Je nek zit al een paar dagen behoorlijk vast en ook je hoofdpijn lijkt niet af te nemen. Heb je iets onder de leden of zou het toch de stress zijn die vat op je heeft? Je komt er op één manier achter: door de stress hotspots in je lijf te checken. Want wat blijkt namelijk: zonder dat jij het doorhebt slaat jouw lichaam stress en al die andere nare emoties op. Gelukkig kun je de lichamelijke klachten verlichten. Dit is hoe:

Waarom de oorzaken van stress (nu) niet interessant zijn

Thuiswerken kent tal van voordelen, maar ook zo zijn uitdagingen. Zo ben je doorgaans productiever, meer gemotiveerd en (volgens onderzoek) zelfs gelukkiger. Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Want afhankelijk van je thuiswerk situatie kan werken vanuit huis ook voor behoorlijk wat stress zorgen.

  • Zo kun je het bijvoorbeeld lastig vinden om je privé- en werkleven van elkaar te scheiden. Werk je thuis dan ben je immers zichtbaar, waardoor je kids en partner denken dat je ook beschikbaar bent, bijvoorbeeld voor huiswerkvragen of om even de vaatwasser in te ruimen.
  • En hoewel je dagelijks digitaal met je team en collega’s communiceert, mis je na een tijdje het fysieke menselijk contact. Je kunt hierdoor de band met het bedrijf verliezen en je zelfs eenzaam voelen.
  • Ook wordt je gedurende je dag regelmatig gestoord; op de chat, mail of telefonisch. Je neemt het je collega’s niet kwalijk, omdat zij niet kunnen inschatten of je wel of niet aan het werk bent. Ook weer omdat je niet fysiek zichtbaar bent op de werkvloer.
  • En laten we niet vergeten dat werken op basis van output niet voor iedereen soepel verloopt. Zeker wanneer je het lastig vindt om prioriteiten te stellen en geen overzicht hebt, kan dit voor de nodige werkstress zorgen.

Gelukkig hebben wij een aantal geweldige tips om deze pijnpunten op te pakken; manieren waarop je jouw werkzaamheden beter leert plannen en organiseren, en waardoor jij minder snel ten prooi valt aan afleiding. Heck, we hebben er zelfs een volledige training van gemaakt!

Wanneer je dan ook wil weten hoe je thuiswerk stress bij de bron aanpakt, raden we je zeker aan de 1-daagse training Effectief Thuiswerken (voor Teams) te volgen of onderstaande artikelen te lezen.

Alleen, dit is niet het artikel waarbij we het over de oorzaken van je stress gaan hebben. Nope. Wat die thuiswerk stress daadwerkelijk fysiek met je doet, dáár schenken we vandaag aandacht aan. Aan je lijf en wat je kunt doen om die klachten te verlichten.  Symptoombestrijding dus, maar ook dat is het leren waard.

Stress lichamelijke klachten4

Hoe stress en lichamelijke klachten verband houden

Laten we er een wetenschappelijk onderzoek bijhalen. En niet zomaar een, maar een (destijds) baanbrekende studie die aantoonde dat de Westerse gezondheidsindustrie toch nog niet van alles op de hoogte is.

Het onderzoek ‘The Physics of Emotion’, uitgevoerd door Candace Pert, maakte heel wat los. Wat blijkt nou: wij mensen slaan stress en andere emoties op in ons lijf. Het nestelt zich daar waarna het zich in de vorm van lichamelijke klachten manifesteert.

Of zoals Pert zelf zegt:

‘Je lichaam is je onderbewuste gemoed. Het past zich aan aan de emoties je die ervaart.’

Wat houd dat precies in?

Nou, stel: it’s one of those days. Je mailbox loopt over, je loopt achter op dat ene project en om het nog erger te maken staat je schoonmoeder onverwacht op de stoep — ‘Ik zag dat je thuis was, dus ik dacht ik kom even langs…’.

Kortom: ‘Aaargh!’.

Wanneer je die stress nou niet verlicht, zal je lijf de stress opslaan in de vorm van spanning. Dat zit zo:

Ervaar jij een emotie dan vertaalt jouw lijf dit naar chemische verbindingen. En uiteindelijk moeten die ergens vrijkomen. Aangezien jouw lijf een fantastische verzameling is van spieren, klieren, organen en weefsel  zijn er tal van plekken waar het lijf uit kan kiezen, zolang de plek maar eiwitreceptoren bevat. Je emoties worden dus letterlijk ergens geherbergt.

Pert:

‘Niet uitgedrukte en onbewuste emoties worden letterlijk in je lichaam opgeslagen. Op plekken in je lijf. Het zijn echte emoties die het lichaam wil uitdrukken. Jouw lijf wil jou hiermee letterlijk waarschuwen: ‘hé, ik ervaar stress, doe er wat aan!’’

Ze vervolgt:

‘Dit betekent dat emotioneel geheugen is opgeslagen in verschillende plekken in je lijf, soms in plaats van en soms naast een plek in je brein. Niet uitgedrukte en onbewuste emoties worden letterlijk opgeslagen in het lichaam. Het zijn echte emoties die het lichaam wil uitdrukken, zodat ze opgelost kunnen worden.’

Het dat uitdrukken kan op verschillende manieren gebeuren. Zo merk je bijvoorbeeld dat je nek al een tijdje vast zit, of dat je regelmatig je kaken op elkaar klemt of je wenkbrauwen fronst — stuk voor stuk tekenen dat stress zich in lichamelijke klachten heeft gemanifesteerd.

Stress lichamelijke klachten4

Waarom het belangrijk is dat jij dit weet

Een groot deel van de tijd merk je wanneer je stress ervaart; je bent prikkelbaar, ervaart een verhoogde hartslag en valt moeilijk in slaap. Vervelend, maar overduidelijk. Je weet van jezelf: ‘ik moet hier iets aan doen, anders lijdt mijn werk/psyche/relatie eronder.’ Je herkent de signalen van stress en kan daardoor aan de slag om deze te verlichten.

Maar omdat de symptomen van stress zich niet altijd op die manier vertonen, kan het zomaar zijn dat wanneer je de lichamelijke klachten negeert, je jouw stress negeert. Want ja: dat klemmen van je kaken? Weet jij veel, misschien ouderdom? Of het onbewust ballen van je vuisten? Geen idee.

Je ervaart dan wel degelijk stress, maar weet dit niet van jezelf. Hierdoor is de kans groot dat je over je grenzen heengaat en blijft gaan. Iets dat uiteindelijk kan resulteren in een burn out.

Daarom is het zo belangrijk dat je niet alleen op de mentale aspecten van stress let, maar ook de letterlijke fysieke klachten. Zodat je bewust (de oorzaken van) stress kunt aanpakken.

Lichamelijke klachten verlichten begint bij herkenning

“Leuk” om te weten is dat alle lichamelijke klachten bij stress universeel zijn. Ze openbaren zich bij iedereen – ongeacht werksituatie, cultuur of geloof – op dezelfde wijze. Dat geldt voor je baas, je buurvrouw of iemand aan de andere kant van de wereld. We kunnen om die reden heel gericht te werk gaan.

Stress lichamelijke klachten4 Gegevens uit het onderzoek. Klik om site te bezoeken

We ervaren niet alleen stress hetzelfde. Ook andere emoties manifesteren zich op vaste plekken in ons lijf. (In de vorm van spanning, bloed- of zuurstof omloop) 

Goed, waar wil je op letten?  Waar ligt stress doorgaans opgeslagen en wat kun je er tegen doen (behalve natuurlijk de oorzaak bij de bron aanpakken)?

1. Nek-, schouder- en rugklachten

Hier merk het het snelst: je hebt last van knopen in je schouders, een stijve nek of pijn in je rug. Dat kan een duidelijk teken zijn dat je of een nieuw matras nodig hebt of (waarschijnlijker) al een tijdje (onbewust) gebukt gaat onder druk.

Een goede manier om die spanning hier aan te pakken is door deze plekken goed los te (laten) masseren. Ook lichte fysieke activiteit als yoga of stretching kan helpen de pijn te verlichten. Daarnaast kun je gedurende de dag een aantal keer je nek- en rugspieren strekken door middel van wat oefeningen.

2. Stijve armen, benen en heupen

Ledematen kunnen zwaar en stijf aanvoelen wanneer je stress ervaart. Dit komt doordat stress de bloedsomloop bemoeilijkt en er dus minder zuurstof naar die delen van je lijf gaat. Ook hierbij heb je baat bij wat lichte oefeningen of yoga.

3. Spanning rondom ogen en wenkbrauwen

Spanning wordt als eerste opgeslagen in je gezicht, blijkbaar al na enkele seconden. Eén van de plekken waar je dit merkt is het gebied rond je ogen. Je gaat fronsen en knijpt je ogen samen. Daar krijg je niet alleen vervelende rimpels en kraaienpootjes van, maak ook hoofdpijn.

Het kan helpen om hier gedurende de dag op te letten: ‘ontspan ik mijn gezicht?’. Om de spanning iets te verlichten, helpt het om het gebied rond je ogen licht te masseren met je ringvinger. Van binnen, naar buiten in cirkelbewegingen.

4. Spierspanning bij kaken en mond

Tot slot spaart stress zich op rond je kaken. Je merkt dat je gedurende de dag misschien met je kaken klemt en kan zelfs kies- of tandpijn ontwikkelen. Langdurig je kaken klemmen kan zelfs zorgen voor verlies van symmetrie in je gezicht. Je wordt er dus niet mooier op, plus je gebit zal je ook niet dankbaar zijn.

Wat kun je er tegen doen? Ook hierbij is het een kwestie van bewust zijn: regelmatig checken of je kaken gespannen zijn. Tussendoor je mond openen en bewegen (het liefst middel een geeuw) kan helpen de spanning te verlichten. Ook kun je gedurende de dag je kaken masseren:

Conclusie

Thuiswerken kan voor een hoop stress zorgen, dat weten we. En dat je stress het liefste bij de bron aanpakt is ook duidelijk. Toch kun je tussentijds jouw lichamelijke klachten verlichten, dat is ook wel zo prettig.

Let gedurende je thuiswerkdag op bovenstaande stress hotspots en ben je bewust van de stress die daar wellicht opgeslagen ligt. het neemt je stress niet weg, maar het maakt je er wel bewust van. Ook belangrijk.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Meer weten? Training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’

Hier vertellen we je hoe je op een efficiënte manier communiceert met collega’s leidinggevenden en klanten. Daarnaast komen ook zaken als werken op basis van output, het managen van je werkzaamheden en het bewaken van je focus en concentratie aan bod — punten die een hóóp stress verlichten. (Aan die schoonmoeder kunnen we helaas niets doen…)

Waar wacht je dus op. Wil jij leren hoe stress kunt vermijden door slimmer (thuis) te werken, schrijf je dan snel in.

Wie zijn wij? | Cursus Thuiswerken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog