Alles dat jij als leidinggevende zegt of doet ligt onder een vergrootglas. Je kunt het je dus niet veroorloven om toe te geven aan je woede en iemand de huid vol te schelden wanneer hij of zij iets verkeerd doet. Je woede daarentegen opkroppen blijkt ook niet de oplossing, zegt de wetenschap. Wat dan wel? Hoe moet jij als leidinggevende met je woede omgaan? Leid jezelf af; een beetje als een huilende peuter een stuk speelgoed geven, maar dan voor volwassenen.

Als leidinggevende kun jij je het niet veroorloven om je temper te verliezen. En natuurlijk haalt een teamlid zo nu en dan jou het bloed onder je nagels vandaan, maar je kunt jouw emoties altijd beheersen of op een respectvolle manier onder de aandacht brengen. En dat is belangrijk, want je vervult nou eenmaal een belangrijke positie.

Wat jij doet of zegt, sijpelt altijd door naar je team. Wees daarom bewust van de emoties die jij op de werkvloer toont.

Doorgaans verloopt dat gelukkig uitstekend. Tot vandaag:

Een teamlid heeft zich op social media negatief uitgelaten over het bedrijf. Dit is bij één van jullie klanten in het verkeerde keelgat geschoten, waardoor zij de samenwerkingen wensen te beëindigen.

Nu begrijp jij dat veel zaken in het leven kunnen mislopen en dat niet altijd alles volgens plan verloopt, maar het moedwillig schaden van klantenrelaties neem je niet licht op. Je merkt het ook fysiek aan jezelf: je bent prikkelbaar, hebt een verhoogde hartslag en merkt dat je je gedurende de dag moeilijk op andere zaken kunt concentreren.

Met name omdat je je afvraagt hoe je straks moet reageren. Er staat namelijk een gesprek gepland en je twijfelt wat de beste manier is om je woede onder de aandacht te brengen: geef je toe aan je neiging om met je vuist op tafel te slaan (zodat de boodschap doordringt) of zeg je er niets van (om de relatie te behouden)?

Allebei niet, zegt de wetenschap

woede1

Je woede opkroppen of eraan toegeven? Allebei niet!

Toegeven aan je woede is zelden een goed idee. Voor je het weet roep je dingen waar je achteraf spijt van hebt en schaad je de relatie met je team. Je gaat dus niet straks tekeer.

Je woede daarentegen opkroppen en dus niet uiten, is daarentegen ook weer slecht. Volgens psycholoog en filosoof James Gross schaadt dat namelijk ook je relatie met je teamgenoot. Sterker nog: ook die met jezelf. Hij verklaart in zijn boek ‘Handboek voor Regulering van Emoties’ het volgende:

‘Studies hebben aangetoond dat woede onderdrukken leidt tot verminderde beleving van positieve emoties, maar niet van negatieve emoties, een versterkte reactie van het zenuwstelsel en activering van emotie-genererende brein regionen zoals de amygdala.’

Met andere woorden:

Je woede onderdrukken zorgt ervoor dat je dus minder snel die positieve emoties voelt, zoals vreugde en al dat ander goeds. 

Wat nog meer?

‘Verschillende studies hebben aangetoond dat woede onderdrukken leidt tot minder leuk gevonden worden in sociale interacties, en tot een verhoogde bloeddruk van de (gespreks)partner. Personen die gewoonlijk onderdrukking gebruiken geven daarnaast aan hechte relaties uit de weg te gaan en minder positieve relaties met anderen te hebben.’

Hoewel je dus je best doet om je woede te verkroppen zodat het teamlid (of andere collega’s) niet zien dat je rood voor je ogen ziet, hebben ze er toch (onbewust) last van.

Ook niet best. Nóg meer?

‘Studies toonden aan dat riskante neigingen beperkt zijn tot onprettige buien, vergezeld van vergrote opwinding. Noch verdrietige buien noch neutrale opwinding leidden tot het nemen van destructieve risico’s.’

Aj, dat betekent dat het onderdrukken van die negatieve impulsen en slechte gewoonten erg moeilijk wordt. Het kan dus zomaar zijn dat je gedurende de dag verkeerde beslissingen maakt, puur omdat je de woede jegens een teamlid opkropt.

Het is dus duidelijk

Indien de gemoederen hoog oplopen en je daadwerkelijk kwaad bent, geef dan niet toe aan je woede; door te schreeuwen, schelden of met je vuist op tafel te slaan. Niet alleen heb je er wellicht later spijt van, vanuit jouw rol als leidinggevende is het gewoon not done. Je blijft kalm en beheerst.

Maar niet zó kalm en beheerst dat je jouw woede wegwuift. Of opkropt. Zoals je nu weet is dat ronduit schadelijk voor je eigen welzijn en schaad je er alsnog de relatie mee.

Wat doe je dan wel? Zijn er überhaupt andere manieren om met je woede om te gaan? Ja hoor:

woede1

Je woede onder controle krijgen, de enige manier die werkt

Woede wordt gereguleerd door je amygdala; een gebied in je brein dat verantwoordelijk is voor het onder controle houden aan je emoties. De enige manier waarop je die over-respons kunt voorkomen, is door door dat gedeelte te laten focussen op andere dingen — een beetje zoals het het afleiden van een huilende peuter door een stuk speelgoed voor zijn neus te houden. Ineens is het huilen voorbij en hij is vergeten waarom hij zo verdrietig was.

Dat kun je ook met jouw woede doen: jezelf afleiden zodat je vergeet dat er binnenin je een driftige woedeaanval borrelt.

Hoe je dat doet, dat afleiden? Door je te focussen op bepaalde werkzaamheden of misschien door je die dag te omringen met teamleden waarmee je goed kunt praten? Nee:

Je kunt je woede een plekje geven door terug te vallen op het tegenovergestelde van woede: empathie; het inleven in de ander.

In plaats van je de hele dag op te vreten en stiekem te denken ‘Wat een $%&@%, echt een naaistreek’, draai je het om. Je bekijkt het vanuit zijn kan. Je leeft je in in zijn motivatie en beweegredenen en bedenkt je hoe hij zich erbij voelt. Totdat je het gesprek aangaat en hem de kans geeft de boel uit te leggen. 

  • ‘Misschien heeft hij het bericht nog proberen te verwijderen en lukte het niet.’
  • ‘Misschien heeft het management niet goed naar zijn probleem geluisterd en dacht hij dat dit de enige manier was om zijn ongenoegen te uiten.’
  • ‘Misschien zit hij tegen een burn-out aan en was het een wanhoopsactie.’
  • ‘Misschien heeft hij problemen thuis en dacht hij niet helder na.’

En ja, dat is moeilijk. Erg moeilijk zelfs, om je eigen emoties opzij te zetten. Maar begrijp dat je het uiteindelijk niet voor hem doet, maar voor jezelf. Want jij bent degene die uiteindelijk beter in zijn vel zit en toekomt aan zijn werkzaamheden die dag.

Doe het dus voor jezelf.

woede1

Uiteindelijk zul je de persoon wel moeten confronteren

Aan het eind van de dag zul je de persoon wel nog steeds moeten aanspreken op zijn gedrag. Dat jij je woede een plaats geeft wil namelijk niet zeggen dat alles vergeten en vergeven is. Het teamlid zal nog steeds ter verantwoording geroepen moeten worden.

Om je te vertellen hoe je dat het beste doet, hebben we een aantal artikelen voor je verzameld. Daarin leer je verschillende gesprekstechnieken waarmee je hem op een respectvolle, maar stevige manier aanspreekt.

En in het ergste geval:

Samengevat

Alles dat jij als leidinggevende zegt of doet ligt onder een vergrootglas. Je kunt het je dus niet veroorloven op toe te geven aan je woede en een teamlid de huid vol te schelden wanneer hij of zij iets verkeerd doet. Hoe sterk je die neiging ook voelt. Niet alleen schaadt het de wijze waarop het team naar je kijkt, je schaadt ook de relatie die je met de persoon hebt; misschien wel voorgoed.

Je woede daarentegen opkroppen is ook niet de manier. Onderzoek heeft aangetoont dat je daarmee ook jezelf benadeelt.

De enige manier om met je woede om te gaan, is door jezelf af te leiden. Door de kwestie vanuit empathie te bekijken en je in te leven in de ander. Je zal dan merken dat je op een veel objectievere en respectvollere manier het gesprek aangaat. En dat leidt uiteindelijk altijd sneller tot een oplossing dan een gesprek dat bomvol emotie zit.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog