Jij bent introvert? En een professional? Dat kan best samengaan. Zelfs met de (waarschijnlijk) uitdagende sociale activiteit die netwerken heet. Veel mensen die niet erg extravert zijn, zien op tegen dit fenomeen. Ze denken er simpelweg ‘niet voor weggelegd te zijn’. Maar dat is onzin.

Het netwerk-territorium is geen hermetisch afgebakend voor extraverte professionals. Het is een grote misvatting dat je je als introvert persoon plotseling moet opstellen als een extraverte netwerk-machine.

Nee, wees juist jezelf. Want introverte mensen zijn net zo’n sociale wezens, die alleen de juiste omstandigheden nodig hebben om echt goed tot hun recht te komen. Als dat zover is, is het netwerk-terrein voor introverte professionals geen onbegaanbaar gebied meer, maar een wandeling door het park. Fluitend.
De sleutel tot netwerken voor verlegen of introverte professionals is daarom; de juiste omstandigheden creëren die jou doen ontplooien tot het sociale wezen dat je eigenlijk bent. Verlegenheid of introvertie is volgens de wetenschap namelijk geen bestaande eigenschap, maar een aangeleerd gegeven.

Assertief netwerken: zo creëer de juiste omstandigheden in 3 stappen

Hoe doe je dat; de juiste omstandigheden creëren? Door klein te beginnen en de stappen van daaruit langzaam te vergroten, volgens Lynne Sarikas – directeur van de Northeastern University’s MBA Career Center. Zij onderzoekt en adviseert professionals in hun loopbaan, werkwijze en communicatie.

1. Begin bij iemand die je dierbaar is

“Door te beginnen met netwerken bij een bekende maak je het hele fenomeen wat minder zwaar. Het ontkracht de angst die een introvert persoon heeft voor het fenomeen en helpt hem om over die eerste hobbel te komen.” – Lynne Sarikas

Iemand bij wie jij je op je gemak voelt. Je zus, je vriendin, je buurman misschien? Nodig hem of haar uit voor een etentje, of een drankje op het terras en start het gesprek zoals je dat altijd zou doen. Kijk eens of je het onderwerp een iets zakelijkere richting kunt insturen. Zie daar: je bent aan het netwerken!

Netwerken tips.

2. Deel je passie

“Omdat je een professional in bijvoorbeeld de ICT bent, hoeft dat nog niet te betekenen dat je alleen op ICT-borrels moet netwerken. Die persoon uit je stamcafé of de yogaclub kan net zo’n waardevolle connecties hebben. En daar kom je maar op één manier achter: door een gesprek te starten.” – Lynne Sarikas

Je gedeelde interesse maakt de ingang tot een gesprek appeltje-eitje. Zeker als je beide bij een eetclub bent. Bovendien voel je je bij deze persoon waarschijnlijk meer op je gemak dan bij een wildvreemde zakelijke connectie, waardoor je gemakkelijker spreekt.

Zodra het gesprek gaande is kun je het mogelijk weer in een zakelijke richting sturen. Ken je die collega? Zoeken ze een professional op zijn werkplek? Of die van zijn vrouw? Dat had je anders nooit geweten!

Je kunt je passie trouwens ook inzetten wanneer je in zo’n wildvreemde-zakelijke-connecties-netwerk-toestand zit. Mensen zullen het altijd waarderen wanneer iemand ergens gepassioneerd over spreekt. Bovendien kom je zo persoonlijker en kenmerkender over, waardoor anderen je beter onthouden. Handig.

3. Vis in de alumni-vijver

“Je alumni-netwerk is een goudmijn aan connecties” – Lynne Sarikas

Zoek ze nog eens op, de alumni van je opleiding uit jouw jaar. Ze zitten waarschijnlijk in dezelfde branche, kennen je al en zijn wellicht net zo geïnteresseerd in waardevolle connecties. Vind ze via LinkedIn, of iets persoonlijker, via Facebook. Even een berichtje sturen (“Hey, hoe is het met jou? Wat doe je tegenwoordig?”) en het is gepiept!

Ontwikkel je techniek: 5 tijdloze tips

Zodra je het netwerken-voor-introverten van Sarikas onder de knie hebt, kun je je verder gaan ontwikkelen in je benadering tijdens het netwerken. Dat doe je bijvoorbeeld aan de hand van deze 5 tips van Dale Carnagie, die zijn tijdloze netwerk-handleidingboek ‘How to Win Friends and Influence People’ al in 1936 schreef, maar wiens advies niet actueler had kunnen zijn.

1. (Glim)lach. Net zo simpel als effectief, maar desondanks vergeten door veel mensen. Mensen spreken je gemakkelijker aan en zijn veel losser en meer openhartig in een gesprek wanneer de ander een open, ontspannen en opgewekte uitdrukking op zijn of haar gezicht heeft.

2. Stel een vraag. Er staat een groep mensen te praten en je sluit je graag aan. Wat je niet moet doen: je mening meteen in de groep gooien. Wat je wel moet doen: een vraag stellen. Hiermee neem je meteen een open en geïnteresseerde houding aan, waardoor je gemakkelijk in de groep geaccepteerd wordt.

3. Luister. Focus je niet alleen op wat jij kwijt wil, of hoe jij gezien of gehoord wordt door anderen. Luister vooral naar wat de ander te zeggen heeft. Stel een oprecht geïnteresseerde vraag die er dieper op in gaat en laat de ander verder aan woord. Zo houd je een aangenaam gesprek gaande, zonder zelf veel te hoeven zeggen.

4. Wissel kaartjes uit. Netwerk-kaartjes zijn niet uit. Nooit geweest. Ze blijven een actueel middel om jezelf on-top-of-mind te houden bij een andere professional of kennis. Zorg daarom dat je ze altijd op zak hebt, en wissel ze uit aan het eind van een aangenaam gesprek. Werk je liever paperless? Voeg de persoon dan met je smartphone ter plekke toe aan je Linkedin netwerk.

5. Noem namen. Niets werkt zo effectief en persoonlijk als de ander met wie je in gesprek bent verwikkeld bij zijn of haar naam te noemen. Het creëert meteen een band, doordat je eigen naam het meest aangename is wat je maar kunt horen van een ander. Het is het aardigste dat je tegen iemand kunt zeggen en kost zo weinig moeite (alleen even die naam goed opslaan aan het begin van het gesprek – of er gewoon nog een keer naar vragen).

Netwerken tips

Kortom

Zet vandaag nog de eerste stap: bel een vriendin (misschien iemand die je al een tijdje niet hebt gesproken?). Spreek af om een drankje te doen of een hapje te eten.

Begin klein en dichtbij met netwerken en bouw van daar uit je stappen langzaam op. Houdt ondertussen Carnagie’s tips in je achterhoofd en jij bent net zo’n netwerk-pro als een extravert persoon. Zonder je anders voor te doen dan je bent. En dat is heel wat waard, toch?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog