Nieuwe trends en ontwikkelingen zijn fantastisch! Gadgets en nieuwe techniek geven je mogelijkheden, laten je nieuwe dingen ervaren en spreken tot de verbeelding. Laten we er niet omheen draaien: hier bij timemanagement.nl zijn we gek op techniek die ons leven overzichtelijker, rijker en makkelijker maakt. Maar niet altijd: want als je even geduld hebt, ben je vaak beter af!

Early adopter zijn, is heerlijk, want hoe leuk is het als je op feestjes precies weet waar het over gaat, als je niet met open mond staat te kijken naar de zorgrobot in het bejaardenhuis of als je jouw time-management systeem nog net even iets handiger kunt inrichten met behulp van een nieuwe slimme app.

Maar we hebben ook geleerd dat een eerste versie van een nieuw product of nieuwe trend niet altijd de beste is. Vaak zitten eerste versies nog vol kinderziektes en blijkt pas uit gebruikerservaringen wat er allemaal beter kan. Wil je die ‘hobbelfase’ liever overslaan, omdat je de bijkomende ongemakken in je drukke bestaan op het werk en thuis eigenlijk niet kunt gebruiken? Wacht dan vooral op de meer volwassen tweede versie.

nieuwe trends. doen of niet

Even geduld hebben en wachten op een tweede versie levert niet alleen meer kwaliteit en minder kinderziektes op, het bespaart je ook geld. Zo zijn nieuwe technieken duur en het tempo waarin nieuwe techniek wordt ontwikkeld ligt in veel gevallen hoger dan wat er voor je dagelijkse leven nodig is. Denk aan die nieuwe digitale fotocamera met nóg meer megapixels, die smartphone met een nét iets beter beeldscherm of laptop met een nóg iets plattere behuizing. Heb je dat kleine beetje extra écht nodig? Waarschijnlijk niet. Kies daarom juist ervoor om het voorlaatste model te kopen op het moment dat de nieuwste versie uitkomt. Zo betaal je niet alleen een stuk minder, maar heb je ook een goed getest apparaat zonder kinderziektes.

Een laatste voordeel van wachten, is dat je veel beter kunt overwegen of ‘het nieuwe’ ook echt iets zal toevoegen aan je leven. Door anderen bovenop de nieuwe trends te laten springen, kun je op basis van hun ervaringen waarschijnlijk beter inschatten welke technieken je echt voordeel bieden. Op die manier investeer je alleen tijd in die technieken die bij jouw werk of leven passen.

Toch nog last van die early adopter kriebels? Laat je dan inspireren door deze voorbeelden, die je precies laten zien waar ‘even wachten’ een goede zet was geweest!

1. Grote nieuwe systemen kennen veel kinderziektes en kosten tijd

Denk aan aan de OV-chipkaart. In theorie is het heerlijk om met een pasje heel Nederland door te reizen: je haalt je kaart langs de incheckzuil en je hoeft nooit meer je trein te missen, omdat je je kleingeld bij elkaar moet schrapen voor een kaartje. Het ding laadt ook nog automatisch op als je wilt, dus je OV-zorgen zijn voorgoed voorbij.

Tenminste: dat dacht je, maar we weten hoe het de OV-chipkaart is vergaan. Eerdere versies waren door basisschoolkinderen te hacken, de poortjes waren zo vaak van slag dat ze uit lieverlee maar open werden gezet en minister Schultz pompte er iedere keer miljoenen euro’s in. Was je dus goed af geweest met je vroege OV-chipkaart? Waarschijnlijk niet, want saldo’s verdwenen spontaan van kaarten, poortjes reageerden niet op opgeladen kaarten en het systeem was zo lek als een mandje, zoals blijkt uit dit filmpje:

Inmiddels heeft de chipkaart zich – meer dan 10 jaar na zijn eerste testdag én 1 miljard (!) later – herpakt en lijkt de manier van reizen stabiel en daalt het aantal klachten dat in 2014 nog verdubbelde.

Wat je de volgende keer beter kunt doen als er een systeem wordt ingevoerd in het hele land? Wacht even voor je overgaat tot de daadwerkelijke testperiode ook is verlopen. Dat scheelt je waarschijnlijk veel tijd, ergernis en geld.

2. Updates van software: wacht en ontwijk de bugs

Je kent ze wel: de tweets die je tijdlijn bevolken op het moment dat er een nieuwe update van Apple is. Waar je verwacht dat iedereen laaiend enthousiast is over nieuwe toepassingen, gaan de berichten veel vaker over bugs. Problemen. Ellende. Gedoe waar je niet op zit te wachten.

Zo blijkt ook in de nieuwste software 9.3 een bug te zitten. Deze keer met Safari en mail, waardoor internetlinkjes het niet meer doen. Vervelend? Zeker, want als je eenmaal de update hebt geïnstalleerd, kom je er niet zomaar meer vanaf.

Voortschrijdend inzicht kan je hier helpen, want ook de eerdere iOS versies bestonden vaak niet uit twee, maar uit drie cijfers. En die versies moet je hebben, want daarin zijn de bug fixes uit de twee-cijferige updates al meegenomen.

Tip: installeer dus niet 9.3, maar wacht een paar dagen langer, check nog even de nieuwsberichten over de betreffende update en kies dan pas voor 9.3.1 of meer. Zo weet je zeker dat je niet teleurgesteld raakt na je update en tijd verliest aan herstelwerkzaamheden.

3. Kunstmatige intelligentie staat nog in de kinderschoenen

Ontmoet Zora. Misschien heb je haar al eens op het journaal voorbij zien komen. Zora is een van de eerste zorgrobots in Nederland die in zorgcentrum Huize Elisabeth in Vught woont en is ontwikkeld om de bewoners een plezier te doen. Ze speelt spelletjes, zingt, beweegt, rekent en danst met de bewoners. Een gesprekje voeren of samen televisie kijken? Zora heeft er altijd zin in, ook als de verzorgsters druk zijn met andere taken.

Klinkt het je vreemd in de oren? Een robot waar je later als je oud bent tegen praat of die je nu bij je (groot)ouders laat? Vast wel. Dat vonden de bewoners zelf eerst ook, maar van wennen bleek nauwelijks sprake, zij hebben deze nieuwe trend snel omarmd. Deze documentaire laat het zien:

Waar zorgrobots nu vooral ondersteunend werken in de zorg en het personeel ontlasten, wordt het gebruik van robots snel bittere noodzaak, want volgens het CPB zijn er in 2025 vier keer zoveel ouderen dan nu. Dat is al over 10 jaar! En al deze mensen hebben aandacht nodig.

Robots zullen in deze nieuwe trends een gigantische rol gaan spelen, aangezien die grote groep anders geen aandacht zal krijgen en de eenzaamheid nog groter wordt. Toch moet er nog heel veel gebeuren voor dat het zover is, want wat we in de documentaire niet zien is hoe medewerkers van het verzorgingshuis de pop bedienen en programmeren.

Tinie Kardol, directeur van Huize Elisabeth, die als eerste een robot had, vertelt:

‘Achter elke handeling van Zora staat een medewerker die de geprogrammeerde mogelijkheden oproept of Zora de woorden via een tablet ‘in de mond legt’. Van een zelflerende robot is geen sprake. Op dit gebied is de wetenschap in de wereld nog niet zo ver dat sprake is van kunstmatige intelligentie, van een interactieve robot, die woorden zegt, handelingen overneemt of uitvoert zonder dat van een directe aansturing ‘van buitenaf’ sprake is. Pas wanneer we zover zijn, kan het de waarde krijgen die we hopen te halen.’

Denk je dus dat een zorgrobot een optie is? Zeker, maar kosten nu 15.000 euro en hebben nog veel menselijke input nodig. Wil je echt van dit soort nieuwe trends – ook op particuliere basis – profiteren, wacht dan tot we een paar jaar verder zijn en alle gebruikersinput is verwerkt en er een nieuwe, verbeterde en goedkopere Zora (of ander type robot) op de markt verschijnt.

4. Nieuwe technieken blijken soms niet zo nuttig

Dan is er de verwachting die vaak rond nieuwe ontwikkelingen hangt. Kijk naar de Google Glass. Werd hij in 2012 nog met verve aan het bedrijfsleven gepresenteerd en het paradepaardje van Google genoemd, nu lijkt de Glass mislukt.

De reden? In de praktijk blijken de mogelijkheden beperkt, waren er problemen met de privacy (je kunt mensen altijd ongemerkt filmen) en voelt lang niet iedere consument er iets voor om zichtbaar een ‘nerdy’ gadget op zijn gezicht te dragen.

nieuwe trends

Of de Google Glass ooit gaat doorbreken, weten we niet, maar voorlopig zijn alle sociale media profielen van de Glass verwijderd en beraadt Google zich over het vervolgtraject dat inmiddels de naam Aura heeft gekregen.

Een beetje hetzelfde probleem heeft de Apple Watch. Na de succesvolle heropstanding van Apple die een revolutie startte met de iPod en de iPhone denderde hun innovatietrein voort met wat het nieuwe hoogtepunt moest worden. Ondanks dat de Apple Watch zo’n 1 miljard dollar winst heeft opgeleverd, is het geen succes. Op dit moment wordt nog maar 10% van de verkoopaantallen van de lancering gehaald en early adopters bieden hun watches massaal aan op Ebay.

Wat gaat er mis? Het design wordt niet geroemd, er zijn nauwelijks nuttige apps, het apparaat is met 419 euro duur en de belangrijkste reden: hij lost geen enkel probleem op. Sterker nog, dankzij al die meldingen op je pols raak je nog sneller afgeleid en uit je workflow: niet wat je wilt om een goede focus te behouden en je concentratievermogen te vergroten.

Ook in gezelschap blijkt de smartwatch te zorgen voor opgetrokken wenkbrauwen. De reden: als jij tijdens een gesprek constant op je horloge kijkt, zal je gespreksgenoot dat niet erg kunnen waarderen. Soms werken nieuwe trends dus (nog) niet.

Juist die oplossingen is wat een wearable moet kunnen om het te winnen van de smartphone, lukt dat niet, dan blijft de ‘smartphone only’-trend waarin de smartphone ons centrale apparaat blijft nog wel even de belangrijkste.

Wil je toch per sé een wearable? Deze zomer komt Apple met de Apple Watch 2 die waarschijnlijk een stuk dunner is, een mooier design heeft en sterkere hardware bezit. Maar of ie je daadwerkelijk meer tijd gaat opleveren? Wij vragen het ons nu al af.

5. Nieuwe technieken blijken niet altijd veilig

Techniek is prachtig, maar hoeveel grip hebben we nu op de virtuele wereld? Geen, blijkt als je handelt in Bitcoins. Want al snel na de invoering verscheen het volgende bericht op nieuwssite nu.nl:

nieuwe-trends-4

Het artikel zegt genoeg: je kunt je virtuele geld dus zo kwijt zijn. Bovendien fluctueert de koers nog enorm, omdat er veel investeerders zijn die geld in de valuta investeren in de hoop er winst op te maken. Er hoeft dus maar iets te gebeuren of de Bitcoinbel barst. Tel daarbij op dat de Bitcoin een geliefd doelwit is van hackers en dat niemand er baat bij heeft om de koers stabiel te houden (zoals bij fysieke munteenheden) en je weet dat het een uiterst risicovolle investering is.

Wil je risicovol beleggen of ‘spelen’ met deze nieuwe techniek dan let natuurlijk niets je om te experimenteren met het kopen van Bitcoins, maar zoek je een stabielere belegging waar je meer grip op hebt, dan is het misschien nog wat vroeg voor een investering in virtueel geld.

nieuwe trends. tips

Nieuwe trends: weersta de verleiding

Nieuwe trends en technieken, ja, we zijn er gek op, maar de truc is om je niet te vroeg te laten verleiden. Want juist dat beetje geduld kan je veel tijd, geld en ergernis besparen. Bang om achter te lopen? Nergens voor nodig, zolang je de artikelen op timemanagement.nl leest, zorgen wij er wel voor dat je op verjaardagsfeestjes weet wat er aan écht belangrijke nieuwe trends en ontwikkelingen speelt op het gebied van productiviteit.