Aangevallen voelen na kritiek van medewerkers? Reageer correct (in 7 stappen)

aangevallen voelen

Kritiek krijgen als leidinggevende kan best lastig zijn. Heb je daardoor de neiging je aangevallen te voelen? In de verdediging te schieten? Te gaan ‘ja maar’-en? Of fel je machtspositie in te nemen? Think twice. En probeer deze 7 stappen om correct op feedback te reageren.

Feedback geven is geen makkie. Je kunt feedbackmodellen als de 4 G’s nog van voor tot achter kennen, het blijft lastig om de juiste snaar te raken. Je kunt je dus vast voorstellen dat het voor je medewerkers nóg lastiger is om jou, hun manager, ergens op aan te spreken.

Meestal zijn de rollen omgedraaid; nu hebben zij de moed bij elkaar geraapt om jou van feedback te voorzien. Heel waardevol! Maar ook ingewikkeld voor jou. Hoe ga je ermee om als jij als leidinggevende feedback krijgt?

Je eerste neiging: je aangevallen voelen

Waarschijnlijk wil je oersysteem in deze situatie één van deze dingen: de feedback weerleggen, in de aanval schieten of de feedback wegmaken en negeren.

Die reactie zit in je natuur. Je bent niet de enige die zal denken ‘Ik voel me snel aangevallen’. Aan de oertijd hebben we ons fight-flight-freeze-mechanisme overgehouden. Elke mogelijke situatie scannen we razendsnel op gevaar. Of het nu gaat om werkelijk gevaar (een ontsnapte ijsbeer) of om een minder grote dreiging (negatieve feedback), je hersenen maken razendsnel een heleboel stresshormonen aan. Het gevolg: je klapt dicht, gaat in de aanval of schiet in de verdediging.

Een handige reactie als je door een agressieve ijsbeer achterna wordt gezeten, maar tegenover je medewerker is het een minder constructieve respons. Het weerhoudt je van een goed gesprek. 

Door je reactie op feedback geef je aan of je er wel of niet voor open staat. Schiet jij meteen uit je slof of laat je blijken je gekwetst te voelen door de feedback? Dan is de kans klein dat je collega’s je in de toekomst nog eens ergens constructief op aanspreken.

Dus laten we feedback ontvangen anders aanpakken, zonder die primitieve oer-reactie.

aangevallen voelen

Feedback ontvangen als leidinggevende – zo pak je dat aan!

Als iemand daar goed kan oordelen over jouw vaardigheden als leidinggevende, dan zijn het je medewerkers wel. Dé mensen die dagelijks met jou te maken krijgen. Hun feedback wíl je om te groeien in jouw rol als leidinggevende.

Maar hoe doe je dat, feedback ontvangen zonder je aangevallen te voelen? Laten we beginnen met een paar don’ts.

 • Geef niet meteen je eerste (felle) reactie. Voel jij je aangevallen? Laat de feedback jou je gekwetst voelen? Slik die reactie in. Vraag desnoods om tijd en kom pas later met een terugkoppeling als je fight-flight-freeze-mechanismen het voor gezien hebben gehouden.
 • Vat feedback niet te persoonlijk op. Het is geen aanval op jou. Besef dat het sommige mensen aardig wat moed kost om jou als leidinggevende ergens op aan te spreken. Feedback is bedoeld om jou te helpen iets te verbeteren.
 • Schuif je fouten niet onder stoelen of banken. Daar maak je jezelf niet populairder mee. Geef ze toe, het liefst nog voordat je teamlid je erop kan wijzen.
 • Laat feedback niet onbeantwoord. Het vergt moed om jou ergens op te wijzen. Beloon die moeite door te bedanken voor feedback. Altijd. Ook als je het er niet mee eens bent.
 • Vergeet niet op de feedback terug te komen. Je medewerker heeft lef getoond door jou de feedback te geven. Geef hem dan ook altijd een reactie. Dat mag op een later moment. Maar kom er altijd op terug.

Hoe dan wel, feedback ontvangen zonder je aangevallen te voelen?

Het is in elk geval belangrijk dat je de feedback laat bezinken en erover nadenkt zonder je oer-reacties met je aan de haal te laten gaan. Hoe beter jij feedback ontvangt, hoe eerder je medewerkers ook direct met hun feedback bij je zullen komen in plaats van zich achter je rug om groen en geel aan te ergeren.

Deze tips helpen om feedback te ontvangen zonder dat je je persoonlijk aangevallen voelt.

1. Neem pauze en adem diep in en uit

‘Let op je ademhaling!’ is niet alleen in de doorsnee yogales een veelgehoord advies. Ook als je last hebt van je persoonlijk aangevallen voelen, is een keer diep in- en uitademen precies wat je nodig hebt.

Je lichaam heeft je uit acute stress net een enorme hoeveelheid cortisol en adrenaline in je lijf gepompt. Vind je het gek dat je dan niet rationeel reageert? Jo Ilfeld, CEO bij Incite to Leadership en professor in leiderschapsintelligentie, deelt een handige tip om die oer-reactie tegen te gaan:

Adem één keer snel in en héél langzaam uit. Door die ademhaling wordt je parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd. Dit is goed voor rust en ontspanning en helpt je uit de fight-flight-freeze-modus. 

Daardoor kun je het idee van je gekwetst voelen meer loslaten en beter vanuit je ratio reageren.

Wat trouwens ook helpt: in het algemeen zorgen dat je niet te veel stress ervaart. Als je de hele dag door gehaast bent, maak je voortdurend stresshormonen aan. Alsof je elk moment door een ijsbeer aangevallen kan worden. Onze tip: lees het boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’. Het idee van twee uur eerder klaar zijn is misschien al een stressverlager op zich.

2. Zeg dank je wel

Of je het nu roerend met de feedback eens bent of niet, bedank voor de ontvangen feedback. Laat blijken dat je de genomen moeite waardeert:

‘Dank je wel voor je eerlijkheid! Het is fijn dat je dit zegt, ook al is het natuurlijk niet leuk om te horen.’

‘Bedankt voor je feedback. Fijn om het er samen over te hebben!’

aangevallen voelen

3. Stel vragen (en nog meer vragen)

Voordat je besluit of je iets met de feedback doet of dat je deze in de wind slaat, is het belangrijk dat je van voor tot achter weet wat je medewerker ermee bedoelt. Dat kan maar op één manier: door te luisteren (écht te luisteren), samen te vatten wat de ander zegt én door te vragen. Oh ja en door dóór te vragen. Totdat je exact begrijpt wat je medewerker zegt.

Krijg heel helder wat de feedback inhoudt. Doe dat door te luisteren, samen te vatten en door dóór te vragen. Totdat je de boodschap exact begrijpt.

Doorvragen helpt ook om de feedback niet te zwart-wit te zien, zo stelt Christopher Whitnall, managing director bij een bedrijf dat trainingen in management verzorgt.

Stel: jouw medewerker zegt tegen je ‘Ik vind het vervelend dat je soms halsoverkop met verzoekjes komt.’ Dan kun je daar allerlei verkeerde interpretaties aan verbinden:

 • Hoe vaak is ‘soms’? Bedoelt ze dat je dat áltijd doet?
 • Waarom vindt ze dat vervelend? Breng ik die verzoekjes op zo’n lompe manier?
 • Vraag ik te veel van haar? Ja, dat zal het zijn!
 • Oh jee, dat verzoek voor een projectvoorstel is dan vast ook te veel.
 • Zou dat ook de reden zijn dat ze er zo vermoeid uitziet de laatste tijd?

Het antwoord op al die vragen? Dat weet je niet zolang je ze niet aan je collega stelt. Dus in plaats van zelf dingen in te vullen, stel je collega vragen:

 • ‘Waarom vind je dat?’
 • ‘Kun je een voorbeeld geven van wat je bedoelt?’
 • ‘Heb je er tot nu toe veel last van gehad?’ 
 • ‘Wat vind je daar zo vervelend aan?’
 • ‘Hoe zou je het liever zien?’

Je toont daarmee oprechte interesse, wat fijn is om te merken voor je collega. Ook helpt doorvragen je om verder te kijken dan een enkele onhandige formulering of ongenuanceerd synoniem dat je medewerker in de mond heeft genomen.

4. Bevestig de feedback

Bevestig wat je hebt gehoord en vat de feedback samen. Pas daarna weet je zeker dat jij de juiste boodschap eruit hebt gehaald.

Maar meer dan voor jezelf, heeft zo’n bevestiging een functie voor je medewerker. Je collega heeft haar woorden misschien heel zorgvuldig overwogen, er allicht zelfs een feedbackmodel op nageslagen. Dus bevestig dat je haar hebt gehoord en begrepen. Inlevingsvermogen tonen is dat – en het is essentieel tijdens een feedbackgesprek of confrontatie. Of je het nu met de ander eens bent of niet.

De tactiek van reflectief luisteren kan je daarbij helpen. Je vat daarbij samen wat je hebt gehoord én gaat een stapje verder, waarbij je bijvoorbeeld een eerste stap richting de oplossing zet. Dat doe je door een bruggetje te maken naar waar je naartoe wilt.

Bijvoorbeeld:

‘Ik hoor dat je het vervelend vindt als ik je in een vergadering ergens op aanspreek waar andere mensen bij zijn. Dat begrijp ik. Laten we kijken hoe je dat liever zou zien.’

5. Zeg waar nodig ‘sorry’

Niet elke misstap vraagt om een excuus. Maar als jij merkt dat bepaald gedrag of dat ene ongenuanceerde synoniem uit jouw mond je medewerker erg dwars zit, bied dan je excuses aan. Een enkel “sorry” kan de lucht al klaren. 

Als je ‘sorry’ zegt, doe dat liever niet via e-mail of WhatsApp. Neem de moeite om het face-to-face of via een videocall te zeggen. Dat komt oprechter over en geeft je medewerker de kans om aan jouw gezichtsuitdrukking af te lezen dat je het meent.

6. Kom samen tot een oplossing

Daar deed je medewerker het allemaal voor: de oplossing. Voordat je zelf met plannen strooit om te veranderen, vraag eerst je medewerker naar suggesties voor een oplossing. Ga er daarna samen over in gesprek.

Geef ook aan wat je aan actie wilt ondernemen naar aanleiding van de feedback. Maak het zo concreet mogelijk.

Nog beter: houd je medewerker op de hoogte van de acties die je onderneemt. En merk je verschil? Laat dan ook aan je medewerker weten dat je dat aan haar feedback te danken hebt. Daar creëer je blije medewerkers mee. En medewerkers die vaker denken ‘Deze leidinggevende kan ik opbouwende feedback geven. Hij/Zij doet er iets mee!’.

Tijdwinst.com-tip

Even je aandacht tussendoor: het is niet niks allemaal: leidinggeven, feedback geven, je agenda beheren, je medewerkers genoeg aandacht geven, en dan ook nog je inbox onder controle houden. Tips nodig hoe je al die ballen in de lucht houdt? Volg Tijdwinst.com op Instagram voor tips die het leven van leidinggevenden én medewerkers makkelijker maken.

7. Vraag om feedback

Denk jij nu ‘Ik voel me snel aangevallen en wil daar van af’? Vraag eens proactief om feedback aan je medewerkers in plaats van te wachten totdat zij naar jou toe komen. Dat maakt dat jij ermee kunt oefenen om je minder aangevallen te voelen én het creëert momenten waarop je in de feedback-ontvangmodus zit. Zonder paniekreacties en alarmbellen.

Geef je medewerkers regelmatig de kans om je concrete feedback te geven over een situatie. Bijvoorbeeld als je die ene medewerker net ergens op hebt aangesproken. Vraag haar gewoonweg ‘Wat vond je van de manier waarop ik je aansprak?’.

aangevallen voelen

Beter kritiek ontvangen zonder je aangevallen te voelen? Volg een training feedback geven!

Hoe giet je je feedback in de juiste constructieve bewoordingen? Hoe creëer je voor je medewerkers een context waarin zij jou feedback durven te geven? En hoe ga je goed met ontvangen feedback om, zonder je persoonlijk aangevallen te voelen?

Dat alles leer je tijdens onze training feedback geven. Leer van onze feedbackexperts de beste technieken voor feedback geven en ontvangen. Volg deze 1-daagse training op een locatie bij jou in de buurt of online.

Geef je nu op en leer helder communiceren met technieken die écht werken. Handig als je denkt ‘Ik voel me snel aangevallen’, maar ook als jij gewoon een (nog) betere feedbackgever en -ontvanger wilt worden.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Aangevallen voelen door kritiek? Zo ga je je oer-reactie tegen! (5 tips)

Heb jij de neiging om je aangevallen te voelen en in de verdediging te schieten als je kritiek krijgt? Alsof een hongerige leeuw van plan is je met huid en haar te verslinden, strooi je met argumenten, goedpraterij of zelfs beschuldigingen. Nergens voor nodig! Zo voorkom je die acute achterna-gezeten-door-een-leeuw-reactie.

Als er mogelijk gevaar op de loer ligt, wil je oerbrein zich daartegen behoeden. Direct in de aanval of verdediging schieten is dan ook een hartstikke logische reactie. Je hersenen vergelijken elke vorm van gevaar (ook dat ene feedbackpunt) met de hongerige leeuw waar onze voorouders eeuwen geleden mee te maken krijgen. En dus maakt je brein automatisch adrenaline, cortisol en andere stresshormonen aan.

Je brein denkt maar één ding: wegwezen, terugvechten of bevriezen. 

Je bent dus zeker niet de enige die de neiging heeft zich door feedback aangevallen te voelen. Kritiek ontvangen is voor veel mensen een uitdaging. Uit onderzoek van Dr. John Gottman blijkt dat kritiek zelfs een van de vier belangrijkste voorspellers is voor scheiding of ongelukkig zijn in een relatie. Om het nog erger te maken: ook jezelf verdedigen is een van die vier wil-je-niet-in-je-relatie-factoren. Op het werk ook liever niet trouwens.

Dat persoonlijk aangevallen voelen komt bij ieder persoon weer anders tot uiting. Een paar voorbeelden van reacties:

 • Je ontkent de feedback in alle toonaarden (‘Oh, dat had ik helemaal niet door.’)
 • Je probeert het goed te praten (‘Dat bedoelde ik natuurlijk niet zo.’)
 • Je valt de ander aan om jezelf te verdedigen. (‘Jij geeft ook altijd mij de schuld.’)
 • Je neemt direct alle schuld op je, misschien wel meer dan nodig is. (‘Ja, ik heb het helemaal verpest. Sorry, sorry, sorry!’)
 • Je reageert cynisch of sarcastisch. (‘Jij maakt zeker nooit een fout?!’)

Waarom is aanvallen en verdedigen dan niet handig?

In elk van die situaties komt het op min of meer hetzelfde neer: een inhoudelijk gesprek zit er nu niet in, omdat jij de confrontatie – al vechtend, wegduikend of stokstijf stilstaand – uit de weg gaat.

Dat is zonde. Feedback is nooit een persoonlijke aanval; veel feedbackgevers geven het met de beste bedoelingen. Ze hebben waarschijnlijk gewikt en gewogen of ze wel feedback wilden geven. Hoe jammer is het dan als jij een mogelijk zinvol inhoudelijk punt met een knuppel de grond in slaat, het ene oor in en het andere uit laat gaan of als je direct in de ‘Ik doe het ook nooit goed!’-gedachten schiet.

Allemaal oer-reacties die je niet gaan helpen in je werkzame leven! Wat je wél helpt? Deze 5 stappen. Oh ja, en het boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’. Daarin lees je allerlei timemanagement-tips waarmee je je stressniveau überhaupt een stuk omlaag krijgt. Helpt ook mee om je oerbrein te temperen!

Je minder snel aangevallen voelen? 3 redenen!

Heb je snel last van je aangevallen voelen of je gekwetst voelen? Om drie redenen is het handig om kritiek te kunnen ontvangen zonder je persoonlijk aangevallen te voelen.

 1. Feedback kun je zien als gratis suggesties om jezelf, je prestaties en je samenwerking te verbeteren. Maar als jij je persoonlijk aangevallen voelt, sluit je daarmee alle deuren om maar iets van de feedback op te steken. Een gemiste kans!
 2. Als je je snel aangevallen voelt, ben je minder fijn gezelschap voor anderen. Andere mensen zullen eerder behoedzaam zijn in jouw buurt, op een afstandje blijven of voortaan waardevolle feedback inslikken. Ze zijn bang bij jou een gevoelige snaar te raken en gaan de confrontatie liever niet aan.
 3. Als jij nu denkt ‘Ik voel me snel aangevallen’, weet dat feedback nooit een persoonlijke aanval is. Het gaat over wat je doet, hoe je het doet, wat je zegt, etc. Als je de neiging hebt je persoonlijk aangevallen te voelen door feedback, komt dat misschien door oude ervaringen, niet door wat de ander zegt.

Hoe ga je tactischer om met kritiek?

Wat werkt in een gelukkige relatie, werkt ook op de werkvloer. Althans, als het om feedback geven en ontvangen gaat. Jezelf verdedigen, je door het minste of geringste gekwetst voelen werkt niet. Dus denk jij ‘Ja, ik voel me snel aangevallen’? Deze 5 tips gaan je helpen.

Tip 1. Adem in, adem uit (op deze manier!)

Neem een mini-break nadat je de feedback hebt gekregen, kom even op adem en kom er dan op terug. Dan hebben de cortisol- en adrenaline-overdosis je lichaam weer verlaten en kun je vanuit je ratio in plaats van vanuit je mogelijk gekrenkte ego reageren.

Wat helpt om de woorden waardoor je je gekwetst voelt meer los te laten? Laat de feedback even bezinken. Volgens Jo Ilfeld, CEO van Incite to Leadership en professor in leiderschapsintelligentie, helpt het om één keer snel in te ademen en vervolgens gefocust lang uit te ademen. 

Lastige feedback ontvangen? Adem één keer snel in en heel langzaam uit. Dat helpt je stressmechanismen te temperen.

De langere uitademhaling zorgt ervoor dat je parasympatisch zenuwstelsel wordt geactiveerd. Dit geeft rust en ontspanning, en beschermt jezelf tegen het vechten-vluchten-bevriezen-mechanisme.

Tip tussendoor

Over even op adem komen gesproken, een kleine break in dit artikel: volg jij Tijdwinst.com eigenlijk al op Instagram? We delen interessante tips over onder meer feedback geven en ontvangen, je tijd efficiënt indelen en professioneel overkomen op de werkvloer. Altijd leuk voor tussendoor!

Tip 2. Kijk verder dan de woorden

Ongetwijfeld kunnen sommige mensen op je werk soms wat zwart-wit uit de hoek komen. Die ene collega met het hart op de tong floept er misschien een ongenuanceerd synoniem uit dat wel wat subtieler had gekund. Maar het is belangrijk om je niet op één woord vast te pinnen. Kijk verder dan hoe de feedback is verwoord.

Kijk kritisch naar de inhoud. Wat zegt je collega nu precies? Zit daar een kern van waarheid in? Is hij de aangewezen persoon om deze feedback te geven? Kun je er iets mee?

Kijk verder dan het idee van je gekwetst voelen en probeer te zoeken naar de kern van de feedback waar je wellicht wel iets uit kunt halen.

Tip 3. Bevestig de feedback

Laten we van het goede uitgaan: je collega geeft je feedback omdat hij je verder wil helpen. Voordat je überhaupt reageert op de feedback, is het verstandig om goed te luisteren. Actief luisteren het liefst. Dus laat de ander uitpraten, vraag door als je iets niet snapt en vat uiteindelijk samen wat de ander heeft gezegd. Dat kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

‘Dus als ik het goed begrijp, vind je het vervelend dat ik je vraag negeerde tijdens de meeting. Waarom gaf dat je zo’n vervelend gevoel?’

Of:

‘Dus het stoort je dat ik de nieuwsbrieftekst niet eerst bij jou heb gecheckt. Waarom had je dat liever anders gezien?’

Als je je direct aangevallen voelt door feedback, sla je in feite de deur dicht om over de feedback in gesprek te gaan. Door eerst te bevestigen dat de ander dit vindt en dat hij er een reden voor heeft, open je de deur voor een gesprek en geef je het gevoel dat je naar de feedback luistert.

De feedback bevestigen en doorvragen kun je trouwens ook doen als je het niet volledig met je collega eens bent. Je hoeft het niet roerend met elkaar eens te zijn om enkel te luisteren.

Tip 4. Wees nieuwsgierig

Feedback geven aan een ander is geen makkie. De drempel voor mensen om feedback te geven ligt vaak vrij hoog. Als het zo simpel was geweest om je feedback in een constructief jasje te gieten, was het bij onze training feedback geven waarschijnlijk akelig stil geweest de laatste jaren (wat niet het geval was!). Dus in plaats van te reageren op de feedback, stel eerst vragen om te ontdekken welke doordachte boodschap er wellicht achter schuilgaat.

Dat helpt je trouwens ook om de feedback niet te zwart-wit te zien. Volgens Christopher Whitnall, managing director bij een bedrijf in managementtrainingen, is er nog een voordeel. Als je manager bijvoorbeeld zegt ‘Je rapport was niet heel doordacht’, dan maak je daar misschien van dat je de plank compleet hebt misgeslagen. Maar zodra je informeert naar concrete voorbeelden, ontdek je waarschijnlijk dat het zo ernstig nog niet is én krijg je feedback waar je iets mee kunt.

Stel bijvoorbeeld dit soort vragen:

 

 • ‘Waarom vind je dat?’
 • ‘Kun je daar een voorbeeld van geven?’ 
 • ‘Kun je vertellen waar dat gevoel vandaan komt?’
 • ‘Waarom raakt dat je zo?’
 • ‘Hoe zou ik het anders kunnen aanpakken?’
 • ‘Wat zou je liever zien voor gedrag?’

Daarmee laat je 1) blijken dat je de feedback waardeert, 2) kom je meer te weten voordat je je conclusies trekt, 3) kun je het maximale uit de feedback halen. Dus vraag, vraag, vraag.

Trouwens, heb je de feedback per e-mail of WhatsApp ontvangen? Plan dan een (digitale) meeting met je collega. Via e-mail is het vaak lastig om de boodschap achter de woorden te ontcijferen. (Digitaal) face-to-face-contact geeft meer prijs dan een enkele emoji.

Tip 5. Haal eruit wat erin zit

Als je de feedback volledig hebt uitgeplozen, dan is het aan jou wat je ermee doet. Laat een enkel ongenuanceerd synoniem los en kijk wat je met de rest van de boodschap kunt. Kun je uit de feedback een verbeterpunt halen? Of kom je toch tot de conclusie dat je er weinig mee kunt?

Vraag eventueel je collega om een passende oplossing of ga daarover samen in gesprek. Laat het ook weten als je helder hebt bij wat je met de feedback gaat doen. Of – nog beter – als je eenmaal een eerste stap hebt gezet.

En voel jij dat een excuus voor deze situatie wel op zijn plek is? Spreek dan een welgemeend ‘sorry’ uit. Dat ene excuuswoord kan wonderen verrichten. In onderzoek naar mensen die hun miskoop retourneren, blijkt dat miskoop-kopers zelfs meer waarde hechten aan een excuus dan aan het terugkrijgen van hun aankoopbedrag.

Dus: wat te doen als je je aangevallen voelt?

‘Ik voel me snel aangevallen’ is een gedachte, niet een in beton gegoten waarheid. Jij kunt ervoor zorgen dat je voortaan meer open staat voor feedback. Volg daarvoor deze 5 stappen als je kritiek krijgt:

 1. Neem de tijd om diep in en uit te ademen.
 2. Kijk verder dan de woorden, let op de inhoud.
 3. Bevestig hoe de ander zich nu voelt.
 4. Stel vragen totdat je de feedback helemaal begrijpt.
 5. Kijk wat je met de feedback kunt en maak er gebruik van.

Nog betere gesprekken voeren? Een cursus gesprekstechnieken leert ‘t je

Wil je helemaal af van het persoonlijk aangevallen voelen? En wil je leren om effectieve gesprekken te voeren, constructieve feedback te geven en een prettige gesprekspartner te zijn? Onze cursus gesprekstechnieken (online en op locatie, met of zonder je collega’s) leert je alles wat je nodig hebt. 

Je leert tijdens deze cursus onder andere helder communiceren, je verbale en non-verbale communicatie strategisch inzetten, gerichte vragen stellen, goed luisteren, de regie nemen én omgaan met weerstand zonder je uit het veld te laten slaan. En zonder oer-reactie.

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Artikelen boordevol tips

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
vrouw met handen in haar hoofd voor laptop
Timemanagement.nl

Faalangst op het werk, zo kom je er...

Je hebt je presentatie tot in den treure voorbereid. Het hele verhaal kun je zo uit je hoofd opdreunen en thuis komt het er vlekkeloos uit. Maar als je dan voor je team staat op de werkvloer, dan klap je compleet dicht. Faalangst. Geen zorgen: ook Oprah Winfrey en Albert Einstein hadden er last van. Er is dus hoop: je […]

Lees verder
vrouw werkend met laptop, koffie schrijvend aan koffietafel
Thuiswerken

Patronen doorbreken bij thuiswerken – zo laat je...

Thuiswerken is allemaal leuk en aardig. Het scheelt reistijd en je kunt je joggingbroek de hele dag aanhouden. Maar er kleven ook valkuilen aan thuiswerken. Veer jij direct op bij het eerste het beste appje? Doe je wel heel vaak “even snel” de was tussendoor? Leer je oude patronen doorbreken. Simpelweg door nieuwe, betere gewoontes te ontwikkelen.

Lees verder
flow
Timemanagement.net

Wetenschap zegt ‘t: iedereen kan in de flow...

Het is de droom van elke kenniswerker: zó opgaan in je taken dat je niet eens meer denkt aan je volle mailbox of aan eventuele schattige foto’s van je pasgeboren neefje in de familieapp. Het is alleen maar jij en je werk. Maareh, hoe maak je van die droom de dagelijkse werkelijkheid in een drukke kantoortuin of op een thuiswerkplek […]

Lees verder

Meer tips op Instagram

Blijf ook op de hoogte via ons Instagramkanaal.
Beste opleider

Beste opleider

4 jaar op rij verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,3

Score: 9,3

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten