Wat denkt die ander eigenlijk over jou? En hoe zorg je ervoor dat je gesprekspartner zich speciaal voelt? Oogcontact maken is het geheime wapen en met een paar kleine tips leer je snel hoe je daar je voordeel mee doet.

‘Ogen zijn de spiegels van de ziel’, luidt het gezegde. Of dat helemaal waar is, weten we niet, maar het is wél bewezen dat ogen ons veel te vertellen hebben en dat daarom oogcontact maken extreem waardevol kan zijn. Wil je ogen van anderen goed kunnen lezen en je eigen ogen optimaal inzetten, dan moet je assertief genoeg zijn om ze te gebruiken. Niemand minder dan oogcontact-grootheid Bill Clinton helpt je op weg!

De manier om te weten te komen hoe een ander écht over jou denkt, is het lezen van oogcontact. Een non-verbale reactie zegt namelijk veel meer over wat er wordt gedacht en gevoeld dan de woorden die ondertussen worden uitgesproken. Dat geldt voor je gesprekspartner, maar ook voor jezelf.

Wil je bijvoorbeeld weten of je bij dat sollicitatiegesprek op de goede weg zit of je date jullie eerste afspraak net zo leuk vindt als jij? Let dan vanaf nu goed op de ogen, want die zeggen nagenoeg alles wat je wilt weten.

Je pupillen vertellen de waarheid

Je pupillen kunnen van grootte veranderen. En elke keer als ze dat doen, zo blijkt uit de verschillende onderzoeken van de afgelopen decennia, vertellen ze je iets. Vuistregel is: een grote pupil betekent meestal iets positiefs, terwijl een verkleinde pupil over het algemeen geen goed nieuws is.

Als je ergens enthousiast van wordt of hard over nadenkt (geëngageerd bent), dan verwijden je pupillen zich en is je gesprekspartner betrokken bij het gesprek. Zit je dus met iemand aan tafel – of dat nu zakelijk is of privé – en de persoon tegenover je heeft grote pupillen, dan weet je dat je goed zit. Dat zegt ook beroemd breinwetenschapper Daniel Kahneman. Uit zijn onderzoeken bleek dat het engagement en de grootte van de pupil perfect te meten zijn. Kahneman:

‘De pupillen geven de mate van mentale inzet weer op een ongelofelijk precieze manier’, zei Kahneman in een interview met het Duitse nieuwsblad ‘Der Spiegel’. ‘Ik heb nog nooit een onderzoek gehad waarbij de meetbaarheid zo exact was.’

Pupillen laten je ook zien of iemand jou interessant vindt. Ook hier geldt de vuistregel: als iemand je interessant vindt, wil hij je het liefst ‘opslokken’ en groeien de pupillen. Dat blijkt uit een uitvoerige studie, gepresenteerd in het boek ‘Pupillary response and behavior’. Dit onderzoek laat professionele interesse zien, maar geldt ook voor seksuele interesse. Zo weet je – mits je op de juiste signalen let – ook meteen of je na een date mag blijven slapen of niet.

Andersom geldt dit ook. Zit je in een sollicitatiegesprek of bij een nieuwe klant en zie je de pupillen van de ander verkleinen, dan weet je dat je waarschijnlijk een andere strategie moet gaan kiezen om hem of haar aan jouw kant te krijgen.

Moet je diegene dan als een malle gaan aanstaren om de pupillen maar te kunnen onderscheiden? Onderzoek van de Oxford University zegt – gelukkig! – van niet. Want als we iemand aankijken en naar ons gevoel volgen, dan herkent ons onderbewustzijn dat diep verstopt zit in de Hippocampus van ons brein – die signalen vanzelf. Een beetje aandacht hieraan geven is dus al genoeg!

Oogcontact maken is je belangrijkste communicatie wapen

Je kunt dus heel wat aflezen uit de ogen van een ander en dat is niet gek, want je ogen zijn het belangrijkste communicatiemiddel dat je bezit. Uit onderzoek op het gebied van oogcontact maken blijkt namelijk dat wanneer mensen op een prettige manier worden aangekeken ze zich meer begrepen en veiliger voelen, zegt ook Michael Ellsberg in zijn boek The power of eye contact.

Elkaar aankijken is dusdanig belangrijk en populair instrument om elkaar goed te leren kennen, dat er in grote Amerikaanse steden tegenwoordig zelfs ongekend populaire ‘eyegazing parties’ zijn. Dat zijn feestjes waarin er het eerste uur niet met elkaar wordt gepraat en alleen (in een soort speeddate sessies van 2 minuten) naar elkaar wordt gekeken. Na dit oogcontact maken wordt er pas gesproken.

Klinkt gek? Inderdaad. Toch schijnt het geweldig te werken. De feesten zijn gebaseerd op onderzoek van de Amerikaanse Psycholoog Art Aron die in 1998 tientallen stelletjes (mannen en vrouwen die elkaar niet kenden) bij elkaar bracht in zijn onderzoeksruimte aan de State University in New York. Hij gaf ze de opdracht om twee minuten lang in elkaars ogen te kijken zonder een woord te zeggen.

Het resultaat hiervan was verbluffend. Na afloop verklaarden bijna alle deelnemers aan het experiment dat ze zich buitengewoon tot elkaar voelden aangetrokken. Eén van de stellen trouwde een jaar later zelfs. Zo belangrijk kan oogcontact maken dus zijn!

De koning van het oogcontact: Bill Clinton

Iemand die met recht de koning van het oogcontact is en er op natuurlijke wijze ijzersterk mee kan spelen, is oud-president van de Verenigde Staten Bill Clinton.

Clinton staat bekend als bijzonder charismatische man die iedereen – man of vrouw – mede dankzij zijn charme om zijn vinger windt. Er zijn zelfs veel verhalen waarin blijkt dat zijn tegenstanders tijdens een ontmoeting met hem als een blad aan een boom omdraaiden en van vijand in fan veranderden. Dat komt omdat hij altijd connectie maakt met de persoon met wie hij spreekt en hen het gevoel geeft dat hij alleen maar oog heeft voor hen.

In het kort deze tips over oogcontact maken samengevat:

  1. Maak de afstand tussen jou en de ander zo klein als wenselijk en mogelijk.
  2. Kijk de ander altijd aan, niet alleen als je luistert, maar ook als je antwoord geeft. Blijf bij de ander.
  3. Knijp je ogen een beetje samen, zodat je sterk en betrouwbaar overkomt.
  4. Maak eerst met je lichaam duidelijk dat je afstand neemt, dan pas met je ogen. Je ogen verlaten de ander pas als laatste, dan is een ‘afscheid’ nooit abrupt.’
  5. Wil je flirten en zorgen dat de ander je niet vergeet? Zorg dan dat je na het gesprek met die ander, terwijl je wegloopt, nog even omkijkt, de ander aankijkt en glimlacht.

Dat is hoe Clinton het (van nature) doet, maar hoe kun jij aan de slag met deze tips? Ga aan de slag en word zelf ook een oogcontactkoning.

1. Oefen op voorbijgangers

Oogcontact maken in een wereld waarin iedereen gefocust is op zijn telefoon, is niet eenvoudig. We doen het dan ook nauwelijks meer, waardoor het even wennen is als iemand wél goed oogcontact maakt. Daarom is het geen slecht idee om eerst eens te oefenen met het maken van (onschuldig) oogcontact voor je het meer gaat toepassen in je werk of bij je toekomstige liefde.

Het makkelijkste is om te beginnen met oogcontact maken bij mensen die je niet kent en waarschijnlijk nooit meer zult tegenkomen, voorbijgangers bijvoorbeeld. Die zijn veilig omdat het afbreukrisico niet bestaat. Gaat het mis, dan is er niets verloren.

Als we de wetenschap mogen geloven, loop je op een voorbijganger toe (en daarna langs), kijk je hem of haar even kort in de ogen tot je de oogkleur hebt bepaald. Dan glimlach je en kijk je weer weg. Dat duurt niet langer dan een seconde of twee.

De kans is groot dat de ander verbaasd is en je groet. Gebeurt dat, dan weet je dat je geslaagd bent in je opzet om connectie te maken via oogcontact, zonder dat je heel erg naar iemand bent staan staren en het ongemakkelijk werd.

2. Oefen op personeel dat je tegenkomt

Oogcontact maken is een vaardigheid die alleen beter wordt als je veel oefent. Heb je goed geoefend met willekeurige voorbijgangers, dan is het tijd om een stap verder te gaan.

De ideale groep om mee te oefenen zijn personeelsleden waar je mee te maken krijgt in het dagelijks leven. Denk dan aan winkelpersoneel, bedienend personeel op een terras of in een restaurant of het meisje achter de kassa: iedereen die je tegenkomt die je niet kent en waar je wel een kort gesprek mee voert.

Kies dan voor de tactiek van Clinton: verklein de afstand zo ver als wenselijk is (vergeet niet dat er ook nog zoiets is als persoonlijke ruimte die je moet respecteren), kijk de ander exclusief aan: als je luistert, maar ook als je praat, glimlach, knijp je ogen iets samen waardoor je oprecht overkomt en niet gaat staren, neem eerst met je lichaam afscheid door weg te draaien en dan pas met je ogen.

Dit oefen je de komende weken zo vaak totdat het een tweede natuur voor je wordt.

3. Pluk de vruchten van oogcontact maken

Begin je geoefend te raken in het maken van dat o zo belangrijke oogcontact? Dan is het tijd om je nieuwe vaardigheid eens daar in te zetten waar het écht belangrijk is: bij vrienden en familie, op je werk, bij een nieuwe opdrachtgever, tijdens een sollicitatiegesprek of natuurlijk bij je eerste date.

Vind je dat eng? Natuurlijk is bewust oogcontact maken even wennen, maar je hebt voldoende geoefend en de wetenschap toont aan dat het je onweerstaanbaar maakt, dus hup – aan de slag en zoek je eerste voorbijganger!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog