Denemarken wordt jaar na jaar uitgeroepen tot één van de gelukkigste landen ter wereld. Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute begrijpt wel waarom: de mindset hygge speelt er een grote rol. Maar wat is hygge eigenlijk? Is het hetzelfde als de Nederlandse ‘gezelligheid’? En belangrijker: hoe krijg ik er zelf meer van? Dit alles uitgelegd:

Hygge: de Deense kunst van het leven

Hygge, van die term heb je vast wel eens gehoord. Net als ikigai is het begrip hygge populair op social media, worden er boeken over volgeschreven en wil iedereen weten hoe ze de Deense mentaliteit eigen kunnen maken.

Maar wat is het eigenlijk?

Hygge betekenis

Hygge beschrijft een gevoel.

Het is het ervaren van een fijne, warme sfeer. Het focussen op de dingen die er écht toe doen, zoals samenzijn met familie en vrienden en genieten van de fijne dingen in het leven. Woorden als ‘comfort’, ‘warmte’ en ‘saamhorigheid’ beschrijven het het best.

Kerstmis is voor veel Denen bijvoorbeeld een perfect voorbeeld van hygge; terwijl het buiten koud en guur is, nodig je familie en vrienden uit voor warme chocomel en een zelfgemaakt gerecht.

Iets dat volgens de Denen vrijwel nergens mee te vergelijken valt.

Hygge

Hygge vertaling

Toch kunnen wij Nederlanders het begrip wel degelijk plaatsen, alleen noemen wij het ‘gezelligheid’.

En net als dat wij het woord gezelligheid te pas en te onpas gebruiken (‘…was weer erg gezellig hoor!’ of ‘hé, laten we het gezellig houden’), doen de Denen dat ook. Zij gebruiken het als werkwoord (‘hygge sig’, het gezellig hebben) of als bijvoeglijk naamwoord (‘hyggelig’, iets is gezellig).

Een fun fact is dat het woord Hygge van oorsprong helemaal niet Deens is. Oorspronkelijk komt de term uit Noorwegen. Pas rond de 18e eeuw werd het pas voor het eerst in Deens geschrift gebruikt.

Hoe spreek je hygge uit?

Daar worstelen velen nogal mee. Hygge spreek je uit als — ‘huuge’ met de ‘g’ als in ‘goal’. Dan heb je een beetje een idee.

Zo creëer jij jouw eigen Hygge momentje — 6 tips

Wanneer we jou vragen wat je onder ‘gezelligheid’ verstaat, zul je vast een ander antwoord geven dan jouw collega. Toch hebben jullie beide een soortgelijk idee wat er onder de term wordt verstaan. Voor Denen is dat net zo. Er is geen kant-en-klare methode waarin je hygge creëert, zoals eerder gezegd is het een gevoel.

Toch zijn er een aantal elementen die zorgen voor dat echte hygge-gevoel:

 • Goed gezelschap
 • Lekker eten en drinken
 • Een prettige omgeving
 • Ontspanning en een goed gevoel
 • Favoriete invulling van vrije tijd en/of entertainment

Klinkt als een gezellige avond, niet? Laten we eens kijken naar enkele ideeën om je meer hygge in je leven te krijgen:

Hygge

1. Zorg voor comfort food

Wie houdt er nu niet van lekker eten en drinken? Maar om echt mee te doen aan de hygge-hype zul je niet zomaar lekkers op tafel moeten zetten. Het geheim achter typisch hygge food is de warmte die het uitstraalt, zowel letterlijk als figuurlijk. Want wat is er beter dan een zelfgemaakte stoofpot of een pruttelende soep op het fornuis? Goed, misschien een warme chocolademelk met slagroom of een versgebakken brood!

Zoek je dus naar wat meer hygge in je leven, ga dan voor die rustieke, vullende gerechten. Pluspunten als je ze zelf maakt!

2. Omring je met vrienden en familie

Om je hygge-ervaring nog knusser te maken, eet je bovenstaand natuurlijk in het gezelschap van vrienden en familie. Besteed je zaterdagochtend eens aan het bakken van koekjes, waarbij je kids ‘helpen’. Of neem de hond mee op wandel en vraag een goede vriendin mee (om vervolgens op de bank neer te ploffen met een wijntje en die zelfgemaakte koekjes).

Kortom: hygge schuilt in het delen van kleine momenten met de mensen om je heen. Vraag daarom eens vaker mensen op de koffie, houd een fika op je werk (ook Scandinavisch) of kruip lekker tegen je partner aan.

Hygge

3. Zorg voor een knusse omgeving

De meeste tips die je over Hygge vindt, gaan haast allemaal over het inrichten van een Pinterestwaardige, knusse omgeving. En zoiets is vrij eenvoudig te bereiken:

Om de Hygge-factor in je huis te vergroten, vul je jouw omgeving met knusse dingen als kussen, plaids en dekens. Natuurlijk in zachte kleuren, natuurlijke materialen en vol textuur. Ook decoraties als bloemen, planten en foto’s van familie of vrienden mogen niet ontbreken. Het gebruik van licht is daarnaast ook een eenvoudige manier om die gezellige sfeer neer te zetten. Gebruik schemerlampen, kaarsen, theelichtjes of een (elektrische) haard voor dat warme effect. (Je bent helemaal goed bezig wanneer je fairy lights gebruikt om vergeten plekken op te leuken).

Voor je het weet hoor je van je gasten ‘Hvor bor I dog hyggeligt!’. (‘Wat wonen jullie toch gezellig!’)

Pro tip

Het toppunt van Hygge is misschien nog wel de Hyggekrog; Deens voor een veredeld dekenfort. Zoek een knus plekje of een afgesloten hoekje en creëer daar door middel van dekens, plaids en tapijtjes een plek waar jij je kunt terugtrekken. Ontzettend leuk om met je kinderen te maken (of gewoon omdat je het stiekem zelf heel leuk vindt).

4. Geef je over aan kneuterigheid

Van hot naar her rennen laat weinig ruimte over voor hygge, schakel daarom eens een tandje terug: in plaats van je tijd steeds op te vullen met moetjes, verzoeken en projecten, doe je een even helemaal niets. In plaat daarvan ga jij je eens lekker ouderwets vervelen. Zet een kop thee en kijk vanuit je luie fauteuil uit de raam, maak een puzzel, een wandeling, fiets, schilder of leer breien — ontzettend kneuterige dingen, maar als de quarantaine ons iets geleerd heeft, is dat dat soms ook wel eens fijn is.

En of dat tijdverspilling is? Nee hoor. En of jij je daar schuldig over moet voelen? Al helemaal niet. Niet alleen blijkt verveling ontzettend stimulerend voor je creativiteit en welzijn, je mag ook gewoon een keertje niets doen hé. Kan gewoon.

Hygge

5. Ga off the grid

Niets rukt je uit dat cozy gevoel als een ‘dringend’ telefoontje van een collega — ‘Ik weet dat het je vrije dag is, maar kun je even bijspringen bij die Zoom-meeting?’. Zit je dan met je kop thee, gezichtsmasker en ‘Hyggesokker’ (fluffy sokken). Om wat meer hygge te ervaren is het daarom geen slecht idee om regelmatig eens off the grid te gaan. Zet je telefoon op bepaalde momenten uit, zet sowieso al je notificaties uit en check ook op vrije momenten je werkmail niet.

Natuurlijk zul je soms buiten werktijd moeten bijspringen, maar wanneer collega’s er een handje aan hebben om jouw tussentijds telkens te storen, maak hier dan afspraken overHygge draait namelijk om het hier en nu, oog voor je omgeving en tijd nemen voor jezelf en anderen. Een roodgloeiende telefoon hoort daar niet bij.

6. Ga voor comfort

Als kers op de taart zul jij je natuurlijk ook in hygge-stijl moeten kleden. Een spijkerbroek zit namelijk toch niet zo lekker als een warme, zachte broek. En een net overhemd? Een gebreide trui geeft toch net een knusser en veiliger gevoel. Kijk daarom zeker eens naar (huis)kleding die bestaat uit warme, natuurlijke materialen. Ga voor truien, vesten, sjaals, sloffen en laagjes! Ook hier scoor je extra hygge-punten wanneer je het zelf maakt!

Meer weten over wat kleding voor je (productiviteit) kan doen? Check dit artikel eens waarin kledingstylist Carla je uitleg geeft over de betekenis van stoffen en kleuren.

Kortom

“Hygge is een toestand die je ervaart als je in harmonie bent met jezelf, je echtgenoot, de belastingdienst en je ingewanden”, zei de Deense schrijfster Tove Ditlevsen ooit. Met bovenstaande tips helpen we je in ieder geval al op weg om die Deense mindset te omarmen. Als gezellige Nederlander is dat vast niet heel lastig.

Verder lezen over geluk?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Training Timemanagement

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog