‘Mam, mag ik een puppy? Pap zegt dat het mag’. Vroeger zeurde je waarschijnlijk voor een hond bij je ouders. Tegenwoordig kun je dit beter doen bij je baas; een hond op de werkvloer is niet alleen heel gezellig, maar uit onderzoek blijkt ook nog eens dat we er harder, langer en béter door gaan werken!

Leverkoekjes bij de receptie en een honden-drinkfonteintje in de hal? De kantoorhonden bij Amazon leiden alles behalve een hondenleven. Steeds vaker zien we ze verschijnen op de werkvloer; de kantoorhond.

Prominente bedrijven zoals Google, Amazon en Etsy beten de spits af en brachten hun trouwe viervoeter mee naar het werk. Zij zagen al eerder de voordelen in die een hond kan bieden en richtten zelfs hun bedrijfscultuur er naar in. Google heeft zelfs een ‘Corporate Dog Policy’ opgenomen in hun beleid.

Ook in Nederland zien we deze trend steeds meer verschijnen. Door de grootschalige studie die gedaan is naar de effecten van onze harige vrienden, is er steeds meer plausible bewijs voor de voordelen ervan. ‘Zomaar’ een hond meenemen voor de gezelligheid, daar redt je het natuurlijk niet mee; keihard, wetenschappelijk bewijs; dát willen we!

werkstress-verlagen-2

Oxytocine; het knuffelhormoon dat jij nodig hebt

Zodra jou twee, grote bruine, ogen aanstaren met een natte neus eronder, kun je het niet helpen; je smelt weg. Elk hondenbaasje kan wel beamen dat een band tussen mens en hond een uitzonderlijk gegeven is. In Japan hebben ze dit zelfs onderzocht. Uit onderzoek vanuit Azabu University bleek dat zodra we dicht bij onze hond zijn, ons oxytocine niveau verviervoudigt. En niet alleen bij jou, zelfs je hond wordt er gelukkig van!

Oxytocine staat ook wel bekend onder de naam van het ‘knuffelhormoon’; we worden er blij van. Het wordt aangemaakt in onze hippocampus die zich als een grijze kwab in het midden van onze hersenen bevindt. Het zorgt ervoor dat we ontspanning en een gevoel van geluk ervaren. Hierdoor wordt niet alleen onze bloeddruk verlaagt maar ook verdwijnt de stress uit ons lichaam. Daarnaast maakt het je weerbaarder tegen verslavingen doordat het een gevoel van verzadiging geeft; geweldig stofje dus!

Opvallend is dat wanneer onze viervoeter contact met ons maakt, onze hippocampus op hol slaat. Hetzelfde hormoon wordt aangemaakt wanneer moeders bevallen van hun kind; dit helpt de band te versterken tussen hen. In het onderzoek kwam naar voren dat de hoeveelheid oxytocine die wij ervaren met onze hond, bijna gelijk staat met de kwantiteit tussen moeder en kind. Trotse hondenbezitters halen zich dus niets in het hoofd; de band tussen mens en dier is dus écht wonderbaarlijk.

Het is dus niet zo gek dat er veel hulphonden ingezet worden als aaibare ‘oppepper’. Ziekenhuizen, psychiatrische inrichtingen, verzorgingstehuizen, zelfs soldaten met PTST kunnen zeer veel baat hebben bij een hulphond. Het opmerkelijke effect dat een hond op ons heeft, is niet alleen te merken in de zorg; ook op de werkvloer kan een hond onze werkstress verlagen, toont dit onderzoek aan.

3 manieren waarop een hond helpt

Society for Human Resource Management heeft onderzoek gedaan naar de effecten van een hond op de werkvloer. Uit hun research bleek dat honden niet alleen bijdragen aan de sociale sfeer op het werk, maar tevens de prestaties kunnen verbeteren van de werknemers.

Uit het onderzoek bleek dat het aanwezig zijn van een hond effectiever was dan de sociale steun van je partner of vrienden. In een test werden de effecten van de aanwezigheid van een partner vergeleken met die van een gezinshond, waarbij de bloeddruk en hartslag gemonitord werd. Tijdens deze test moesten de werknemers een rekenkundige taak afleggen. Uiteindelijk bleek dat met de aanwezigheid van de hond er minder fouten gemaakt werden in de rekentest, de hartslag en bloeddruk significant lager waren, en er was een toename van het oxytocine niveau waar te nemen bij de werknemers!

Bekijk dit nieuws-item van CBS News: waarom honden op het werk goed voor je zijn.

Medewerkers die echter geen contact hadden met de hond hadden opmerkelijk meer stress dan hun collega’s die wel soms even met het beestje konden spelen. Hun bloeddruk en hartslag bleek hoger. Op de dagen dat deze rollen werden omgedraaid, was er een duidelijk verschil te merken in het stress- en oxytocine niveau. Zelfs de band met het dier kon invloed hebben; hoe beter de band was die een werknemer met de hond had; hoe meer stressvermindering er te zien was.

Stressvermindering is belangrijk. Zodra jij altijd met je handen in het haar zit bij een project, lijden niet alleen je werktaken eronder, ook je algemene gezondheid kan het te verduren krijgen. Werkstress verlagen op je werk is dus noodzakelijk als jij met plezier je werk wilt doen. Een kantoorhond kon niet alleen helpen bij het wegnemen van stress, er bleken nog een aantal andere positieve neveneffecten te zijn;

1. Toename productiviteit

Naast bewijs van stressvermindering bij de aanwezigheid van honden, rapporteerde de studie ook verbetering in prestatie-gerelateerde gebieden. Mensen kwamen enthousiaster naar hun werk en bleven zelfs langer.

Doordat er regelmatig ‘micro-breaks’ werden genomen, werkten werknemers beter door. Na periodes waar men lang en geconcentreerd bezig was, bleek dat wanneer ze een paar minuutjes van hun bureau opstonden op een balletje te werpen, ze erna weer met aangevulde concentratie aan de slag konden. Dit resulteerde in een hogere productiviteit en minder concentratieverlies.

2. Vermindering ziekteverzuim

Ook was er een daling waar te nemen in het ziekteverzuim. Doordat mensen vaker opstonden kregen ze meer lichaamsbeweging. Er werden tevens minder psychische klachten gerapporteerd (minder depressies of tekenen van burn-out), en er was een algehele toename van plezier op de werkvloer.

Even een paar minuten rust nemen tussen de werkzaamheden in, ververst niet alleen je concentratie, het zorgt er ook voor dat je minder uitstelgedrag vertoont. De hond uit het onderzoek bleek dus eigenlijk een wandelende ‘Pomodoro-techniek’.

werkstress-verlagen

3. Prettige werksfeer

Ook de sociale cohesie wordt verbeterd door de aanwezigheid van een ‘kantoorknuffel’. Het onderzoek toonde aan dat er een hogere frequentie in interactie tussen collega’s was waar te nemen;

De werknemers spraken elkaar vaker aan, gingen meer in overleg, en werkten eerder in groepen, dan wanneer er geen sprake was van de aanwezigheid van een hond.

Het blijkt zelfs dat wanneer een persoon wordt vergezeld door een hond, vreemden eerder die persoon aanspreken. Dit wordt ook vaak toegepast bij straatmuzikanten of bedelaars op straat; mensen zijn eerder geneigd empathie te tonen zodra er een aaibaar dier in de buurt is.

Het kan zelfs je kansen vergroten een date te scoren; een dergelijke studie vergeleek de benaderingen van vreemden wanneer een vrouw alleen was en wanneer ze werd vergezeld werd door een hond, een teddybeer of een kamerplant. Toen ze in het gezelschap verkeerde van de hond, bleek dat ze 30% meer interactie kreeg dan met een saaie kamerplant naast zich.

Niet is zo fijn als dat het op kantoor botert tussen collega’s. Je hebt ze helaas niet voor het uitkiezen en omdat je toch het merendeel van je week tussen hen doorbrengt, is het van belang dat het allemaal sociaal soepeltjes verloopt. Door samen te werken, elkaar hulp te verlenen en een leuke sfeer neer te zetten draag je niet alleen bij aan een vruchtbare werkomgeving maar kun je ook je werkstress verlagen.

Laat een hond jou iets leren

werkstress-verlagen

Natuurlijk is het niet mogelijk om altijd binnen een straal van 5 meter in de buurt van een hond te zijn. Zonder fluffige anti-stressbal op kantoor kan ook jij een aantal dingen doen die je werkstress verlagen:

1. Beweeg!

Een hond moet natuurlijk worden uitgelaten. De werknemers liepen vaak even een blokje zodat het diertje zijn pootjes kon strekken.

Neem hier een voorbeeld aan; een korte wandeling in de buurt van je kantoor kan al helpen je hoofd leeg te maken en daardoor je werkstress verlagen. Loop een blokje om en haal koffie voor je collega’s; iedereen blij!

2. Pauzeer!

Even de hond aaien, een koekje geven, misschien kort een balletje overgooien. Werknemers stonden bij dit onderzoek net iets vaker van hun stoel op.

Neem soms ook even een ‘microbreak’. Na lange periodes van hard doorwerken kan het soms even fijn zijn je concentratie te laten vieren. Even een korte pauze inlassen geef je niet alleen een adempauze, maar zorgt er ook voor dat je erna weer sneller je concentratie kan oppikken en productiever aan het werk kunt.

3. Maak contact!

De hond maakte het voor veel werknemers makkelijker een praatje met elkaar aan te knopen op de werkvloer.

Maak eens een praatje met je collega. (Ook al is er geen hond in de buurt maar een saaie kamerplant.) De dag doorspreken kan al heel veel doen in de onderlinge sfeer die er op kantoor heerst. Goede, onderlinge banden zorgen voor een ontspannen werksfeer die jouw werkstress verlagen en je meer plezier geven in je werk.

Hondenbeleid

Je kunt natuurlijk niet morgen vrolijk het kantoor binnen wandelen met je hond. Er moet rekening gehouden worden met de werkplek, het team (misschien is er wel iemand allergisch), en de hond zelf; een Deense dog op op een kleine werkplek wordt misschien wat lastig…

Al met al is aan te nemen dat een kantoorhond helemaal niet zo’n verkeerd idee is. Op basis van bovenstaande studie blijkt dat een hond op de werkplek kan zorgen voor een toename in stressvermindering, productiviteit en sociale interactie! Of je baas nu besluit om wel of niet een hond in het team op te nemen; het verlagen van je werkstress is altijd van belang.

Meer leren?

Wil je meer te weten komen over hoe je je werkstress kunt verlagen én productief je tijd op de werkvloer kunt benutten? Wij bieden een uitstekende training aan waarin jij dat allemaal in 1 dag leert! (Ook als je meer een kattenmens bent.)

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog