Begaat je collega een fout, dan maak je hem dat graag duidelijk. Door middel van een sarcastische opmerking of een steek onder water. Zolang de boodschap maar aankomt, maakt jou de wijze niets uit. Let er toch op. Gebruik jij namelijk 1 van deze negatieve communicatievormen, dan schaad je meer dan alleen de samenwerking.

4 negatieve communicatiestijlen (die je misschien zelf gebruikt)

We ervaren allemaal wel eens strubbelingen met een collega. We zijn het niet eens met haar denkwijze of vinden zijn aanpak niet juist. Hierover mag – en moet – je zeker je ongenoegen uiten. Van negatieve terugkoppeling leer je immers.

Er bestaat alleen een groot verschil tussen oprecht bruikbare feedback geven en je collega simpelweg afsnauwen. Tussen je mening geven en een ander belachelijk maken. Tussen helpen of iemand opzettelijk omlaag halen. Zulke dingen horen gewoonweg niet thuis op de werkvloer. 

Helaas maakt iedereen zich er wel eens schuldig aan, bewust of onbewust. Om dit te voorkomen zul jij je bewust zijn van enkele negatieve communicatiestijlen. Zodat je ze kent en eventueel herkent wanneer jij zelf gebruikt.

Dit zijn ze, alle 4:

Tips voor goede communicatie op de werkvleor

1. Kritiek uiten — “Waarom heb je nu alweer een fout gemaakt in de berekening?”

We kunnen allemaal iets leren van negatieve feedback. Zeker. Mits je het juist doet. Negatieve terugkoppeling geven doe je namelijk nooit op de man zelf — op zijn of haar persoonlijkheid bedoelen we dan. Je praat over resultaten, over acties. Waarom? Je wil een teamlid niet persoonlijk raken, dat pakt altijd verkeerd uit. Je wil hem of haar wijzen op wat er fout is gegaan. Richt je je pijlen op de persoon zelf, dan lok je enkel een defensieve reactie uit.

Uit je kritiek op het product, de werkaanpak, het resultaat — door te vragen “wat” hij of zij heeft gedaan en “hoe” dat gegaan is.

  • Wat heb je gedaan om de klacht te sussen?”
  • Hoe heb je gereageerd toen de klant…?”
  • Hoe heb je de berekening gemaakt nadat ik…?”

“Waarom”-vragen laat je achterwege. Daarmee focus jij je namelijk op de achterliggende gedachte en motivatie. Iets wat als aanvallend en vinger-wijzend beschouwd kan worden.

2. Defensief optreden — “Het was niet aan mij om die vergadering voor te bereiden, of wel?”

In de verdediging schieten is een manier om jezelf te beschermen. Je reageert verontwaardigd, kruipt in de slachtofferrol of maakt een passief-agressieve opmerking. Gedrag dat zeker geen plek mag hebben op de werkvloer. Niet alleen lost het het onderliggende probleem niet op, je verpest hiermee ook zeker de werksfeer. Houd je beschuldigende vingertje daarom voor je. En probeer in plaats daarvan te praten over hoe zijn of haar acties jou laten voelen.

Gebruik daarvoor geweldloze communicatie. Vertel wat je nodig hebt, op een positieve manier. 

“Wanneer… , voel ik me… omdat ik… nodig heb. Zou je daarom… .”

Bijvoorbeeld:

“Wanneer jij me pas op het laatste moment vertelt over de vergadering, voel ik me gestrest. Ik gedij namelijk niet goed onder tijdsdruk. Zou je me daarom voortaan op tijd kunnen…” 

Dáár kan je collega iets mee; concrete, directe informatie. Vele malen beter dan die steken onder water.

3. Opzettelijk tegenwerken — “Weet je, laat nu maar.”

Een muur optrekken zodra je je gekrenkt voelt; je doet het al snel. Je trekt je terug en voorkomt dat je collega’s een gesprek met je kunnen aangaan. Deze manier van communiceren ontstaat vaak zodra teamleden regelmatig woordenwisselingen hebben. In een poging de strijdbijl te begraven, negeren ze elkaar en maken ze enkel passief agressieve opmerkingen om hun ongenoegen te uiten. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel van woede en wrok.

Om de onderlinge communicatie te verbeteren, zal je dit communicatiepatroon moeten doorbreken: je moet open en eerlijk kunnen praten over je meningen en wensen. 

Hiervoor zul je misschien rond de tafel moeten gaan zitten — echt het gesprek aangaan met die collega en zeggen wat je op je hart hebt. Je doet het zo.

4. Minachting uiten — “Knap, dat je zo’n blunder hebt kunnen begaan. Chapeau.”

De laatste en gelijk de kwalijkste communicatievorm: je superieur voelen aan een teamlid en dit duidelijk maken door sarcasme, cynische opmerkingen of vijandige humor te gebruiken. Veelvuldig deze communicatievorm gebruiken, zal de band met je collega’s verslechteren. Zo erg zelfs, dat het de onderlinge samenwerking op het spel kan zetten. Niemand werkt immers graag samen met een persoon die anderen kleineert.

Geen enkele gesprekstechniek kan deze slechte communicatie vorm dan ook oplossen. Een kijkje in je eigen ziel en persoonlijkheid misschien wel — soul searching. 

Je zal voor jezelf moeten nagaan waarom je de neiging hebt anderen te kwetsen of omlaag te halen. Waarschijnlijk heeft het eerder iets met jezelf te maken, dan met anderen.

Toon anderen altijd respect, ook al ben je het niet met hen eens. Dat is wel het minste dat je kan doen…

Kortom

Betere communicatie op de werkvloer schuilt in de kleine dingen. Goed naar elkaar luisteren, aantonen dat je geïnteresseerd bent in elkaar en bovenstaande communicatievormen vermijden.

  • Uit je kritiek, doe dit dan op de actie. Nooit op de persoon.
  • Geef geen steken onder water. Zeg wat je nodig hebt.
  • Krop niet alles op. Ga om de tafel zitten en praat met elkaar.
  • Haal een ander nooit omlaag. Toon respect voor je teamleden.

Geen kwestie van gesprekstechnieken gebruiken, maar van menselijkheid tonen. Zodat jullie betere resultaten en meer successen behalen, én beter samenwerken!

Meer weten? Volg samen een cursus Gesprekstechnieken

Vinden jullie het nu toch lastig om met elkaar te communiceren? Merk je dat goed luisteren nog steeds ontbreekt in jullie samenwerking? En verloopt non verbale communicatie ook niet altijd van een leien dakje? Sta dan open voor een cursus Gesprekstechnieken. In deze 1-daagse training leren jullie alles op het gebied van goed samenwerken door middel van open en eerlijk communiceren. Goed voor jou en je team (of volg hem alleen).

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog