Vergeet de eerste (hoewel óók belangrijk) even: hoe zit het met je LAATSTE indruk? Hoe verlaat je een ruimte? Sluit je een gesprek af? Neem je afscheid? O zo belangrijk, als je sterke sociale relaties wilt opbouwen.

De laatste indruk in een gesprek is “het ondergeschoven kindje” van de indrukken. Als je het gedragswetenschapper Vanessa van Edwards vraagt tenminste.

Zij kaart het onderwerp aan, en pleit voor net zo’n sterke outro als intro. In het kader van: je laatste indruk is minstens zo belangrijk als de eerste.

“Begrijp me niet verkeerd – een grootse entree maken en een super eerste indruk wekken is ontzettend belangrijk om door je gesprekspartner onthouden te worden. Maar een laatste indruk, dát is waar de echte magie zit.”, zegt Van Edwards.

Een goede eerste indruk is dus een leuk begin, een fijne afsluiting maakt het af. Of het nou een netwerkborrel, date, sollicitatie of telefoongesprek met je schoonmoeder betreft:

“Je outro, die bepaalt of je echt een blijvend goede indruk wekt.”

Terwijl het daar nogal eens mis wil gaan. Een hand naar iemand uitsteken, je voorstellen, wat nette vragen stellen en het gesprek op gang brengen – dat lukt nog wel. Maar wat doe je om het allemaal net zo netjes af te ronden?

Vaak beginnen we maar wat te stamelen, of gooien we er wat dooddoeners tegenaan. Met een “Ok, goed…” of  “Nou… dan ga ik maar weer.” proberen we weer uit het parket te komen waar we ons net zo subtiel in gewerkt hebben.

Het ongemak klinkt door de woorden heen. De ander stamelt maar wat terug – “Ja, nou…” – en het wordt er allemaal niet beter op. Met een wederzijdse onhandigheid trekken jullie je terug. Een vreemd gevoel blijft in de lucht hangen.

Onafhankelijk van hoe goed of gemakkelijk het gesprek verliep, kan zo’n exit blijvende indruk van jou of die ander maken of breken.

LAATSTE indruk

Een goede laatste indruk: zo maak je ‘m

Andrews waarschuwt niet alleen, ze adviseert ook. Vrij praktisch en specifiek zelfs. Dit zijn, volgens haar, de stappen die je zet om een interactie netjes weer af te ronden en een grande exit te maken: eerst non-verbaal, dan verbaal.

Stap 1 – Warm de ander (non verbaal) op voor het naderende einde

Je voelt ‘m aankomen: jullie gespreksstof is op en het einde van het gesprek is nabij. Of je bent er gewoon klaar mee. Moet nog een trein halen. Hebt een andere bekende gespot. Je wil jullie interactie afronden, zonder onbeleefd te zijn en de (uiteraard) goede indruk die je tot nu hebt achtergelaten bij de ander behouden.

Het is nu zaak om het einde langzaam en onbewust voor de ander in te gaan leiden.

  • Richt je tenen naar de deur. Het is een onbewust signaal dat aangeeft waar je naartoe wil: weg hier. Zet desnoods een stap richting de uitgang.
  • Doe een kleine stap terug, of leun een beetje achterover in je stoel. Je neemt zo letterlijk afstand van je gesprekspartner, het begin van het einde.
  • In geval van nood: kijk rond. Deze is het minst subtiele teken dat het gesprek afgerond moet worden. Gebruik hem daarom alléén in geval van nood, en nádat je de andere signalen al (zonder gewenst effect) gebruikt hebt. Kijk over de ander heen, naar een potentiële andere gesprekspartner, of gewoon in de ruimte rond. Zwaai desnoods. Ook een optie: kijk op je telefoon. Dirigeer je aandacht in elk geval duidelijk fysiek van je gesprekspartner weg en naar een ander aandachtsgebied toe.

Stap 2 – Word verbaal, met ‘gespreksbeëindigers’

Zodra je het einde van jullie interactie hebt ingeleid, is het tijd om er écht een goed einde aan te gaan breien. Dit mag je verbaal doen, maar hou het nog steeds subtiel. Een paar heel praktische tips om dat te doen:

  • Ben je op een netwerkborrel? Vraag de ander om zijn of haar kaartje, geef een hand en zeg dat je snel contact opneemt via LinkedIn, mail of telefoon. Dus, zoiets als:

    “Bedankt voor je kaartje, ik zie dat je telefoon en e-mailadres hier staan. Ik ga je snel bellen over dat project!” of “Bedankt voor je gegevens. Ik zal je binnenkort op LinkedIn opzoeken, dan kunnen we makkelijk in contact blijven.”

  • Zit je in een informelere, sociale situatie? Vraag naar de weekendplannen van de ander, deel die van jou ook en wens de ander daarna “een fijn weekend met plan X”. Dus, zoiets als:

    “O, je gaat een weekendje naar CenterParcs? Wat heerlijk! Ben ik een paar maanden geleden geweest. Ik ga dit weekend lekker niksen of een beetje tuinieren, ook fijn. Heel veel plezier in elk geval op de Veluwe. Geniet ervan!”

En… Exit. Verwijder jezelf rustig uit de situatie tot de ander uit zicht is – en je hebt zojuist een zeer bekwame en beleefde afsluiting verzorgd. Chapeau!

Tip: Lukt het je nóg niet om het gesprek af te sluiten, en blijft de ander de hints maar niet begrijpen waardoor je niet beleefd weg kunt? Hier zijn een paar one liners die je uit de brand kunnen helpen…

  1. “Heel veel plezier met je X weekendplannen!”

  2. “Alsjeblieft, mijn kaartje. Leuk je te leren kennen, we houden contact!”

  3. “Het was fijn je even gesproken te hebben. Ik ga je zeker bellen / opzoeken / Facebooken.”

  4. “Veel succes met je aankomende project X!”

  5. “Ik ga even een nieuw drankje halen. Het was leuk je gesproken te hebben.”

  6. “Ik moet even naar het toilet. Het was leuk je gesproken te hebben.”

  7. “Ik ga even een bekende gedag zeggen. Leuk je gesproken te hebben!”

  8. “Er zijn nog wat mensen die ik beloofd heb even met ze te komen kletsen. Bedankt voor dit gesprek.”

  9. “Heb je een kaartje? Dan neem ik morgen even contact met je op, kunnen we dit dan uitgebreid bespreken.”

  10. “O, is het al zo laat? Ik moet zo naar een afspraak. Fijn je even gesproken te hebben!”

En dat was het alweer; alle trucs uit de hoge hoed van Vanessa van Edwards. Ik richt mijn voeten nu naar de deur, neem wat afstand, kijk even op mijn telefoon. Goed, je begrijpt de hint… Ik ga nu een stijlvolle exit maken.

Hopelijk heb ik een goede indruk achtergelaten. Bedankt voor je tijd, ik moet er nu echt vandoor. Mooie dag verder!

LAATSTE indruk maak je zo

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog