Succes aantrekken, hoe doe je dat? De psychologie heeft het antwoord. En de wetenschap ook. Hoe dat klinkt? “SQ…” – of “sociale intelligentie”: dé definiërende factor voor succes in het leven.

Het lijkt sommigen wel in de schoot geworpen: geluk en succes. Paris Hilton erfde het met haar achternaam, The Beatles werden per toeval ontdekt en de Nederlandse zangeres Esmée Denters werd door Justin Timberlake gespot in een youtube-filmpje waarna hij haar carrière kickstartte. En dat terwijl er honderden tienermeisjes in ons land prachtig kunnen zingen – en dat ook met de rest van de wereld delen via sociale kanalen…

Wat is er zo anders aan deze schijnbaar moeiteloos succesvolle mensen? Is hun succes kwestie van toeval? Geluk hebben? Zijn het de juiste omstandigheden? Of is er zoiets als een aangeboren factor voor succes aantrekken? Beter gezegd: bestaat er überhaupt een factor voor succes aantrekken?

“Ja”, zegt de psychologisch-wetenschappelijke wereld.

SQ, heet die – ‘sociale intelligentie’ of ‘sociaal quotiënt’ is de definitie.

Het kleine, maar steeds groter groeiende broertje van je IQ is wat SQ is. (Niet te verwarren met ‘Spirituele Intelligentie’, een heel andere SQ, of met Emotionele Intelligentie; EQ!)

Wat is SQ? En wat heeft dit met succes aantrekken te maken?

SQ. Het ‘sociaal quotiënt’ wordt het ook wel genoemd, en door andere psychologische tongen ook wel ‘succes quotiënt’.

Maar wat hebben dat sociale en succes aantrekken met elkaar te maken? Waarom worden ze in één adem genoemd, wanneer we het over SQ hebben?

Omdat sociale intelligentie één van de belangrijkste factoren is, als het op succesvol in het leven zijn aankomt. Juist, dat lees je goed:

Sociaal zijn betekent succesvol zijn. Dát is ‘de factor voor succes’.

Onder andere, dan.

Dé 4 SQ-factoren van succes aantrekken volgens de wetenschap

Als we het over SQ hebben in de zin van ‘succes quotiënt’, mogen we het niet alleen over ‘sociaal zijn’ hebben. Het is namelijk niet de enige factor tot succes. Het is een combinatie van 4 factoren, waarbij de ‘sociale’ echter de belangrijkste blijft.

Succes aantrekken, teruggebracht tot een droge formule door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek = sociaal zijn + talent hebben + de juiste omgeving + geluk.

1. Sociaal zijn

Het helpt – enorm – wanneer je weet hoe je in de omgang met anderen op je best bent.

Het allerbelangrijkste in het leven, als het aankomt op geluk en succes, zijn namelijk de mensen om je heen. Je netwerk. De mensen die iets voor je over hebben en je op die manier verder brengen in het leven. En mensen hebben pas iets voor een ander over, zodra ze het die persoon gunnen. Die gun-factor creëer je door slim met je contacten om te gaan. En daarmee bedoel ik niks met trucs of addertjes onder het gras waarmee je iedereen bedot. Slim met anderen omgaan, is namelijk een kwestie van kennis.

Je moet allereerst jezelf goed kennen, om te weten hoe jij in sociale situaties bent. Ben je introvert? Extravert? Soms een tikkeltje agressief? Of juist wat te passief, waardoor je sociaal niet altijd op je best bent. Je moet weten waar je nog aan moet werken om echt assertief met anderen om te gaan; de optimale vorm van je ‘sociaal quotiënt’.

Daarom is de kennis van die sociale omgangsvormen en communicatietechnieken van assertiviteit een must. Sociaal zijn is namelijk niet iets dat je nu eenmaal wél of niét hebt. Iedereen is het – daar zijn we mensen voor (en die blijven nu eenmaal groepsdieren).

Sociaal zijn is iets dat iedereen in zich heeft, zolang je weet hoe je dat het best doet.

Je moet alleen weten hoe je sociaal slim bent. En dat betekent, bijvoorbeeld:

  • Weten hoe je reageert wanneer iemand je uitdaagt tot een discussie.
  • Weten wanneer het geoorloofd is om iemand een hand of een knuffel te geven.
  • Weten hoe je iemand’s naam onthoudt en wat daar het sociale voordeel van is.
  • En weten wat je lichaamstaal en die van anderen vertelt over jullie sociale verhoudingen.

Het draait dus grotendeels om kennis en die in de praktijk assertief toepassen, als je je ‘sociaal quotiënt’ wil boosten voor meer succes in je leven.

Wil je een bizar voorbeeld zien van hoe belangrijk sociale skills zijn om succesvol te worden? De 21-jarige Spaanse student Nicolas was zó sociaal begaafd (tot het frauduleuze aan toe, ook weer een brug te ver) dat hij zich binnen wist te kletsen tot de hoogste kringen van de Spaanse high society, politiek en zelfs de geheime dienst. Op de afbeelding staat hij in het midden, samen met o.a. de Spaanse premier en beroemd nieuwslezeres. Over ‘sociaal / succes quotiënt’ gesproken…

2. Talent hebben

Talent is uiteraard ook een factor die je zeker nodig hebt voor meer succes – hoewel die in veel mindere mate van belang blijkt dan de sociale skills.

Je zou het niet denken, maar mensen met een uitzonderlijk talent worden NIET automatisch succesvol.

The Beatles hadden een bijzonder muzikaal talent, maar het is niet de op zichzelf staande reden dat ze zo onnavolgbaar succesvol werden (zie factor 4). Vincent van Gogh, niet ongetalenteerd te noemen, had bepaald geen florissant en succesvol leven. Pas ná zijn dood werd zijn werk beroemd, doordat de samenhangende factoren toen pas samenkwamen. Talent hád hij – feit – maar met zijn talent alleen heeft hij het tijdens zijn leven niet gered – ook feit.

succes-aangeboren-of-aangeleerd-4

Volgens onderzoek geldt talent voor slechts 25% van de factoren die leiden tot succes. Een veel groter deel is weggelegd voor omgeving, dat in verhouding tot ‘talent’ de overige 75% voor zijn rekening neemt in de studie.

“De rol van de genen is beperkt, en geldt maar voor een kwart van de scores in de test. Daarbij is de omgeving een veel belangrijkere factor”, luidt letterlijk de conclusie van de studie.

3. De omgeving

We hebben het hier niet over natuurschoon of een succes-quarantaine als omgeving voor het aantrekken van succes. Het gaat om de omgeving waarin je bent opgegroeid. In welk nest ben je geboren?

Kijk bijvoorbeeld eens naar het nest van de familie Hilton. Daar speelt ‘omgeving’ zo’n grote factor, dat ze eigenlijk allemaal bijna niet anders kunnen dan succesvol worden. Je verkeert nu eenmaal automatisch in de juiste kringen die je voorzien van kans na kans om succesvol te worden. Het wordt je, zogezegd, in dit geval in de schoot geworpen.

Kan jij jezelf helaas geen Hilton, Kardashian, Clinton of McCartney noemen? Dan doet je omgeving er net zozeer toe als het op succes aankomt. Ouders kunnen namelijk met hun opvoeding het verschil maken in het succes van hun kinderen – ongeacht uit welk nest ze komen, toonde onderzoek aan.

In een reeks tests waarin het succespercentage van een opdracht, gegeven aan kleine kinderen werd gemeten – bleek dat pa’s en ma’s nogal verschillend van invloed konden zijn op het succes van hun kleine. De opdracht: zien hoeveel blokken het kind op elkaar kon stapelen. Het gemiddelde was 10, waarop de ouders werd gevraagd hoeveel ze dachten dat hun kind zou stapelen?

Ouders die hun kind lager inschatten (“8”) gaven de kinderen niet bepaald goede moed, wat hen deed falen in de opdracht. Over-enthousiaste vaders en moeders die 20 inschatten kregen hetzelfde effect op hun bordje, alleen deze keer door de prestatie-druk zó hoog op te voeren dat het onmogelijk werd voor het kind om dit succes te behalen.

Het beste scenario voor succes bleek: een inschatting van 12, maar het kind prijzen wanneer ze dit aantal wél of niét zouden halen.

Dát is het verschil dat je omgeving, van kinds af aan al kan maken; het verschil tussen overenthousiaste en ongelovige ouders.

4. Geluk

Natuurlijk hoort deze ook in het rijtje thuis. Zonder een beetje geluk ben je nergens. Je kunt nog zoveel talent, sociale vaardigheden en geboren zijn in een geweldig bemoedigend nest – tref je niet de juiste kansen op de juiste momenten, dan kun je het vaak vergeten.

The Beatles, bijvoorbeeld, waren er nooit gekomen zonder een beetje toeval en geluk. Het is dat Ed Sullivan van de Amerikaanse ‘Ed Sullivan Show’ ze via via bereikte nadat hij een kort fragment bij zijn collega Walter Cronkite voorbij had zien komen van (in zijn woorden) “The Bugs or whatever they call themselves”. Dát was het begin van wereldwijd succes voor de tot dan toe alleen in Engeland populaire popgroep.

Natuurlijk speelde hun talent (anders had Sullivan ze niet eens gebeld), sociale via-via-wegen een grote rol, maar de doorslaggevende factor bleef in hun geval ‘geluk’.

Wat dat betekent voor succes aantrekken?

Dat je met een beetje geluk een heel eind komt…

Maar besef dat alle factoren samen succes aantrekken en dat ze los van elkaar weinig betekenen. Het is de combinatie die het succes aantrekken mogelijk maakt. En die combinatie maak je vaak zelf. Je leert sociale vaardigheden aan, je leert je talent te ontwikkelen en gebruiken en je leert van je ouders wat je wel en niet kan. Gooi daar nog een schepje geluk bovenop en je bent er!

Conclusie: succesvol in het leven worden blijft vooral een kwestie van zélf doen en hard werken. Je talent cultiveren, je sociale vaardigheden blijven ontwikkelen, je omgeving vormen naar het pad dat je wil bewandelen en geluk een beetje afdwingen.

Of, zoals Thomas Edison het zo mooi stelde: “Succes en genialiteit is 1% inspiratie en 99% transpiratie. Een geniaal persoon is gewoon iemand met talent die zijn of haar huiswerk heel goed gedaan heeft.”

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog