Op zoek naar een nieuwe hobby? Zodat je na je werk even kunt ontspannen of je creatieve ei kwijt kunt? Dit zijn (volgens de wetenschap) de beste; van van muzikale tot rustgevende hobby’s. Voor iedere kenniswerkers is er wel een activiteit te vinden waarbij je niet alleen kunt ontspannen, maar ook jezelf en je brein kunt ontwikkelen.
Wat komt aan bod?
De beste hobby’s helpen je brein volgens psychowetenschappers méér ontspannen, geven je overdag méér focus en aandacht, bieden je nieuwe inzichten, geven je een energieboost en doen je brein zelfs groeien. Dat kan dus, blijkbaar, met een hobby. Neuroplasticiteit, noemen de wetenschappers die positieve effecten van hobby’s op je brein.
De juiste hobby helpen je brein dus vooruit. En daarmee help je dan weer indirect je werk en carrière vooruit. O, én red je je oude dag door dementie en dergelijke tegen te gaan.
Néé, we hebben het hier niet over braintraining-spelletjes. Die werken niet.
Prima hobby, als je ze leuk vindt. Maar zeg je: ‘ik zoek een hobby die álles biedt – zowel optimale ontspanning als breinverbetering en daarmee verbetering van mijn werk en leven’, dan moet je het in een net iets andere hoek gaan zoeken.
Deze, om precies te zijn:
Welke hobby pas bij mij? Vind eenvoudig jouw nieuwe interesse
Hoe minder relevant je hobby is voor je werk, hoe beter.
Dat zegt professor in de psychologie en werk- en organisatie onderzoeker Kevin Eschelman, tenminste. Daarmee bedoelt hij niet dat je werk wel zo vervelend moet zijn, dat je er maar beter zo ver mogelijk vandaan kunt blijven. Hij bedoelt dat een vrijetijdsbesteding die ver van je werkzaamheden ligt, je werkdagen juist bevordert. Sterker nog:
“Welke activiteit je ook doet in je vrije tijd, hij wordt vele malen waardevoller wanneer deze compleet anders is dan wat je vlak daarvoor op de werkvloer aan het doen was”, vertelt Eschelman.
Wat het idee daarachter is – en hoe je dat goed doet?
“Mensen moeten er goed op letten welke bronnen ze uitputten op het werk, om te zien wat ze precies moeten opladen in hun vrije tijd.”
Wij breinwerkers, putten nogal wat bronnen in onze bovenkamer uit op een gemiddelde kantoor-werkdag. We moeten creatief zijn, belangrijke beslissingen nemen, grote bakken energie hebben, problemen oplossen, fris en fruitig blijven, non-stop helder denken, niet falen, geen fouten maken, experimenteren, samenwerken, zelfdiscipline houden én terwijl we dat allemaal doen te allen tijde gefocust blijven!
Hallo, super(wo)man.
Geen wonder dat je een hobby zoekt. Het is de enige manier om dat allemaal enigszins voor elkaar te krijgen en je leven leuk te houden. Wat zeg ik? Om überhaupt nog een leven te hebben én succesvol te zijn op je werk!
Een rustgevende hobby? Een hobby voor thuis of buiten de deur? Keuze zat!
Het is een beste taak, in je vrije tijd opboksen tegen de tijd op je werk die ongeveer álle levensenergie uit je brein slurpt. Gelukkig hebben we daar slim time management voor uitgevonden.
Dit zijn dé 3 beste antwoorden op je ‘ik zoek een hobby’ queeste, volgens Eschelman en zijn collega-psychowetenschappers. Met voor elk soort breinwerker wat wils! Ontdek welke hobby het best past bij jouw (werk)leven. En hoe kom je erachter wat je hobby’s zijn?
1. Actieve hobby ideeën voor kantoorwerkers
Als je hebt onthouden welk advies psychowetenschapper Kevin Eschelman geeft voor de beste hobby’s, dan is deze voor jou een inkoppertje.
(Psst… Het was: ‘de beste hobby is het tegenovergestelde van wat je op je werk doet.’)
Werk je veel binnen, dan bevindt jouw hobby zich… buiten!
Oké, die is wel heel simpel zo. Gelukkig kan ik daar nog wat nuance aan toevoegen.
Dit onderzoek laat zien dat je brein echt héél graag buiten is. In de natuur om precies te zijn. Drie soorten wandelingen werden er gedaan, met een mobiele breinsensor bevestigd: één wandeling door een winkelstraat, de tweede door groen gebied en de derde wandeling door een levendige woonwijk. Ondertussen werden de factoren ‘enthousiasme’, ‘frustratie’, ‘betrokkenheid’, ‘opwinding’ en ‘meditatie niveau’ gemeten.
De wandelaars in het groen toonden “minder frustratie, betrokkenheid en opwinding en hogere meditatie”. Bij de wandelaars buiten het groen was het andersom. Oftewel: buiten, in de natuur, begint het brein tot rust te komen.
Verder hebben verschillende andere studies aangetoond dat buiten hobbyen nog veel meer voordelen heeft:
- Het bevordert je vitaliteit
- Het vermindert de kans op depressie
- Het boost je immuunsysteem
- Het vergroot je creativiteit
- Het verbetert je geheugen en andere cognitieve functies
Naar buiten dus, met die hobby! Het allerbeste is zelfs om buiten te hobbyen vóórdat je werkdag begint. Iets met voorkomen en genezen. De één beter dan de ander.
In dit geval van ‘ik zoek een hobby’ kan het antwoord dus zijn:
- “Laat je hond uit.” Heb je er nog geen? Neem er één. Als je de tijd en ruimte hebt om hem tweemaal daags uit te laten, tenminste. En niet alleen hem. Vooral ook jezelf. Naarrrr buiten!
- “Ga tuinieren.” Je zit midden tussen het groen en lekker met je handen in de aarde. Behoorlijk het tegenovergestelde van op kantoor.
- “Ga hardlopen.” Het liefst in de ochtend, nog vóór je naar je werk gaat. Heel (ver)fris(send).
- “Doe yoga.” Ook weer ‘s ochtends, als het kan. Buiten in je tuin. Lekker tussen het dauw in het gras. Gaat wonderen doen, belooft Eschelman. Ervaringsdeskundige én workaholic Maren Showkeir bevestigt dat: “Ik kon er meteen beter van slapen. Ik merkte ook dat ik tijdens vergaderingen, waar ik eerder altijd opgewonden en gestrest werd van de dingen die er gezegd werden, rustiger werd. Mijn hoofd ging niet meer op de loop. Dat maakte het makkelijker om te focussen.”
- “Probeer een creatiever vervoersmiddel dan je auto.” In je auto zitten telt nog steeds als binnen zitten. Dat kan beter. Vindt ook Sibu Joseph, werkzaam als MRI-technicus in het ziekenhuis. Hij skateboard (!) al 10 jaar naar zijn werk, als hobby. “Jaren geleden, toen ik met de auto naar mijn werk ging, weet ik nog dat ik altijd behoorlijk gefrustreerd en moe was tegen de tijd dat ik aan kwam. Nu skateboard ik. Aan het begin van mijn shift in het ziekenhuis kom ik alert en vol energie aan. Aan het eind kijk ik er naar uit om weer op mijn skateboard te springen en naar huis te rollen. Zodra ik thuis aankom is mijn energie weer opgeladen, doordat ik weer wat tijd in de buitenlucht heb doorgebracht.”
Vul in plaats van ‘skateboard’, ‘wielrenfiets’, ‘rollerskates’ of ‘motor’ in en je hebt je nieuwe woon-werkverkeer hobby te pakken.
2. Rustgevende hobby ideeën voor nadenkers
In dit geval heeft de beste hobby voor jou als hoofddoel om je brein te resetten. Denk aan Eschelmans advies: zoek een hobby die het tegenovergestelde inhoudt van wat je op je werk doet.
Op je werk laat je je hoofd vollopen, doordat je alles moet doen en kunnen. Je weet nog wel:
Jouw optimale hobby laat je hoofd leeglopen om te kunnen resetten en al die taken zonder problemen weer op te kunnen pakken op je werk, zonder dat je hoofd óvervol raakt. Op al die eisen en randvoorwaarden heeft de hobby-wetenschap één antwoord:
“Muziek.”
Oké, ook hier nog wat meer nuance.
Als je het écht goed wil doen, volgens de wetenschap, dan doe je aan muziek-improvisatie. Of kortweg: ‘improv’. Denk aan lange geïmproviseerde jazz-solo’s en compleet zelfbedachte rap-sessies.
Brein onderzoeker en chirurg Charles Limb ontdekte het wonderlijke effect van dit soort improv op je hersenpan. Wat dat was? Simpel gezegd: er wordt meer hemoglobine aangemaakt, zodra je muziek improviseert. Dat betekent dan weer meer zuurstoftoevoer naar je neurostelsel. Oftewel: goed voor je hoofd.
Hoe hij daar achter kwam? Door jazz-muzikanten en rappers in een fMRI-scanner te stoppen. Serieus. In deze TED-talk vertelt hij er alles over. Bere-interessant!
… – Maar goed. Nu kán het zo zijn dat je geen jazz-virtuoos of rap-talent bent. Kan gebeuren. In dat geval is er nog een muzikale hobby-oplossing voor je:
Een muziekinstrument leren spelen!
Als dit jouw antwoord is op ‘ik zoek een hobby’, dan heb je meteen het hele pakket te pakken.
“Een muziekinstrument leren spelen en muzikant worden is een oefening in luistervaardigheid, experimenteren, keer op keer falen en keer op keer opnieuw beginnen, het ontwikkelen van zelfdiscipline en succesvol teamwork”, vertelt ondernemer en muzikant Panos Panay.
Daar herken je vast een paar skills die je op het werk kunt gebruiken om je hoofd niet zo vol te laten lopen en het daar uit te houden. Falen mag. Opnieuw beginnen moet. En aan de slag gaan zúl je! Tot het goed is. Het zou toch mooi zijn om dat moeiteloos te kunnen? Muziek leren spelen regelt het voor je.
Mócht deze exercitie nog iets te heftig zijn om als hobby uit te proberen, dan kun je altijd nog een treetje lager instappen:
Muziek luisteren.
Helpt ook al om je hoofd leeg te laten lopen. En muziek (écht) luisteren mag je best een hobby noemen. Maak er vinyl-platen luisteren van en je komt helemaal geloofwaardig over.
Wat je dan moet luisteren, is aan jou. De wetenschap heeft wel een paar tips voor je:
- Dit is bijvoorbeeld de top 10 meest ontspannende muziek voor je brein.
- Dit is de beste muziek om je focus te (her)vinden.
- En als je muziek zoekt voor beter denkwerk, dan adviseert Einstein (Jep. De professor der professors.) je dit.
3. Leuke hobby ideeën voor beslissingnemers
Dan is er, volgens onderzoek, maar één hobby-devies voor jou:
“Ga gamen.”
Correct. We hebben het hier over video-games.
Verrast het je? Zie je nu alleen maar pezige, bleke tieners voor je die met veel geweld zombies neerschieten? Iets dat nergens goed voor zou zijn en alleen maar agressief gedrag in de hand zou werken? Dan loop je al een tijdje achter.
Hoewel de media het graag over die grimmige kant van gamen heeft, toont recent onderzoek al een tijdje keer op keer de voordelen van deze activiteit aan – schreef ik hier al eerder.
Videogames spelen verbetert onze cognitief-perceptuele vaardigheden en de cognitieve prestaties van ons brein aanzienlijk, volgens dit onderzoek. Dat wil zeggen: deel 2 van ons brein begrijpt en verwerkt (cognitie) de waarnemingen die het binnenkrijgt via deel 1 (perceptie) beter.
Gevolg: ‘gamers’ hebben een betere focus en aandachtsspanne en betere motorische vaardigheden. Kortom: het brein van een gamer presteert simpelweg beter dan dat van een niet-gamer.
Management consultant Caroline Siemers, bevestigt dat. Ze legt ook uit waarom een hobby als gamen zo goed past bij kantoortijgers met een druk werkleven. Omdat het inhoudelijk veel overeenkomsten kent. Gamen heeft namelijk alles te maken met snel goede beslissingen nemen en problemen slim oplossen, zegt zij:
“Kijk maar eens naar elk spelletje dat je speelt op je gameconsole, telefoon of tablet: je succes is afhankelijk van een serie discrete beslissingen die in een fractie van een seconde gemaakt moeten worden. De meeste spellen geven je hints en begeleiding om die te kunnen maken, maar hoe beter je wordt in gamen, hoe feillozer en zonder hulp je het doet.
Carrieres werken net zo. Je start door goed te kijken naar je managers of seniors, die je feedback geven en je laten zien hoe het werkt. Zodra je een paar niveau’s hoger komt, begin je te vertrouwen op je eigen expertise.”
Past ook weer in de gedachte dat je, om te ontspannen, in je vrije tijd het tegenovergestelde moet doen van wat je op je werk doet. Het tegenovergestelde van snoeihard gepeins en zware overwegingen; dat is dus zombies neerknallen.
Misschien ligt zombies neerknallen jou niet zo. Kan ook gebeuren. Dan is het goed om te weten dat je geen zombies hoeft neer te schieten. Mag wel, maar je kunt ook een vriendelijk spelletje Patience of Tetris op je tablet te spelen om van de voordelen van gamen te profiteren.
Voor het echte werk, inclusief de bovengenoemde oplossingsgerichte en besluitvaardige voordelen van gamen, richt je je liever tot bijvoorbeeld dit spel voor je gameconsole (gebaseerd op historische feiten) of deze variant (veel samenwerken en puzzels oplossen).
Ik zoek een hobby, welke hobby past bij mij? Een samenvatting
Hobby gevonden tussen deze top-selectie? Of heb je nog even alles op een rijtje nodig om het goed te kunnen overwegen? Komt-ie. Wat zijn leuke hobby’s?
Als je veel binnen werkt:
- Neem een hond. Laat hem uit;
- Ga tuinieren;
- Start met hardlopen, ‘s ochtends;
- Doe yoga, buiten;
- Wat is een leuke creatieve hobby? Wees creatief in je woonwerkverkeer. Probeer een skateboard of wielrenfiets.
Als je hoofd altijd vol zit:
- Doe aan improvisatie met een muziekinstrument of met je stem;
- Start met het leren bespelen van een muziek-instrument;
- Luister muziek.
Als je vaak problemen moet oplossen of belangrijke beslissingen moet nemen:
- Start met gamen – op je console.
- – op je tablet.
- – of zelfs maar je smartphone.
Veel plezier met je nieuwe hobby! En je fijnere (werk)leven!
Verder lezen?
Buiten een nieuwe hobby zoeken meer lezen over zelfontwikkeling? Lees dan eens onderstaande artikelen. Daarin gaan we verder in op het verbreden van je kennis en kunde.
- Leerpiramide van Bales: leren door te proberen (het liefst met fouten)
- Bereik Harvard-denkniveau (door je leessnelheid te verhogen)
- Jezelf verbeteren met het Johari Window (en eerlijke feedback)
- Druk druk druk?! Meer tijd voor leuke dingen – 1 tip
Op zoek naar goed leesvoer? Lees ons boek!
Je saaie roman inruilen voor iets waar je daadwerkelijk iets aan hebt? Koop ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Leest niet alleen lekker weg, je leert ook hoe je minder tijd op kantoor kunt doorbrengen. Die tijd kan je dan weer besteden aan nóg meer uit je leven halen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wie zijn wij?
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog