Feit: je hebt steeds minder vrienden, naarmate je ouder wordt. Zonde, want vriendschappen zijn nog belangrijker dan succes en familie! Gelukkig kan dat ook anders; met de 3 vriendschap-sluiten-voor-volwassenen stappen.

Het was helaas geen understatement, dat je steeds minder vrienden hebt door de jaren heen. We hebben vandaag de dag welgeteld… 0 vrienden.

Niet mijn eigen conclusie, maar die van uitvoerig onderzoek, te vinden in het boek ‘Social: Why Our Braines Are Wired To Connect’.

Een studie die al startte in 1985, toen een enquête vroeg: “Wie waren in de afgelopen 6 maanden de mensen met wie je zaken die er toe doen besproken hebt?”

Het meest gegeven antwoord, in 59% van de gevallen, destijds: 3 of meer. Exact dezelfde enquête met exact dezelfde vraag werd een kortere tijd geleden nog eens gehouden. In 2004 beantwoordde het gros van de deelnemers de vraag met: 0. Echte vrienden, met wie diepgaande zaken besproken werd. Nul. Zero. Geen één.

Slechts 37% registreerde ditmaal 3 of meer vrienden, zoals in 1985 bijna dubbel zo vaak het geval was. Terwijl andersom, in 1985, slechts 10% aangaf 0 echte vrienden te hebben.

Conclusie: we zijn er flink op achteruit gegaan, wat (echte) vrienden betreft. En dat is zonde. Nee, zorgwekkend zelfs. Want vrienden zijn er niet alleen voor de lol, voor af en toe een pintje in de kroeg of om je studietijd wat op te vullen. Vrienden zijn cruciaal voor ons welzijn – ons hele leven lang.

vrienden-maken-als-volwassene-6

Waarom (meer dan 0) echte vrienden hebben zo belangrijk is

Vrienden maken je domweg gelukkiger dan wat dan ook in het leven. Nog zo’n feit.

“Relaties met anderen zijn het belangrijkste wat we hebben om goed te leven”, was de belangrijkste conclusie van 80-jarig onderzoek naar wat hét geheim is voor een lang en gelukkig leven.

Ander onderzoek, te vinden in het boek ‘Friendfluence’ van Carlin Flora, wees dat nog niets letterlijker uit:

  • Heb je 3 vrienden op je werk? De kans dat je ontzettend tevreden bent met je leven, is 96% groter.
  • Gelukkige vrienden maken je gelukkig, ze boosten je humeur met 15%.
  • Ongelukkige vrienden verminderen het met 7%.
  • Elke nieuwe vriend betekent letterlijk minder eenzaam zijn: elk jaar 2 volle dagen zonder eenzaamheid. (Noot: familieleden maken dat verschil niet!)
  • Goede vrienden hebben die je regelmatig ziet maakt je ongeveer even gelukkig als €100.000 per jaar extra te besteden hebben.

En je gezondheid, die profiteert ook mee wanneer je (een aantal) goede vrienden hebt.

Sterker nog: Brigham Young University waarschuwt, op basis van hun onderzoek, dat geen of te weinig vrienden ronduit slecht is voor je gezondheid. Het staat namelijk gelijk aan het risico op dodelijk gevolgen van 15 sigaretten per dag roken, en het is slechter voor je dan lijden aan obesitas. Ernstig nieuws.

“Wanneer vriendschappen gezond zijn, verlossen ze je van stress, wat extreem goed is voor je gezondheid”, zegt onderzoekspycholoog Robert Epstein. “De meeste mensen vinden het echter lastig om diepere en betekenisvolle vriendschappen aan te gaan als volwassenen, maar zo lastig is het niet – als je maar weet wat je moet doen.”

vrienden-maken-als-volwassene-2

Waarom vrienden maken lastiger is als volwassene (en waarom dat niet erg is)

Feit: vrienden maken of houden na je 20-er jaren ís lastiger dan daarvoor. Als kind word je in zoveel sociaal onbekende situaties gegooid, dat je bijna niets anders kúnt dan vrienden worden met je lot- en leeftijdgenootjes. Je deelt wat speelgoed of je liga, en het is geregeld.

Later, in je puberteit, gebeurt er in feite nog steeds hetzelfde. Je lotgenoten delen de belangrijkste factoren in hun leven met jou, zoals studie, sport of simpelweg leeftijd en omstandigheden. Het aantal vrienden in ons leven piekt tijdens deze periode.

Die vriendschappen verwateren en verdwijnen echter in steeds grotere mate zodra we ‘het echte volwassen leven’ binnentreden. Reden: een huwelijk, ouderschap of de behoefte te focussen op slechts enkele hechte relaties. Wetenschappers bevonden dat in een studie uit 2013. Wegen die eerder gedeeld werden, die zo makkelijk en vanzelfsprekend waren als jongeren, spreiden zich.

Je leven vult zich met heel andere dingen. Dat huwelijk, gezin en/of een succesvolle carrière. Heel mooie zaken, maar ze maken vriendschappen behouden (en nieuwe maken!) alleen maar lastiger.

“Professionals die geweldige doelen bereiken, zoals een eigen bedrijf beginnen, bekennen vaak dat ze moeite hebben met het sluiten van vriendschappen”, onthult Shasta Nelson, auteur van het boek ‘Friendships Don’t Just Happen

Het kost je dus meer moeite dan vroeger, doordat de omstandigheden er niet meer helemaal naar zijn, maar het ís nog altijd mogelijk: vrienden maken als volwassene. “Zolang je maar weet wat je moet doen”, zei Epstein terecht.

Tóch vrienden maken als volwassene: wat je moet doen, in 3 stappen

Om als volwassene weer net zo makkelijk vrienden te maken als je vroeger deed, moet je even goed afkijken bij die vroegere vriendenmaker. Wat die vriendschappen zo gemakkelijk maakte was een gedeelde factor. Eerst een liga, toen een puberteit en daarna een opleiding. Zoiets.

Daarom…

Stap 1. Vind een gemene deler

Een kookclub, waarbij samen eten de gedeelde factor is? Een atletiekvereniging, waar je een renbaan deelt? Een toneelgezelschap, met een gezamenlijk te produceren stuk? Een postzegelclub? Hondentrimsalon? Pokerclub? SUP-club? Vrijwilligerswerk? Boekenclub?

Er is altijd wel iets dat je graag doet en nog liever zou willen delen met anderen. Doe dat. Zolang het maar iets is dat je graag doet, graag deelt, en wat regelmatig plaatsvindt zonder dat jij persoonlijk een afspraak met de rest moet maken.

Kun je écht niks bedenken, dan is er voor de meesten onder ons nog altijd één vaste aangelegenheid is ons leven: werk. Werk dat je deelt met je… Collega’s! Kunnen ook je vrienden worden.

Waarom deze stap werkt:

  • je hebt je gemene deler, wat het allemaal net zo makkelijk maakt als vroeger.
  • je stelt je kwetsbaar op, door iets nieuws samen te doen. En kwetsbaarheid is een keiharde vriendschap-kickstarter.
  • je begint heel ongedwongen, doordat het samenzijn niet telkens vanuit jou komt.
  • je ziet elkaar vanzelf heel regelmatig, wat op zich al een recept voor vriendschap is. Het ‘mere exposure effect’ wordt dat in de wetenschap genoemd.

Stap 2. Haal je vrienden uit die container

Nee, niet de vuilemmer. Haal ze uit de ‘container’ die de club, vereniging of andersoortige gemene deler is. Zo noemt Shasta Nelson van ‘Friendships Don’t Just Happen’ het tenminste. En ze heeft een goed punt.

Nodig je boekclub uit op je verjaardag. Eet samen een hapje met je atletiek-buddy na de training. Ga op stap met wat collega’s na de vrijdagmiddagborrel. Verander de situatie en je verandert de relatie.

Dit doe je uiteraard niet na de eerste meeting, training of werkdag. Wacht even rustig af, laat de bodem goed aansterken door het ‘mere exposure effect’ en sla dán toe. Haal die gemene deler en de vertrouwde omgeving weg – en voilá: je bent een vriendschap aan het starten.

Na zo’n 6 tot 8 keer spontaan afspreken buiten de gebruikelijke bijeenkomsten heb je zo ongeveer een vriendschap, schat Nelson in.

Maar dat voel je uiteraard zelf aan. Heb je een klik, dan kan het na 1 keertje buiten de ‘container’ al gebeurd zijn, gaat het wat stroefjes dan kan het dat een vriendschap na 20 keer nog niet van de grond komt. En dat waarschijnlijk ook nooit gaat doen. (Geen probleem, overigens. Zo veel mensen, zo veel kansen.)

Stap 3. Blijf ‘m voeden, met deze 3 regels

Een vriendschap is geen rekening die je afsluit en je op die manier direct rijk maakt. Je moet hem blijven vullen en voeden.

Het begin is namelijk pas gemaakt met je container-verwijdering. Nu komt het echte – en het leukste – werk: werk maken van je vriendschap. Opbouwen, verdiepen, uitbreiden, ervaren, lachen, drinken, praten, delen. Een vriendschap creëren die de jaren doorstaat.

vrienden-maken-als-volwassene-5

Dat lijkt veel werk, dat ontzettend veel tijd kost. Maar dat hoeft helemaal niet! Er is een snelweg naar een echte hechte vriendschap, als je je aan deze 3 simpele supersnelle-vriendschaps-regels houdt:

1. Blijf regelmatig afspreken, het ‘mere exposure effect’ is onuitputtelijk.

2. Verlaat de koetjes-en-kalfjes-zone. Échte diepgaande gesprekken maken je relatie binnen 45 minuten dieper en het onderlinge vertrouwen groter, stelt onderzoek. En het maakt je ook nog eens ontzettend gelukkig, zegt een andere studie… Moeite met de ander of jezelf openstellen voor verdieping en vertrouwen? Samen lachen helpt.

3. Vraag je vriend(en) om gunsten of hulp.

“Vrienden maken ons gelukkig wanneer ze het ons het gevoel geven dat we er toe doen. Het gevoel geven dat we nodig zijn. Dat betekent dat, wanneer je je vrienden nooit om gunsten vraagt, ze nooit dat gevoel van jou gaan krijgen.”, tipt auteur Carlin Flora in een interview.

Of, Plan B, volg gewoon Eric Barker’s simpele advies op:

“Wees een cheerleader. Word je vriend(in)’s grootste fan.”

Want, zoals beloofd: het ís mogelijk, vrienden maken als volwassene, zolang je maar weet hoe. Zo dus. 3 stappen, 3 regels, misschien nog ergens een gedeelde liga en jouw vriendschappen zit weer net zo gebakken als in 1985.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog