Naast een naderende deadline is die ellenlange to-do lijst pas voor een kwart afgevinkt en daarboven op wacht er een nieuw lading taken; kortom, je bezwijkt bijna onder de druk. Onder het mom van “mama didn’t raise no quitter” buffel jij door in plaats van dat je hulp vraagt. – Tijd om jou te laten beseffen dat het niet erg is als is als jij een keer je eigen boontjes niet gedopt krijgt! Om hulp vragen blijkt juist goed voor je te zijn!

Nee hoor, het lukt me wel!”

“Ik doe het wel zelf!”

“Alles onder controle!”

Terwijl jij krampachtig deze herkenbare antwoorden uitspreekt en doet alsof je alles onder controle hebt, bezwijk je bijna onder de werkdruk. Hoe graag je het ook van jezelf verlangt, je merkt dat jij het zelf niet meer aankunt; je bent prikkelbaar, blijft maar over zaken piekeren en je voelt je volkomen overbelast. – Kortom; Jij kunt wel een helpende hand kunnen gebruiken!

Hoewel je dit beseft, stel je jouw noodkreet voor hulp toch liever uit. ‘Mensen zullen denken dat ik het werk niet aankan’, denk je. ‘Naast dat ze me incompetent vinden, zullen ze het ook vervelend vinden als ik hen opzadel met mijn problemen.’ Doordat dit soort gedachten door je hoofd spoken, probeer je liever alles in je eentje op te lossen. Het wordt tijd om te beseffen dat dit niet kan en ook niet hoeft. – Om hulp vragen is namelijk geen teken van zwakte;

Om hulp vragen een teken van zwakte?

Natuurlijk vind jij het geen probleem om toe te schieten zodra iemand jou om een handreiking vraagt. Meestal ben jij degene die klaarstaat voor de ander, maar zodra het erop aankomt dat jij ergens hulp bij nodig hebt, is er niemand in de verste omtrek te bekennen. Hoewel dit misschien frustrerend is, is het verstandig om eens na te gaan of dit aan hen ligt of aan het feit dat jij niet om hulp vraagt.

Het blijkt namelijk dat juist degenen die altijd paraat staan om anderen een helpende hand aan te bieden, het zelf het lastigst vinden om hulp in te schakelen; je wilt niet afhankelijk zijn van anderen of hen belasten. Daarnaast vind je het (van jezelf) een teken van zwakte zodra jij aangeeft dat iets je niet lukt.

Draai het echter eens om; zodra iemand jou om hulp vraagt, vind jij die ander dan zwak? Denk je opeens slechter over die persoon of vindt je het zeer storend dat hij jou om bijstand vraagt? – Nee, natuurlijk niet!

Waarom ben je er dan van overtuigt dat anderen wel vervelend vinden als jij even niet je eigen boontjes gedopt krijgt? Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen zich juist vereerd voelen zodra er ondersteuning aan hen wordt gevraagd. Aangezien we van nature een aangeboren verlangen hebben om behulpzaam te zijn, zullen er geen personen zijn die daadwerkelijk weg schuwen om jou te kunnen ondersteunen.

Probeer dus niet langer alles zelf op te lossen. Anderen om hulp vragen is geen teken van zwakte en heeft ook niets te maken met onkunde. Mensen ervaren het juist als een blijk van waardering zodra je hun hulp nodig hebt. Zie het dus niet meer als een schande en laat de controle varen. – Want dat is namelijk de dieper liggende factor waarom jij niets uit handen durft te geven.

Vasthouden aan controle maakt hulp vragen lastig

Om hulp vragen betekent automatisch dat je iets delegeert aan een ander. Je zult niet meer de volledige controle over de zaak hebben en zal moeten vertrouwen op de bekwaamheid van jouw ‘helper’. Dit kan nogal vervelend aanvoelen;

Zodra jij het namelijk lastig vindt om de controle uit handen te geven, zul je minder snel om hulp vragen. Je houdt krampachtig vast aan je taken omdat je denkt dat het beter is zodra jij het aanpakt; je weet er immers meer van af en je hebt er langer aan gewerkt; kortom, er is niemand meer gekwalificeerd om dit op te pakken dan jijzelf. Hierdoor stapel jij jouw verantwoordelijkheden zo hoog op, dat het op een gegeven moment alleen nog maar kan omvallen.

Deze angst om de greep te laten vieren zorgt ervoor dat je niets uit handen geeft en jezelf hierdoor overbelast. Pas zodra jij inziet dat het niet nodig is om altijd maar de controle te behouden, kan er een grote last van je schouders vallen. Accepteer dat je niet alles alleen aankunt en dat dit geen schande is; het helpt je zelfs:

Waarom om hulp vragen het beste is dat je kunt doen

Zodra het jou lukt om hulp te vragen én te aanvaarden, zul je ontdekken dat om een handreiking vragen voordelen heeft die je nooit zou ontdekken zodra jij in je eentje maar blijft aanmodderen; het zal juist positief bijdragen aan de volgende zaken:

  • Om hulp vragen… zorgt voor minder stress. Door wat ademruimte voor jezelf te creëren, zul jij weer kunnen ontspannen. Zodra jij namelijk niet meer voor alles verantwoordelijkheid neemt en leert aangeven wanneer het je teveel wordt, zal jouw takenlijst slinken waardoor je tijd kunt vrijmaken voor leukere dingen.
  • Om hulp vragen… maakt je productiever. Naast dat het vanzelfsprekend is dat je met z’n tweeën meer gedaan krijgt dan alleen, helpt het ook je ook om met een fris paar ogen naar de situatie te kijken. Hierdoor zul je niet alleen sneller progressie boeken, maar ook nog nieuwe dingen leren die jij nog niet wist!
  • Om hulp vragen… laat de disbalans tussen geven en nemen verdwijnen. Zolang jij nooit vraagt om ondersteuning, maar wel altijd haantje de voorste bent zodra jij iemand kan helpen, zul je op ten duur uitgeblust raken. Door zelf ook een keer hulp te accepteren, kom je steviger in je schoenen te staan.

  • Om hulp vragen…. zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid leert nemen. Aangeven wanneer jou iets niets lukt is een manier om aan actief het probleem te werken; jij neemt het heft in eigen handen door te erkennen dat je hulp nodig hebt. Je bent hierdoor niet langer afhankelijk van het probleem, maar geeft jezelf een mogelijkheid om te kunnen groeien.
  • Om hulp vragen… geeft anderen de mogelijkheid om te groeien. Iemand die krampachtig alles wil controleren en niets delegeert, zal niet snel anderen inspireren. Door iemand om hulp te vragen, geef je hem een kans nieuwe dingen te leren en een bijdrage te leveren aan iets; dat kan aanmoedigend werken.

Iemand om hulp vragen blijkt dus meer te voor te brengen dan alleen sneller klaar zijn met een vervelende klus; naast dat het ervoor zorgt dat je minder stress ervaart, laat het je sterker in je schoenen staan én bouwt het een band op met anderen; elkaar helpen is immers een ‘groepsactiviteit’! Twijfel dus niet langer zodra jij er echt niet meer uitkomt en accepteer die uitgestoken hand door deze 4 stappen te volgen:

Iemand om hulp vragen? Volg deze 4 stappen!

Je hebt een aantal zaken op je bordje gekregen en hoe erg jij ook je best doet, met geen mogelijkheid zal jij dit tot een positief eind kunnen brengen. Nu jij niet langer bang bent om de controle los te laten, besluit je iemand om hulp te vragen:

Stap 1. Waar heb jij hulp bij nodig en wat verwacht je van de ander?

  • Neem allereerst de tijd om na te denken over de taak waarbij jij hulp nodig hebt; maakt het je daadwerkelijk productiever zodra iemand je hierbij helpt of vindt je het gewoon het rotste klusje uit de stapel? Zodra het geen stress vermindert of bijdraagt aan het besparen van jouw kostbare tijd, zal de hulp vrij weinig zin hebben; denk er dus rationeel over na.
  • Zorg er daarnaast voor dat de persoon die jou helpt geen constante supervisie nodig heeft. Zodra jij je steeds zorgen moet maken of diegene het wel juist uitvoert en jij hierdoor alsnog steeds moet bijspringen, ben je nog meer tijd kwijt aan jouw rechterhand, dan wanneer je het zelf zou uitvoeren.
  • Ben ook niet bang om iemand om hulp te vragen die in het verleden jouw verzoek afsloeg. Mensen afschrijven omdat ze eerder niet wilde helpen, is zonde. Het blijkt namelijk dat zodra iemand jouw in het verleden niet wilde of kon helpen, ze nu eerder geneigd zijn wel bij te springen!

Stap 2. Vraag er expliciet om

  • Geef daarbij ook duidelijk aan waar jij hulp bij verwacht. Niemand kan jouw gedachten lezen, verwacht dus ook niet dat jouw ‘helper’ meteen op de hoogte is van het probleem. Geef duidelijk aan wat voor hulp je verwacht en wat het gewenste eindresultaat is.

Stap 3. Accepteer de hulp die jou aangeboden wordt

  • Net als dat je geen gegeven paard in de mond moet kijken, moet je ook niet rigide zijn zodra jij hulp aangeboden krijgt.

Terwijl jij bijvoorbeeld graag hulp had gehad bij ‘Project A’ zodat jij kon werken aan iets anders, bleek de persoon in kwestie niet voldoende van dat project af te weten en bood hij aan jou te helpen bij ‘Project B’. Hoewel de aangeboden hulp misschien niet precies was wat jij ervan verwachtte, heeft het uiteindelijk wél een verschil uitgemaakt. Zorg dus dat je niet te kieskeurig wordt; de persoon had immers ook ‘nee’ kunnen zeggen.

Stap 4. Wees dankbaar voor de hulp die je krijgt

  • Ongeacht of je nu baat had bij de gekregen hulp of dat je het alsnog beter alleen had kunnen doen; wees dankbaar! Zodra jouw ‘helper’ ziet hoe dankbaar jij bent voor de uitgestoken hand, zal hij in de toekomst je sneller te hulp schieten.

Assertief om hulp vragen wordt makkelijk zodra je deze 4 stappen uitvoert! Ga eerst voor jezelf na of je wel daadwerkelijk hulp nodig hebt; is dat het geval, zorg dan dat je het duidelijk maakt en er niet omheen draait. Wees ten slotte dankbaar voor de hulp die je gekregen hebt; het is misschien niet helemaal wat je verwacht had, maar het is beter dan niets, toch?

Conclusie

Je dacht misschien altijd dat zodra jij om hulp zou vragen, er gedacht zou worden dat je zwak bent. – Dat blijkt dus niet waar! Kom je er niet meer uit en wordt het je allemaal even te veel? Schroom dan niet om om een helpende hand te vragen; mensen zijn sneller geneigd jou te helpen dan dat je misschien dacht. Zodra jij het op een assertieve manier vraagt, zal je ontdekken dat er uit allerlei onverwachte hoeken hulp komt!

Meer weten?

Merk jij dat je misschien toch nog een helpende hand op dit gebied kunt gebruiken, kom dan eens naar onze cursus Gesprekstechnieken – Hier leer je grenzen aangeven, sterker in je schoenen staan en geef jij je communicatie een boost!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog