Amerikaanse wetenschappers ontdekten bij een experiment met 51 afwassers (!) wel iets heel bijzonders. Huis-, tuin- en keukenklusjes geven ons geen stress, maar ze verminderen stress juist – met wel 27%! Rust in je hoofd, dus. Mits je het goed doet.

Thuiskomen met een vol hoofd en een lege energietank en dán nog eens klusjes gaan doen. Je moet er niet aan denken. Alleen al van de gedachte aan die volle vaatwasser, de piepende wasmachine, de onopgeruimde kledingkast en die deurklink die nu eindelijk eens vastgezet moet worden, krijg je stress.

Dat denk je tenminste!

Diezelfde klussen kunnen namelijk juist het tegenovergestelde effect hebben: 27% minder stress. Mits je ze goed doet. Wetenschappers aan de Universiteit van Florida ontdekten hoe – om het verbluffende effect teweeg te brengen dat zij in hun studie tegenkwamen.

Wat deden zij namelijk?

rust-in-je-hoofd-7

Het experiment

 • 51 afwassers
 • 2 groepen
 • 6 minuten afwassen

De ene groep kreeg de instructie om ‘gewoon’ af te wassen, op de traditionele manier. De andere groep deed het net even anders: zij kregen de instructie om al hun zintuigen te gebruiken bij het afwassen:

‘Wat voel je, als de borden door je handen glijden in het afwaswater?’ – ‘Wat ruik je, als je het afwasmiddel met warm water mengt?’ – ‘Wat zie je, als je vuile kopjes kopje onder gaan?’ – ‘Wat hoor je, bij het schrapen van de borstel over de vaat?’ – ‘Wat proef je…’ – nee, dat zou gek zijn.

Álle vijf de zintuigen moesten wagenwijd open staan om waar te nemen. Voelen, ruiken, zien, horen… tja en proeven in dit geval waarschijnlijk niet. Dat hoop ik, tenminste.

Wat bleek?

De conclusies

Het stressniveau van de groep die het op deze laatste manier deed verlaagde met wel 27%! Daarnaast hadden ze ook nog eens 25% meer mentale energie. De eerste groep, die ‘traditioneel’ afwaste – oftewel: met je handen in het sop, maar met je hoofd bij de vergadering van afgelopen middag en de zorgen van morgen – had geen enkel verschil in stressniveau voor en na het afwassen. Zij merkten totaal geen rust in hun hoofd. Of in elk geval nog even weinig als daarvoor.

rust-in-je-hoofd-6

Een bijzondere conclusie, mag wel gezegd worden. Maar wat kunnen we daar nu mee, als we allemaal zo’n geweldig werkende vaatwasser hebben?!

Volgens de onderzoekers:

“Deze ontdekkingen suggereren dat mindfulness zowel als de positieve effecten ervan kunnen worden gecultiveerd door ze bewust uit te voeren in een breed spectrum van activiteiten.”

Oftewel:

 1. Het gaat er om klusjes met onverdeelde aandacht te doen. Met een hip woord ook wel ‘mindfulness’ genoemd. Dit is een bepaalde vorm van meditatie, die helpt om rust in je hoofd te krijgen door afleidende gedachten vriendelijk naar de achtergrond te leren brengen. En jij maar denken dat je jezelf voor meditatie op zo’n zitkussentje moest draperen met een kop kamillethee en wierook all over. Neen! Niets van dat alles. Hetzelfde positieve effect van rust in je hoofd bereik je simpelweg door mindful op de input die via je zintuigen binnenkomt te focussen.
 2. Dat werkt niet alleen met afwassen, zoals in het experiment. De onderzoekers hebben het over hetzelfde effect bij “een breed spectrum van activiteiten”. Om zo dicht mogelijk bij het experiment te blijven, zijn dat met zekerheid ‘hersenloze’ klusjes zoals afwassen. Maar die categorie ‘hersenloze’ klusjes is natuurlijk veel groter!

De rust in je hoofd methode

Je mag gerust gaan afwassen. Als dat voor jou werkt. Zelfs als die vaatwasser er al staat. Een dame die reageerde op het onderzoek deed hetzelfde, heel slim:

“Mijn man stond er op dat we een vaatwasser in onze nieuwe keuken zouden krijgen. Ik heb hem twee keer gebruikt, voordat ik weer terug ging naar afwassen met de hand. De hele ervaring van afwassen heeft gewoon een ontspannend effect op mij. In de vaatwasser bewaar ik nu mijn bakblikken.” – Lulu, Newcastle

Zo kan het dus ook!

Maar je kunt ook een andere activiteit kiezen om rust in je hoofd te krijgen en je stress met 27% te verlagen met de ‘afwas-rust-in-je-hoofd-methode’.

rust-in-je-hoofd-5

Het gaat erom dat je een taak kunt uitvoeren zonder er al te veel bij na te denken – want je hoofd wil je niet gebruiken, je wil er alleen maar rust in creëren. Dat kán dus afwassen zijn, maar ook:

Stofzuigen

Let op het geluid (zzzzoemmm), de trillingen van de steel als je over het parket gaat en daarna over je tapijt, kijk naar de pluisjes en rommeltjes die netjes in de buis verdwijnen. Hoe je het ook doet, zet je zintuigen helemaal open terwijl je het doet en laat die afleidende gedachten vriendelijk naar de achtergrond verdwijnen en misschien wel helemaal oplossen in je rustgevende activiteit.

Ramen lappen

Voel het warme sop waarmee je over het zachte, egale oppervlak van je ruiten gaat. Kijk hoe de trekker daarna exact streeploos (als het goed is) al dat witte schuim wegwerkt. Ruik de frisheid die het achterlaat. Enfin. Hoe je het ook doet, zet al je zintuigen open terwijl je ermee bezig bent!

Auto wassen

Misschien aantrekkelijkere vorm van klussen voor de mannen? Met alle zorg en zintuigen open je vieze auto behandelen alsof het een ruwe diamant is, die alleen nog opgepoetst moet worden om te kunnen shinen. Zachtjes alle vliegenpoepjes weg frutselen. De matten één voor één uitkloppen en voelen hoe ze tegen de muur aan kletsen. Hoe je het ook doet, … – oké, je snapt ‘m.

rust-in-je-hoofd-4

Tuinieren

Ook een hele mooie om rust in je hoofd mee te krijgen, volgens de wetenschappers. Alle zintuigen zijn er bij gebaat. Je hoort de vogels, ziet al het groen om je heen, voelt de aarde, ruikt de buitenlucht. Of de keutel die je hond achter de bloemetjes neergelegd heeft. Je ruikt, ziet, voelt en hoort in elk geval iets. Misschien proef je zelfs de seizoenen!

Dat is het mooie met de natuur. Naar buiten gaan is de meest natuurlijke vorm van rust in je hoofd krijgen, met diezelfde afwas-methode: álle zintuigen komen aan hun trekken.

Lekker wél het gras maaien op zaterdag, dus. In plaats van je vrouw weken laten zeuren om die lange sprieten voordat je eindelijk met tegenzin die maaier uit de schuur haalt. Laat het je geen stress meer brengen, maar zie het als een rustklus.

rust-in-je-hoofd-3

Hond uitlaten

Nog een mooi voorbeeld. Met een wel driedubbele werking!

 1. Je hebt hier het effect van de afwas-methode, door heel bewust te wandelen.
 2. Het wandelen op zich is al een bewezen feest voor je hoofd. De beweging in je benen, de afwisselende omgeving om je heen die een rol op de achtergrond speelt, de vrijheid om te gaan waar je wil gaan.
 3. En dan nog eens die vrolijke viervoeter aan je zij: die óók een bewezen positief verlagend effect heeft op je stressniveau en je humeur verbetert.

rust-in-je-hoofd-2

En nu?

Naar buiten dus met die kwispelaar! Ophangen die was! De vaatwasser het nakijken geven en de afwasborstel ter hand nemen. Ramen lappen. Vloeren schrobben. Auto wassen. De loszittende trapleuning vastzetten. Onkruid wieden. Misschien zelfs samen met de kids? Wellicht een iets grotere uitdaging voor je zintuigen, maar wel dubbele pret!

Zet het desnoods in je agenda:

opstaan – werken – thuiskomen – klusjes doen – écht ontspannen met rust in je hoofd.

Twijfels? Probeer het in elk geval een keertje, wat die wetenschappers in Florida voor elkaar kregen. Ik weet zeker dat je hetzelfde gaat voelen: rust in je hoofd en je mentale energie terugvinden na zo’n uitputtingsslag van een werkdag.

Kun je mooi ontspannen en fris de avond in. Zonder zweverige meditatietoestanden. Gewoon met de slang van de hogedrukreiniger in je hand. Of de afwasborstel.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog