Je bent een verlegen persoon. Noem het introvert, naar binnen gekeerd of minder out there. Dat is nu eenmaal zo. Helemaal niks mis mee! Zelfs niet als we het over communiceren en relaties opbouwen hebben. Juist dan kan je verlegenheid je pluspunt zijn! Hoe dan? Door de volgende 3 regels toe te passen (waarvan eentje dé succes tool van Bill Clinton was!). 

Waarom extravert doen niet werkt

Je hele leven is je waarschijnlijk vertelt dat je van je verlegenheid af moet komen. Dat je je meer moet gedragen als een extravert persoon. Door harder van jezelf te laten horen. Door meer op de voorgrond te treden. Door opener te zijn naar iedereen toe. Of door steviger in je schoenen te staan en jezelf zelfverzekerder neer te zetten als een alfa. Borst vooruit, keel opzetten en hanenkam omhoog.

En je hele leven heb je waarschijnlijk gemerkt dat dat voor geen meter werkt. Dat het misschien zelfs averechts werkt. Of dat het je op z’n minst uitput om je zo te gedragen en op te stellen.

Dat komt omdat je nu eenmaal geen extravert, open-naar-de-eerste-de-beste of haantje-de-voorste spotlight minnend persoon bent. Ga je dat forceren, dan komt het alleen maar – jawel – geforceerd over. Mensen herkennen elke kleine afwijking in elkaars communicatie, bewust en onbewust, en noteren dat als ‘iets klopt hier niet’. Dat komt het vertrouwen en de onderlinge binding natuurlijk niet ten goede.

Liever spreek, beweeg en communiceer je op je eigen manier. De manier die het dichtst bij jezelf ligt. Omdat dat het meest natuurlijk en oprecht overkomt. Als iemand die te vertrouwen is, die aangenaam is om je mee te omringen en waar je wél die band mee wil opbouwen. Of die nu zakelijk of privé is.

Laat extraverte mensen dus lekker extravert doen met alles wat daarbij komt kijken – helemaal niks mis mee, zolang jij dat maar niet hoeft te doen. Jij moet lekker jezelf blijven, en juist alles uit je introvertie halen. Want daar zit vanalles in. Wat ze je niet verteld hebben je hele leven.

Verlegenheid inzetten

Welke tools jij wél hebt, als verlegen persoon

Even een goed voorbeeld. Michael Thompson is carrière en communicatie coach. Een expert in gesprekstechnieken en communicatie skills. Iets dat onder andere gebleken is uit zijn uitstekende resultaten en telkens behaalde targets als sales persoon. Je zou zeggen: echt zo’n extravert sales type dus. Maar nee: hij is door en door introvert.

Hij heeft het geprobeerd, vertelt hij zelf: zich opstellen zoals zijn extraverte collega’s dat deden. Maar het werkte niet. De resultaten kwamen niet binnen. Wat wel bleek te werken?

Thompson:

“In de afgelopen 18 jaar heb ik in verschillende extraverte sectoren gewerkt, zoals sales en communicatie, en ik heb er altijd weten uit te blinken. Dat deed ik door niet te proberen concurreren met de extraverten. Ik liet hen winnen in hun spel. In plaats daarvan besloot ik om mijn eigen ‘spel’ uit te vinden – en ging er helemaal voor om zo attent als mogelijk te worden.”

Zo attent als mogelijk zijn. – Dát bleek zijn superpower als communicatief sterk én verlegen persoon.

Wat zich in de praktijk vertaalt in:

  • álle mensen zien en erkennen
  • goed zijn in follow up en tweede indrukken
  • op de hoogte blijven wat er aan de hand is in de het leven van anderen

3 regels voor verlegenheid als communicatietool

Mensen zien en erkennen. Follow up leveren en een goede tweede indruk maken. Op de hoogte blijven van andermans leven. – Precies de 3 regels die je volgens Thompson aanhoudt om je verlegenheid in te zetten als dé communicatietool voor netwerken en (diepgaande lange termijn) verbinding met mensen. Op jouw manier.

1. Laat merken dat je mensen ziet

Introverte mensen zijn attent. Bedachtzaam. Aandachtig. Ze hebben een scherp oog voor hun omgeving. Zij zien vaak mensen die anderen niet zien. Maak je de vertaling van zien of opmerken naar erkennen, dan heb je van je karaktertrek een krachtpunt gemaakt.

Het is de tip die Bill Clinton geeft, in antwoord op de vraag van Richard Reed, auteur van het boek ‘If I Could Tell You Just One Thing’, waarin hij grootmeesters vraagt om dé successleutel van hun leven. En Bill Clinton, die staat bekend als één van de meest charmante en door iedereen geliefde beroemde personen aller tijden.

Dit is dus de successleutel uit het professionele leven van Bill Clinton, zoals hij zelf zegt:

“Ik heb gemerkt dat een van de belangrijke dingen is om mensen te zien. Degene die de deur voor je openhoudt, degene die je koffie inschenkt. Erken hen. Toon ze je respect. De traditionele groet van de Zulu bevolking in Zuid Afrika is ‘Sawubona’. Dat betekent ‘ik zie je’. Dat is wat ik probeer te doen.”

Trek dus de aandacht weg van je telefoonscherm tijdens een zakendiner wanneer je gast even naar het toilet is en groet de ober. Knik vriendelijk naar de stagiaire in het kantoor van een klant. Wens de telefoniste aan de lijn een prettige dag toe. Complimenteer de stille IT-er op jullie netwerkborrel. Kleine communicatieve dingen. Groot professioneel succes. Binnen jouw comfort zone.

Verlegenheid en communicatie

2. Doe aan goede tweede indrukken

Je kent vast het gezegde “je hebt maar één kans op een eerste indruk!”. Dat klopt wel zo’n beetje. Maar dat betekent niet dat er geen kans op een goede tweede indruk is. Ben jij niet geweldig in netwerkborrels en lange praatjes over koetjes en kalfjes, laat dat dan achterwege.

Sta je in een groep met mensen, luister dan gewoon – want daar ben je goed in – en neem in je op waar anderen mee bezig zijn, waar ze tegenaan lopen en waar ze behoefte aan hebben.

Tref je op een later moment een oplossing voor iemand uit het gesprek, neem dan contact op. Blijf attent denken aan anderen wanneer jij iets voor hen kunt betekenen. Laat je van je horen met iets van waarde voor een ander, dan ben je veel geliefder dan wanneer je een leuk en lollig eerste gesprek hebt gehad.

Lever een interessant contact:

“Hé, ik vernam tijdens die borrel laatst dat je moeite hebt met een goede UX designer vinden. Ik hoorde laatst toevallig dat een vriend van een vriend weggaat bij zijn huidige werkgever. Ik denk dat hij goed bij jullie zou passen! Dit zijn zijn gegevens, zodat jullie elkaar eens zouden kunnen ontmoeten als je nog op zoek bent?”

Lever een goede tip:

“Hé, ik hoorde tijdens die borrel laatst dat je door de e-mails het bos niet meer ziet na elke vakantie 😉 Een heel bekend probleem, dat wij tegenwoordig intern hebben opgelost met de inbox zero methode. Misschien ook iets voor jou, en de rest van het team? Het blijkt helemaal niet zo lastig. Altijd het proberen waard!”

Of lever wát dan ook dat waarde kan hebben voor de ander. Die attentheid, inhoud en echt waarde maakt je memorabeler dan degene die ooit een kletspraatje over niks maakte.

3. Blijf op de hoogte van anderen

Heb je eenmaal dat contact en tweede indruk gemaakt, dan is het niet meer zo lastig om aan verdere follow up te doen. Vraag nog eens na hoe het is afgelopen met de open sollicitatie van die UX-er. Check of het gelukt is met de inbox zero. Het is een open deur, waar jij als verlegen persoon met gemak doorheen loopt. Attent als je bent.

“Hey, we hebben laatst even contact gehad over die UX-er. Hebben jullie nog kennis gemaakt? Was het wat? Ik ben benieuwd!”

Gewoon doen. Want communiceren en gesprekken voeren kán je. Zolang het maar geen koetjes-en-kalfjes of uit-het-niks gesprekken met volslagen vreemden zijn.

Maak de kennismaking dus klein – laat gewoonweg zien dat je anderen ziet of hoort, luister goed – en het vervolgcontact waardevol op de lange termijn – door anderen te helpen en daarop terug te komen. 

Dat is alles. Dat is jouw superkracht. Maak er gebruik van!

Verlegenheid

Meer gesprekstechnieken voor iedereen?

Leren communiceren en gesprekken voeren op jouw manier, doe je tijdens onze 1-daagse cursus gesprekstechnieken. Kleine groepen, persoonlijke benadering en direct veel praktische oefening. Zodat je meteen aan de slag kunt met jouw nieuwe communicatie skills!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog