Lloyd Blankfein (62) werkt al 28 jaar voor Goldman Sachs. Waar hij beneden aan de ladder binnenkwam, is hij nu al meer dan 10 jaar CEO van de firma. Als hij nu terugkijkt op die carrière, geeft hij zijn jongere zelf graag 1 cruciaal loopbaanadvies.

Lloyd Blankfein was een jongen die niet alles in de schoot geworpen kreeg. Geen gegoede familie waarvan het vanzelfsprekend was dat hij de bankenwereld in zou gaan met groot succes.

Het is hem “niet  in de schoot geworpen”, zegt hij zelf.

Blankfein weet dus hoe het is om hard te werken voor je carrière om succesvol te worden. En hij weet: de kruistocht naar succes waar velen, vooral jonge professionals, in verkeren kan namelijk een ontzettende uitdaging zijn. Eentje waarvan je op meerdere momenten denkt ‘ik zou hier wel wat loopbaanadvies kunnen gebruiken, want of ik wel op het juiste pad zit?’…

‘Zit ik wel op het juiste pad?’

Het is een bekend vraagstuk, erkent Blankfein. Eentje van alle tijden zelfs. Blankfein had er vroeger, ruim 40 jaar geleden, ook last van:

“Als je het mij gevraagd had in mijn jonge jaren; of ik alles vastgelegd en uitgevogeld had over wat ik wilde doen en of ik een echt plan aan het volgen was ? Nee.

Tegen de tijd dat ik midden 20 of zelfs achterin de 20 was, toen ik nog bij een advocatenbureau zat, werd ik echt behoorlijk nerveus dat ik niet wist wat ik wilde doen. Mijn handen begonnen echt te zweten.”

Maar het fenomeen lijkt in deze tijd een zorgwekkende wending te nemen, zegt Blankfein:

“Nu voelen mensen zich al zo wanneer ze 16 zijn. Het is één van de drukkende kenmerken van deze generatie.”

En:

“Mensen gaan zichzelf al heel gauw vergelijken met de markt, met hun vrienden en met mensen waar ze over lezen – wanneer ze 18 zijn! Ze denken dat ze, als niet ergens aan begonnen zijn tegen de tijd dat ze 19 zijn, dat ze uitgespeeld zijn.”

Het is een sprekend voorbeeld van een generatie jonge professionals die bekend staan om hun keuze- en successtress. Stress die al zo vroeg begint als 16 jaar en kan voortduren tot halverwege, of zelfs het hele werkleven.

Totaal onnodig; al die stress, zegt Blankfein nu hij er als succesvolle zestiger op terug kan kijken. In een speech (genaamd Lessons from Lloyd!) die hij gaf aan een grote groep jonge stagiaires die een zomer lang kwamen meelopen bij Goldman Sachs, was hij heel duidelijk over het belangrijkste loopbaanadvies dat hij – dat fenomeen erkennende – kan geven.

loopbaanadvies-1Lloyd Blankfein, op links

Hét loopbaanadvies van Blankfein

“Het is een vloek dat we het voordeel niet hebben om vooruit in de tijd te gaan om terug te kunnen kijken. Je moet er gewoon zelf doorheen. Maar ik kan je wel één advies geven.”

Het loopbaanadvies dat Blankfein, zoals hij aan de stagiaires vertelde, zou geven aan zijn jongere zelf – nu hij wél terug kan kijken – is er eentje dat heel simpel is, maar ook heel lastig om op te volgen. “Onmogelijk”, zegt hij zelf. Wat dat kan zijn?

“Chill out.”

Relax. Stress niet teveel, wil Blankfein alleen maar zeggen. Het levert je geen succes op. Het helpt je niet; zit je hoogstens in de weg. En het gaat ten koste van je jonge jaren en je levensgenot. Daar is dus niemand mee geholpen. Maar, weet hij, het is ook heel lastig om niet te stressen en een beetje te ontspannen wanneer je je carrière probeert op te bouwen en zo succesvol mogelijk in het leven probeert te worden.

Want

Toch is het heel belangrijk om het op z’n minst te proberen. En daar heeft hij zelfs een heel goede uitleg bij, die je op verbazingwekkende wijze doet inzien dat niet stressen je juist succes oplevert:

“Er bestaat geen enkele sport, geen enkele activiteit in het leven waarbij je daadwerkelijk beter wordt, wanneer je je greep verstevigt. Of het nu basketbal of golf is… Hoe ‘losser’ je bent, hoe verder je komt. Wanneer je gespannen bent, figuurlijk gesproken, wanneer je heel stevig vasthoudt en ingespannen bent, dan word je daar niet per sé beter van.”

Laat het dus een beetje los. Laat dingen gebeuren en weet dat ze lessen in het leven zijn die je nodig hebt. Niks zweverigs aan, komende van een topbankier – toch?

“Alle frustraties, alle omwegen en teleurstellingen – ik geloof dat die veel leerzamer en educatiever zijn dan welke opleiding dan ook.”

loopbaanadvies-2

(En zo doe je dat)

Een wat meer praktische tip, in het verlengde van deze filosofie: kijk naar de geschiedenis. Kijk naar wat mensen vóór jou al hebben gedaan – en zie hoe ze elke situatie al eens overleefd hebben.

“Geschiedenis werkt heel geruststellend, omdat je over de levens van anderen leest en je ziet hoe al die mensen die geweldige dingen deden eerste zes keer faalden of pas veel later hun loopbaan startten toen ze al een stuk ouder waren. Bovendien kun jij iets denken wat een ander 2000 jaar geleden al bedacht en vastlegde. Wat je meemaakt is niets nieuws, en dat is op sommige manieren geruststellend. Omdat mensen vóór jou er ook doorheen zijn gekomen.”

En nog een praktisch advies om minder gestrest te zijn over je loopbaan: wees tevreden met goed genoeg. Wanneer je je best hebt gedaan, hoef je niet nóg meer te doen. Je hoeft niet nóg meer inspanning te leveren, want na een bepaald punt levert het geen rendement meer op (toch weer die bankier in hem die spreekt):

“Toen ik op dat advocatenkantoor werkte, kon ik mezelf helemaal gek maken. Het kon altijd nóg beter. ‘Waarom stop je na 10 uur werken? ‘Waarom niet 200 uur werken?’ – ‘Waarom niet voor de 85e keer je concept herlezen?’, enzovoorts. Je gaat geen beter resultaat krijgen, na de 95e conceptversie dan na de 4e versie. Herinner jezelf dan aan: alles wat ik kan doen is mijn best – en doorgaan.”

loopbaanadvies-3

En dan nog één ding… Gaan er dingen anders dan verwacht? Zo gaat dat. Je past je aan – en je gaat door. In zijn wereld, die van financiën en economieën die plotseling op z’n kop kunnen staan, heeft hij dat wel geleerd.

“Ik bedenk ‘s avonds voordat ik naar bed ga wat ik de volgende ochtend wil doen. De volgende ochtend om 08:00 komen de statistieken van die nacht eruit rollen. Het is altijd een verrassing, er kan vanalles gebeurd zijn die nacht. Hoezeer ik ook de avond van tevoren bedenk wat het belangrijkst is om de dag erna te doen, de wereld herschikt het voor me. En daar moet ik op reageren.”

Op al die manieren leerde de financiële wereld en zijn loopbaan hem hoe het leven werkt. Hoe je er een plan voor kunt hebben, maar er altijd iets onverwachts kan gebeuren. Dat je denkt de touwtjes in handen te hebben en keihard je tanden erin moet zetten om succes te hebben, maar dat je de touwtjes beter kunt laten vieren en zien wat er gebeurt. Je lessen leren en doorgaan. Niet teveel stilstaan, niet teveel nadenken – maar vooral leren van je geschiedenis en ervaringen en die van de rest van de wereld.

Je kunt namelijk niet alles perfect te doen, vanaf je zestiende alleen maar successen boeken. Je leert door te doen welke dingen bij jou passen – en vooral ook welke dingen je beter niet kunt doen!

Laatste wijsheid van Blankfein:

“Je kunt niet alles doen. Je zult altijd moeten kiezen: ‘wat wil ik doen?’ en ‘wat laat ik aan anderen over?’ Je kunt niet beter zijn in alles dan anderen.”

Onthouden, dat loopbaanadvies!

loopbaanadvies-4

Samengevat

Wat Lloyd Blankfein tijdens een speech aan aanstormende carrièretijgers in de vorm van een groep stagiaires vertelt als loopbaanadvies, is vooral:

  • Chill out. Met stressen en extreem ingespannen zijn kom je niet verder. Kijk maar naar elke sport die er bestaat. In het leven werkt het net zo.

Hij weet dat het even simpel als moeilijk uit te voeren advies is. Toch kan het, wanneer je het als volgt aanpakt:

  • Kijk hoe mensen in het verleden door strubbelingen heen zijn gekomen, en leer vervolgens van die van hen én van die van jezelf. De omwegen en frustraties die daarbij komen kijken, horen erbij. Ze zijn je leerweg.
  • Doe je best, meer kun je niet doen. Stop wanneer je werk goed genoeg is.
  • En kies altijd tussen wat jij zelf wil doen en wat je beter aan anderen kunt overlaten.
  • Ondertussen zullen er altijd dingen anders gaan dan je gepland had. Reageer erop – en ga door.

Dus

Ontspan in je (werk)leven, lees en leer van biografieën of zelfs fictie, hou je aan een realistische planning en organisatie, leer nee zeggen en delegeren – en weet dat het leven met je speelt zonder dat jij de spelregels kunt dicteren.

“Speel mee”, is alles wat Blankfein probeert te zeggen met zijn loopbaanadvies.

Een cursus Time Management kan overigens ook nooit kwaad om ontspannen en met overzicht te leren werken en leven. Of het voor jou als jonge professional met behoefte aan overzicht en sturing zou kunnen werken, ontdek je hier.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog