Of je nu een nieuwe taal leert of gewoon graag veel dingen weet, nieuwe dingen leren is ontzettend waardevol. En moet je daar dan erg slim voor zijn? — nee hoor, vooral nieuwsgierig. Goed nieuws dus, want laten we eerlijk zijn: “you can never be overdressed or overeducated.” (4 tips helpen je daarbij.)

“Een oude hond kun je geen nieuwe trucjes leren.”

Nou, daar zijn wij het bij Tijdwinst niet mee eens. Jij bent namelijk nooit te oud (of te jong) om nieuwe dingen te leren. We zijn zelfs van mening dat de tijd ná de schoolbanken veel belangrijker is dan de tijd in de schoolbanken. Er is volgens ons dan ook geen enkele reden waarom jij jezelf (en je kennis) niet kunt blijven ontplooien.

Kijken we bijvoorbeeld naar ontzettend succesvolle mensen, dan zien we ook dat zij levenslang ‘leerling’ zijn. Zij begrijpen namelijk dat hun kennis, educatie en kunde de kwaliteit van hun leven en carrière bepalen.

Doe dit zelf ook. Stel jezelf open om altijd en overal zoveel mogelijk nieuwe perspectieven en inzichten op te doen. Niet alleen wordt je daar natuurlijk slimmer van, je verhoogt je creativiteit en je ontwikkelt een groter gevoel van voldoening.

En dat blijkt belangrijk:

Snel-leren-kan.-Kennis-nog-nooit-zo-binnen-handbereik

Snel leren? Kennis lag nog nooit zó binnen handbereik

We leven in een kenniseconomie. Levenslang leren is dus belangrijker dan ooit tevoren — zegt ook Peter Diamandis, auteur van het boek ‘Overvloed’.

“In de afgelopen jaren was het verzamelen van ingewikkelde data en informatie moeilijk — het slokte jouw tijd op wanneer je het zelf deed en huurde je mensen in dan was het ontzettend duur. Vandaag de dag, in de eeuw van Google, hebben we vrije toegang tot deze informatie en de kwaliteit is 1000x beter. We hebben altijd en overal toegang tot ieder stukje informatie, data en research.”

We kunnen dus eigenlijk stellen dat niets je tegenhoudt om nieuwe inzichten te vergaren — de toegang tot nieuwe informatie is ontzettend toegankelijk. Daarnaast is deze kennis ook nog eens enorm waardevol — vooral wanneer het aankomt op kennis die te maken heeft met innovatie en nieuwe technologie.

Snel leren en nieuwe inzichten opdoen is dus wellicht een van de beste beste dingen die je tegenwoordig kunt doen — ongeacht of dit inhoudt dat je een nieuwe taal leert of je programmeer-skills opfrist.

Hoe je leert belangrijker dan IQ, zegt onderzoek

… maar hoe doe je dat nou, dat leren. Besteedt je ergens 10.000 uur aan voordat je het onder de knie hebt of plan je studiesessies van een aantal uur in?

Nou, hoewel de tijd die jij besteedt aan het bestuderen van informatie zeker een rol speelt, is de manier waarop je leert ook ontzettend van belang — hoe plan je, hoe overzie jij informatie en reflecteer je ook over wat je hebt geleerd.

Deze metacognitieve zaken blijken zelfs zo belangrijk dat ze een slim koppie voorbijstreven:

Marcel Veenman, hoofd Onderzoek & Training bij het Institute for Metacognition Research, ondervond bijvoorbeeld dat wanneer het aankomt op het leren van nieuwe informatie, mensen die aandacht schenken aan hun eigen cognitieve skills beter scoren dan die waarbij een ontzettend hoog IQ is vastgesteld.

Anders gezegd: ben jij bewust van hoe je leert, dan begrijp en onthoudt je de stof beter dan wanneer je enkel slim bent. Je hoeft dus geen genie te zijn om een levenslange leerling te zijn, enkel nieuwsgierig naar de nieuwste technieken.

4 technieken helpen jou met snel leren van informatie

En welke technieken dan handig zijn? — nou, deze 4:

1. Herhalen, herhalen, herhalen

We hebben haast allemaal wel eens een nachtje doorgehaald om zo op het laatste moment nog de stof van dat tentamen te kunnen leren. Toch blijkt dit niet echt te werken.

Wil je informatie namelijk sneller leren dan heb je meer aan een paar leersessies dan aan één hele lange. Volgens diverse wetenschappers is dit de meest krachtige manier om informatie op te kunnen slaan in onze hersenen.

Stel dus dat jij hebt voorgenomen om jouw talenknobbel te ontwikkelen. Je zou dus één lange leersessie kunnen plannen waarin je alle vervoegingen in je brein stampt óf je benut je brein beter en spreidt de sessies uit over één hele week. Iedere avond voordat je gaat slapen spendeer je maximaal 30 minuten aan je cursus Programeren.

Snel-leren--Ebbinghaus-Curve

Om dit proces nog meer te ondersteunen, zul je daarnaast een manier moeten vinden om de informatie die je leert, vast te leggen. Doe dit door middel van aantekeningen (met de hand!) en verwerk ze vervolgens in een mindmap of in een ander digitaal systeem, bijvoorbeeld Evernote.

Lees deze aantekeningen én de nieuwe informatie die je moet leren telkens door, en je zult zien dat dit veel langer blijft hangen dan wanneer je uren had gespendeerd aan het blokken.

2. Doe eens niets

Productiviteit expert Scott Barry Kaufman ondervond dat maar liefst 72% van de mensen creatieve ideeën opdoen wanneer ze onder de douche staan.

Deze ‘aha’-momenten, of ‘douche’-ideeën borrelen naar de oppervlakte wanneer we bezig zijn met een activiteit waarin we ons brein even een momentje van rust gunnen. Het geeft de hersenen de kans nieuwe verbindingen te maken tussen informatie die wel al weten, maar waar nog geen connectie tussen bestaat.

Het is dus niet zo dat je enkel nieuwe inzichten ontwikkelt wanneer je actief bezig bent met leren. Juist wanneer je een rustmoment pakt, kan je brein nieuwe perspectieven ontwikkelen.

Neem bijvoorbeeld slapen — een tijd waarin je cognitief rust neemt en waar experts van zeggen dat het dient om even “alle rotzooi” op te ruimen. In een recentelijk onderzoek onder mensen die bezig waren met het leren van een nieuwe taal, werd bijvoorbeeld aangetoond dat een goede nachtrust de studieduur met maar liefst 50% deed verkorten.

Sliep je daarentegen bijvoorbeeld slecht of te weinig uren dan had dit ook een effect op het onthouden van nieuwe informatie — zowel informatie die je verkreeg vóór je slechte nachtrust, als die daarna.

Wil je dus snel leren, geef je brein dan wat rust. Enerzijds door momenten te nemen waarin je helemaal niets doet, anderzijds door voldoende nachtrust te nemen.

3. Leg het anderen uit

Zoals als elke leraar zal beamen, is de beste manier om zelf iets te leren, het aan iemand anders uit te leggen. Iets wat duidelijk zichtbaar is in wat we de ‘leerpiramide’ noemen.

Volgens deze piramide onthoudt men 90% van de informatie die men probeert over te brengen op iemand anders. Daarentegen onthoudt men maar 10% wanneer de informatie binnenkomt door te lezen.

Iets waar nobelprijswinnaar Richard Feynman vierkant achter staat.

“Als je iets niet heel simpel kunt uitleggen, begrijp je het niet.”

Wil je dus snel leren, dan is iemand anders lesgeven de makkelijkste manier om dingen beter te onthouden. Wanneer je namelijk een lastig onderwerp opdeelt in begrijpbare brokken, maak je het niet alleen voor de ander makkelijker om iets te begrijpen, je vergroot ook je eigen begrip. Daarnaast kom je erachter waar er zich nog eventuele ‘kennisgaten’ bevinden.

Snel-leren--Leg-het-anderen-uit

4. Doe aan kruisbestuiving

Ooit afgevraagd hoe Elon Musk toch zo innovatief kan zijn, en dat ook nog op meerdere expertisegebieden? Nou, naast dat het natuurlijk een ijverig en leergierig persoon is, heeft een bepaalde manier van leren hem ontzettend geholpen:

Musk werkt vanuit een techniek die we ‘kennisoverdracht’ noemen: je neemt iets uit wat je nu leert en je past het toe in een andere context.

Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je een speciale mindfulness techniek kent en die vervolgens toepast bij het opstellen van een lastige jaarstuk. Ook kan het inhouden dat je verschillende gebieden bestudeert en de informatie die je bij een specifiek gebied hebt opgedaan, toepast op een ander gebied.

Kruisbestuiving, dus

Ontzettend handig. Om informatie namelijk te kunnen toepassen in een andere context, zul je kritisch moeten nadenken over wat je al kent. Dit stimuleert niet alleen jouw leerproces, je ontplooit je gelijktijdig op meerdere gebieden.

Snel-leren-in-minder-tijd

Kortom, meer leren in minder tijd?

Het is dus duidelijk dat succesvolle mensen door blijven leren, ver nadat ze de schoolbanken zijn ontgroeid. En waarom jij niet! We leven in een tijd waarin alles zich steeds sneller ontwikkelt en waar de toegang tot kennis nog nooit zo binnen handbereik lag.

Blijf dit dan zelf ook doen. Leer!

  1. Blijf informatie die je wil onthouden herhalen. Besteedt er liever per dag 30 minuten aan, dan wekelijks 3 uur. Maak ook zeker gebruik van aantekeningen en andere manieren om je kennis vast te leggen.
  2. Gun jezelf en je brein voldoende rustmomenten. Laat je brein nieuwe connecties maken tussen informatie die je al bezit. Kom zo tot nieuwe inzichten en leer van wat al onder de oppervlakte aanwezig was.
  3. Leer en onderwijs anderen. Wanneer je iets simpel moet uitleggen aan een ander, vergroot jij je eigen begrip.
  4. Doe aan kruisbestuiving. Pas kennis en informatie van het ene gebied toe op het andere en ontwikkel deze gebieden gelijktijdig.

Snel leren leren?

Wil je nou bovenstaande manieren praktisch leren toepassen zodat je daadwerkelijk aan de slag kunt met die ingewikkelde informatie? Volg onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen.

Hier leren we je onder andere een ontzettend handige techniek: ‘mindmapping’ -iets dat ontzettend goed aansluit bij bovenstaande tips:

    • Het helpt je bij het sneller verwerken van nieuwe informatie.
    • Het creëert overzicht en structuur waardoor je het het dagelijk herhalen, vergemakkelijkt.
    • Het helpt je bij het opbouwen van een didactisch verhalen, zodat je de kennis makkelijker kunt overdragen.
    • Het zorgt ervoor dat de informatie beter blijft hangen en dat je de stof beter begrijpt.

Genoeg redenen dus om je er eens in te verdiepen –  vooral als jij jezelf nog meer wilt ontwikkelen. Zien we je daar?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog