Je draait vaak om de hete brei heen omdat jij niet weet hoe je een boodschap duidelijk overbrengt. Hoe dat kan? Omdat je bang bent je eigen geluid te laten horen. Tot nu. Vervang je deze 7 zinnen met dit, dan kan niemand om je boodschap heen — dat is pas helder communiceren!

Helder communiceren? Draai er niet omheen

Helder communiceren vraagt om eenvoud — het is per definitie simpel. Wat echter lastig is, is het nodige lef opbrengen om het daarbij te laten en het niet moeilijker te maken dan wat het is.

Vaak voelt het namelijk nogal confronterend aan om enkel te zeggen “Ik vind dit project lastig. Kun je me erbij helpen?” In plaats daarvan hangen we vaak een ingewikkeld verhaal op, bestaande uit een web van woorden, zinnen en zelfs leugens, in de hoop dat de ander ons geen mislukking vindt.

We draaien om het zaakje heen.

Jammer — leer je namelijk dat je ook minder woorden vuil mag maken aan een situatie, dan begrijpt een ander niet alleen sneller wat je bedoelt, je komt ook standvastiger over.

Dat zit zo:

Helder communiceren. draai er niet omheen

Non-verbale communicatie zéker belangrijk, maar…

We gaan ervan uit dat het merendeel van onze communicatie voor 90% non-verbaal is — onze lichaamshouding, onze gezichtsuitdrukking of de toon waarop we iets zeggen.

Dat betekent dus dat het merendeel van wat je communiceert niet uit je mond komt. Hierdoor zou je misschien denken dat hetgeen wat je zegt, dus eigenlijk niet zo belangrijk is. Toch is dit alles behalve waar;

Stel dat jij eindelijk een collega durft aan te spreken op zijn gedrag. Oké, je stamelt misschien een beetje en je houding is alles behalve zelfverzekerd, maar hé: je spreekt toch die paar simpele zinnen uit waarmee je aangeeft dat zijn gedrag niet door de beugel kan.

Hoewel je non-verbale communicatie dan misschien niet bijdraagt aan jouw boodschap, blijven de woorden en zinnen toch hun kracht behouden. Wij mensen kunnen namelijk heus wel onderscheid maken tussen krachtige woorden, ook al worden deze vertroebeld door een zwakke lichaamstaal.

Helder communiceren is dus wel degelijk van belang — toch blijkt dat lastig:

Helder communiceren lastig omdat je bang bent

Wanneer het jou niet lukt om duidelijk te zeggen wat jij vindt, dan komt dat vaak omdat je bang bent om te zeggen wat jij echt – écht, diep van binnen – denkt.

In plaats van een vraag te beantwoorden met een keiharde ‘nee’ manoeuvreer jij je om de vraag heen en knikt ‘ja’. In plaats van iemand een oprecht compliment te geven, verander je van onderwerp of verdun je het compliment zo dat de ander niet eens merkt dat je hem of haar complimenteert.

Kortom, jouw gebrek aan helder communiceren doet af aan wat je werkelijk te vertellen hebt.

Je doet dit misschien omdat je beleefd wil zijn — geen flapuit.

Je wil misschien je imago behouden — waar je zo hard aan hebt gewerkt.

Misschien zelfs omdat je denkt dat het niet jouw plek is om ergens op te reageren.

Hoe dan ook: jij durft niet helder te communiceren over wat jij werkelijk vindt, uit angst.

Helder communiceren wanneer je het niet eens met iets bent

Vervang voortaan deze 7 zinnen door dit:

Aan die angst zul je moeten werken, wil je helder communiceren — jij zal jouw eigen geluid moeten laten weerklinken.

Om het punt te bereiken waarop je jouw waarheid laat horen, in plaats van je druk te maken over wat anderen daarvan vinden, doe je 1 ding: je doet het gewoon. En oefenen. En natuurlijk zul je geregeld op je bek gaan, maar na een tijdje zul je merken dat je niet langer om de zaken heen draait en gewoon zegt wat jij vindt.

Deze zinnen helpen je in ieder geval al op weg:

1. Wanneer je iets niet weet, zeg je: Ik weet het niet”

Mensen zullen je eerder respecteren wanneer je direct aangeeft dat je iets niet weet. Draai er dus niet om heen, maar communiceer helder. Zo kunnen jullie tenminste samen sneller naar een oplossing zoeken. Bekennen dat je iets niet weet is dan geen zwakte, maar juist een leermoment.

“Nee, ik weet niet wat de klant vanmiddag verwacht. Zou je me alsnog die briefing kunnen toesturen, dan lees ik me in.”


2. Wanneer je iets niet begrijpt, zeg je: Ik begrijp dit niet

Iemand zal het je opnieuw uitleggen — graag zelfs. De meeste mensen vinden het namelijk fijn, wanneer jij toegeeft dat je toch niet precies begrijpt hoe dat nieuwe CRM-systeem werkt. In plaats van dat je er dus uren mee klooit, geef het gewoon aan — scheelt een hoop tijd en moeite.

“Ik begrijp nog steeds een aantal zaken uit de vergadering niet. Kun je me wat meer vertellen over punt 3?”

Helder communiceren. geef toe wanneer je iets niet weet

3. Wanneer je het ergens niet mee eens bent, zeg je: Hier ben ik het niet mee eens

Niet iedereen hoeft het altijd met je eens te zijn, maar ze zullen het wel op prijs stellen als jij uitkomt voor wat je vindt. Geef dus aan wanneer jij ergens anders over denkt. Kijk wat er gebeurt. Gaan ze mee in je mening? Willen ze een discussie aangaan? Jij kan pas je eigen belangen behartigen, wanneer je ze duidelijk maakt. Laat je dus horen.

“Ik zie dat het merendeel van de groep voor optie A gaat, maar hier ben ik het zelf niet mee eens. Ik zou liever zien dat we…”


4. Wanneer je iets niet wilt doen, zeg je: “Nee, dank je. Ik wil dit niet doen

Je collega’s zullen heus wel een andere manier vinden om een project te laten slagen, wanneer jij ergens niet aan wil meewerken. Geef dat dus aan. Iets tegen je zin in doen, enkel omdat je bang bent om voor jezelf op te komen, is ontzettend zonde van je eigen kostbare tijd en energie.

“Nee, sorry. Ik ben deze week ontzettend druk met het aanvragen van die verklaring. Als je woensdag nog steeds een helpend handje kan gebruiken, laat het me dan weten.”

Ditzelfde geldt natuurlijk ook wanneer je juist wél iets wil — ook dan laat jij je horen.

“Zeg, ik hoorde dat je op zoek was naar iemand die de HR-functie kan vervullen. Ik zou dit graag willen doen. Heb je hier oren naar?”


5. Wanneer iets je niet alleen lukt, zeg je: Zou je me hierbij kunnen helpen?

Om hulp vragen is geen teken van zwakte, integendeel. Mensen vertrouwen je namelijk meer wanneer je aangeeft dat je wel wat hulp kan gebruiken, niet minder. Het tonen van kwetsbaarheid is dan ook een goede manier om een (werk)relatie te verbeteren.

“Ik heb nu al een uur naar die analyse gekeken en ik kom er werkelijk niet uit. Zou jij me hierbij kunnen helpen?”


6. Wanneer je iemand leuk vindt, zeg je: “Ik vind je leuk”

Over het algemeen steken mensen vriendelijk in elkaar. Aangeven dat jij iemand respecteert of leuk vindt (dat kan natuurlijk ook platonisch zijn), zal dan ook in de meeste gevallen goed ontvangen worden. Misschien gaan ze niet met je op date, bieden ze je een baan aan of gaan ze mee op de volgende vakantie, ze zullen jouw teken van affectie waarderen.

“Ik vind onze samenwerking ontzettend fijn verlopen. Dankjewel daarvoor.”

Helder communiceren is dus ook zeker van belang wanneer het aankomt op emoties en relaties.

Helder communiceren wanneer je iemand leuk vindt


7. Wanneer je een fout hebt gemaakt, zeg je: “Sorry, dat was mijn fout”

Toegeven dat je iets fout hebt gedaan, roept respect op bij de ander. Eromheen draaien, lange verhalen ophangen of zelfs liegen zal je dan ook niet verder brengen. Communiceer dus helder en geef het toe, hoe lastig het ook is.

“Ik heb per ongeluk een verkeerde offerte opgestuurd naar de klant, sorry. Ik ga hier direct achteraan en ik zal hen contacteren met de juiste informatie.”


Kortom

We worden overspoeld met informatie — duidelijk je boodschap kunnen overbrengen is daarom belangrijk dan ooit tevoren.

Verhul dus niet langer wat je wil zeggen in wollige en warrige taal, maar spreek je direct uit. Want hoewel misschien de meeste communicatie plaatsvindt door middel van non-verbale communicatie, is wát je zegt even belangrijk. 

Laat je dus horen.

Meer weten over helder communiceren?

Om je communicatievaardigheden nog verder te ontwikkelen, kun je een cursus Gesprekstechnieken volgen. In deze 1-daagse cursus duiken wij verder in op verschillende communicatievormen en vertellen we je hoe jij je nog beter kunt verwoorden — heb je veel aan, zowel op de werkvloer als in het dagelijks leven.

Volg ‘m dus eens, die cursus Gesprekstechnieken!

Helder communiceren doe je zo

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog