Hoewel je in onze assertiviteitscursus leert jezelf luid en duidelijk te verwoorden, onderschatten we niet de waarde van stil zijn. Daar bereik je namelijk evenveel (en soms zelfs meer) mee. Vooral wanneer jij je in één van deze 6 situaties bevindt. Dan kun je beter – sssst – zwijgen.

Zwijgen is ook assertief

Tijdens onze Assertiviteitscursus leer je voor jezelf opkomen. Duidelijk je stem laten horen en vertellen hoe je over zaken denkt. Je uitspreken. Toch betekent dit niet dat je altijd het hoogste woord moet voeren.

Integendeel:

Sterker in je schoenen staan betekent ook dat je durft te zwijgen. Dat je het oké vindt om een ander aan het woord te laten. Dat het niet erg is om te stil te zijn. Jij begrijpt namelijk dat er een aantal gevallen zijn waarin je meer bereikt door niets te zeggen, dan door teveel.

In deze 6 situaties bijvoorbeeld:

1. Zodra je negatieve feedback ontvangt

Negatieve terugkoppeling krijgen is niet slecht. Integendeel. Je leert ervan, groeit ervan.

Omarmen, dus. Maar dat kan alleen wanneer je oprecht luistert naar de kritiek. Naar wat een ander zegt, ook al ben je het er niet mee eens. 

Je gaat er niet tegenin. Je zwijgt en luistert aandachtig naar wat hij of zij te zeggen heeft. Zonder te onderbreken, zonder het advies weg te wuiven. Jij spreekt enkel om de adviesgever te bedanken. Voor hun inzichten, advies of de moed om feedback te geven.

Tot die tijd zwijg je…

2. Wanneer iemand je op de zenuwen werkt

Je uitspreken zodra de gemoederen hoog oplopen is zelden een goed idee. Emoties als woede, frustratie of een gekrenkt ego zorgen ervoor dat je dingen zegt die je (1) niet meent, of (2) vanwege de emoties verkeerd verwoordt.

Er komt enkel narigheid van. Zwijg daarom, zodra iemand je uitdaagt of je op de zenuwen werkt. Loop liever weg. Koel af. Denk na. 

Op een later moment, zodra jullie beiden zijn afgekoeld, kun je het gesprek hervatten. Op een volwassen en constructieve manier.

Tot die tijd zwijg je…

3. Wanneer een ander spreekt

Je hebt wellicht iets soortgelijks meegemaakt. Misschien weet je van het onderwerp zelfs meer af dan de verteller. Toch is het niet aan jou om het verhaal van een ander te onderbreken zodat jij je zegje kunt doen.

Niet alleen erg vervelend, het maakt je ook geen leuke gesprekspartner zodra jij telkens “Ja, dat ken ik! Ik heb toen destijds…” aan iemand anders zijn verhaal toevoegt.

Wacht op je beurt. Tot de ander klaar is met spreken — écht klaar. Reageer dan pas. Het liefst met een vervolgvraag, in plaats van met je eigen verhaal. Anderen vinden het namelijk ook leuk om over zichzelf te praten. Gun hen dat.

Tot die tijd zwijg je…

4. Zodra de ander een slechte dag heeft

Dat jij in een opperbest humeur bent, wil niet zeggen dat anderen om je heen ook in zijn voor een lolletje. Lees je aan iemands gezicht af dat hij of zij een zware dag achter de rug heeft, geef hen dan ook wat tijd.

Wacht tot de ander naar jou toe stapt om zijn of haar verhaal te doen. Bombardeer hen niet met verhalen of andere vormen van communicatie, maar houd je even op de achtergrond. 

Besef dat het niet persoonlijk is en dat het niets met jou te maken heeft. Zodra de ander er klaar voor is, zal hij of zij naar jou toekomen.

Tot die tijd zwijg je…

5. Wanneer een ander in de spotlight staat

Je eigen successen ophemelen zodra een ander in de schijnwerpers staat is not done. Laat een ander trots zijn over zijn of haar verdiensten, zonder je eigen trots te moeten verkondigen.

Wees een stille supporter. Iemand die de ander feliciteert en hem of haar van het moment laat genieten. Een persoon die zijn steun laat voelen. Zodra jouw tijd is aangebroken, mag jij je laten horen.

Tot die tijd zwijg je…

6. Zodra iemand aangeeft dat hij of zij wil praten

Natuurlijk wil je iedereen zoveel mogelijk helpen. Komt er dan ook iemand met een probleem naar je toe, dan schiet je gelijk in de probleemoplos-modus. Laat dat eens vaker achterwege.

Niet iedereen zoekt namelijk naar een oplossing. Soms willen ze gewoon hun hart luchten — vertellen wat hun dwars zit of is overkomen. In plaats van advies zoeken ze naar een schouder om uit te huilen.

Geef hen die. Bied troost, bemoedigende woorden en laat ongevraagd advies achterwege. Mochten zij daar behoeften aan hebben, dan ben je de eerste die het hoort.

Tot die tijd zwijg je…

niets zeggen advies

Kortom: niets zeggen = assertief

Wees een vaker stil. Vul de leegte niet altijd op met praatjes en woorden, maar durf eens te zwijgen. Vaak bereik je daar namelijk meer mee. Vooral in deze 6 situaties:

  1. Zodra je negatieve feedback ontvangt — zwijg dan
  2. Wanneer iemand je op de zenuwen werkt — zwijg dan
  3. Wanneer een ander spreekt — zwijg dan
  4. Zodra de ander een slechte dag heeft — zwijg dan
  5. Wanneer een ander in de spotlight staat — zwijg dan
  6. Zodra iemand aangeeft dat hij of zij wil praten — zwijg dan

Probeer het eens (of volg een assertiviteitscursus)

Test zelf hoe stil zijn en assertief zijn samengaan. Mocht je daar nog hulp bij willen gebruiken volg dan eens onze Assertiviteitscursus. Daar leer je effectief en assertief communiceren, zónder het hoogste woord te voeren.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog