Een goede samenwerking is meer dan alleen maar samen werken en je krachten bundelen. Stuk voor stuk zet iedereen goede resultaten neer, maar een paar kanjers bij elkaar zetten betekent niet dat er professioneel samengewerkt wordt. In het leger en in je favoriete voetbalteam draait samenwerken in een team om een woord: vertrouwen. Met deze drie lessen van een team Navy SEAL’s wordt de samenwerking tussen jou en je collega’s een succes.

Wat komt aan bod?

We zien het zo vaak, stuk voor stuk fantastische professionals. Ieder teamlid heeft zijn eigen kwaliteiten. De een is een fantastisch grafisch ontwerper, een ander is een WordPress-magiër en de laatste is een meester in het maken van rapporten. De basis voor goed samenwerken in een team, zou je denken. Helaas, zo simpel is samenwerken als team niet. Het is meer dan een groep mensen bij elkaar zetten en tegen hen zeggen: “Work your magic, maar dan samen.” Samenwerken met collega’s is niet alleen maar taken uitdelen en mensen aan het werk zetten. Misschien heb je het al eens meegemaakt dat een team niet echt samenwerkt. Iedereen heeft zijn eigen taak, en ieder voor zich die taak dan ook afmaakt. Dit is niet wat de samenwerken betekenis inhoudt. Wat deze wel inhoudt is dit:

“Alleen ga je snel. Samen kom je verder”. Sla daarom de handen ineen. Goed samenwerken houdt in dat iedereen binnen een groep zich inzet om met elkaar een doel te bereiken waaraan iedereen een bijdrage levert. Hierbij hoort regelmatig overleg met collega’s en een combinatie van talenten en zwaktes op een manier waardoor je verder komt dan alleen.

 

Bericht van @tijdwinst
Bekijken op Threads

 

Hierbij hoort ook feedback geven op elkaar, communiceren over de stand van zaken, elkaars talenten en valkuilen kennen en erop inspelen en prioriteiten stellen.

Wat is er nodig voor een goede samenwerking? 1 ding

Denk je vaker “Mijn samenwerking met collega’s kan beter” en wil je echt goed samenwerken met collega’s? Dan gaat je team meer nodig hebben dan alleen talentvolle mensen. Er is nog iets anders nodig, namelijk: vertrouwen. Ieder collega is lid van het team en je zult moeten inzien dat jullie niet toevallig aan hetzelfde project werken. Iedereen draagt zijn steentje bij. Zonder een van jullie zou het project minder geslaagd zijn.

Dit is niet iets wat we ergens op een tegeltje hebben zien staan, nee dit is hoe de Navy SEALs er in staan. Als iemand er verstand van heeft is het deze Amerikaanse speciale eenheid wel. Het verschil tussen effectief samenwerken of niet effectief samenwerken kan het verschil tussen leven of dood zijn.

Hun insteek is heel logisch:

Wanneer het erop aankomt moet jij op je teamgenoten kunnen terugvallen.  Je moet ervan uit kunnen gaan dat anderen, wanneer jullie toewerken naar jullie gezamenlijke doel, bereid zijn zich voor jou op te offeren. Het maakt niet uit wanneer of welke situatie speelt, dat is wat jullie een team maakt.

Gelukkig kom je in de gemiddelde kantoortuin geen groep gewapende soldaten, messenzwaaiende gekken of een horde aan bloeddorstige wolven tegen. Hoogstens geeft iemand een minder leuke opmerking over je outfit, niet echt een kwestie van leven of dood.

Maar nog steeds geldt, als een van jullie het (op minder dodelijke manier) voor de kiezen krijgt, dan wil je dat collega’s voor jou door het vuur heen gaan. Of op zijn minst, erop kunnen vertrouwen dat ze dat zouden doen.

Dit is waar elke goede samenwerking op gebaseerd is. Dit geldt natuurlijk voor beide kanten. Jouw collega’s helpen je als een collega onterecht tegen je uitvalt of ze helpen je uit de brand als je omkomt in werk. Maar ook jij staat klaar om te hulp te schieten als dit bij een van je collega’s gebeurt.

Dus, waarom is samenwerken in een team belangrijk?

Het klinkt misschien veel, voor elkaar paraat staan, soms werk van iemand anders overnemen en ook nog eens te hulp schieten als een van je collega’s met nare feedback in zijn maag zit. Moet je dit echt allemaal naast je eigen werk nog doen? Ja, maar het bespaart je ook tijd. Want echt waar, samen kom je verder dan alleen. Niet alleen die mooie spreuk die prominent in de kantoortuin hangt, maar het is een bewezen feit.

Dus waarom is samenwerken belangrijk? Samenwerk heeft veel voordelen boven alles alleen willen doen of op je eigen eilandje je taken uitwerkt, hieronder een aantal voordelen van samenwerken:

voordelen samenwerken

  • In nood help je elkaar. Kom jij om in je werk, dan komt een collega je uithelpen. Is een van je collega’s ziek thuis, dan neem jij het stokje over zodat het project niet stilstaat.
  • Het wordt mogelijk om samenwerkend te leren. Leer van de ander zijn ervaring of perspectieven. Geef elkaar ook constructieve feedback om een nog sterker team te worden.
  • Het is mogelijk om werk op te delen, dit bespaart veel energie en tijd.
  • Je neemt beslissingen niet alleen, maar je profiteert van de kennis van meerdere personen.
  • Ieder werkt naar zijn talenten. Dit betekent betere resultaten en je bespaart er veel tijd mee.
  • Je mist minder snel iets, doordat er meerdere groepen ogen naar kijken.

Het is daarom ook niet gek dat overal mensen samenwerken. Je ziet het overal, van samenwerken in een voetbalteam tot aan samenwerken met collega’s in de zorg. Maar ook als stel jonge ouders. Je kunt het zo gek niet verzinnen maar je komt het overal tegen.

Niemand ontkomt aan samenwerken dus het is niet gek dat samenwerking verbeteren in het belang is van iedereen. Ook de thuiswerkende zzp’er met een solistische persoonlijkheid werkt in samenwerking met zijn boekhouder, opdrachtgever of websitebouwer. Ga zo maar door. En dat is ook helemaal niet gek. Je kunt niet alles alleen. Zelfs al kun je dat wel, is het nog maar de vraag of je er tijd voor hebt of weet je niet zeker of je alles goed doet. 

Met een paar Youtube-tutorials kun je ver komen. Maar een professional die al jaren zich ergens in specialiseert, komt toch een stuk sneller tot een (veel) beter resultaat.

Dit zou zomaar een samenwerken voorbeeld kunnen zijn, want dit is precies hoe het ook werkt in een team: Je verdeelt de taken over het team zodat je niet alles alleen hoeft te doen, zo kun je van elkaar leren en wordt het resultaat beter.

Wat is belangrijk tijdens het samenwerken?

Gebruik het wapen van de SEAL-teams. Zo kun je effectief samenwerken in een team. Volgens Simon Sinek zijn er 2 belangrijke dingen die de SEAL-teams doen, maak van deze je “leerdoel samenwerken” van:

  • Wees een betrouwbaar persoon.
  • Doe je werk op de beste manier mogelijk.

Niet zo’n verrassing, toch?

Iemand kan nog zo goed in zijn werk zijn, je wilt nog steeds dat die persoon betrouwbaar is. Dus iemand die je niet onderuit haalt met zijn feedback, niet roddelt, niet passief agressief reageert en iemand die zijn afspraken en deadlines nakomt. En natuurlijk ook nog kwaliteit levert.

Hiervoor zijn meerdere aspecten van belang. Welke aspecten herken jij bij die persoon waarvan je denkt “Die vertrouw ik”. En waarom is juist dit teamlid iemand waarvan je weet dat diegene doet wat hij zegt en voor jou door het vuur zou gaan? Dat die carrieretijger competenties heeft voor samenwerken is te zien, grote kans dat je deze competenties samenwerken in hem herkend:

compententie samenwerken voorbeeld

  • Deze persoon is een held in plannen, de persoon haalt deadlines en laat het op tijd weten mocht er iets gebeuren waarom deze deadline niet gehaald wordt.
  • Deze perfecte collega geeft constructieve feedback als er iets niet soepel verloopt en staat zelf ook open voor feedback.
  • Communiceer op tijd en proactief, altijd. Spreek het uit als iets niet lekker loopt maar spreek het zeker ook uit als iets wel lekker loopt. Vraag aan de ander hoe de dingen gaan en kom van je eilandje af. Ook al vind je dit zo fijn, praat met elkaar.
  • De ideale collega communiceert assertief. Hij zegt wat hij denkt, komt op voor zijn belangen maar respecteert ook de belangen van de anderen in het team.
  • Het doel van samenwerken met collega’s is heilig. Deze persoon behaalt liever een goed teamresultaat dan met de eer te kunnen strijken

Nu heb je een aantal goede competenties op een rij, dus als iemand aan je vraagt “Wat zijn goede competenties?”. Geef die persoon dan deze 5 tips voor een goede samenwerking. Zo heb je over een tijd weer een goede eigenschappen collega erbij!

Klinkt dit goed? Dan gaan we er mee aan de slag, we hebben nog 3 tips voor je.

Mensen die op een bord iets opschrijven

Hoe samenwerken in een team: 3 tips om direct toe te passen

We kunnen je een hele waslijst geven met tips om beter samen te werken, of iets doen met de zogenaamde 10 gouden regels voor samenwerken. En ja, we hebben zelfs al eens 45 tips voor een goede samenwerking gegeven. Maar we houden het hier lekker kort. Start met deze 3 tips, ontdek hoe ze elke samenwerking in een team verbeteren

1. Zorg voor een dagelijkse Fika

Het Zweedse woord voor ‘koffiepauze’. Niet verkeerd toch? Het wordt zelfs nog beter: maak kennis met het veel effectievere alternatief voor die standaard teambuildingsactiviteiten zoals lasergamen of in sumopakken met elkaar worstelen.

Fika betekentdat je team en jij iedere dag een koffie moment inlassen en die gebruiken om met elkaar bij te kletsen. Lukt dit niet iedere dag omdat een gedeelte remote werkt? Wekelijks is ook prima.

Maar er iets lekker informeels van, zo leer je elkaar echt beter kennen. Op deze manier kom je meer te weten over iemands vrijetijdsbesteding, hun interesses, normen en waarden en de kwaliteiten en zwakkere kanten. Handig voor een succesvolle samenwerking, maar vooral ook een manier om je werk leuk te maken.

Vertrouwen opbouwen kost tijd, het gebeurt niet van de een op de andere dag. Dus neem die tijd. In de Fika, op de vrijmibo of deel jullie oorlogsverhalen van het lasergamen met elkaar.

2. Word zelf een betrouwbare collega

Net zoals het voor jou tijd kost om vertrouwen op te bouwen in je team, kost het ook tijd voor je team om vertrouwen in jou te krijgen. Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk:

  • Geef toe wanneer je een fout maakt. Fouten maken is menselijk en niet erg, zolang je er maar voor uit komt.
  • Wees transparant over wat en wanneer je iets doet. Kijk eens naar onze tips voor tools waarmee je online kunt samenwerken. Dankzij deze tools zoals Asana of Monday zijn je collega’s altijd bekend met wat jij doet, en weet je ook wat zij doen. Een vertrouwd en prettig idee.
  • Houd je planning waterdicht. Werk met een takenlijst en agenda en zorg dat deze superconcreet, logisch en haalbaar is. Hoe je dat doet? Daar schreef Björn een compleet boek over: ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Of volg Björn en Tijdwinst op Instagram. Daar geven we je dagelijks praktische tips waarmee je jouw workload voortaan wél goed en realistisch ingepland krijgt.
  • Luister meer dan je zelf praat. Daar bedoelen we niet mee aanhoren wat de ander zegt en dan jouw mening erover heen gooien. Nee, we bedoelen hier luister actief en met oprechte aandacht.
  • Geef eerlijke, constructieve feedback als er iets niet soepel verloopt. Slik deze irritaties niet in maar spreek ze uit. Doe dit wel constructief, bijvoorbeeld met de 4 G’s of het ik-ik-jij-model.
  • Beloof alleen dingen die je kan waarmaken. Bang dat iets niet gaat lukken? Beloof het dan niet of geef dit van te voren aan.

3. Sta zelf open voor feedbackpunten

Ook al ben je nog zo goed in je werk en ben je betrouwbaar. Iedereen kan weleens iets verkeerd doen en het achteraf pas beseffen. Het is dan ook van belang om altijd open te staan voor manieren over beter samenwerken

Het is net zo belangrijk om je niet aangevallen te voelen door feedback. Ontvang feedback met open armen, bedank de ander, probeer ervan te leren en kijk wat concrete punten zijn waar je mee aan de slag kan en hoe je de samenwerking kunt verbeteren.

Wat nog beter is: Vraag zelf regelmatig om feedback. Probeer dat met deze voorbeelden van feedbackvragen en sta open voor wat anderen van je vinden. Er zullen zeker een aantal lovende woorden voorbij komen en misschien een aantal verbeterpunten die jou weer op weg helpen. Zo wordt je nog beter in je werk en ben je nog betrouwbaarder in de teamsamenwerking.

Mensen die aan het brainstormen zijn op een bord

Samenwerken is vertrouwen geven en verdienen

Dus, wat is belangrijk bij samenwerken? Vertrouwen is heilig. Je wilt uiteraard je collega’s vertrouwen maar je wilt zelf ook vertrouwd worden.

Leer je collega’s beter kennen, stel ze vragen en luister oprecht naar de antwoorden, kom met eerlijke feedback en vraag er zelf om, zorg voor een heldere planning en communiceer open met elkaar. Zo begint jouw team al te lijken op de Navy SEALs (maar houdt het schieten bij het lasergamen): ijzersterk als team, veel sterker dan ieder voor zich is. 

Beter samenwerken? Word een betrouwbare gesprekspartner, feedbackgever én planner

Samenwerken begint met betrouwbaar zijn en vertrouwen. Gelukkig kunnen we je daar van alles over leren. Dé cursus samenwerken bestaat niet. Wel kunnen we jou en je collega’s allerlei handige skills leren:

  • Verbeter je planningsskills met onze training timemanagement, waarbij je leert om niet harder maar wel slimmer te werken. Zo krijg je meer gedaan in minder tijd en haal jij voortaan altijd je deadlines. Zonder stress ook nog.
  • Leer bij onze training feedback geven hoe je collega’s op een constructieve manier feedback geeft waar de ander écht iets mee kan en hoe je zelf feedback goed ontvangt.
  • Word dankzij onze cursus gesprekstechnieken een nog betere gesprekspartner. Leer bijvoorbeeld hoe je je mening geeft, goed luistert, de regie neemt in gesprekken en kort en krachtig maar toch duidelijk communiceert.

Veelgestelde vragen over samenwerken in een team

  • Wat is samenwerken?

    Een ander woord voor ‘samenwerken’’ of ‘samen werken’is ‘coöperatie’. Maar wat is samenwerking nu echt? De definitie samenwerken omschrijft het als: 

    Samenwerken definitie

    “Samenwerken is het proces waarbij personen of groepen gezamenlijk werken aan het gemeenschappelijke doel. Het houdt in: het delen van kennis, middelen en vaardigheden, waarbij open communicatie en wederzijdse afstemming onmisbaar zijn. 

    Succesvol samenwerken bevordert synergie, waarbij de gezamenlijke inspanningen meer oplevert dan alleen de individuele bijdragen. Het vereist flexibiliteit, respect voor diversiteit en het vermogen om constructief met anderen te communiceren om gezamenlijk succes te bereiken.”

    Als nu iemand er naar vraagt kun je de competentie samenwerken goed omschrijven.

  • Hoe functioneer je in een team antwoord

    Op weg om het officiële samenwerken team van het bedrijf te worden? Dan vereist dat samenwerking, communicatie en aanpassingsvermogen. Begrijp de rol die je hebt, luister actief naar je collega’s, communiceer open en wees flexibel. Los meningsverschillen constructief op, waardeer diversiteit en neem initiatief. Erken de sterke punten van teamleden, draag proactief bij en neem verantwoordelijkheid voor gezamenlijke doelen. Zo word je team een samenwerkend wonder.

  • Wat voeg ik toe aan een team voorbeelden

    Hier zijn een aantal goede competenties en eigenschappen collega die als voorbeeld gegeven worden:

    • Specialistische kennis: Als je unieke vaardigheden of expertise hebt op een bepaald gebied, kun je waardevolle inzichten en oplossingen bieden die het team versterken.
    • Effectieve communicatie: Goede communicatievaardigheden dragen bij aan een goede samenwerking. Duidelijke en begrijpelijke communicatie voorkomt misverstanden en zorgt voor een efficiënter verloop van het project.
    • Probleemoplossend vermogen: Het vermogen om snel en doeltreffend problemen op te lossen draagt bij aan overwinnen van obstakels.
    • Teamspeler: Een positieve en ondersteunende mindset kan de teamgeest versterken. Het vermogen om effectief samen te werken en anderen te inspireren draagt bij aan een gezonde teamcultuur
    • Innovatieve ideeën: Het introduceren van nieuwe perspectieven, creatieve oplossingen en innovatieve ideeën kan het team helpen vooruitgang te boeken en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

     

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst helpen we professionals uit heel Nederland om slimmer (samen) te werken. Zo geven we trainingen over constructieve feedback geven, timemanagement, gesprekstechnieken en assertiviteit. Volg onze training op een locatie bij jou in de buurt of online en leer hoe je nog meer uit jezelf, uit je werk maar vooral uit je samenwerkingen haalt.

Benieuwd naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.