Netwerken, het klinkt misschien als een nare, tijdrovende of moeizame klus. Maar dat hoeft ‘t niet te zijn. Als je maar weet hoe je ‘t slim doet… 3 tips van de grootste netwerk-experts die op deze aardbol rondlopen.

Voor jou is het misschien een even ongemakkelijk als onnatuurlijk proces, die visitekaartjes-uitwissel-dans. En dat ook moet dan vaak ook nog buiten je werktijden om! Alsof je het niet al druk genoeg had.

Maar dan weet je duidelijk niet wat netwerken eigenlijk is – en hoe het eigenlijk werkt. Iets waar geen visitekaartje, zweethand noch buikkramp voor nodig is…

Wat is netwerken? De (echte) definitie

Netwerken is aller eerst iets heel natuurlijks. De mens is gemaakt om sociale links te leggen. We doen het voortdurend, en als vanzelf. We zijn zelfs al aan het netwerken, nog voordat we weten dat het ‘netwerken’ heet.

Daar hebben we dus geen borrel of ongemakkelijk netwerk-event voor nodig. En het is ook niet alleen maar weggelegd voor hoge piefen of praatjesmakers. Het is iets veel natuurlijkers dan dat: netwerken is uitwisselen. Net als je vroeger op het schoolplein met je knikkers deed! Dáár was je al aan het netwerken, zoals het hoort (en werkt).

Wat netwerken met knikkers te maken heeft

“Mijn mooie gouden voor jouw grote blauwe.”

Netwerken is uitwisselen, maar na zo’n 15 tot 20 jaar worden de knikkers verruild voor diensten, tips en informatie.

Je verzamelt met opzet mensen om je heen. Maar je doet het altijd om informatie of diensten uit te wisselen, en niet alleen in je eigen voordeel te werken. En ja, je doet het “om iets gedaan te krijgen”. Maar dat doe je dus altijd óók voor de ander. Door elkaar te helpen, en nooit alleen jezelf.

En dat werkt – weten we al op het schoolplein, vergaten we daarna weer even, maar we zijn er nu dus weer aan herinnerd:

3x waarom dat werkt, volgens de wetenschap

Niet alleen omdat het principe zo goed is – jij krijgt dit, dan krijg ik dat – maar ook omdat je er zakelijk (bewezen) op vooruit gaat en omdat het zelfs (bewezen) goed voor je psyche is. De 3 zakelijke en persoonlijke voordelen volgens de wetenschap, op een rijtje:

1. Netwerk opbouwen = baan vinden (en houden)

Het maakt een baan vinden stukken makkelijker als je het binnen je sociale kringen doet.

“58% van de werkzoekenden vindt een baan via een persoonlijke connectie” – uit het boek ‘Getting a Job’ van beroemd socioloog Mark Granovetter, gebaseerd op klassiek onderzoek uit 1974.

Heb je al een baan? Netwerken zorgt er voor dat dat zo blijft.

“Een reeks specificatiechecks en indirecte testen oppert dat de huidige werk-status meer is gedreven door informatie-uitwisseling (netwerken) dan welk andere interactie-mechanisme dan ook.” – uit het onderzoek ‘People I Know: Job Search and Social Networks

2. Netwerk opbouwen = betere baan (krijgen)

Omdat je meer verdient, wanneer je netwerk-skills op peil zijn:

“Analyses op verschillende niveau’s hebben aangetoond dat netwerken direct gerelateerd is aan het huidige salaris, en dat het de groeiratio van het salaris door de tijd heen beïnvloedt.” – uit de langlopende studie ‘Effects of Networking on Carreer Success’ (2009)

Omdat je simpelweg blijer bent met je baan…

Uit hetzelfde onderzoek: “Netwerken is ook gerelateerd aan een groeiend gevoel van voldoening binnen de carrière. Zodra die tevredenheid na verloop van tijd gestabiliseerd is, zijn er geen effecten meer gevonden van netwerken op de mate van carrière voldoening.”

… én je er beter in presteert!

“Onderzoekers van het Technologisch Instituut in Massachussets ontdekten dat hoe groter het aantal sociale connecties, hoe beter werknemers presteerden (getest binnen het internationale bedrijf IBM).”  – uit het boek ‘The Happiness Advantage’ van Shawn Anchor

3. Netwerk opbouwen = beter worden (in je werk)

“Maar liefst 70% van de leerprocessen op de werkvloer vinden plaats via informele interacties, volgens een studie uit 1998 van het ‘center for Workforce Development’.” – uit het boek ‘Achieving Success Through Social Capital

Je leert dus vanzelf zodra je kletst en netwerkt met een ander. Die mensen in je netwerk leren je zo dus van alles dat je weten en kunnen moet, maar het leert je óók om innovatief en creatief te leren werken van die ‘informele interacties’:

“…Zakenlui met immense netwerken vol los-vaste contacten waren 3 keer zo innovatief als mensen met een klein netwerk van hechte vrienden…” – uit ‘Imagine: How Creativity Works’ van Jonah Lehrer

Niet mis, hè; al die voordelen? Doe er daarom wat mee, door te leren van de meesters hoe je zo natuurlijk en simpel mogelijk netwerkt – zonder borrels, buikkrampen, zweethanden en tijdvreters:

Netwerk opbouwen

Hoe een netwerk opbouwen dus werkt? Zo:

Dat uitwisselen zoals je dat vroeger dus al deed, dát is netwerken op z’n best. En de beste manier op je netwerk op te bouwen door de relaties (die je vaak al lang hebt!) te verdiepen. De 3 slimste expert-tips, voor de beste knikker-uitwissel-netwerk-ervaring:

1. “Bel een oude kennis”

Trek eens een blik oude kennissen open! Ex-collega’s, alumni van je afstudeerjaar of uit het zicht verdwenen vrienden of familie bijvoorbeeld. Dat lijntje tussen 2 personen blijft namelijk altijd bestaan – én oude connecties zijn ook nog eens veel waardevoller dan je bestaande. O, en oude vrienden oprakelen is ook nog eens een stuk makkelijker dan nieuwe maken.

“Slapende relaties”, zoals Wharton professor Adam Grant en auteur van ‘Give and Take’ het noemt, verkeren namelijk in heel andere kringen dan jij. En daar leidt deze schatkaart je naartoe:

“Onze dichtstbijzijnde contacten kennen vaak dezelfde mensen en weten dezelfde dingen als ons. Mensen die iets verder van ons af staan bewegen zich in andere kringen en weten heel andere dingen, waardoor zij je toegang kunnen verschaffen tot een veel grotere schat aan informatie.

De meesten van ons lopen die informatie mis, doordat we onze netwerken vullen met mensen die dezelfde perspectieven hebben en in dezelfde kringen bewegen als zijzelf.”

Bel ze, link ze, en bied op het juiste moment je knikkers aan.

2. “Identificeer je Super Connectors”

Je bent je er misschien niet bewust van, maar iedereen heeft een paar gouden linkjes in zijn omgeving. De mensen die je tot nu toe de beste tips gaven, je voorstelden aan de belangrijkste mensen of je wezen op gouden kansen die je zonder hen nooit gekend had. Degenen die je je ‘ ‘gouden knikkers’ hebben gegeven.

Het zijn je Super Connectors. En dit zijn de mensen in wie je je netwerk-tijd moet investeren, omdat de rest erbij in het niet valt. Scheelt werk, levert meer op.

Je kunt jouw Super Connectors vrij makkelijk ontdekken, zegt Brian Uzzi in Harvard Business Review, door een lijstje te maken:

In de linkerkolom staan al je belangrijkste en meest relevante connecties van dit moment. In de lijst daarnaast degene die je aan deze persoon heeft voorgesteld, of de dienst of tip die diegene je geleverd heeft. De waarde van die ‘knikker’ mag je ook aangeven. Komt een bepaalde naam meerdere keren voor? Dan heb je een Super Connector te pakken. Die mag nog eens op de koffie komen!

3. “Stel de 3 gouden vragen”

Judy Robinett, auteur van ‘How to Be a Power Connector’, heeft er meer dan 30 jaar over kunnen doen, in verschillende ondernemers- en directeursfuncties binnen diverse Fortune 500 bedrijven, om achter haar tip voor een sterker netwerk opbouwen te komen.

Haar conclusie: weet wat te vragen aan je connecties, zodra je ze te pakken hebt.

Lijkt het je namelijk wat ongemakkelijk, om opeens uit het niets je oude blokfluitleraar op te bellen of een Super Connector uit te nodigen? Robinett’s tip: gebruik 3 gouden vragen om contact losjes en logisch te maken.

  1. “Hoe kan ik jou helpen?” – vraag het direct of doe een suggestie (stuur een relevante link met tip of doe hem een kleine dienst).

  2. “Welke ideeën heb je voor mij?” – vraag om een update, advies of hulp (voordeel van het laatste: het bind je relatie meteen een stuk sterker, is bewezen).

  3. “Met wie moet ik nog meer spreken?” – en je hebt je link door naar de volgende relevante connectie. Het vuurtje loopt.

En zo kom je tot de kern. Je hebt je beste netwerk aangekaart (dat van oude kennissen) en je waardevolste netwerkers gevonden (de super-connectors) – en nu kun je ook nog eens in gesprek met die super connecties! Een gesprek dat wederom je tijd niet verdoet, maar dat meteen super efficiënt werkt. Want netwerken mag dan eigenlijk iets heel natuurlijks zijn; het is toch wel fijn om het meteen maar achter de rug te hebben zodat jij gedaan krijgt wat je gedaan wil hebben – en je die ander misschien ook nog een handje helpt. Want zo werkt netwerken: uitwisselen. Als een knikker.

netwerk-opbouwen

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog