Op commando out of the box denken is lastig, wanneer je nieuwe ideeën of oplossingen tevoorschijn moet toveren. En samen brainstormen werkt al helemaal niet. Gelukkig hebben we professor Corazza: dé creatieve technieken expert. Met zijn 3 stappen heb je binnen een paar minuten wel 20 compleet nieuwe ideeën!
Outside the box is het eng. Het is een wereld die je niet kent. Natuurlijk het hele punt van die buiten the box omgeving, maar ook precies het lastige ervan. Die buitenwereld is onbekend, onverkend en compleet nieuw. Vol met nieuwe ideeën, oplossingen en concepten dus!
Dáár moet je dus wel echt zijn om tot creativiteit te komen. Maar hoe kom je er? Je manager die een brainstorm meeting binnenloopt en vraagt of jullie nu nog steeds geen innovatieve ideeën hebben bedacht binnen de tijd die er voor stond, helpt niet echt. En een deadline voor een klantconcept die nadert, terwijl er nog niks uit je vingers is gekomen, ook niet.
Je moet die bekende box-grenzen zien te overschrijden, om tot je briljante nieuwe concept of slimme oplossing te komen – en wel snel.
Maar… Hoe? Met een paar regels en 3 stappen die samen de creatieve technieken opleveren, nodig voor dat outside the box avontuur. Binnen een paar minuten, welteverstaan.
Dé creatieve technieken van prof. outside the box
Om zoiets wonderlijks als binnen een paar minuten buiten the box te komen voor elkaar te krijgen, heb je wonderlijke creatieve technieken nodig. Van een wonderlijk genie. Laten we die nou net paraat hebben.
Prof. Giovanni Corazza is creatief denken onderzoeker, oprichter van het Marconi Institute for Creativity – en daarmee creatieve technieken expert. Professor out of the box, mag je hem ook noemen.
Hoe hij binnen en buiten de box definieert:
“Outside the box is een grens in ons denken. De grens tussen wat we weten en waar we (nog) niet aan gedacht hebben.”
Maar hoe denk je aan datgene waar je (nog) nooit aan gedacht hebt? Da’s in een paar minuten geregeld, volgens Corazza, als je zijn 3 stappen doorloopt – die hij tijdens een TEDx talk in zijn eigen stad Rome onthulde.
Zijn 3 stappen
Stel je voor. Je zit met een probleem en je hebt het van rechts en van links benaderd, maar een oplossing komt er telkens niet uit. Je komt maar niet buiten de gebaande denkpatronen. Of je klant heeft graag een geheel vernieuwend concept om zijn dienst te promoten. Een briljante campagne die nooit eerder vertoond is.
Waar je mee zit en wat je vernieuwend en creatief moet bekijken, of het nu een probleem of een concept is, bestaat altijd uit bestaande elementen. Een terugloop in bezoekers van een dierentuin bijvoorbeeld, is het concept of het probleem waar je mee moet werken. Om dat met de juiste creatieve technieken op te lossen, doorloop je de volgende stappen.
1. Ontleed alle elementen van het bestaande concept
Die dierentuin, om bij het voorbeeld te blijven, bestaat uit een paar grove elementen die het tot een dierentuin maken:
- Dieren.
- Kooien.
- Eet- en drinkplekken.
- Bezoekers,
- die entree betaalden
- en rondlopen om naar de dieren te kijken.
2. Divergeer elk element
Dat wil zeggen: speel ermee. Draai het, spin het, twist het tot het tot een heel nieuw concept komt. Overdrijf een element; nieuw effect. Elimineer een element; wat gebeurt er? Combineer elementen; kan dat?
- Die dieren, daar kun je een extravagant, nooit eerder vertoond exemplaar van neerzetten in de collectie. Ouwehands Dierenpark deed het, met hun reuzenpanda’s. Een enorme media-aandacht bracht een heel stroom nieuwe bezoekers op.
- Ze zitten in kooien… Maar wat als ze los rondlopen?! En bezoekers niet naar de kooien staan kijken, maar vanuit hun auto de dieren om zich heen zien bewegen. Zo werd het safari park bedacht! Element ‘kooien’ gedivergeerd, element ‘bezoekers lopen rond’ gedivergeerd en gecombineerd!
- ‘Tegen betaling’, nog een element. Een gratis dagje park, voor iedereen onder de 10! Of kinderen die uitbetalen met tekeningen voor de dieren om binnen te komen. Ouders die vandaag betalen mogen een dag later in het jaar nog eens voor niks komen. Dieren betalen mensen om naar hen te komen kijken. Niks is te gek.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
3. Ga er op door, betwist, pas aan.
Het ene voorbeeld lijkt in eerste instantie iets haalbaarder dan het ander. Zeker wanneer je er lekker in zit, kunnen er steeds gekkere dingen geroepen worden. Steeds verder over die outside the box grens. Maar dat betekent niet dat een (op het eerste gezicht) haalbaarder idee beter is dan een ontzettend gek idee.
Afkeuren mag niet, erop doorgaan wel. Betwist gerust het idee om dieren te laten betalen om mensen naar het park te lokken. Het lijkt knettergek, maar wat als je er op doorgaat? Misschien zit je wel in de buurt van iets briljants. Dieren die een symbolisch bedrag verzamelen voor een goed doel dat hun uitsterven voorkomt, afhankelijk van het aantal mensen dat naar ze komt kijken. Bijvoorbeeld!
Blijf dus divergeren en spelen met een voorgesteld element, tot er een werkbaar idee uitkomt.
De gekste, schijnbaar meest onhaalbare dingen leveren de meest vernieuwende ideeën op! Wie had er namelijk ooit gedacht dat het element ‘mobiele telefoon’ en ‘computer’ gecombineerd zouden worden tot de smartphone? Je zou ooit voor gek verklaard worden, nu is het gecombineerde element niet meer weg te denken.
26 ideeën in 2 minuten
Zo zie je maar. Elke element is oneindig te twisten en combineren. Dit zijn maar een paar voorbeelden, om je te laten zien hoe simpel het eigenlijk is om outside the box te denken met de juiste creatieve technieken. Ze zijn letterlijk in een paar minuten bedacht!
Uit het niets waren ze nooit zo snel tevoorschijn gekomen – of zelfs helemaal nooit. Maar met een paar creatieve technieken van professor Corazza, door de elementen apart te nemen en per stuk te divergeren en betwisten, kom je binnen een mum van tijd tot tientallen compleet nieuwe ideeën en oplossingen. En daar hoeft er maar één tussen te zitten die je net nodig had…
Kun je je manager meteen geruststellen wanneer hij de meeting of je kantoor binnenstormt of je al een revolutionair innovatief idee bedacht hebt. “Ik heb er wel 26!”, is nu je antwoord.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog