Neem je teveel hooi op je vork? Voel je je constant gestresst en opgejaagd? Dan is de kans groot dat je als een soort van Yes Man door het leven gaat. Eén van de belangrijkste eigenschappen van assertieve personen is dat zij probleemloos nee kunnen zeggen. Veel boeken over assertiviteit, zoals Assert Yourself And Change Your Life, besteden er zelfs een compleet hoofdstuk aan.

Ook op Nederlandse websites is veel geschreven over nee zeggen. In een leerzaam artikel op de dito site soChicken vindt je een aantal goede redenen om verzoeken te weigeren. Laten we ze stuk voor stuk bekijken.

Weer grip op je leven krijgen

Neem je teveel hooi op je vork? Voel je je constant gestresst en opgejaagd? Dan is de kans groot dat je als een soort van Yes Man door het leven gaat. Tijd om weer controle over je leven te krijgen, dus.

Hoewel het misschien afgesloten en negatief klinkt zorgt het woord ‘nee’ voor meer grip op je dagelijkse leven. Als je af en toe nee kunt en durft te zeggen tegen projecten, aanbiedingen en opdringerige vrienden word je minder geleefd. Je hebt dan zelf in de hand wat je wel en niet doet.

Als iemand je vraagt om hem of haar te helpen, zou je alleen ja moeten zeggen als je écht in staat bent om iets voor hem of haar te betekenen. Als dit betekent dat je andere verplichtingen er onder leiden, is nee zeggen verstandiger.

Maak een lijstje

Weet jij hoeveel klussen en projecten je op dit moment open hebt staan? Als je ze op papier zet, heb je een duidelijk overzicht. Plannen is op die manier ook stukken makkelijker.

Als je alles zo onder elkaar zet zul je merken dat je eigenlijk meer te ‘doen’ hebt dan je dacht. Ineens wordt je tijd een stuk kostbaarder omdat je nog zoveel moet doen. Als iemand nu iets aan je vraagt kun je eenvoudiger nee zeggen. Niet omdat je een vervelend mens wilt zijn, maar omdat je weet dat je die nieuwe verplichting niet op een goede manier kunt invullen. Je hebt er namelijk helemaal geen ruimte meer voor in je leven.

Wanneer je een project niet de focus en toewijding kunt geven die het verdient, zou het niet eerlijk zijn om hier ja tegen te zeggen. Je loopt de kantjes er al gauw van af en doordat je niet zoveel ballen in de lucht kunt houden, loop je het risico om onbetrouwbaar over te komen.

Nee, je komt niet onvriendelijk over!

Eén overtuiging waar we van af moeten stappen is dat nee zeggen onvriendelijk is. Het is een recht dat ieder mens heeft, assertief of niet.

Als jij nee zegt is dat niet het einde van de wereld. Als die andere persoon echt graag dat project wil doorzetten zal hij iemand anders vinden. Door, op basis van je inzicht in je eigen leven, projecten af te slaan bescherm je jezelf tegen ‘geleefd worden’ en kun je je bezig houden met zaken die je echt leuk en belangrijk vindt!

Overal ja tegen zeggen zal op den duur al je energie opbranden. En bovendien, als je altijd en overal ja tegen zegt, wat is jouw ja dan eigenlijk nog waard? Wanneer je leert om nee te zeggen tegen dingen waar je geen tijd, zin, geld of energie voor hebt, is jouw ja stukken meer waard. Nee leren zeggen is een prima manier om respect af te dwingen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog