Collega’s hoeven maar iets te vragen en jij snelt toe. Jij bent immers een aardig persoon! Misschien iets té aardig, zeggen wij — jouw aardigheid kan namelijk meer kwaad dan goed doen, vooral in deze 5 situaties. De oplossing? Stop met aardig zijn. Wees aardig omdat je goed wil doen, niet omdat je wil dat anderen je aardig vinden!

In de komende 8 leesminuten ontdek je waarom aardig zijn tegenover collega’s en vrienden niet altijd betekent dat je ook aardig bent voor jezelf. Wat je dan wél moet doen, en in welke situaties, leer je ook meteen.

Laten we eerst eens kijken op welke manier jouw aardigheid je leven beïnvloedt;

Stop met aardig zijn — je cijfert jezelf weg!

“En, wat vind je ervan”, vraagt de kapper terwijl hij de laatste hand legt aan je haar. Je kan wel door de grond zakken — het is afschuwelijk. “Ja… mooi.” stamel je. Bij het afrekenen geef je zelfs fooi. Je wil immers niet onaardig overkomen. Niet doen, antwoorden wij daarop. Stop met aardig zijn!

Jij vindt het in dit geval misschien geen probleem om je mening voor je te houden en daarmee te voorkomen dat je een ander kwetst, maar er bestaat namelijk ook zoiets als té aardig zijn.

Want of jij nu alwéér degene bent die de lunch betaald, niet durft toe te geven dat je kapsel verschrikkelijk is of dat je simpelweg geen ‘nee’ durft te zeggen op de vraag of jij dat project kunt oppakken, het komt allemaal op hetzelfde neer:

Jij wringt jezelf in allerlei bochten om te voorkomen dat anderen je niet aardig zullen vinden.

Hierdoor doe je er alles aan om confrontaties te vermijden. Je gaat sneller dat gesprek met die dominante collega uit de weg en zodra anderen om jouw mening vragen, ben je bang om je resoluut over iets uit te spreken — jij wil namelijk niemand kwetsen!

Dit zorgt er dan misschien wel voor dat je vrienden en collega’s je ontzettend aardig vinden, het heeft ook zo zijn keerzijde.

Mensen maken namelijk ontzettend graag gebruik van jouw welwillendheid — ze hoeven je maar iets te vragen en je doet het. “Zeg, zou jij niet die surpriseparty kunnen organiseren voor Anita deze week? Ik heb het zelf nogal druk.”  

Voordat je het weet sta je ballonnen op te blazen terwijl jij je eigenlijk bezig zou moeten houden met jouw taken — puur omdat jij geen ‘nee’ durft te zeggen en bang bent om anderen voor het hoofd te stoten.

Dat is niet goed.

Doordat je namelijk te aardig bent, plaats jij jezelf in een ondergeschikte rol — je cijfert jezelf weg voor de mening en belangens van een ander. Niet alleen kom je hierdoor niet toe aan je eigen taken en planning, je stopt vaak je eigen mening weg. Stop met aardig zijn dus!

Op die manier doet aardig zijn meer kwaad dan goed.

Vul ‘aardig zijn’ aan met ‘assertief zijn’

… maar wat moet je dán doen ? — je wil ook niet bekendstaan als die onbeschofte, over-dominante collega.

Dát hoeft ook zeer zeker niet. Jij hoeft jouw aardigheid nooit op te geven. Je zal echter op en nieuwe manier moeten leren kijken naar het principe ‘aardig zijn’.

Jouw intenties om aardig te zijn, zullen voortaan niet moeten voortvloeien uit een innerlijke drang naar goedkeuring en acceptatie — jouw vriendelijkheid komt voort vanuit een externe motivatie;

Je wil een aardig gebaar maken omdat je geïnteresseerd bent in het doen van iets goeds, zonder jezelf daarbij weg te cijferen — niet vanuit een behoefte om te in de smaak te vallen, omdat je onzeker bent of goedkeuring wil!

Jij zal jouw aardigheid daarom moeten ondersteunen met assertiviteit.

En wees niet bang, dat sterker in je schoenen staan doet niets af aan jou als persoon:

Jij bent namelijk nog steeds een leuke collega wanneer je aangeeft dat jij geen tijd hebt om dat project op te pakken. Jij bent nog steeds een goede vriend wanneer je iemand anders eens de lunch laat betalen. Jij bent nog steeds een goed mens wanneer je voor jezelf opkomt!

Er zijn simpelweg een aantal situaties waarin dat eeuwig aardig zijn je duur kan komen te staan. In die gevallen zal assertief optreden voorkomen dat jij over je heen laat lopen of weer jezelf wegcijfert.

5x wanneer aardig zijn niet de oplossing is — hoe dan wel?

En welke 5 gevallen dat zijn?

1. Wanneer aardig zijn je ervan weerhoudt om eerlijk te zijn

Natuurlijk is het vervelend om iemands gevoelens te krenken, maar soms zit er niets anders op dan om ronduit eerlijk te zijn.

Zodra jij bijvoorbeeld samen met die collega aan dat project werkt en zij ineens met alle eer wil strijken, heb jij er niets aan als je aardig blijft — zeker niet wanneer jullie baas jullie complimenteert over die nota die jij hebt opgesteld.

Je mag dat best tijdens jullie vergadering benoemen:

“Fijn om te horen dat je dat die nota in de smaak viel. Ik wil wel even rechtzetten dat ik mij daarmee heb beziggehouden. Claudia heeft zich destijds bekommerd om het opvragen van de jaarcijfers.”

Het is eerlijk, het is de waarheid. Misschien is Claudia op dat moment niet in haar opperbeste stemming, maar je baas kan het zeker waarderen dat je voor jezelf bent opgekomen.

Jij hoeft namelijk nooit te zwijgen voor de waarheid ook al vind iemand je op dat moment niet de aardigste persoon in de ruimte. Aardig zijn voor jezelf, telt ook.

Stop met aardig zijn

2. Wanneer aardig zijn je belet een eigen mening te geven

Daarnaast heb je vast collega’s en vrienden die een zeer uitgesproken mening hebben — over alles.

“Je moét werkelijk eens die app proberen — het verandert je leven!”

“Gebruik jij nog steeds dat merk telefoon? Deze is zoveel beter.”

“Ik zou nóóit op die partij stemmen.”

“Ja, oké — maar hiphop is geen échte muziek.”

Het kan natuurlijk best eng zijn om tegen iemand met een sterke overtuiging in te gaan. Je merkt dan ook dat jij je vaak bij hun mening aansluit, uit angst om hen tegen te spreken.

Vergeet ook hier dat het je geen minder aardig persoon maakt zodra jij jouw eigen geluid laat weerklinken. Jij kunt namelijk wél een bepaalde muziekstijl geweldig vinden en een technologisch snufje prefereren boven een andere.

“Dat mag je zeker vinden, we kunnen natuurlijk niet allemaal hetzelfde leuk vinden. Ik vind hiphop gewoon superlekker om te luisteren tijdens het werk — het geeft me meer energie dan koffie.”

Onthoud dat als neuzen altijd dezelfde kant op zouden wijzen, er nooit interessante discussies zouden plaatsvinden — wees dus niet bang om je uit te spreken zodra je van mening verschilt. Je wil immers niet leuk en aardig gevonden worden om iets waar je eigenlijk niet achterstaat.

3. Wanneer aardig zijn je tegenhoudt bepaalde keuzes te maken

Ook zodra het aankomt op het doorhakken van knopen, kan jouw aardigheid je hier flink in de weg zitten. Ongeacht of de vraag is wat jij vanavond wil eten of wanneer jij het liefst die rapporten de deur uit ziet gaan, jij antwoord meestal met “weet ik niet, kies jij maar wat je het beste vindt…

De beslissing overlaten aan een ander verzekert jou er dan wel van dat je niemand tegen de haren instrijkt — maar consequent beslissingen vermijden is nou niet bepaald hulpvaardig te noemen. Stop er dus mee.

“Ik beken je eerlijk dat ik geen idee heb wat de beste moment is om die gegevens aan te leveren. Laten we het gewoon op donderdag houden — mocht jij daar anders over denken, kunnen we het alsnog aanpassen.”

Je kunt er namelijk nóóit zeker van zijn of de keuze die je maakt de juiste is of dat iedereen er mee akkoord gaat — en dat is prima! Je kunt en hoeft namelijk niet iedereen tevreden te houden.

Wees dus niet bang om op je gezicht te gaan en maak een rationele beslissing in plaats van je te bekommeren of je wel iedereen tevreden houdt (en dus aardig bent). Stop met aardig zijn.

Stop met aardig zijn

4. Wanneer aardig zijn ervoor zorgt dat je te veel op je neemt

Daarnaast zul je moeten inzien dat aardig zijn niet altijd betekent dat je overal ‘ja’ op zegt.

Zéker, jij bedoelt het goed wanneer je dat project op je neemt terwijl jouw taken eigenlijk de hoogste prioriteit hebben — maar is het draaien van onrealistische werkuren en een groeiende vermoeidheid het werkelijk waard dat jij niemand teleurstelt?

Jouw collega is er namelijk meer mee geholpen als jij voor jezelf opkomt en ‘nee’ zegt, dan dat jij het uiterste van jezelf vergt en de kantjes ervan loopt.

“Het gaat me niet lukken om die surprise party te organiseren. Ik heb een aantal dossiers die vandaag echt de deur uit moeten. Ik kan je trouwens wel het nummer geven van een goede cateraar.”

Stop met aardig zijn tegen anderen en wees dus eens aardig richting jezelf — meer op je nemen dan dat je aankunt is namelijk geen daad van vriendelijkheid, het is gekkenwerk waar je alleen jezelf mee hebt.

5. Wanneer aardig zijn je ongemakkelijke situaties oplevert

Ten slotte betekent aardig zijn niet dat jij iedereen een luisterend oor hoeft te bieden, je bent immers geen therapeut. Toch gebeurt het herhaaldelijk dat jij je in een ongemakkelijke situatie bevindt, doordat je over je eigen persoonlijke grenzen heengaat;

Jij vindt het bijvoorbeeld lastig om die collega – die net zijn iets té persoonlijke verhaal bij je uitstort – direct af te kappen. Je blijft dan ook vriendelijk luisteren, terwijl je het gesprek onopvallend probeert in te korten. Het kwartje valt helaas niet, waardoor jij je enkele minuten later nog altijd in een steeds genanter wordend gesprek begeeft.

Aardig blijven kan tot op een bepaalde hoogte, maar zodra jij merkt dat jij je ongemakkelijk voelt, zul je het de ander duidelijk moeten maken dat jij van bepaalde zaken niet bent gediend — op een vriendelijke manier, natuurlijk.

“Nou, dat is vervelend zeg. Ik denk wel dat dit niet de plek, noch de tijd is om het hierover te hebben… laten we over iets anders praten.”

Het is kort, het is duidelijk en of het aardig overkomt, is eigenlijk niet iets waar jij je op dat moment druk over moet maken. Aardig zijn hoeft immers nooit ten koste te gaan van je eigen gemak.

Stop met aardig zijn

Stop met aardig zijn, dus!

Jij blijft dan wel een vriendelijk een aardig persoon, jouw aardigheid komt voortaan voort uit de motivatie om goed te doen, in plaats van goed gevonden te worden — een belangrijk verschil.

Jij gaat jezelf niet meer uit de weg uit angst dat mensen je niet aardig zullen vinden. Die

dominante collega? Laat ‘m maar komen — niet langer neem jij de ondergeschikte rol aan!

Vooral niet in deze 5 gevallen:

  1. Wanneer aardig zijn je ervan weerhoudt om eerlijk te zijn.
  2. Wanneer het je tegenhoudt een eigen mening te geven.
  3. Wanneer je bepaalde keuzes moet maken.
  4. Wanneer je meer op je neemt dan dat je aankunt.
  5. Wanneer het je ongemakkelijke situaties oplevert.

Lastig om assertief te zijn?

Merk je nu dat je het nog steeds lastig vindt om assertief op te treden en dat je terugvalt in je oude – te aardige – patroon? Kom dan eens een training Assertiviteit bij ons volgen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan we samen met jou aan de slag om er voor te zorgen dat jij sterker in je schoenen komt te staan, in minder dan 1 dag!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog