Doen wat je altijd doet is heerlijk. Want laten we wel wezen: alles wat buiten je comfortzone ligt, geeft je een beetje stress. Het is alsof je vanuit het veilige pierenbadje een grote sprong van de duikplank maakt in het diepe. Tóch is het belangrijk en haalbaar om uit je comfortzone te stappen (en je doet het op deze manier zónder angst).
Op de werkvloer krijg je dagelijks te maken met dingen die buiten je comfortzone liggen. Je moet een belangrijke presentatie geven terwijl je jezelf helemaal niet de beste presentator vindt. Je gaat voor het eerst werken met een nieuwe tool waar je de ballen verstand van hebt. Of je hebt je voorgenomen om feedback te geven op een collega, terwijl je opmerkingen meestal liever voor je houdt.
We moeten allemaal dingen doen die spannend zijn. Als je nooit uit je comfortzone was gestapt, had je nu niet kunnen lopen. Stel je voor dat je op je eerste verjaardag had besloten “Lopen vind ik veel te spannend! Ik blijf wel kruipen”. Dan had jouw leven er nu totaal anders uitgezien.
Waarom is uit je comfortzone stappen goed?
Waarom het belangrijk is om uit je comfortzone te stappen? Omdat verandering je veel oplevert. Het creëert nieuwe mogelijkheden en nieuwe inzichten. Je vergroot er je productiviteit mee (bijvoorbeeld door wél die ene handige tool te proberen) en je wordt er ook creatiever van als je niet altijd in dezelfde patronen blijft hangen. Bovendien kun je er heel veel van leren en daardoor ontdekken hoe je beter, sneller of handiger werkt.
Hoe dat precies zit? Laten we daarvoor kijken naar de betekenis van comfortzone.
Wat is een comfortzone?
De betekenis van comfortzone is ‘alles wat vertrouwd voelt’. Een synoniem voor comfortzone is ‘veilige haven’. Of ‘vaste patronen’. Oftewel: alles wat je al lange tijd zo doet. Je weet hoe het werkt, hoe je het goed aanpakt en welke keuzes je te wachten staan. Vaak kun je de uitkomst ook al voorspellen. Daarom valt binnen je comfortzone weinig nieuws van te leren.
Binnen je comfortzone blijven betekent bijvoorbeeld altijd met dezelfde personen in gesprek zijn, steeds maar dezelfde vaste werkpatronen blijven gebruiken en je niet wagen aan spannende nieuwe projecten waarin jij een rol kunt spelen. Daardoor mis je een heleboel.
Voorkom ‘Had ik maar…’
Denk je eens in wat er allemaal buiten je comfortzone te vinden is. Misschien schuilt in jou een top-presentator, maar heb je dat nooit ontdekt omdat je presentaties overlaat aan je collega. Wellicht heb je veel boeiende mensen nog nooit gesproken, puur en alleen omdat je vasthoudt aan je vaste groepje.
Als je niet uit je comfortzone gaat, kun je niet ontdekken hoe leuk bepaalde kansen zijn. Of dat dingen die je altijd al zo doet vele malen efficiënter kunnen.
Je wilt niet later terugkijken en denken ‘Had ik maar…’. Je kunt het maar beter proberen, waar nodig struikelen (zoals je ook deed toen je met je mollige babybeentjes leerde lopen) en dan leren hoe je weer opkrabbelt. En heel vaak zal je helemaal niet struikelen en ontdekken dat het je buiten je comfortzone prima afgaat.
Het mooie is: je comfortzone kan steeds groter worden. Als jij iets spannends vijf keer doet, dan valt het binnen de kortste keren binnen je comfortzone.
Stappen uit je comfortzone is goed voor je
Die presentatie geven voor honderd man? Jou niet gezien, denk je. Maar zo spannend hoeft uit je comfortzone stappen helemaal niet te zijn. Het is een kwestie van de sweet spot opzoeken. Je kunt iets doen wat wel tamelijk spannend is, maar wat ook weer niet zó doodeng is dat de totale paniek toeslaat.
‘Optimal anxiety’ noemen deze psychologen dat. Als je je op je gemak voelt, ben je productief op een stabiel niveau. Maar wil je productiever zijn en alles benutten wat je in je hebt? Dan moet je een gezonde dosis stress ervaren. De afbeelding hieronder van de Wet van Yerkes-Dodson laat dat goed zien.
Hier de curve uit dit artikel opnemen: https://tijdwinst.com/uit-je-comfortzone-stappen/
Denk je maar eens in hoe top-productief jij bent als een deadline nadert. Of hoe sterk je focus is voordat je presentatie start. Je ervaart een gezonde dosis stress die ervoor zorgt dat jij optimaal kunt presteren. Juist bij dingen die niet gebruikelijk voor je zijn.
Dus: met een beetje stress is niets mis. Het zorgt ervoor dat jij met succes uit je comfortzone stapt. Het is alleen niet voor niets een sweet spot. Je moet ook weer niet zó veel druk en spanning voelen dat je acuut dichtklapt, bevriest of afstevent op een burn-out.
Kortom: het is belangrijk dat je je niet te comfortabel voelt. Dan onderneem je geen actie. Maar je moet je ook niet te oncomfortabel voelen. Dan klap je dicht en komt er ook geen actie. Vind de gulden middenweg.
Hoe kun je uit je comfortzone stappen (zonder angstzweet)?
Hoe pak je dat goed aan, uit je comfortzone stappen zonder dat het zweet van je voorhoofd druipt en je hart tekeer gaat? Met deze 5 tips durf jij die activiteiten uit je comfortzone wél op te pakken.
Tip 1. Begin niet met de Mount Everest
Maak het niet meteen te groot. Een presentatie geven hoef je niet direct voor honderd man te doen; begin met een presentatie voor je eigen team. Zo ook hoef je niet in één klap je complete werkwijze om te gooien. Begin met één tool die je leven eenvoudiger maakt. (Of doe jezelf het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ cadeau en ontdek zo concrete tips om efficiënter te werken.)
Door niet direct voor de piek te gaan, maar te beginnen met een klein bergje, bouw je tolerantie op. Zoek steeds een beetje spanning op en ga daarna pas iets verder. Dan ervaar je continu een beetje gezonde stress, maar niet zó veel dat het je in de weg zit om optimaal productief te zijn.
En weet je wat het mooie is? Stap voor stap lukt de Mount Everest-beklimming je alsnog. Alleen dan zonder dat je doorhebt dat jij de Mount Everest aan het beklimmen bent.
Tip 2. Breek je doel op in stappen
Je doelen kleiner maken is dus een goed plan. Maak je subdoelen daarbij wel concreet. Je kunt denken “Ik ga in kleine stapjes beter worden in presenteren”. Maar hoe weet je dan of je een stap hebt gezet? Of dat geslaagd is? En of je toe bent aan een volgend niveau?
Onderzoek van Harvard toont aan dat je tien keer succesvoller bent als je doelen opstelt. Dus schrijf je grote doel op, maar noteer ook de kleine concrete stapjes die je richting dat doel gaat zetten. Maak ze zo concreet mogelijk (bij voorkeur meetbaar) en zet er waar mogelijk ook een deadline bij.
Tip 3. Zet de eerste stap
Zoals je als kind ooit begon met één (letterlijk) babystapje en niet in één keer complete wandelingen ging maken, zo begint elk doel met één piepkleine stap. Bedenk wat jouw allereerste actie wordt en maak die zo klein dat je niet anders kunt dan die stap vandaag te zetten.
Wil jij bijvoorbeeld een betere schrijver worden? Vraag als eerste stap aan een schrijfgrage collega of diegene je schrijftips kan geven. Of verzin een leuke schrijfopdracht waarbij je puur voor jezelf een tekst gaat schrijven.
Spreek voor die stap een deadline af, op heel korte termijn, en zorg ervoor dat je die haalt.
Tip 4. Doe elke dag iets om uit je comfortzone te komen
Deze quote van Eleanor Roosevelt ken je misschien wel:
“Do one thing every day that scares you.”
Uit je comfortzone komen lukt pas als je het “gewoon” doet, zo luidt ook Roosevelts conclusie. Je kunt wel eindeloos nadenken over hoe hoog de Mount Everest wel niet is, hoe spannend presenteren zal zijn en hoe lastig het gaat worden om van kruipen naar lopen te gaan. Maar daarmee wordt je comfortzone-angst niet kleiner en je comfortzone zelf niet groter.
Wat helpt om uit je comfortzone gaan minder spannend te maken? Dwing jezelf om elke dag iets te doen wat je een tikkeltje spannend vindt. Dat kan van alles zijn.
Dit zijn voorbeelden van manieren om uit je comfortzone te gaan:
- Gooi een keer je dagelijkse routine om. Check je mail bijvoorbeeld op vaste tijden in plaats van de hele dag door.
- Daag jezelf uit om een dag lang geen Instagram te checken.
- Geef een collega spontaan positieve feedback.
- Knoop een praatje aan met een collega die je nog niet zo goed kent.
- Pas vandaag een van onze 101 timemanagement-tips toe.
- Probeer een nieuwe tool die je nog niet kent.
- Oefen met een nieuwe gewoonte aanleren.
Tip 5. Reflecteer en ga door
Uit je comfortzone gaan doe je niet door steeds maar vól in de actiestand te gaan. Soms mag je best achterom kijken en reflecteren op de stappen die je hebt gezet. Kijk naar wat het je heeft opgeleverd, wees daar trots op en evalueer ook of je hiermee verder wilt gaan en – zo ja – wat je volgende doelen worden.
Groeien doe je nooit met één enkele stap. Het betekent dat je stappen blijft zetten buiten je comfortzone. Soms met een tikkeltje angst om je comfortzone te verlaten, maar altijd met de wetenschap dat je al veel vaker je comfortzone hebt verlaten. Waarom zou dat nu niet ook lukken?
Extra tip: blijf altijd leren
Door nieuwe dingen te blijven leren, maak je je brein niet lui. Je daagt jezelf voortdurend uit, ongeacht of je in de collegebanken zit, op kantoor werkt of al een hele tijd met pensioen bent.
Vind je blijven leren reuze-interessant? En ontdek je graag hoe je dat slim en productief aanpakt? Volg dan Björn en Tijdwinst op Instagram en leer dagelijks van alles over (slimmer) samenwerken.
Dit bericht op Instagram bekijken
Mensen vroegen ook
Wat is uit je comfortzone?
Uit je comfortzone stappen betekent dat je iets doet wat je nog niet gewend bent. Je doet dingen normaal op een bepaalde manier die veilig en vertrouwd voelt. Maar als je uit je comfortzone gaat doe je het anders. Je waagt je aan nieuwe uitdagingen waar je wellicht lichte stress of angst bij voelt.
Waarom moet je uit je comfortzone stappen?
Door iets nieuws te proberen, kun je ontdekken dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt. Van activiteiten uit je comfortzone kun je veel leren, ze kunnen je zelfvertrouwen vergroten en ze maken je ook nog productiever.
Hoe kun je meer uit je comfortzone stappen?
Dat doe je door jezelf uit te dagen. Het liefst iedere dag, zoals Eleanor Roosevelt voorstelt. Kijk of je dagelijks iets kleins kunt doen wat buiten je comfortzone ligt. Al is het maar een gesprek aanknopen met een onbekende of een nieuwe timemanagement-tip toepassen. Daarmee maak je het makkelijker om uit je comfortzone te gaan.
Waarom is uit je comfortzone stappen niet goed?
Nou, dat is niet waar. Uit je comfortzone stappen is wel een goed idee. Het laat je groeien en maakt je productiever en creatiever. Bovendien word je er een betere werknemer van met meer capaciteiten. Nu is het wel zo dat je de stap uit je comfortzone niet té groot moet maken. Als je dat doet, kan het doodeng voelen. Dat werkt averechts: je durft geen stap te zetten. Dus maak het liever klein en behapbaar.
Waarom zou je buiten je comfortzone treden?
Als mens en als professional moeten we spannende, nieuwe dingen doen om te ontdekken waartoe we in staat zijn. Uit je comfortzone komen doe je om jezelf te ontwikkelen. Je doet er nieuwe inzichten door op, ontwikkelt je vaardigheden en ontdekt wellicht andere manieren om iets te doen. Bovendien maakt het je productiever en doe je buiten je comfortzone de meeste creatieve ideeën op.
Jezelf verder ontwikkelen? Volg een cursus van 1 dag
Het is belangrijk om niet vastgeroest te raken en jezelf te blijven ontwikkelen. Dat is je vast duidelijk na het lezen van dit artikel. Wil jij specifiek meer leren over slimmer en efficiënter werken, realistisch plannen maken en stress voorkomen?
Meld je dan aan voor de cursus timemanagement. Daar leer je in 1 dag (op locatie of online) samen met een trainer om productiever aan de slag te gaan. En dat in een vertrouwde omgeving met een docent en mede-cursisten, maar wel met genoeg nieuwe stof om uit je comfortzone te gaan.
Wie zijn wij? | Cursus Timemanagement
Tijdwinst is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen)werken. We geven (online) trainingen aan professionals in heel Nederland om meer uit hun werk en uit zichzelf en het team te halen. Bijvoorbeeld op het gebied van timemanagement, assertiviteit, feedback geven en snellezen.
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op onze websites of blogs of meld je direct aan voor een training.
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog