Deels samenwerken op afstand is bij de meeste organisaties helemaal ingeburgerd. Maar hoe kun je het teamgevoel vasthouden als je keukentafel of thuiskantoor je werkplek voor een paar dagen per week is? Dat vraagt om aanpassingen in je (samen)werkwijze. Zo kun jij het teamgevoel bij thuiswerken verbeteren en een kluizenaarsbestaan voorkomen. 

Bij thuiswerken zijn je collega’s niet maar een bureau van je verwijderd. Je spreekt elkaar niet bij het koffiezetapparaat over je bruisende weekend, hoort niet de laatste roddels in de wandelgangen en moet meer moeite doen als je je collega wat wilt vragen dan als je collega pal naast je zit.

Maar zoals je vast wel eens hebt ervaren, heeft de kantoortuin ook nadelen. En dan hebben we het niet eens over de lange file waar je dan ‘s ochtends gefrustreerd deel van uitmaakt. Daarnaast: echt efficiënt is het niet als je elkaar om de haverklap op de schouder tikt voor vragen. Of als je praatgrage collega plots naast je staat terwijl je je nét op een dringende deadline aan het storten was.

Hoe blijf je een team bij thuiswerken?

Aan de andere kant is thuiswerken ook niet zonder risico’s. Het grootste gevaar? Dat je zomaar in een kluizenaar kunt veranderen. Zo iemand die de hele dag door mailtjes verstuurt en hard aan taken werkt, maar pas ‘s avonds in de supermarkt voor het eerst iemand spreekt. In het ergste geval dan.

Daar kun je gelukkig een stokje voor steken door een teamgevoel te creëren, ook bij werken op afstand. Een teamgevoel draagt bij aan meer productiviteit, betere communicatie, betere gezamenlijke (en individuele) resultaten, meer persoonlijk contact en meer werkplezier. 

Hoe voorkom je een eenzaam kluizenaarsleven en kun je een teamgevoel creëren – ook op thuiswerkdagen? Met deze 7 tips zorg jij voor een teamgevoel bij thuiswerken.

Teamgevoel

1. Bedenk: wat is jouw bijdrage aan het team?

Voordat je hard aan de slag gaat met het teamgevoel versterken, kun je deze vraag voor jezelf beantwoorden: wat draag jij voor jouw gevoel bij aan het team? Welke kwaliteiten heb jij waarmee je voor jouw team van waarde bent?

De meeste succesvolle teams bestaan uit mensen met verschillende talenten, expertises en persoonlijkheden. Het is niet zonder reden dat veel teams al eens bij een teambuilding-activiteit met een DISC-test of een enneagram-test zijn opgezadeld. Zo’n test helpt je ontdekken wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn, welke kwaliteiten je hebt en wat je daarmee kunt bijdragen aan het team.

De ene persoon heeft sterk oog voor detail en stelt kritische vragen, de ander komt met creatieve en innovatieve ideeën, en weer een ander is een ster in de leiding pakken en alle neuzen dezelfde kant op krijgen.

Doe eens voor jezelf een gratis DISC-test, bijvoorbeeld via deze site. Of stof de resultaten van je eerder gedane DISC-test af en lees ze nog eens na.

Weten wat jij te bieden hebt en welke kwaliteiten jij in je team kunt inzetten, helpt om jouw steentje aan het teamgevoel bij te dragen.

Heeft bijvoorbeeld een collega hulp nodig op een bepaald vlak waar jij goed in bent? Bied jouw hulp aan. Loopt een project niet helemaal lekker? Kijk of jij daarin verantwoordelijkheid kunt pakken.

Tip 2. Blijf in contact (en niet alleen via e-mail)

Hele dagen lang mailen draagt niet bij aan het teamgevoel verbeteren. Wist je dat e-mail als communicatiemiddel vaak verkeerd gebruikt wordt?

Veel mensen mailen er lustig op los, sturen lange lappen teksten die heel wat tijd kosten om door te lezen, en klimmen voor werkelijk alles in de pen. Lange e-mails blijven vaak onbeantwoord op de stapel liggen. En als de ontvanger er minder goed raad mee weet wat de ander bedoelt, dan stuurt hij een mail terug en wordt het digitale ping-pong-spelletje zo voor geopend verklaard.

Totaal niet efficiënt! Maar ook niet bevorderlijk voor het teamgevoel op afstand. Echt contact – inclusief elkaar kunnen zien – blijft de beste manier. Dus voordat je in de pen klimt, denk eens na of dat wel echt het meest ideale communicatiemiddel is voor deze vraag of dit verzoek.

  • Is het dringend? Bel! E-mail is niet bedoeld voor dringende verzoekjes, omdat je niet kunt verwachten dat mensen hun mailbox voortdurend checken.
  • Bel niet voor elk kleine dingetje. Spaar kleine dingen die geen spoed hebben op een 1-op-1-lijst op en leg ze in één afspraak allemaal aan je collega voor.
  • In plaats van te bellen kun je beter videobellen of face to face afspreken. Elkaar kunnen zien scheelt een heleboel. De meeste communicatie verloopt nog altijd non-verbaal. Fijn dus om aan elkaars gezichtsuitdrukkingen, lichaamshouding en intonatie direct dingen te kunnen aflezen.

Meer weten over efficiënter communiceren? Lees ons artikel over e-mail versturen of trakteer jezelf op hét boek van Tijdwinst.com: ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’. Zie jij jezelf al de deur van je thuiskantoor voortaan twee uur eerder achter je dichttrekken? Het is mogelijk.

Teamgevoel

Tip 3. Verruil soms je thuiskantoor voor de kantoortuin

Hoe fijn het ook vertoeven is aan de eettafel of in je thuiskantoor, geef jezelf toch soms een subtiele schop onder je kont om naar kantoor af te reizen. Ook al smaakte de koffie thuis lekkerder en zit je joggingbroek nog zo fijn, doe het! Het zal het teamgevoel versterken als jullie elkaar in het echt zien.

Plan belangrijke overleggen op kantoor in plaats van via de video. Wees er fysiek bij als je een collega gaat inwerken of juist afscheid van iemand neemt. En laat je gezicht zien op teamoverleggen, zelfs al mag je ze vanaf huis bijwonen. Stem je thuiswerkdagen bijvoorbeeld af op wanneer je collega’s op kantoor zijn. Als jullie op z’n minst één dag op kantoor zijn samen, helpt dat al mee om het teamgevoel te verbeteren.

Tip 4. Drink digitaal koffie

Dat jullie geen koffie uit hetzelfde apparaat tappen, betekent niet dat je geen koffie met elkaar kunt drinken. Ook digitaal zijn daar prima mogelijkheden voor. Zoals je waarschijnlijk elke dag wel een keer Teams, Google Meet of Zoom hebt openstaan voor een meeting, zo kun je ook af en toe digitale koffiedrinksessies inplannen.

Blijf ook bij thuiswerken geïnteresseerd in je collega’s. Ook in elkaars weekendbelevenissen. ‘t Zal je werkplezier en het teamgevoel verbeteren.

Spreek digitaal af met een collega om bij te praten over waar jullie mee bezig zijn. Op de hoogte zijn van elkaars taken, daarop inspelen en waar nodig elkaar betrekken bij eigen projecten, helpt bij het teamgevoel creëren

Vraag je je af waar je de tijd voor dat alles vandaan moet halen tussen je werkzaamheden door? Spiek dan op de Instagram-accounts van Tijdwinst.com en Björn voor een dagelijkse dosis timemanagement-tips. Daarmee houd jij voldoende tijd over om zonder haast een digitaal kopje koffie in te plannen.

Teamgevoel

Tip 5. Houd je aan een standaard dagritme

Bij veel mensen vervaagt de werk-privébalans als ze thuis aan de eettafel werken. Je voert ondertussen een gesprek met je kinderen die thuiskomen, doet eens een wasje, bekommert je om de plant die er meer dood dan levend uitziet. Overdag maak je nog eens een wandeling of ga je tussendoor even naar de supermarkt. Nu je toch thuis werkt! Doordat je zo lekker bezig bent en geen om 5 uur vertrekkende collega’s om je heen hebt, is het voor je het weet bijna etenstijd als je de laptop dichtklapt. Als je ‘m al dichtklapt.

Onze tip voor een teamgevoel op afstand én een betere balans tussen werk en privé? Houd je aan standaard werktijden. Doe alsof je ‘s ochtends gewoon naar kantoor gaat en start rond half 9 of 9 uur, als je collega’s ook aan het werk gaan. En sluitaf rond 5 uur, als je collega’s er ook een punt achter zetten. Dan ben je bereikbaar voor collega’s als zij je mogelijk nodig hebben en kun je ‘s avonds van je niet-werktijd genieten.

Waarom dat bijdraagt aan het teamgevoel? Omdat je collega’s zo tijdens werktijd bij je kunnen aankloppen én omdat je met je hoofd echt bij werk zit en niet bij alles wat in het huishouden of privé moet gebeuren.

Tip 6. Werk digitaal samen

Zoals je normaal gesproken – vóór het hybride-werken-tijdperk – vaak met elkaar samenwerkte in bijvoorbeeld een vergaderzaal of via een whiteboard, kun je dat ook online doen. Er bestaan handige tools waarmee je samenwerken op afstand vormgeeft en samen aan de slag kunt gaan vanuit jullie eigen thuiskantoren.

Een paar handige tools daarvoor:

  • Gebruik Google Drive om tegelijkertijd samen aan een bestand te kunnen werken. Scheelt heel wat heen-en-weren van verschillende versies van een document.
  • Deel je scherm via Teams, Zoom of Google Meet om anderen te laten meekijken.
  • Gebruik een digitale planningstool als Monday, Trello of ASANA waarin jullie gezamenlijke projecten een plek geven. Je kunt hierin bijvoorbeeld documenten uploaden, taken toekennen en aangeven hoe het er voorstaat met een project.
  • Wil je een keer brainstormen in kleinere groepjes? In tools als Zoom en Teams kun je via Breakout Rooms deelnemers in aparte groepjes laten overleggen.

Tip 7. Slik feedback (negatief én positief niet in)

En een laatste tip voor een teamgevoel versterken: blijf er niet mee rondlopen als je je stoort aan een collega. Als je frustraties voor je houdt, worden ze er meestal niet vanzelf minder op. Spreek je feedback uit. Doe dat op een constructieve manier, bijvoorbeeld via het 4 G’s feedbackmodel of de ik-ik-jij-methode.

Aan de andere kant: ben je heel tevreden met het werk van je collega of vind je het fijn samenwerken op afstand met diegene? Spreek dat dan ook uit. Positieve feedback delen is minstens zo belangrijk.

Een cursus timemanagement leert je efficiënt (samen)werken, ook op afstand

Het nieuwe hybride werken brengt grote voordelen én uitdagingen met zich mee. Wil je ontdekken hoe jij met meer focus je werk gedaan krijgt, ondanks je telefoon die soms op roodgloeiend staat of je volle mailbox? Onze cursus timemanagement leert je meer grip te krijgen op je tijd en agenda, zodat jij je werktijd beter kunt benutten.

Volg bij ons de cursus timemanagement op locatie of online in jouw vertrouwde thuiskantoor. Bij deze cursus leert een professionele trainer jou om je werk en leven minder te laten leiden door ad-hoc-taken, waardoor je meer tijd overhoudt voor de spontane digi-vrijmibo’s en e-koffiesessies. Goed voor het teamgevoel op afstand!

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over teamgevoel

  • Wat is een teamgevoel?

    De definitie van ‘teamgevoel’ zal iets complexer zijn dan wat de gemiddelde ‘teambuilding’ Wikipedia-pagina je doet geloven. Een teamgevoel bij thuiswerken én op kantoor gaat erom dat jullie je als team verantwoordelijk voelen voor een gezamenlijke prestatie en daar ook gezamenlijk naartoe werken. Ieder gebruikt daarvoor zijn eigen kwaliteiten, pakt zijn eigen verantwoordelijkheden en houdt daarbij het gezamenlijke belang voor ogen.

  • Hoe stimuleer je een team?

    Toon interesse, ga naar meetings, initieer ook meetings (en spontane digitale koffiesessies) en spreek het uit als de samenwerking stroef loopt of als je juist enorm te spreken bent over hoe goed het gaat.

    Kortom: maak contact. Kom van je eilandje af en zoek je collega’s op. Op kantoor, maar zeker ook digitaal. Jullie zijn maar één chatbericht van elkaar verwijderd.

Wie zijn wij? | Training Time management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog