Koffie- en theedrinkers blijven erover kibbelen: wat is beter, thee of koffie? Maar net als dat er nooit een definitief antwoord komt op de vraag “is het friet of patat”, blijft het een kwestie van smaak. De één geeft de voorkeur aan een milde thee smaak terwijl de ander zijn koffie graag zo zwart heeft als zijn of haar ziel. Kijken we echter naar de mentale en fysieke voordelen van beide drankjes, dan is er één winnaar:

Wat komt aan bod:

 1. Thee: rust en concentratie
 2. Koffie: energieopwekker en focus
 3. Maar wat is nou beter?!
 4. Kortom
 5. Veelgestelde vragen over thee beter dan koffie

Je bent artikelen gewend die direct iets met productiviteit of slimmer werken te maken hebben. Hoewel dit artikel daar op het eerste oog ver vanaf lijkt te staan, blijkt wat je dagelijks nuttigt zeker invloed te hebben op je focus, concentratie en mentale welzijn. Laten we daarom eens uitgebreid kijken naar het effect van thee en koffie op je brein, lijf en productiviteit! We willen namelijk weten: wat werkt beter, thee of koffie?

Thee en koffie zijn namelijk twee populaire dranken die over de hele wereld worden gedronken. Bieden hebben verschillende smaken, gezondheidsvoordelen en culturele betekenissen. Kijk mee:

Thee: rust en concentratie

Thee wordt vaak beschouwd als een rustgevende drank die kan helpen bij het ontspannen en het verminderen van stress. Het wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, die worden geplukt, gedroogd en gefermenteerd. Er zijn veel verschillende soorten thee, waaronder groene thee, zwarte thee, witte thee en oolong thee. Elk van deze soorten wordt gemaakt met een andere methode van verwerking, waardoor ze verschillende smaken en gezondheidsvoordelen hebben.

Groene thee, bijvoorbeeld, is rijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en kanker. Zwarte thee, aan de andere kant, bevat meer cafeïne en kan helpen bij het verhogen van de concentratie en het verminderen van vermoeidheid. Thee kan ook worden gebruikt om de spijsvertering te verbeteren, de bloeddruk te verlagen en het immuunsysteem te versterken.

glazen thee pot en potje met thee bladeren

Voordelen thee

Er zijn veel voordelen aan het drinken van thee, hieronder een aantal van de belangrijkste:

 • Rijk aan antioxidanten: Thee, vooral groene thee, is rijk aan antioxidanten zoals catechines, die kunnen bijdragen aan een verminderd risico op hart-en vaatziekten en sommige vormen van kanker. 
 • Vermindert stress: Thee, vooral groene thee, kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Dit komt doordat de aminozuur L-theanine in thee een rustgevend effect heeft op de hersenen.
 • Helpt bij gewichtsverlies: Groene thee bevat catechines die kunnen helpen bij het verbranden van vet en het verhogen van de stofwisseling, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
 • Versterkt immuunsysteem: Thee bevat vitamines en mineralen zoals vitamine C en zink die het immuunsysteem kunnen versterken.
 • Verbetert de spijsvertering: Thee kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen en kan het risico op darmkanker verminderen.
 • Vermindert het risico op osteoporose: Thee bevat fluoride en flavonoïden die kunnen bijdragen aan de versterking van de botten en het verminderen van het risico op osteoporose.
 • Vermindert het risico op diabetes: Thee kan helpen bij het verminderen van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op diabetes.
 • Grote culturele betekenis: Thee is een belangrijk onderdeel van vele culturen, zoals de Japanse en Chinese cultuur waar de theeceremonie een ritueel is dat wordt beschouwd als een vorm van meditatie.

Dus, is thee gezond? Ja! Zowel mentaal als fysiek heeft thee positieve effecten op je lijf.

mand met thee bladeren, handen die er doorheen gaan

En wat doet thee met je productiviteit? 

Thee kan positief bijdragen aan de productiviteit en concentratie om een aantal verschillende redenen: Ten eerste kan het ritueel van het zetten en drinken van thee helpen om de geest te ontspannen en te concentreren op de taak. Dit kan bijdragen aan een betere focus en concentratie.

Ten tweede bevatten sommige soorten thee, zoals groene thee, cafeïne. Cafeïne is een stimulans die kan helpen om de energie en alertheid te verhogen. Hierdoor kan het makkelijker zijn om zich te concentreren op de taak. Dit effect wordt versterkt door L-theanine, een aminozuur dat ook in thee wordt aangetroffen. L-theanine kan een kalmerend effect hebben en helpt om de geest scherp te houden.

Het is wel belangrijk om op te merken dat teveel cafeïne kan leiden tot nervositeit en slapeloosheid, dus het is belangrijk om de hoeveelheid thee te beperken. Zelf proberen we ná 15.00 geen groene thee meer te drinken. Een kopje rustgevende kruiden- of kamille-thee doet het daarentegen ‘s avonds wel heel goed.

Koffie: energieopwekker en focus

Koffie, aan de andere kant, wordt gemaakt van de geroosterde zaden van de Coffea-plant en bevat meer cafeïne dan thee. Cafeïne is een stimulerend middel dat kan helpen bij het verhogen van de alertheid en het verminderen van vermoeidheid. Koffie kan ook helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en sommige vormen van kanker. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van de kans op depressie.

twee kopjes koffie op tafel

Voordelen koffie

Is koffie goed voor je gezondheid? Er zijn ook veel voordelen aan het drinken van koffie, hieronder een aantal van de belangrijkste:

 • Verhoogt alertheid: Koffie bevat cafeïne, een stimulerend middel dat kan helpen bij het verhogen van de alertheid en het verminderen van vermoeidheid.
 • Vermindert het risico op hart-en vaatziekten: Regelmatig koffie drinken kan helpen bij het verminderen van het risico op hart-en vaatziekten, vanwege de aanwezigheid van antioxidanten en anti-inflammatoire stoffen.
 • Vermindert het risico op type 2 diabetes: Regelmatig koffie drinken kan helpen bij het verminderen van het risico op type 2 diabetes.
 • Vermindert het risico op sommige vormen van kanker: Regelmatig koffie drinken kan helpen bij het verminderen van het risico op sommige vormen van kanker, zoals leverkanker en baarmoederhalskanker.
 • Vermindert de kans op depressie: Koffie kan helpen bij het verminderen van de kans op depressie en verbeteren van de stemming.
 • Verbetert cognitie: Cafeïne in koffie kan helpen bij het verbeteren van cognitie, concentratie en geheugen.

En wat doet koffie met je productiviteit?

Koffie kan de productiviteit en concentratie verhogen door de werking van cafeïne. Cafeïne is een stimulerend middel dat de hersenen activeert en helpt bij het blijven scherp en alert. Het kan ook de bloedcirculatie verhogen en de stemming verbeteren. Het is echter belangrijk op te merken dat teveel cafeïne kan leiden tot angst, slapeloosheid en andere bijwerkingen. Daarom is het aanbevolen om matig te consumeren.

koffiebonen in een koperen pot

Maar wat is nou beter?! Is thee beter dan koffie? Het antwoord

Koffiedrinkers en theedrinkers blijven erover kibbelen: wat is beter, thee of koffie? Maar net als dat er nooit een definitief antwoord komt op de vraag “is het friet of patat”, blijft het een kwestie van smaak. De één geeft de voorkeur aan een mildere theesmaak, de ander drink zijn koffie graag zo zwart als zijn of haar ziel. Kijken we echter naar de mentale en fysieke voordelen van beide drankjes, dan komt er één winnaar naar voren:

Thee is beter dan koffie!

Redenen waarom thee beter is dan koffie

Er zijn enkele redenen waarom thee vaak als gezonder wordt beschouwd dan koffie:

 • Lagere cafeïne-inname: Thee bevat minder cafeïne dan koffie, waardoor het minder waarschijnlijk is dat het bijdraagt aan angst of slapeloosheid.
 • Rijker aan antioxidanten: Thee, vooral groene thee, is rijk aan antioxidanten zoals catechines, die kunnen bijdragen aan een verminderd risico op hart-en vaatziekten en kanker.
 • Vermindert stress: Thee, vooral groene thee, kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Dit komt doordat de aminozuur L-theanine in thee een rustgevend effect heeft op de hersenen.
 • Helpt bij gewichtsverlies: Groene thee bevat catechines die kunnen helpen bij het verbranden van vet en het verhogen van de stofwisseling, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
 • Versterkt immuunsysteem: Thee bevat vitamines en mineralen zoals vitamine C en zink die het immuunsysteem kunnen versterken.

Houd er wel rekening mee dat deze voordelen afhangen van de soort thee die je drinkt. Beperkte hoeveelheid cafeïne en regelmatig gebruik is aangeraden. Ook is het belangrijk om te weten dat de gezondheidsvoordelen van thee en koffie zijn afhankelijk van de hoeveelheid die je drinkt en hoe het wordt bereid. Overmatig gebruik van cafeïne of suiker kan bijvoorbeeld negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

Kortom: thee beter dan koffie

Thee! Groene thee, zwarte thee, oolong, witte thee, rooibos en pu-erh. Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.

De jury is er dus over een: thee is beter dan koffie. Wat vind jij?

gevulde theekan van glas met thee glas

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over thee beter dan koffie

 • Heeft thee hetzelfde effect als koffie?

  Thee en koffie hebben beide cafeïne, een stimulerend middel dat kan helpen bij het verbeteren van concentratie en alertheid. Echter, thee bevat vaak minder cafeïne dan koffie en kan ook andere actieve ingrediënten bevatten zoals L-theanine, die zorgt voor een rustgevend effect. Daarom kan thee vaak een mildere stimulans geven dan koffie en kan het bijdragen aan een algeheel welzijn.

 • Wat doet te veel thee met je lichaam?

  Te veel thee drinken kan enkele negatieve effecten hebben op je lichaam. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • Slapeloosheid: Thee bevat cafeïne, die insomnia kan veroorzaken als je te veel drinkt, vooral als je het drinkt voor het slapen gaan.
  • Verhoogde hartslag: Te veel cafeïne kan leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor deze effecten.
  • Verminderde opname van ijzer: Thee bevat tannines, die de opname van ijzer uit voeding kan verminderen. Dit kan specifiek een problematisch zijn voor mensen met een ijzertekort of die risico lopen op een ijzertekort.
  • Oorsuizen: Bij hoge doses, cafeïne kan leiden tot oorsuizen, trillingen of gehoorverlies.
  • Stimulatie van de maag: Thee kan maagirritatie veroorzaken, vooral als je het drinkt op een lege maag of als je al een maagprobleem hebt.
  • Dehydratie: Thee is een diureticum, dus het kan bijdragen aan dehydratie als je te veel drinkt en geen water drinkt om het te compenseren.

  Het is belangrijk om te onthouden dat deze effecten vaak afhankelijk zijn van de hoeveelheid thee die je drinkt en hoe gevoelig je bent voor cafeïne. Het is aan te raden om een gezonde hoeveelheid thee te drinken, niet te veel en niet te weinig, en de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt te monitoren. Overleg met een arts als je twijfels hebt over hoeveel thee je veilig kunt drinken.

 • Welke thee is het beste voor je?

  Welke thee is gezond? EN wat voor soorten thee zijn er? Er zijn veel verschillende soorten thee beschikbaar, elk met hun eigen unieke smaak en gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de populairste soorten thee en hun gezondheidsvoordelen:

  • Groene thee: Rijk aan antioxidanten, kan helpen bij het verminderen van het risico op hart-en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Het kan ook helpen bij gewichtsverlies en het versterken van het immuunsysteem.
  • Zwarte thee: Bevat meer cafeïne dan andere soorten thee, kan helpen bij het verhogen van concentratie en het verminderen van vermoeidheid. Zwarte thee kan ook helpen bij het verminderen van het risico op hart-en vaatziekten.
  • Witte thee: Rijk aan antioxidanten en bevat minder cafeïne dan andere soorten thee. Het kan helpen bij het verminderen van het risico op hart-en vaatziekten en sommige vormen van kanker.
  • Oolong thee: Bevat een combinatie van de gezondheidsvoordelen van groene en zwarte thee. Het kan helpen bij het verminderen van het risico op hart-en vaatziekten en sommige vormen van kanker.
  • Rooibosthee: Bevat vitamine C, ijzer, kalium en andere voedingsstoffen. Rooibosthee kan helpen bij het verminderen van het risico op hart-en vaatziekten
 • Hoe maak je de beste thee

  Er zijn vele manieren om thee te bereiden, afhankelijk van de soort thee die je gebruikt. Hoewel de meeste Nederlanders gewend zijn om een theezakje Pickwick of Lipton in hun theeglas te laten bengelen, blijkt losbladige thee niet alleen lekkerder, maar zorgt het ook voor bovenstaande gezondheidseffecten.

  Hieronder staan enkele algemene stappen die je kunt volgen om daarmee de beste thee te bereiden:

  • Kies de juiste hoeveelheid thee: Gebruik ongeveer 1 tot 2 theelepels losbladige thee per kop thee.
  • Gebruik koud, vers water voor het koken van je thee. Dit zorgt ervoor dat de thee een heldere smaak heeft.
  • Breng het water aan de kook: Breng het water aan de kook voor de juiste soort thee. Groene en witte thee wordt meestal gebrouwen met water dat net aan de kook is, terwijl zwarte en oolong thee beter gebrouwen wordt met kokend water.
  • Laat het water afkoelen: Laat het water een paar minuten afkoelen als je groene of witte thee gaat zetten, zodat het op de juiste temperatuur komt voor deze soorten thee.
  • Laat de thee trekken: Voeg de thee toe aan het kokende water en laat het 3-5 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben. Gebruik een thee-ei of theezeef om de thee te verwijderen nadat de juiste tijd is verstreken.
  • Serveer en geniet: Giet de thee in een kopje en serveer met eventueel een scheutje melk of honing als je dat lekker vindt.
  • Houd er rekening mee dat de juiste trektijd en -temperatuur afhankelijk zijn van de soort thee die je gebruikt, dus let op de aanwijzingen op de verpakking of informeer bij een expert. (Wij zijn bijvoorbeeld fan van ‘thee-expert’ Jesse’s Teahouse op Instagram. Hij deelt dagelijks zijn beste theetips en vertelt je alles over de Japanse thee-cultuur. Erg interessant als je een thee-liefhebber bent.)
 • Hoe maak je de beste koffie?

  Er zijn veel manieren om koffie te maken, en de “beste” koffie is vaak afhankelijk van persoonlijke smaak. Echter, hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het maken van een goede koffie:

  • Gebruik verse, gekwalificeerde koffiebonen: Zorg ervoor dat de bonen niet ouder zijn dan een maand na de oogstdatum.
  • Maal de bonen direct voor gebruik: Koffie smaakt het beste wanneer de bonen direct voor gebruik worden gemalen.
  • Gebruik de juiste hoeveelheid koffie: Gebruik ongeveer 2 eetlepels gemalen koffie per 180 ml water.
  • Gebruik heet, maar niet kokend water: Het water moet tussen de 90-96 graden zijn.
  • Laat de koffie niet te lang trekken: Ongeveer 4 minuten is ideaal.
  • Experimenteer met verschillende smaken en technieken: Probeer verschillende soorten koffiebonen, malingsgraden en bereidingsmethoden om te zien wat je lekker vindt.

  Als je echt de beste koffie wilt maken, gebruik dan een espresso machine of een koffiezetapparaat met een ingebouwde bonenmaler.

 • Waar zit meer cafeïne in?

  Waar zit meer cafeïne in, koffie of thee?

  Koffie bevat meer cafeïne dan thee. De hoeveelheid cafeïne die in koffie en thee voorkomt, varieert echter sterk afhankelijk van de soort, de hoeveelheid die wordt gebruikt en de bereiding. Een gemiddelde kop koffie bevat ongeveer 95-200 mg cafeïne, terwijl een gemiddelde kop thee ongeveer 14-70 mg cafeïne bevat. Dit maakt koffie een sterk stimulerende drank in vergelijking met thee.

  Waar zit meer cafeïne in, koffie of cola?

  Cola bevat minder cafeïne dan koffie. Een gemiddelde blikje cola bevat ongeveer 35-45 mg cafeïne, terwijl een gemiddelde kop koffie ongeveer 95-200 mg cafeïne bevat.

  Waar zit meer cafeïne in, koffie of espresso?

  Er zit meer cafeïne in een kop espresso dan in een kop koffie, omdat er minder water wordt gebruikt in de bereiding van espresso. Een espresso heeft ongeveer 63-100 mg cafeïne, terwijl een kop koffie ongeveer 95-200 mg cafeïne bevat. Het precieze cafeïnegehalte kan variëren afhankelijk van de soort koffiebonen, de bereidingswijze en de hoeveelheid gebruikte koffie.

  Waar zit meer cafeïne in, koffie of energy?

  Het cafeïnegehalte in energydrinks varieert sterk, afhankelijk van het merk en de grootte van de container. In gemiddelde, energy drinks bevatten ongeveer 27-60 mg cafeïne per 8 oz (240 ml). Dit is minder dan in een kop koffie, die normaal gesproken ongeveer 95-200 mg cafeïne per 8 oz (240 ml) bevat. Er zijn echter sommige energydrinks die meer cafeïne bevatten, soms meer dan twee keer zoveel als een kop koffie. Het is daarom belangrijk om de hoeveelheid cafeïne te controleren op de verpakking van de energy drink voordat je het koopt.

glazen kopje thee met thee en zakje op tafel in de zon

 

Meer van zulke ‘fun fact’-artikelen?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog