Als ‘uomo universale’ wist Da Vinci meer gedaan te krijgen dan menig ander uit de hele wereldgeschiedenis. Zijn ‘getting things done’-mentaliteit maakte hem de meester der time management meesters. Leer 4 wijze lessen van de meester himself om meer gedaan te krijgen in minder tijd.
Wat komt aan bod:
Is jouw excuus om belangrijke dingen uit te stellen of überhaupt niet op te pakken altijd ‘daar heb ik geen tijd voor’? Of ken je iemand die dit doet? Verklaar het vanaf nu dan maar ongeldig, want Da Vinci heeft ons het tegendeel bewezen. Het kan nooit een kwestie van ‘geen tijd hebben’ zijn.
Of zoals H. Jackson Brown Jr. (auteur van het beroemde ‘Life’s Little Instruction Book’) het ooit zei:
“Don’t say you don’t have enough time. You have exactly the same number of hours per day that were given to Helen Keller, Pasteur, Michaelangelo, Mother Teresa, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, and Albert Einstein.”
Wat Da Vinci met zijn tijd deed was net zo wonderlijk als voor de hand liggend: hij gebruikte hem optimaal. Iets waar hij zelf ook op hamerde:
“Time stays long enough for anyone who will use it”.
De tijd die Da Vinci kreeg – net zoveel als wij krijgen, 24 uur in een dag – gebruikte hij zelfs zó optimaal dat hij de naam ‘uomo univerale’ toegewezen kreeg. De universele mens. Zijn kennis en kunde was universeel; hij wist van alles wel iets. Meer dan dat nog, hij wist van alles zoveel dat hij op veel vlakken voorliep op zijn tijdgenoten – en nog steeds invloed uitoefent op onze tijd vandaag.
Een ronduit ontzagwekkend Curriculum Vitae is het gevolg:
Leonardo da Vinci’s Curriculum Vitae
- Schilder, waaronder van de meesterwerken ‘Mona Lisa’ en ‘Het Laatste Avondmaal’.
- Anatoom of ontleedkundige
- Beeldhouwer
- Botanist
- Musicus
- Architect
- Ingenieur
- Filosoof
- Scheikundige
- Natuurkundige
- Schrijver (bij voorkeur in spiegelschrift)
- Astronoom
En vergeet niet: Uitvinder, van onder andere:
- de hydraulische pomp
- het stoomkanon
- de helikopter
- de deltavlieger
- de tankwagen
- het machinegeweer
- de onderzeeër
- de wekker
- de snorkel
- het (eerste) keyboard instrument
- de (eerste) robot
…Ontzagwekkend, zei ik het niet?
Nog mooier: zijn vergaarde kennis in deze vakgebieden is uiteindelijk vastgelegd in de Codex Leicester, door de meester zelf – in spiegelschrift. Je kent ze wel, uit Dan Brown’s boek ‘De Da Vinci Code’. Bill Gates was degene die de Codex in 1994 voor 30,8 miljoen kocht en sindsdien uitleent aan het museum van Harvard.
Deze 18 dubbelgevouwen vellen staan voor alles wat Leonardo met zijn tijd deed. Veel. Immens veel. ‘Getting Things Done’ was duidelijk geen onbekende techniek voor hem.
Wat was zijn geheim tot deze enorme productiviteit? Of beter gezegd: wat waren zijn 4 geheimen?
Da Vinci’s 4 productiviteitsgeheimen
1. Doe, ervaar, faal, leer, begrijp – in die volgorde
“I have been impressed with the urgency of doing. Knowing is not enough; we must apply. Being willing is not enough; we must do.
It had long since come to my attention that people of accomplishment rarely sat back and let things happen to them. They went out and happened to things.”
Het is zo gemakkelijk om vast te lopen in onze gedachtencirkels. We overdenken plannen, ideeën en projecten zo lang dat er weinig van terechtkomt. Het denken en plannen wordt na een tijdje de vervanging van de actie die eigenlijk ondernomen zou moeten worden.
De eerste stap naar meer actie is bewust zijn van hoeveel tijd je op de moment werkelijk besteedt aan actie, en hoeveel tijd je bezig bent met plannen, (over)denken en het welbekende ‘wachten op inspiratie’.
Da Vinci’s advies is dan ook: doe – en ervaar.
“Experience does not ever err. It is only our judgement that errs in promising itself results which are not caused by your experiments.”
Hij bedoelt hiermee dat we de aanloop naar het doen, naar de ervaring, zo lang maken dat we alles al vastleggen en bepaalde verwachte resultaten vaststellen. Beter is het om de ervaring in te duiken (met een beetje planning natuurlijk, maar alleen om koers te houden) en daardoor erachter te komen wat er nodig is om verder vooruit te komen.
“Commence with experience and from this proceed to investigate the reason.”
Oftewel: doe eens gek, doe het.
En ja, soms struikel en faal je. Maar de obstakels waarover je struikelt mogen nooit de reden zijn dat je opgeeft.
Da Vinci’s visie: “Obstacles can not crush me. Every obstacle yields to stern resolve. He who is fixed to a star does not change his mind.”
Naarmate je meer ervaring opbouwt met dingen gewoon doen, verliest het zijn lading. Angst voor falen verdwijnt. En je merkt dat eventueel falen zo erg nog niet is. Dat je er van leert, wanneer je ergens induikt. En leren is precies wat bij Da Vinci voorop staat.
Dus: doe, ervaar, omdat het de enige manier is om te leren en te begrijpen – en dingen gedaan te krijgen.
2. Doe af en toe niks (dan dagdromen)
Wie denkt dat Leonardo wel non-top aan het werk moet zijn geweest om al die dingen gedaan te krijgen, heeft het mis!
“The greatest geniuses sometimes accomplish more when they work less” is een minder beroemde maar daarom niet minder belangrijke quote van de meester.
Hij benadrukt hierin het feit dat af en toe niet werken net zo belangrijk is voor het werk (en voor jezelf) als het werken zelf. 500 jaar geleden wist hij al dat oplossingsgericht en creatief denken voortkomt uit de tijd tussen je taken door. Juist in deze ‘werkloze tijd’ worden ideeën, inzichten, observaties en gewaarwordingen geboren.
Da Vinci was zelf fervent (dag)dromer.
Uit het boek ‘How to Think like Leonardo da Vinci’ van Michael Gelb:
“In de tijd dat Leonardo aan ‘Het Laatste Avondmaal’ werkte, bracht hij veel van zijn dagen door op de steiger waar hij van ‘s ochtends tot ‘s avonds stond te schilderen. Dan plotseling, zonder aanleiding of waarschuwing, nam hij pauze. De kloosteroverste van ‘Santa Maria delle Grazie’ die hem betaalde voor de opdracht, was hier niet bepaald over te spreken.
Tijdgenoot Vasari vertelt: “De kloosteroverste verzocht Leonardo met onvermoeibare volharding om zijn werk te voltooien, omdat hij het vreemd vond om te zien hoe Leonardo soms een halve dag doorbracht – dagdromend, verzonken in zijn gedachten. Hij had liever dat Leonardo, net zoals de werklui in de tuin, nooit zijn kwast zou neerleggen.”
Wanneer Leonardo geconfronteerd werd met deze kritiek op zijn werkwijze, antwoordde hij simpelweg met bovenstaande quote over hoe af en toe niet werken het verschil maakt tussen goed en geniaal.
3. Blijf in beweging
Nee, Leonardo heeft het niet eens over hoe goed fysieke beweging is voor je brein. Hij bedoelt dat je brein in beweging moet blijven:
“Iron rusts from disuse; stagnant water loses its purity and in cold weather becomes frozen; even so does inaction sap the vigor of the mind. Learning never exhausts the mind.”
Wat hij je dus probeert te vertellen: stop nooit met leren. Blijf nieuwsgierig. Probeer alles op te pakken waar je graag meer over weet of waar je het liefst mee aan de slag zou willen. Blijf kritisch. Blijf jezelf dingen afvragen. Blijf onderzoeken. Blijf bezig. Blijf mentaal in beweging.
Maar ook: als je eenmaal actie hebt ondernomen blijf daar dan bij (zoals punt 1 onthulde). Zet door. Rond je actie af. Gá door, ondanks obstakels of falen (zie wederom punt 1). Laat die bal van actie rollen en laat hem een prachtig sneeuwbal-effect hebben.
Een goede manier om dit advies van Da Vinci in de praktijk op te pakken is de Chain-methode, die je helpt om consequent elke dag die bal een beetje verder te laten rollen – en een bewezen medicijn tegen uitstelgedrag.
4. Optimisme is de juiste mindset
Het leven is niet alleen maar serieuze zaken, ernstige wetenschappelijke experimenten en diepgaande filosofische gedachten. Je moet het leven ook forceren om leuk en luchtig te zijn. Daar weet Da Vinci alles van.
Zijn leven is niet altijd even gemakkelijk geweest. Hij werd geboren als bastaard-zoon en in eerste instantie door zijn rijke vader achtergelaten bij zijn straatarme biologische moeder op de boerderij waar zij werkte. Daar genoot hij praktisch geen kans op een verdere opleiding of glorieuze toekomst in welke zin dan ook.
Toch is Da Vinci vanuit daar het grote genie geworden waar hij vandaag de dag om bekend staat. Hoe? Door de juiste ‘mindset’.
“I love those who can smile in trouble, who can gather strength from distress and grow brave by reflection.”
Wees nooit een slachtoffer van de tegenslagen die je overkomen, is wat zijn laatste en vierde geheim is. Houd de controle door in je hoofd de baas te zijn. Blijf positief, blijf lachen, leer van tegenslag door gezonde reflectie. Degenen met een sterke, positieve mindset groeien door lastige processen, diegenen die negatief denken zijn zwak, klappen dicht en falen zonder er beter van te worden.
In conclusie: wat Da Vinci vandaag de dag tegen je zou zeggen
Samengevat hebben deze 4 onthullingen eigenlijk allemaal 1 gemene deler: ontstijg jezelf. Leg jezelf geen limieten op. Dat is wat Da vinci nu tegen jou zou zeggen om meer gedaan te krijgen in minder tijd.
Waarom zou je jezelf beperken? Bij de pakken neer gaat zitten? Of waarom zou je alleen maar schrijver zijn? Of alleen maar bankier? Waarom geen schrijvende bankier, die in de ochtenduurtjes aan een psychologishe thriller werkt? En in het weekend een handeltje in opgeknapte fietsen opzet? Af en toe uithelpt in het bestuur van de lokale tennisvereniging en een parttime cursus Frans volgt, omdat hij dat altijd al heeft willen doen?
Waarom niet alles dat je interesseert en wat je ‘altijd al hebt willen doen’ – doen?
‘Ik heb daar geen tijd voor’ kan vanaf nu in elk geval geen excuus meer zijn om al die dingen niet te doen. Dat heeft Da Vinci duidelijk bewezen.
Doe dus als Da Vinci:
• Maak een lijst van alles wat jij ‘ooit’ nog zou willen oppakken
• Stel een actieplan op (maar overdenk dat proces niet teveel)
• Plan de bijbehorende eerstvolgende acties in (máák zo nodig tijd)
• en houd dat balletje rollend. Experimenteer, ervaar, faal zo nodig, maar boven alles: dóe.
Was getekend, Leonardo da Vinci.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog