Je wil wel een nieuwe taal leren maar loopt nog met een aantal vragen rond: ‘hoe leer je een taal het snelst?’ en ‘wáár kan je een taal leren?’. Deze taaldocent gaat daar antwoord op geven. En wat blijkt: een nieuwe taal blijkt makkelijker dan gedacht (en goedkoper!) Enige dat je nodig hebt: wilskracht en deze 3 apps. 

Hoe leer je een taal vloeiend spreken? Alles over een vreemde taal leren

Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, ideaal om meteen op goede voet te komen met buitenlandse klanten en handig op vakantie. Naast het feit dat een nieuwe taal leren ontzettend leuk is, en het erg spannend op je CV staat dat je meertalig bent.

Dus pak je Frans op. Of Spaans, de nieuwe wereldtaal. Maar dat is zo ontzettend lastig, naast je baan. Je leert wel je woordenlijsten en de basis van de grammatica in een taalcursus die je elke dinsdagavond volgt. Of je hebt zo’n dik cursusboek thuis liggen. Maar je hebt het al zo druk, en in die paar momenten dat je er mee bezig bent, wordt je gewoonweg niet vloeiend.

Want echt vloeiend worden, dat kan natuurlijk maar op één manier. Je een tijdlang onderdompelen in het taalland van jouw keuze – en er helemaal voor gaan. Dan leer je in een paar maanden foutloos spreken. 

Toch?

Ja, zegt deze taaldocent met decennia ervaring:

“Een algemeen geaccepteerde beste methode is totale onderdompeling. Ga naar een land waar de taal wordt gesproken. Leef daar een tijdje. Denk in de nieuwe taal door jezelf totaal af te zonderen van de gemeenschap die jouw moedertaal spreekt.”

Je maandenlang onderdompelen in een taal, door niets anders te spreken en horen dan deze taal werkt dus ideaal. Maar we beloofden je een manier die geen grote geld- en tijdinvestering is.

Want bovenstaande algemeen geaccepteerde methode mag dan wel werken; hij is behoorlijk onmogelijk voor de gemiddelde mens. Je moet namelijk zomaar een paar maanden weg kunnen blijven van je werk, zonder dat je financieel of carrière-technisch in de problemen komt. Doe dat maar eens. Een enkele onderbetaalde reisblogger of nomad worker kan het misschien doen, maar Jan met de Pet kan het vergeten.

Bovendien is het nogal wat om een bepaald land met bepaalde taal te kiezen en daar alles in te investeren. Wat als China toch niet zo’n fijn land om te wonen en leven blijkt? Of Frans toch echt niet jouw ding is? Maar je ondertussen wel een halfjaar op een Aziatische taalschool of in een Frans klooster gereserveerd hebt? Tja… Iets met gebakken peren.

Een andere optie voor totale onderdompeling is trouwen met een Frans- of Chineestalige natuurlijk. Maar ja; dat moet je maar net overkomen. Niet iets om in je agenda voor volgend jaar te plannen.

Gelukkig is er een andere manier om een vreemde taal te leren spreken. De makkelijkere optie.

Even tussendoor

Kans maken op ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’? Volg ons dan op Instagram. Iedere week verloten we namelijk een gesigneerd exemplaar onder onze volgers. Je winkansen vergroten? Volg dan zowel Björn als Tijdwinst en verdubbel je kansen!

Hoe leer je het beste een taal? Snel een taal leren dankzij 3 tips

“Er moet nog een andere manier zijn. En die is er. Een methode die je helemaal in je eentje kunt gebruiken om de basis te versterken, zodat beginnen met communiceren buiten je moedertaal gemakkelijker wordt”, zegt de taaldocent.

Deze 3 apps helpen je net zo ver op weg als een paar maanden onderdompelen zou doen!

(Even terzijde: het lijkt misschien zo, maar we hebben geen aandelen in deze apps. Ze zijn gewoon goed, en uit eigen ervaring kunnen we ze je aanraden!)

1. Lees zo veel mogelijk in jouw taal naar keuze

Hoe leer je het snelst een taal? Simpel. De #1 methode waar hij het over heeft: lezen.

“Je moet lezen. Je moet zoveel mogelijk materiaal lezen. Je moet vaak lezen. Je moet openstaan voor een verscheidenheid aan materialen om te lezen. Je moet jezelf doelen stellen wat je wil bereiken met lezen.”

Het is de manier waarop je een taal leert, zodra je ook maar enigszins een basis te pakken hebt. Je onderdompelen in leesmateriaal, als vervanging van jezelf onderdompelen in het land van je gewenste taal. Makkelijker, sneller en een stuk goedkoper natuurlijk.

(Ontdek hier hoe je gemakkelijk 1 boek per week leest.)

Begin bijvoorbeeld met kinderboeken, als je op het niveau beginner bent. Le Petit Prince, als startende Franstalige. Daarna pak je jongvolwassenen materiaal op, om uit te bouwen naar lectuur en daarna literatuur voor volwassenen.

Ook fijn, en niet zo lijvig als een compleet boek: artikelen in jouw gewenste taal lezen. De ideale app om al je anderstalige artikelen op te slaan, volgens ons: Pocket. Je slaat in één klik op vanaf het internet, en neemt ze later in je eigen tijd door.

Pak zo elke dag een halfuurtje de tijd om jouw anderstalige boek erbij te pakken, en dompel jezelf even onder alsof je in het land van herkomst bent.

taal leren 1

2. Spreek met zoveel mogelijk native speakers

Het mag dan dé tip zijn die de taaldocent geeft aan elke leerling die hem de vraag “Hoe leer ik een taal het makkelijkst?” stelt. Het is niet de enige tip:

“Ten tweede is zoveel mogelijk praten of andersoortige interactie hebben met buitenlanders.”

Alleen; je ging niet de investering maken om maandenlang naar een ander land af te reizen. Hoe pak je het dan aan, als er ook geen native speakers van jouw gekozen taal in de buurt zijn?

“Klinkt natuurlijk goed, maar wat als er nul buitenlanders beschikbaar zijn? En zelfs als je er een paar in je omgeving hebt, is het maar de vraag of ze je willen helpen? En als dat het geval is, kun jij dan wel de drempel over om met hen te communiceren?”

Daar is een oplossing voor. Een digitale oplossing, die je toch in contact brengt met echte native speakers. Anderstaligen die je willen helpen. Die zelfs helemaal ingesteld zijn om jou te helpen. Via het platform iTalki vind je ze. Mensen die anderen graag helpen spreken in hun moedertaal. Meer dan 10.000 mensen wereldwijd willen digitaal met je verbinden om te spreken en oefenen in hun taal, op elk niveau. Ideaal!

taal leren 1

3. Oefen dagelijks je woordjes

Een nieuwe taal leren middels je telefoon. Welke taalapp? Duolingo is er ten derde voor je om je woordenschat en de basis van je grammatica op te bouwen. Een super simpele – en gratis! – app die je op weg helpt met zo’n 20 verschillende wereldtalen. Niet voor niks gebruiken scholen over de hele wereld de app om hun studenten op te leiden. Het werkt, bewezen. Ideaal. Overal. Even tussendoor. Voor niks. Aanrader.

(Lees hier hoe woordjes leren in je slaap werkt!)

En dan weer door met lezen met je steeds groter wordende woordenschat – door DuoLingo – je groeiende spreekgemak – door je interactie met native speakers – en je uitbreidende basiskennis, door het lezen. Lezen. Lezen. Lezen. En nog meer lezen.

Scheelt je een trip naar China. Of dat Franse klooster.

Meer lezen in minder tijd? 1 laatste tip

Heb je het lezen eenmaal onder de knie, dan kan dat ook sneller. Of je nu in moerstaal of een nieuwe taal leest, je kunt je tempo opvoeren. Ongeveer tot een verdubbeling, zonder grote investering. In één dag leer je het al, tijdens onze cursus Snellezen en Geheugentechnieken!

Het nut van snellezen spreekt dus voor zich. Daarnaast helpen verschillende geheugentechnieken je om die moeilijke woorden onder de knie te krijgen. Daarnaast leer je mindmaps maken: ideaal om samenvattingen te maken van bijvoorbeeld grammatica of woorden rondom een bepaald thema. Ideaal voor je brein, om snel en écht te onthouden wat je leest en leert.

En dat leren en onthouden? Deze artikelen helpen je daar ook bij:

Op zoek naar goed leesvoer (in je eigen taal)?

Koop dan ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Leest niet alleen lekker weg, je leert ook hoe je slimmer werkt in plaats van harder. Bespaart een hoop tijd op kantoor waardoor jij meer tijd overhoudt om een nieuwe taal te leren!

taal leren 1

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse cursus Time Management | Blog
  2. 1-daagse cursus Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse cursus Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse cursus Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse cursus Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse cursus Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog