jezelf.

Vervolgens blijken er ook bloemen in de woestijn te groeien. Bedenk de bloemen erbij.

En dan, als laatste, een storm. De storm woedt door de woestijn, maar jij bepaalt waar en hoe. Zie je hem een eindje in de verte, of sta je er midden in? Visualiseer de storm.

Dat was het!” 

De moraal van dit verhaal? De crux? De clou?  Die is er ook:

De kubus, dat ben jij.

(Pauze voor een wow-! of huh-? momentje.)

 De psychologische truc is dat, wanneer je gevraagd wordt om een neutraal abstract object te omschrijven, je verbeeldingsvermogen daar je eigen identiteit in reflecteert.

De grootte van de kubus staat voor je ego. Is-ie groot? Klein? Medium? De plaatsing van het object staat voor hoe stevig jij in je schoenen staat. Staat de kubus stevig in het zand of vliegt hij in de lucht? Het materiaal zegt alles over hoe open jij bent. Is hij doorschijnend? Donker? Zwaar? Licht? Lichtgevend? Alle kleuren van de regenboog? Trek je conclusies maar…

Als je er dan nog wat dieper op in wil gaan (maar hier wordt het echt een beetje zweverig) dan kun je de rest van de elementen ook nog uitleggen:

• De ladder staat voor je vriendschappen. Stond hij dichtbij de kubus of lag hij liefdeloos in het zand? Was hij fragiel of stevig? Kort of lang? Zegt genoeg.

Het paard staat voor je partner (degelijke boerenknol of elegant renpaard).

De bloemen voor je kinderen (enkel margrietje of een heel rozenbed?).

De storm staat voor de rust of onrust of bedreiging in je leven, gebaseerd op je huidige staat van welzijn. Is de storm ver weg dan is er nu in feite niks aan het handje, sta je midden in een apocalyps dan heb je waarschijnlijk een recent trauma te verwerken.

En? Onder de indruk? Dat gaat je eerstvolgende gesprekspartner ook zijn

Mooi hoe het werkt, he? Zonder dat je gesprekspartner het weet, lok je hem als het ware het diepe in. Het begint luchtig, als een grappig raadsel en eindigt binnen enkele minuten in een écht gesprek over de belangrijkste elementen in iemands leven. Voer voor meer.

Wil de persoon het er verder niet over hebben, dan is er geen man overboord. Je hebt toch even een diepere connectie en een aangenaam gesprek gevormd en diegene kan er vervolgens in zijn eentje verder over nadenken – terwijl jullie misschien wel kostelijk lachen om de grappige psychologie achter de truc.

Die uiteraard toch een beetje lachwekkend is. Maar hoe hoog het Libelle-gehalte dan misschien ook is, iedereen vindt het leuk om een raadsel voorgelegd te krijgen en aan spelletjes mee te doen. En uiteindelijk vindt iedereen het, toegegeven, ook leuk om het over zichzelf te hebben en na te denken over de dingen die er écht toe doen.

“Ja het is lekker weer, maar ik heb iets beters…”, is daarom wat jij de eerstvolgende keer dat je in een dooddoend gesprek terechtkomt gaat zeggen.

Je zult net zo versteld staan van de resultaten als Oliver Emberton, gegarandeerd. En dat je er dan ook nog eens gelukkiger van wordt, pik je gewoon even mee.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog