Jouw vriend(in) hoeft maar een papiersnee op te lopen en jij staat aan de deur met een ‘Beterschap!’-ballon. Je hebt zelfs de wijn al ontkurkt omdat zijn of haar relatie weer eens uit is. Jij staat altijd voor je vrienden klaar, maar zodra het hun beurt is, is er niemand te bekennen. Ben jij dit ook helemaal beu? Let op deze 4 signalen en voorkom dat jij langer moeite doet voor slechte vrienden!

“En, heb je al een datum gevonden wanneer je wél een terrasje wil pikken?”

De twee blauwe vinkjes geven al dagen aan dat het bericht gelezen is, maar een antwoord blijft achter.

Eindelijk heeft jouw vriend(in) dan toch tijd vrij weten te maken in zijn/haar ‘drukke’ agenda, maar van die afspraak is nooit wat gekomen: het bleek op het laatste moment toch weer niet uit te komen. Het is altijd hetzelfde verhaaltje: zodra jij vraagt om wat te doen heeft hij/zij nooit tijd, maar op zijn/haar Facebook zie je de ene na de andere foto verschijnen waaruit blijkt dat hij/zij wel met anderen afspreekt.

Ben jij het ook zat om tijd en energie in slechte vrienden te steken? Ontdek of jullie vriendschap wel zo gezond is als je dacht;

Bij slechte vrienden ontbreekt het aan déze 2 dingen

Het is niet alleen reuze vervelend dat jouw afspraak steeds gecancelled wordt of dat je maar geen reactie krijgt op dat appje, maar jij gaat hierdoor ook nog eens twijfelen aan jullie vriendschap:

“Misschien is hij/zij daadwerkelijk wel erg druk op dit moment en stel ik me aan…”

“Welicht ben ik wel te veeleisend en verlang ik teveel van zijn/haar tijd…”

“Mogelijk wil hij/zij de vriendschap in zijn totaliteit niet meer…”

Dit gissen is wat de vriendschap de das om doet, volgens klinisch psycholoog Andrea Bonoir. Ze schrijft regelmatig voor de Washington Post, waar ze relatieadvies geeft. Hoewel er veelal gedacht wordt dat de grootste problemen zich voordoen binnen relaties en huwelijken, merkt ze op dat vriendschappelijke relaties ook niet altijd over rozen te gaan;

“Vriendschap kan lastig zijn”, verklaart ze.

Net als in een huwelijk moet er gewerkt worden aan het onderhouden van de onderlinge band en dit zal van twee kanten moeten komen! Wil jij jouw vriendschap laten voortduren, dan zal deze de volgende 2 kernwaarden moeten bevatten:

Respect

De afspraak netjes en tijdig afzeggen was respectvol geweest, zelfs toegeven dat hij/zij met iemand anders op het terras is beland, zou minder zeer hebben gedaan dan hoe het er nu aan toeging.

Net als in elke andere relatie zul je elkaars gevoelens en gedachten serieus moeten nemen. Je zult het ongetwijfeld niet altijd eens zijn met bepaalde keuzes die jouw vriend(in) maakt, maar je zult deze beslissingen toch moeten waarderen zonder deze te veroordelen.

Eerlijkheid

Zodra je ook niet kunt vertrouwen op elkaar is het lastig om een goede basis te vormen in de vriendschap. Je zult minder snel persoonlijke informatie met delen en elkaar minder snel opzoeken voor emotionele steun.

Wil je een langdurige vriendschap onderhouden dan zal respect en eerlijkheid de boventoon moeten voeren. Zodra je merkt dat dit steeds vaker ontbreekt in jouw vriendengroep, bijvoorbeeld doordat jouw afspraak alweer met een smoesje wordt afgezegd, dan heb je wellicht te maken met slechte vrienden.

Wil je zeker weten of jullie vriendschap nog wel gezond is (of dat je misschien overdrijft)? – Zodra bij deze 4 punten de alarmbellen gaan rinkelen, weet je voldoende!

Pas op zodra deze 4 signalen jou bekend voorkomen!

Slechte vrienden hebben, betekent niet altijd dat je te maken hebt met een persoon die jouw ex versiert, je verjaardag vergeet of die achter jouw rug om slecht over je praat. – Helaas is het vaak iets subtieler:

Alarmbel #1 – Je vriend(in) is altijd druk, (behalve voor anderen)

Wellicht heeft je vriend(in) het daadwerkelijk erg druk; het werk stapelt zich op, zijn/haar huwelijk loopt op de klippen en daarnaast verzorgt hij/zij iedere avond zijn/haar zieke moeder. Geen haar op zijn/haar hoofd die eraan denkt om samen een terrasje te pikken op die enige vrije avond.

Helaas kan het regelmatig afzeggen van een afspraak ook betekenen dat jouw vriend(in) bewust afstand van je neemt. Is hij/zij altijd ‘druk’ en zegt hij/zij daarom een lunch af, maar zie je hem/haar vervolgens wel op social media posten dat hij/zij tijd vrijmaakt voor andere vrienden? – Dan is dit wellicht een teken dat hij/zij jullie vriendschap niet zo waardeert als dat jij dat doet.

  • Door je vriend(in) kalm te wijzen op zijn/haar gedrag en aan te geven dat jij het gevoel hebt dat hij/zij jou ontwijkt, krijg je inzicht in zijn beweegredenen. Wellicht is hij/zij zich er niet bewust van en heeft hij/zij niet door dat hij/zij jou hiermee kwetst.

Zodra jij regelmatig afgewezen wordt door jouw vriend heb je natuurlijk geen zin om nog moeite in de vriendschap te steken. Je gaat elkaar misschien sneller uit de weg. Daarmee komen we bij onze volgende rode vlag:

Alarmbel #2 – Jij voelt je verplicht om contact te houden

Iedereen heeft wel een vriend die je eens in de zoveel tijd ziet. Jullie voelen geen drang om elkaar constant op de hoogte te houden over wat er momenteel gaande is in jullie leven, maar als jullie dan bij elkaar zijn, lijkt het alsof niets veranderd is. Dit zijn de vriendschappen die je volgens Bonoir moet koesteren:

“Veel vriendschappen kunnen goed een lange tijd of afstand overbruggen. Er zijn geen onderlinge frustratie, schuldgevoelens of verklaringen nodig over waarom men lange tijd niets liet horen. – Dat is gezond.”

Hangt er echter bij jullie een ijzige sfeer nadat jullie elkaar dan eindelijk toch zien of merk je dat je praktisch verantwoording moet afleggen over wáárom het contact een tijdje stil lag? – Dan is het toch verstandig hier even bij stil te staan.

  • Wellicht heeft deze vriendschap meer tijd en aandacht nodig om hem te onderhouden. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie maandelijks een dag bij elkaar komen of dat jullie elkaar om de week even appen. Door een vaste structuur te hanteren, steekt frustratie minder snel de kop op.
  • Merk je echter dat jij prima zonder de aanwezigheid van je vriend(in) kan (en hem/haar stiekem helemaal niet mist)? Overweeg dan om even niets van je te laten horen of aan te geven de vriendschap tijdelijk te pauzeren.

Soms blijkt een vriendschap gewoon te zijn doodgebloed; het is dan beter deze te onderbreken dan het risico te lopen een relatie te onderhouden met slechte vrienden. Vooral als je merkt dat de vriendschap eenzijdig blijkt:

Alarmbel #3 Jij hecht meer waarde aan de vriendschap

Je brengt natuurlijk niet evenveel tijd met al je vrienden door; Rick stuur je dagelijks een appje, terwijl je Liann eens in de week spreekt in de sportschool. De één is jouw boezemvriend die jij alles toevertrouwt, de ander ervaar je eerder als een goede kennis. Heel normaal, toch?

Dit kan echter ook spelen in jullie vriendschap. Jij ziet jouw vriend(in) wellicht als jouw beste vriend, maar geldt dit ook voor hem/haar? Misschien ziet hij/zij jou wel als een ‘goede vriend’. Confronterend, zeker, maar zodra jij weet op welke manier jij in zijn/haar leven past, vallen er dingen op hun plek.

  • Ga daarom na of jouw verwachtingen van jullie vriendschap wel realistisch zijn. Gaat hij/zij regelmatig weekendjes weg met andere vrienden of nodigt hij/zij hen wél uit op de verjaardag van zijn/haar dochter, maar jou niet? Dan kan het zomaar zijn dat hij/zij jullie vriendschap anders ervaart en daardoor minder behoefte aan contact heeft dan jou.

Jij slooft je altijd uit, maar er staat nooit iets tegenover. Steek deze energie daarom liever in iemand die er wél om geeft! De vriendschap gaande houden, puur alleen omdat dit nou eenmaal vertrouwd voelt, blijkt namelijk geen goed idee:

Slechte vrienden

Alarmbel #4 Je blijft vrienden omdat het hoort

Lange nachten doorhalen, feestjes tot in de late uren bezoeken en de ochtend erna de collegebanken delen; jullie studententijd samen was geweldig. Jullie waren onafscheidelijk.

Tegenwoordig is dit helaas anders. Je vriend lijkt een totaal ander persoon en eerlijk gezegd kun jij je de reden voor jullie vriendschap niet meer voorstellen. Volgens Bonoir komt dit ontzettend vaak voor:

“Veel personen blijven vrienden uit schuldgevoel. Ze blijven de vriendschap onderhouden omdat ze denken dat dit het juiste is om te doen, de ander wellicht een moeilijke periode heeft gehad of omdat ze vrezen dat anders de vriendschap er nooit toe gedaan heeft…”

Dit is natuurlijk onzin. Net als in een relatie kun je ook in een vriendschap uit elkaar groeien. Besluiten om dan vervolgens ieder een eigen weg in te slaan, wil niet zeggen dat de band nooit heeft bestaan.

  • Merk je dus vaker dat jij het eerder een opluchting dan een teleurstelling vindt dat jouw vriend alweer afzegt, ga dan na of je nog wel interesse in hem hebt als persoon.

Het is belangrijk dat je hierbij bedenkt of dit komt door een tijdelijk probleem in jullie vriendschap (bijvoorbeeld omdat hij een burn-out heeft) of omdat je de vriendschap in zijn geheel niet meer ziet zitten.

Voorkomen dat jullie slechte vrienden worden van elkaar? Zorg dan dat jullie vanwege de juiste redenen de vriendschap onderhouden en niet alleen vanwege nostalgische redenen.

Slechte vrienden zijn er in alle soorten en maten. Of jij je nu verplicht voelt om wekelijks contact met elkaar te hebben of een bepaalde frustratie voelt zodra jullie bij elkaar zijn; er blijkt 1 manier om deze problemen voor een en altijd op te lossen!

Neem voorgoed afscheid van je slechte vrienden

Je kunt uiteindelijk blijven gissen naar de achterliggende reden van jullie slechte vriendschap, maar er is maar 1 manier hoe jij er daadwerkelijk achter komt:

Praat met elkaar

Het zal natuurlijk vervelend (en zelfs een beetje pijnlijk) zijn zodra jij met jouw vriend om de tafel gaat zitten om je zorgen te bespreken, maar een gesprek voeren blijft altijd een betere manier om de lucht te klaren dan te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

  • Je wilt zoiets natuurlijk niet bespreken via de telefoon, whatsapp of nog erger: via een e-mail. Kies een privé locatie waar jullie je beide comfortabel voelen.
  • Zorg dat jouw emoties niet de overhand krijgen, maar blijf kalm. Door rationeel de feiten op tafel te leggen, voorkom je dat de gemoederen nog hoger oplopen.
  • Door vervolgens gebruik te maken van de ‘ik-vorm’ (“Ik vind het jammer dat…” , “Ik zou het op prijs stellen als…”) voorkom je dat je de schuld bij de ander legt. (“Jij doet altijd…” , “Jij zal nooit…”)

Het is makkelijk om te doen alsof er niets aan de hand is en de vriendschap kalm door te laten kabbelen, maar als je werkelijk waarde hecht aan jullie relatie is het het waard om dingen met elkaar uit te praten.

Merk je dat er vervolgens toch niets verandert dan kun je met een gerust hart een punt achter de vriendschap zetten. Jij weet dan dat je alles eraan gedaan hebt deze te laten slagen en dat sommige mensen nou eenmaal slechte vrienden blijven. – Ongeacht jouw pogingen!

Simpeler kunnen we je het niet maken. Maar wel leuker: zoek nieuwe vrienden!

Slechte vrienden

Meer weten?

Je vriend(in) aanspreken op zijn/haar gedrag blijkt natuurlijk lastig. Hoe doe je zoiets precies (zonder daarbij jezelf tekort te doen of de ander te kwetsen)?

Je hebt wel altijd tijd voor anderen, maar nooit voor mij.”

Nee, te beschuldigend.

Het zou eens leuk zijn als wij ook tijd samen doorbrengen…

Hmm, te passief agressief.

Ik snap dat je… uh… het druk hebt, maar ik… uh…

Veel te subassertief!

Moeilijk, niet? Door naar onze cursus ‘Assertiviteit’ te komen, leer jij hoe je met deze situaties omgaat!

Slechte vrienden? Leer voor jezelf opkomen!

Wil je graag meer zelfvertrouwen opbouwen en je assertiviteit naar een hoger niveau tillen? Dan is onze 1-daagse training ‘assertiviteit’ precies wat je nodig hebt! Speciaal ontworpen voor kenniswerkers zoals jij die soms moeite hebben om hun standpunt duidelijk te maken, vooral wanneer het gaat om die lastige vrienden of collega’s.

Stel je eens voor hoe geweldig het zou zijn als je zonder aarzeling je ideeën kunt delen tijdens vergaderingen, grenzen kunt stellen met die negatieve invloeden en zelfverzekerd je mening kunt uiten zonder jezelf te verliezen. Onze training helpt je precies dat te bereiken!

Tijdens de training zul je leren hoe je subassertief gedrag kunt herkennen en omzetten in constructieve assertiviteit. Je leert waarom het soms moeilijk is om jezelf krachtig uit te drukken en ontdekt praktische technieken om dit te doorbreken. Geen zorgen, we creëren een veilige omgeving waarin je je comfortabel voelt om te groeien en te oefenen.

Wat kun je verwachten?

  • Persoonlijke aandacht: Onze ervaren trainers zullen je begeleiden op jouw reis naar meer assertiviteit. Ze begrijpen jouw uitdagingen en zullen je ondersteunen bij elke stap.
  • Interactieve oefeningen: We geloven in leren door te doen. Met behulp van leuke en boeiende oefeningen zul je je vaardigheden in de praktijk brengen en vertrouwen opbouwen.
  • Rolspellen: We zullen situaties simuleren die je vaak tegenkomt en waar je moeite mee hebt. Zo kun je op een veilige manier experimenteren met nieuwe assertieve reacties.
  • Positieve omgeving: Je ontmoet gelijkgestemde mensen die vergelijkbare uitdagingen hebben. Samen bouwen we aan een positieve en ondersteunende groepsdynamiek.

Na deze training zul je merken dat je niet langer achterblijft in gesprekken of situaties waarin je jezelf wilt uiten. Je zult de kracht hebben om op te komen voor jezelf zonder anderen te kwetsen en zonder je eigen behoeften te negeren.

Wacht niet langer! Grijp deze kans om je assertiviteit te vergroten en jezelf te bevrijden van negatieve invloeden. Schrijf je vandaag nog in voor onze training en ontdek hoe je met vertrouwen je leven en carrière kunt sturen!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog