Jouw geheugen is geen zeef, dat niet. Wel heb je moeite met het onthouden van dingen zoals iemands naam of wat er ook alweer op je boodschappenlijst stond. En die aankomende speech die je moet geven? Het liefst houdt je die zo, zonder spiekbriefje, maar hoe onthoud je al die informatie? Wij delen 3 geheugentechnieken met je waarmee onthouden nog nooit zo eenvoudig was. Het geheim? Visualiseren; maak het beeldend! 

De temporale kwab: in geuren en kleuren

Ons brein heeft een voorkeur voor beelden, blijkt. Zo toonde een studie bijvoorbeeld aan dat wanneer informatie in medicijnbijsluiters visueel wordt weergeven we 95% van de informatie opslaan. Een bijsluiter die enkel tekst bevat, daarvan slaan we slechts 70% op. Gevaarlijk, zeker wanneer het op bijwerkingen of gebruiksaanwijzingen gaat.

Of neem routebeschrijvingen. We vinden driemaal sneller de juiste weg wanneer de beschrijving beelden bevat dan wanneer de route ons abstract of puntsgewijs wordt uitgelegd.

Beiden zijn anekdotisch bewijs dat ons brein maar wat graag beelden en visuele informatie voorgeschoteld krijgt. Dit alles heeft te maken met een specifiek gedeelte in ons brein: de temporale kwab.

Dit “stukje” brein slaat informatie en herinneringen op in het langetermijngeheugen. De vorm waarin het dat doet? Visueel.

Denk maar eens terug aan je laatste kerstmis. Met wie vierde je het? Wat aten jullie? Hoe zag de kerstboom eruit? Zoals je merkt “zie” je jouw herinneringen voor je in de vorm van beelden. Je “ziet” de kerstboom met haar zilveren kerstballen, die ene kerstbal door je dochtertje beplakt met macaroni en “ruikt” zelfs het stoofvlees dat geserveerd werd.

Je ziet, voelt en ruikt die herinneringen — visuele informatie die ligt opgeslagen in je brein. Geen reeksen aan teksten, zinnen of cijfers.

Beter onthouden

Zo komt die informatie soms misschien wel binnen – je leest een boek of ziet probeert een lijstje te onthouden – maar je temporale kwab slaat desondanks de informatie toch op als een plaatje. 

Eigenlijk is het dan ook vreemd om anders te leren dan hoe je brein informatie verwerkt en opslaat. In plaats van teksten op te drammen of puntsgewijze lijstjes te maken, kun je beter samenwerken met de visuele voorkeur van je brein dan er tegenin te gaan.

Leer abstracte informatie daarom visueel maken. Om beter te begrijpen. Beter te onthouden. Om op te slaan voor de langetermijn. Leer visualiseren!

Wat visualisatie (nog meer) is en de manieren waarop je het gebruikt

Bij visualiseren denken we al snel aan het maken van een visionboard waarmee we onze stoutste dromen werkelijkheid willen laten worden of meditatiemomenten waarin je je voorstelt dat je wél genoeg zelfvertrouwen hebt. Prima manieren om je beeldend vermogen te gebruiken, maar niet de wijze waarop wij het bedoelen.

Visualisatie is een vertalen van een gedachte of informatie naar een beeld.

We hebben het hier dus niet over het wegnemen van mentale angsten of andere belemmeringen, maar over het beeldend maken van abstracte informatie. Om te leren. Te onthouden. Om je kennis te verbreden. Dat staat dus los van het visualiseren in de zin van mentale verlossing of als zelfvertrouwen-oppepper.

Nee, wij gaan het zometeen hebben over 3 manieren waarop jij data of informatie beeldend kunt maken. Dat kan zoiets simpels zijn als iemands naam, maar ook complexe wetenschappelijk informatie die je uit je hoofd moet leren.

Daarbij kan visualiseren het verschil maken tussen kortstondig onthouden of opslaan in het langetermijngeheugen; informatie daadwerkelijk kennen, dus. Dat kan zo:

Visualiseren1

Visualiseren: 3 manieren om abstracte informatie beeldend te maken

Probeer onderstaande geheugentechnieken eens uit op verschillende vormen van abstracte, ongrijpbare informatie. Laten we beginnen met “associëren”:

Visualiseren door te associëren

Vaak pas je deze techniek al onbewust toe. Het is het “kruiden” van informatie zodat je het makkelijker onthoudt en eenvoudiger kunt oproepen. Bill Clinton doet het bijvoorbeeld wanneer hij namen wil onthouden.

Wat houdt het in?

Associëren houdt in dat je informatie met elkaar in verband brengt, bijvoorbeeld omdat iets in het verlengde van elkaar ligt, jou aan iets doet denken of omdat je er een vooroordeel over hebt.

Nuttig, want hiermee creëer je als ware een ezelsbruggetje voor je brein.

Associëren is een handige geheugentechniek om te gebruiken wanneer het aankomt op kleine brokken informatie. Namen bijvoorbeeld, of het leren van een buitenlands woord. 

Je koppelt de data dan iets waarmee je het associeert. En juist door hier in door te slaan – je overdrijft of maakt het absurd – onthoud je het des te beter.

Enkele voorbeelden:

  • Een persoon genaamd Bo stelt zich aan je voor. Je bent geen held in het onthouden van namen en associeert daarom zijn naam. Je ziet dat Bo een overhemd draagt met bootjes. — ‘Bo… bootjes.. Dat kan ik wel onthouden’. De volgende keer dat je Bo ziet denk je terug aan zijn bootjes overhemd en ‘Verrek! Dat is Bo!’ En ja, dat klinkt misschien een beetje raar om een volwassen persoon te koppelen aan zijn bootjes-overhemd, maar zijn hé: je brein vindt het op die manier gewoon makkelijk om te onthouden. Maak het daarom zo gek als je wil, niemand die jouw gedachten kan lezen.
  • Of neem die taalcursus Frans die je volgt. Je lijkt maar niet het Franse woord voor ‘poster’ te kunnen onthouden: ‘l’affiche’.  In je hoofd stel je nu een poster van een vis voor. Je ziet de poster. Je ziet de vis — en voila: dat is hoe associëren werkt.

Beter onthouden

Visualiseren met de roman room techniek

Dan is er nog zoiets als de roman room; een geheugentechniek die door veel geheugen kampioenen wordt gebruikt om zoiets als een volledig kaartspel te onthouden. Altijd al benieuwd geweest hoe ze dat doen? Nou, zo dus.

Joshua Foer, zo’n geheugenkampioen, legt het als volgt uit:

“Het idee achter het geheugenpaleis is om in gedachten een bouwwerk te creëren en dat te vullen met beelden van de dingen die je wil onthouden — hoe maffer, gekker, grilliger, grappiger, ordinairder en hoe ranziger het beeld is, des te onvergetelijker het waarschijnlijk is.”

Visualiseren, dus. En dat door mentaal een gebouw voor te stellen en daar doorheen te lopen. Ideaal wanneer je een presentatie geeft of een speech houdt. 

Van te voren vul je iedere kamer van je gebouw met informatie die je wil aanhalen en vervolgens “loop” je er doorheen. Je komt de informatie dan vanzelf “tegen”

Bijvoorbeeld:

Als getuige op de bruiloft van je beste vriend houdt jij de speech. Je tikt tegen je glas, gaat staan en wandelt vervolgens door je geheugenpaleis heen. Wat kwam je ook alweer als eerste op de “oprit” tegen? Oh ja, hoe jullie je hebben ontmoet. En wat ligt daar, bij de voordeur? Jullie reis naar Zuid-Afrika. Je houdt je speech terwijl je kamer voor kamer afgaat. Zonder spiekbriefje! Applaus gegarandeerd!

Meer over de roman room

In deze video leert Björn je alles over de Roman Room techniek, een handige methode om informatie beter te onthouden en zo te zorgen voor een ijzersterk geheugen! Of je dus nu studeert voor een examen, een presentatie voorbereidt of gewoon je geheugen wilt verbeteren, de Roman Room techniek is een krachtige tool die je zeker zult willen gebruiken.

Visualiseren door middel van een mindmap

Tot slot één van de beste manieren om complexe informatie beeldend te maken: het maken van een mindmap. We hebben er tal van artikelen over geschreven; van hoe je er een maakt tot aan het gebruiken van een mindmap wanneer je thuiswerkt en dus op afstand projecten moet managen. Wij zijn fan.

Allereerst omdat een mindmap je in staat stelt heel veel informatie te verwerken. Daarnaast omdat het op een eenvoudige manier complexe overzichtelijk in kaart brengt. Ineens zie je de grote lijnen en begrijp je hoe bepaalde informatie zich tot elkaar verhoudt. Dat je met kleuren kunt werken, afbeeldingen en grafieken kunt toevoegen maakt het alleen maar beter.

Wanneer je meer wil weten over het maken van een mindmap raden we je aan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar te lezen. Daarin vertellen we je stapsgewijs hoe je er een maakt. Ben je een visuele leerling, laat dan Björn je aan de hand van deze video je uitleggen hoe in enkele stappen een mindmap maakt en invult.

Kortom: informatie beter leren en onthouden? Visualiseer!

Of het nou om iets simpels als het onthouden van namen gaat of je die aankomende presentatie moeiteloos uit je mouw wil schudden; door abstracte informatie beeldend te maken onthoud je het beter! Werk daarom mee met hoe je brein werkt, in plaats van er tegenin te gaan: gebruik bovenstaande geheugentechnieken om informatie te kruiden. Het kan door te associëren, een geheugenpaleis te maken of door te werken met een mindmap.

Probeer het eens uit!

Visualiseren1

Meer slimme technieken om beter te onthouden?

Wil je meer leren over beter leren en onthouden? Lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Dan leer je niet alleen mindmapping, maar krijg je ook nog eens timemanagement en assertiviteitstips op de koop toe.

Check ook eens deze artikelen:

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog