Denk jij bij het woord ‘meditatie’ aan klankschalen en zweverige types? Niet doen. Ook succesvolle kantoortijgers hebben baat bij het leren focussen van hun aandacht. Is dat zweven dus niets voor jou, maar wil je toch lekkerder in je vel zitten? We hebben dé (wetenschappelijk bewezen) oplossing voor je! (Zonder dat je daarbij in een lotushouding zit of geheimzinnige mantra’s chant.)

Ook jij hebt je waarschijnlijk ooit wel eens voorgenomen om te leren mediteren; iedereen doet het immers en het zou ergens goed voor moeten zijn? Dit goede voornemen ebt echter snel weg zodra je beseft dat je bij het krieken van de dag, twintig minuten in een pijnlijke houding zit, terwijl je nergens aan hoort te denken.

Velen proberen op deze manier te leren mediteren, maar houden dit niet lang vol. Zodra jij namelijk met flinke tegenzin en het nodige scepticisme eraan begint, zal mediteren zijn doel voorbij schieten. Als je daarentegen leert dat mediteren meer is dan stilzitten met gesloten ogen, kan ook jij er een gewoonte van maken en de vruchten plukken die meditatie te bieden heeft.

Wat is mediteren wel (en wat is het vooral niet)?

Zoals velen denken, draait het bij meditatie niet om het uitschakelen van je gedachten of emoties. Je zult ook niet na een aantal keren een totaal ander persoon zijn of ineens alleen nog maar interesse hebben in het creëren van wereldvrede.

Leren mediteren is een tool die jij gebruikt om je aandacht langdurig vast te houden. Je kunt het zien als een training waarmee jij je bewustzijn laat groeien. Je leert je gedachten vanaf een afstand bekijken zonder deze te beoordelen én aanwezig te zijn in het hier en nu.

Probeer het dus zeker eens. Mediteren is namelijk niet alleen heel rustgevend, maar het is ook nog eens gezond.

Wil je de kracht ontdekken van een rustig en gefocust brein? Duik dan in deze boeiende aflevering van de Tijdwinst Podcast. Hier deelt Job Baart de la Faille waardevolle inzichten over meditatie en biedt hij praktische tips voor beginners. Laat je inspireren en ontdek hoe je de eerste stappen zet naar innerlijke rust en mentale helderheid. Benieuwd naar meer? Luister nu naar deze verrijkende podcast!

De (wetenschappelijk bewezen) voordelen van leren mediteren

Als je iedere zelf-opgeleide positiviteitsgoeroe moet geloven, heeft het regelmatig beoefenen van meditatie ontzettend veel voordelen. En wat blijkt, gelijk hebben ze! Wetenschappelijke studies tonen namelijk hetzelfde aan; mediteren doet iets met je!

1. Het vermindert stress- en angst-gerelateerde klachten

De belofte dat meditatie stress zou verminderen is vaak de reden waarom mensen overwegen te leren mediteren. Uit onderzoek blijkt dat mediteren daadwerkelijk hieraan bijdraagt;

Zodra je regelmatig mediteert, breng je jouw cortisolniveau omlaag. Dit is een stofje dat jouw brein aanmaakt zodra je mentale of fysieke stress ervaart. Teveel van dit hormoon zorgt voor allerlei stress- en angstgerelateerde klachten; zo vertoon je eerder dwangmatig gedrag of ben je eerder vatbaar voor een burn-out. Mediteren verlaagt drastisch de aanmaak van dit stofje, waardoor deze klachten verminderen.

2. Het verhoogt de emotionele weerstand

Ook het gerucht dat mediteren je gelukkiger zou maken, blijkt waar te zijn. Een ander onderzoek ondervond dat het langdurig beoefenen van meditatie meetbare veranderingen teweegbrengt in je hersenen;

Het brein van mensen die regelmatig mindfulness beoefende, toonde namelijk meer activiteit dan van de mensen die dat niet deden. Dit houdt uiteindelijk verband met optimistisch denken, een verbeterd zelfbeeld en een positievere kijk op het leven.

3. Het verbetert de concentratie en het geheugen

Volgens deze studie kun je meditatie zien als een soort cardio; zodra je regelmatig mediteert, train je het uithoudingsvermogen van je aandachtsspanne. Dit leidt tot een afname in piekeren en afdwalende gedachten. (In slechts 4 dagen zou je dit verschil al moeten merken!)

Mediteer je echter vaker en maak je er een gewoonte van, dan zorg je er ook nog eens voor dat je op de lange termijn dementie of andere geheugen gerelateerde klachten bestrijdt!

4. Het verbetert de algehele gezondheid

Daarnaast heeft mediteren een positief effect op je lichamelijk functioneren; ten eerste draagt het bij aan het verbeteren van je nachtrust; je valt eerder in slaap én slaapt dieper en langer. Ten slotte verlaagt het de bloeddruk waardoor je minder snel kans hebt op hartaanvallen of beroertes. Hartstikke gezond dus!

Genoeg redenen om toch maar eens meditatie in overweging te nemen.

Het brengt niet alleen mentale verbetering met zich mee, maar het regelmatig beoefenen van meditatie heeft zelfs op de lange termijn positieve effecten op je lichamelijk toestand. Je zult minder stress ervaren, een betere concentratie opbouwen en simpelweg gelukkiger zijn! 

leren mediteren

“Oké, je hebt me overtuigd, mediteren. gezond. gelukkig; prima. Ik zie het alleen niet zo zitten om tijd vrij te moeten maken uit mijn drukke agenda zodat ik in principe stil zit en niets doe.”

Maak je geen zorgen. Wij hebben de perfecte oplossing gevonden waarmee jij mediteren naadloos toevoegt aan je drukke dag:

Een nieuwe manier om te mediteren: mindful bewegen

Volgens twee onderzoekers aan de Geisel School of Medicine van Dartmouth is zittende meditatie achterhaald. In hun uitgebreide studie toonden zij aan dat er meer manieren zijn om te mediteren;

Zo zou zelfs het tegenovergestelde van stilzitten (juist: bewegen!) dezelfde effecten oproepen die je normaal gesproken ervaart bij klassieke meditatie. Dit betekent echter niet dat een flinke zweetsessie in de sportschool hetzelfde is als een sessie Kundalini-meditatie (wat dat ook zijn mag…).

Volgens Peter Payne, een van de onderzoekers, gaat het namelijk niet om het bewegen zelf, maar om de focus op de beweging. Het tellen van de aantal keren dat jij die kettlebell omhoog krijgt, werkt hierbij niet. Het voelen en ervaren; dat is belangrijk!

“Wanneer je de bewegingen actief kunt voelen, geef jij je geest iets om op te focussen zodat het niet afdwaalt”

Duursporten zoals zwemmen, roeien, wielrennen of hardlopen blijken zich hier uitstekend voor te lenen! Zolang jij een sport kiest waarbij jij je bewust kunt focussen op de uitvoering en elke beweging kunt ervaren, is deze geschikt voor ‘actieve meditatie.’

Benader meditatie dus eens op een nieuwe en frisse manier. Trek vijftig baantjes en wees bewust van het water dat je bij elke slag voelt of raak in trance zodra jij op je racefiets stapt. 

Door op een nieuwe, sportieve manier te leren mediteren wordt meditatie een heel stuk minder spiritueel en past het bij jouw snelle leven.

Dit is hoe je het doet:

leren mediteren

Mindful bewegen in 2 stappen

Stap 1. Kies een duursport waar jij in kunt opgaan

Of je nu houdt van een ontspannen wandeling of gaat voor iets waar meer pit in zit, zoals wielrennen; zolang het een simpele duursport is waarbij jij je kunt focussen op je ademhaling, voldoet het voor meditatie. Activiteiten waarbij je repetitieve bewegingen maakt, zijn hier uitermate voor geschikt.

Denk bijvoorbeeld eens aan hardlopen, maar ook wielrennen, roeien, schaatsen of zwemmen kunnen geschikte meditatievormen zijn. 

Stap 2. Zorg voor begeleiding van je gedachten

Stel, je hebt gekozen voor een meditatief rondje hardlopen. Nu zul je nog een manier moeten vinden waarop je voorkomt dat jouw gedachten de kans krijgen weg te drijven. Door begeleiding te krijgen tijdens het meditatief bewegen, zorg je ervoor dat je eraan herinnerd wordt jouw aandacht terug te brengen naar je ademhaling of het uitvoeren van de beweging.

  • Gebruik bijvoorbeeld een koptelefoon tijdens het hardlopen waardoor je naar speciale meditatiemuziek kunt luisteren tijdens het sporten. De muziek in combinatie met de beweging zorgt ervoor dat jij makkelijk in een flow terecht komt door omgevingsgeluiden uit te schakelen.Spotify heeft uitstekende afspeellijsten die uitermate geschikt zijn te beluisteren tijdens het mindful bewegen.
  • Een andere manier om te zorgen dat je gedachten niet afdwalen tijdens het sporten, is om ‘Oak’ te gebruiken. Deze gratis app ondersteunt jou in je meditatie en zorgt ervoor dat je niet afdwaalt. Naast gesproken begeleiding, motiveert het je om mediteren tot een gewoonte te maken door jouw voortgang overzichtelijk bij te houden. Zet je koptelefoon op en Oak doet de rest!leren mediterenZodra jij bezig bent met je rondje hardlopen, kies je voor de functie ‘Meditate’. Hier kies je de duur van je meditatie. Tijdens je meditatie zul je ondersteunt worden door geluiden die je helpen jouw focus terug te vinden. Ook zul je geregeld eraan herinnerd worden je gedachten niet tegen te houden, maar te observeren. Handig!leren mediterenBen je klaar? Oak houdt je voortgang bij en zal je de dag erna eraan laten herinneren nog eens een sessie te doen. Door gebruik te maken van Oak tijdens je meditatief bewegen, zul je merken dat je op ten duur steeds beter wordt in het focussen van je aandacht.

Niks saai stilzitten, dus ! Er zijn genoeg andere opties om te leren mediteren. Hardlopen, wandelen of fietsen; zodra jij een sport vindt waarbij jij je lekker voelt én de mogelijk hebt je te focussen op je ademhaling of de beweging zelf, ben jij ook bezig met meditatie!

Omdat het lastig kan zijn om langdurig je aandacht vast te houden, zul je een vorm van (auditieve) begeleiding nodig hebben. Hiervoor is de app ‘Oak’ reuzehandig! Hiermee train je niet alleen de vaardigheid van meditatie, maar zorg je er ook voor dat het een gewoonte wordt.

Conclusie

Leren mediteren is dus helemaal niet zweverig als je misschien dacht. Door het met een frisse blik te bekijken, zul je zien dat het ook iets voor jou kan zijn! De mentale en fysieke voordelen zijn in ieder geval uitstekende redenen om je er toch eens aan te wagen.

Dat hoeft natuurlijk niet bij het krieken van de dag in een lotushouding, maar dat kan ook prima in de namiddag terwijl jij sportief bezig bent! Door het jezelf makkelijk te maken met de gratis app Oak, zul jij binnen no-time ook helemaal zen zijn. (Of ietwat gelukkiger, mag ook!)

Meer weten?

Wist je dat langdurig je aandacht leren vasthouden nog veel meer voordelen heeft dan jou alleen gelukkig maken? Het maakt je op ten duur ook productiever! Helaas merk je dit pas na een tijdje mediteren. Liever toch niet wachten tot je dat onder de knie hebt, maar meteen de voordelen ervaren? Kom dan eens naar onze cursus Time Management. Daar leer je het in minder dan 1 dag! (Je wordt er niet ‘zen’ van; wel efficiënter!)

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog