Dat zegt dé expert in positieve psychologie van Europa. Dr. Ilona Boniwell is er erg duidelijk over. Het credo van deze tijd, en volgens velen ook van de positieve psychologie – negatieve gevoelens loslaten – is een misvatting. Je wil ze niet inhouden of loslaten. Je wil ze behouden. Inzetten zelfs, voor betere communicatie. Ja, ook in professionele situaties. Dit is waarom, en hoe.

Waarom negatieve gevoelens loslaten positief zijn

We gaan nu even in tegen alles wat je waarschijnlijk ooit geleerd hebt. Je moet je negatieve emoties los laten, of in elk geval zeker niet tonen. Je moet greep houden op jezelf, en vooral happy en shiny overkomen. Positieve vibes willen we! Geen negatief gezeur. “Klagen is slecht voor je”, “negatief denken helpt je niet verder” en “je moet niet zeuren maar vergeven”.

Dat is wat je gewend bent. Negatieve emoties moeten weg. Dat is niet alleen de gebruikelijke boodschap richting jezelf – verdriet moet weg, je wil je blij voelen – maar ook richting anderen. In gesprekken zijn we gewend om altijd á la positivo te communiceren. Je moet opgewekt en vrolijk zijn. Geen downer, klager of zeurpiet. Lekker soepel en meegaand, luchtig en aangenaam gezelschap zijn – dat is wat je wil.

En negatieve gevoelens uiten zit dat sowieso in de weg. Toch? – Ja en nee.

Ja, als je altijd maar meegaand en vrolijk bent, ben jij gemakkelijk gezelschap. Maar je bent ook weinigzeggend gezelschap. Je bent niet echt memorabel, en diepgang lijkt er ook niet echt in te zitten. Altijd maar glimlachen en oké zijn met alles, dat lijkt even leuk, maar is vooral erg saai.

Hou je je negatieve gevoelens voor je, maar lukt dat niet erg goed, dan kun je bovendien passief agressief of stil overkomen. Het is overduidelijk dat je niet uit wat je voelt, en dat komt niet bepaald positief over.

Negatieve gevoelens loslaten. juist niet doen

Durf jij ook je gepassioneerde, gekwetste en fellere gevoelens te laten zien – dan weten anderen wie je bent. Ze zullen opkijken en luisteren. Nadenken over wat je zegt en overwegen wat je beweert. Ze zullen je kritiek of feedback meenemen. En bovendien: ze zullen je de diepere lagen van jouw persoonlijkheid leren kennen, wat je dichter tot elkaar brengt en meer memorabel maakt. Mits je de juiste emoties op de juiste manier weet te uiten.

Dúrf dus te zeggen wat je denkt – op een nette manier – ook als dat even geen vrolijke en meegaande boodschap is. Dúrf je negatieve gedachten te uiten, in elk gesprek, en je zult de positieve effecten ervaren. 

Dat negatieve gevoel zégt je namelijk iets. Iets dat waarschijnlijk zelfs de moeite is om uit te spreken naar anderen.

Dat beweert degene van wie je het laatst zou verwachten, tenminste. Dé positieve psychologie professional van Europa: dr. Ilona Boniwell. Uitgerekend zij – de koningin van de positieve psychologie – is degene die beweert dat we negatieve gevoelens moeten koesteren en inzetten.

Dr. Boniwell:

“Positieve emoties kunnen ons zeker helpen op het hobbelige pad naar welzijn, maar dat betekent niet dat negatieve emoties irrelevant of onbelangrijk zijn. Ze mogen dan minder goed voelen; ze kunnen desondanks erg positieve effecten teweegbrengen.”

Mooi! Ze mogen er dus wel zijn. Je zou je negatieve gevoelens zelfs moeten inzetten, voor positieve effecten. Nog beter nieuws. Dat werkt al op het kleinste niveau. In elke communicatie of gesprek kun je je boosheid, angst, frustratie of teleurstelling omzetten in iets goeds. Via je interne dialoog – dat negatieve stemmetje in je hoofd – maar juist ook in externe dialogen, met kennissen of collega’s.

Daar mogen ze er wél zijn. Die negatieve gevoelens. Vergeet dus het loslaten, en start met erkennen, herkennen en het uiten. Alles voor die wetenschappelijk beloofde positieve effecten.

3 negatieve emoties om juist te uiten

Dit zijn ze. De 3 meest voorkomende negatieve gevoelens in onze gedachten. Geen gedachten om los te laten, maar om juist te uiten. Om te laten horen wat we denken of hoe we ons voelen, zodat we erachter komen dat het verdiepend werkt voor elk gesprek.

1. Verdriet

“Verdriet is er om te laten zien wat niet (meer) voor je werkt. Verdriet is je vriend. Onderdruk je verdriet, dan probeer je ergens aan vast te houden wat je los moet laten.”

Dat zegt emotie-onderzoeker Karen McLaren in haar video over het grote nut van deze emotie. Probeer dus niet de emotie verdriet los te laten, maar onderzoek wat het aantoont dat je moet loslaten, en handel daarop.

Merk je dat je verdriet voelt omdat je collega’s vergeten zijn je te feliciteren met je verjaardag? Probeer het niet weg te stoppen met een loslaterige gedachte als “ach, wat maakt het uit, ik kan niet van ze verwachten dat ze alle verjaardagen onthouden”. Uit je negatieve gevoel:

“Hé jongens, jullie zijn mijn verjaardag vergeten! Ik moet zeggen dat ik dat wel jammer vind. Die van anderen worden zelden vergeten. Maar hé, ik heb taart, dus laten we het alsnog vieren.”

Zo toon je dus dat je teleurgesteld bent, maar ben je geen downer. Je draait het naar iets positiefs, en je zult zien dat mensen ter plekke opspringen om je alsnog te feliciteren en zich erbij te verontschuldigen. Een heel fijn effect!

2. Boosheid

Word je ergens boos om, dan betekent dat dat je iets belangrijk vindt. Het roept een sterke emotie bij je op, die wil zeggen dat je hier iets mee moet doen. Dat dit er toe doet. Stop het dus niet weg, maar laat horen wat jou beweegt!

Kun je er bijvoorbeeld niet tegen dat de stagiaire alleen maar wordt gebruikt om koffie te laten halen, terwijl jij ziet welke potentie er in haar frisse talent schuilt? Doe er niet aan mee, maar ga er tegenin, door Laura’s manager Mark er op aan te spreken:

“Het frustreert me dat je een hoop potentie lopen door Laura alleen maar koffie te laten halen, Mark. Wist je dat ze alles weet van Mailchimp, dat e-mail marketing programma? Zonde om haar nutteloze klusjes te laten doen. Laat haar eens echt iets voor elkaar krijgen, dan leert ze hier wat, en leert ze ons waarschijnlijk ook nog iets nieuws.”

Zo zet je je verontwaardiging, frustratie of boosheid rechtstreeks in voor het goede doel!

3. Angst

Probeer ook je angsten te erkennen, herkennen en uiten. Voel je angst, ga dan eerst na welk soort het is. Is het faalangst of plankenkoorts voor een presentatie of zijn het zenuwen voor een nieuwe functie, die je vanaf volgende maand gaat bekleden na een promotie?

Angst kan namelijk een paar dingen tegen je zeggen:

  • “NIET DOEN.” – Dit is de reële angst. Het is het gevoel dat je een vlam niet moet aanraken. Je systeem vertelt je dat het gevaarlijk is en vermeden moet worden. Deze angst moet je erkennen en gehoorzamen. Blijf weg van het vuur.
  • “Spannend, zeg.” – Dit is enthousiasme vermomd als angst. Meestal komt het eruit als die faalangst of plankenkoorts. Dit is het soort angst dat je niet gehoorzaamt. Je ontdoet het liever van z’n masker en zet het in z’n ware vorm in. Als enthousiasme. Spreek dat uit naar anderen:

    “Jeetje, ik ben best nerveus om dat plan straks te presenteren. Wie weet hoe ze gaan reageren? En wat als ze moeilijke vragen stellen?”

    Je negatieve gevoelens op deze manier uiten zal je weer positieve effecten opleveren, als je de juiste persoon tegenover je hebt. Iemand die het beste met je voor heeft en die vertrouwen in je heeft. Diegene zal namelijk reageren met “je hoeft nergens bang voor te zijn, je kan dit” en “als je lastige vragen krijgt zal ik je helpen met beantwoorden”. Geuit gevoel: negatief. Effect: positief.

  • “Ik weet niet of dit wel een goed idee is.” – Dit is intuïtie vermomd als angst. Eentje om zeker wel te erkennen en over te communiceren. Klinkt dit verontrustende stemmetje in je hoofd, dan heeft het vaak gelijk. (Mits je het goed onderscheidt van spanning, zoals hierboven beschreven.) Heb j een negatief gevoel bij een nieuw project of het aannemen van een sollicitant, benoem dat dan naar degenen die er over gaan. Richt je in dit geval tot de projectmanager of HR manager en zeg:

    “Juul, ik weet niet of dit wel een goed idee is. Deze sollicitant komt niet goed over. Volgens mij is dit geen geschikte kandidaat.”

Had je al deze uitingen niet gedaan en de negatieve gevoelens – van je intuïtie tot je frustratie en teleurstelling – losgelaten of voor je gehouden, dan waren alle positieve effecten verloren gegaan. 

Dan had niemand geweten dat je eigenlijk jarig was vandaag en dat je dat graag viert, dat Laura eigenlijk heel veel kan betekenen voor het bedrijf en dat je wat hulp nodig hebt bij de volgende klantpresentatie. Benoem je het niet, dan gaat al die waarde verloren.

Negatieve gevoelens loslaten. tips

Dan blijf jij de vrolijke goedzak die alles wel prima vindt en met alle winden meewaait. Niks aan de hand, nooit een kritische noot. Nooit een kans gegrepen om een situatie beter te maken, wanneer die slecht is, door negatieve gevoelens te uiten in plaats van los te laten.

Zonde!

Nóg beter leren communiceren voor sterkere relaties? Dat kan, tijdens de cursus gesprekstechnieken

In onze eigen cursus gesprekstechnieken leer je binnen een dag verschillende scenario’s communicatief slim aanpakken. Je leert zeggen wat je denkt en relaties opbouwen via de juiste technieken. Aan het eind van de dag weet je bijvoorbeeld precies welke vragen je moet stellen om informatie boven water te halen, hoe je een conflict netjes oplost en hoe je overtuigend spreekt om anderen met je mee te krijgen. Benieuwd? Stel de training voor aan je (HR) manager voor je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling – of nodig het hele team uit voor een incompany sessie!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog