Bankhangen of boeken lezen? Facebook checken of je doelen bepalen — de keuzes die jij dagelijks maakt bepalen jouw succes. Tijd dus om een aantal slechte gewoontes te vervangen door gewoontes die jou dichterbij je doel brengen. (En volgens ultra-succesvolle mensen zijn dat deze 5!)

Ongeacht of je nu succesvol wil zijn in je carrière of simpelweg het beste uit jezelf wil halen: jouw succes staat of valt met hoezeer jij jouw dagelijks leven inricht met goede gewoontes. Zodra jij bijvoorbeeld iedere avond ‘binge-watchend’ op de bank hangt, in plaats van dat jij je inleest in die vakliteratuur, weet je al bij voorbaat dat je minder snel vooruitgang zult boeken.

Je zal daarom die slechte gewoontes moeten vervangen met gewoontes die je dichterbij jouw doel brengen — niet er verder van af.

En welke dat dat zijn?

Om daar antwoord op te krijgen, hoef je simpelweg maar te kijken naar de meest succesvolle mensen op deze planeet. Denk aan personen zoals Oprah Winfrey, Warren Buffett of Bill Gates — welke goede gewoontes hebben zij eigen gemaakt zodat ze kunnen uitblinken in hun vakgebied?

Nou, dat bleken deze 5 gewoonten te zijn:

1. Ze zijn productief in plaats van ‘druk’

‘s Werelds meest succesvolle mensen snappen het: productiviteit is ontzettend belangrijk wil je succesvol zijn. Ze halen daarom het meeste uit hun tijd door zich toe te leggen op de meest belangrijke en dringende taken.

Zij hebben namelijk als geen ander door dat ‘druk zijn’ niet hetzelfde is als ‘productief zijn’. Je kunt nog zoveel dingen van je ‘to do’-lijst afstrepen, zodra ze jou niet dichterbij je doel brengen, heb je er nog niets aan.

Daarom besteden zij een deel van hun tijd aan het beoordelen van taken — “is het op dit moment belangrijk dat deze taak wordt uitgevoerd én moet dat perse door mij?” Kan een taak bijvoorbeeld ook door een assistent worden uitgevoerd, of misschien gewoonweg worden geschrapt?

Goede gewoontes - Wees productief in plaats van druk

Dit alles klinkt misschien ontzettend logisch, maar hoe vaak houd jij je niet bezig met taken die helemaal niet zo nuttig zijn? Denk aan het lezen van dat rapport, het hoort geeneens binnen jouw taakomschrijving, toch doe je het omdat je vindt dat je op de hoogte moet zijn. Je hebt dan wel aan het eind van de dag een fikse takenlijst afgevinkt, maar was je ook daadwerkelijk productief?

Neem dus een voorbeeld aan hen: houd je dus alleen bezig met wat werkelijk belangrijk is en focus je liever op het heel goed uitvoeren van een paar taken dan het globaal uitvoeren van veel taken.

2. Ze ontplooien zichzelf door veel te lezen

Kijken we verder naar de gewoonten van succesvolle mensen, dan zien we dat ook deze gewoonte haast bij iedereen voorkomt: ze lezen. Veel.

Zo leest Mark Cuban, Amerikaanse zakenman en bekend van onder andere ‘Shark Tank’, bijvoorbeeld drie uur per dag. Bill Gates, één uur voordat hij gaat slapen — en ook Warren Buffett spendeert het merendeel van de dag met zijn neus in de boeken.

Mark Cuban:

“Ik lees meer dan drie uur per dag. De meeste mensen hebben geen zin om zoveel tijd te besteden aan dit opdoen van kennis, maar tot op heden ben ik er van overtuigt dat wanneer ik die tijd steek in het opdoen van informatie – en vooral omdat de huidige technologie dit zo makkelijk maakt – ik overal één stap vóór ben.”

Goede gewoontes - lees veel

Warren Buffett:

“Lees 500 pagina’s per dag. Dat is hoe kennis werkt; het bouwt zich op, zoals rente. Iedereen kan het, ik kan echter garanderen dat enkelen het ook daadwerkelijk zullen doen.”

Sla dus eens een boek open, bijvoorbeeld het nieuwste zelfhulpboek, een managementboek of de biografie van iemand die jij bewondert. Leer van de weg die zij hebben afgelegd; van hun fouten en van hun successen en krijg op die manier nieuwe inzichten.

3. Ze stellen dagelijks doelen

Misschien heb je een aantal doelen voor de toekomst, of in ieder geval een vaag idee van wat jij wil, maar dagelijks doelen stellen? Dat doe je (nog) niet.

Jammer eigenlijk, want het laten ontbreken van dagelijkse doelen is vaak de reden waardoor mensen niet hun dromen in vervulling zien gaan. Doordat jij jouw dagelijkse acties namelijk niet zijn gericht op het behalen van micro-doelen, zul je er langer over doen om die grote doelen te bereiken.

Goede gewoontes - stel doelen

Wil jij dus je doelen ‘crushen’, dan zul je dagelijks één tot drie kleine doelen per dag moeten stellen. Deze doelen, wanneer bereikt, zorgen ervoor dat jij steeds dichterbij dat grotere geheel komt.

Iets dat ultra succesvolle mensen weten én doen.

Norman Vincent Peale, bekend schrijver van veel zelfhulpboeken, bijvoorbeeld:

“Alle succesvolle mensen hebben een doel. Niemand bereikt iets zonder dat hij weet waar hij naartoe wil of uiteindelijk wil zijn.”

4. Ze mediteren iedere dag

Ook mediteren blijkt een ingrediënt te zijn in het dagelijks leven van succesvolle mensen. Het is allang wetenschappelijk bewezen dat dagelijks mediteren je productiever, meer gefocust, empathischer en kalmer maakt. Dat het je daarnaast ook nog eens minder vatbaar maakt voor depressie en stress is een mooie bijvangst.

Ajahn Brahm, westerse monnik:

“Meditatie is een mentale sportschool waar jij je krachtige mentale spieren van rust en inzicht ontwikkelt”

Goede gewoontes - Mediteer dagelijks

Dagelijks mediteren helpt je dus beter te focussen, ruimte de mentale ‘rotzooi’ op die zich in de loop van de tijd in je hoofd verzameld én versterkt je discipline — geen wonder dat succesvolle mensen zoals Arianna Hufftington, Oprah Winfrey en Arnolds Schwarzenegger het dagelijks doen!

Luister maar eens naar deze reuze interessante podcast en hoor het uit de mond van ‘Arnie’ zelf.

5. Ze nemen dagelijks een moment voor zelfreflectie

Tot slot is een van de redenen waarom mensen vaak niet hun doelen bereiken een gebrek aan zelfreflectie.

Zelden neem je een stap terug om naar je eigen werk, acties of proces te beoordelen. Op deze manier blijf je dezelfde fouten maken en begeef jij je – voordat je het weet – in een vicieuze cirkel.

Neem daarom dagelijks een moment om hierbij stil te staan. Je kunt dit doen door je ‘s avonds bijvoorbeeld een aantal vragen te stellen, schrijf ze eventueel op in een dagboek:

 • Wat was mijn intentie voor vandaag, heb ik deze waargemaakt?
 • Wat ging er goed vandaag, waardoor kwam dat?
 • Wat ging er vandaag slecht, wat kan ik doen om dit te voorkomen?
 • Wat is mijn intentie voor morgen, wat moet ik doen om dit waar te maken?

Goede gewoontes - Doe aan zelfreflectie

Ondanks dat je op dat moment zelf niets produceert of echt ‘werk verzet’, blijft dit een van de meest productieve gewoonten. Het helpt je jouw volgende taken effectiever aan te pakken en scheelt jou daarmee indirect een hoop tijd.

Dus

Verzekerd zijn van succes? Vervang een aantal slechte gewoontes door deze 5 goede gewoonten en haal nog meer uit je carrière of simpelweg uit je leven:

 1. Stop met druk zijn — wees productief.
 2. Lees iedere dag.
 3. Bepaal iedere dag je doelen.
 4. Mediteer dagelijks.
 5. Neem een moment voor zelfreflectie.

Oprah, Bill en Warren zullen trots op je zijn!

Meer weten?

Één van de gewoontes was zo efficiënt mogelijk met je tijd en aandacht omgaan, je niet laten afleiden door onbelangrijke zaken — wij kunnen je daarmee helpen. Door het volgen van een 1-daagse training Time Management leer jij namelijk in de praktijk hoe jij stopt met dit multitasken en hoe jij tijd maakt voor jouw werkelijk belangrijke doelen, projecten en taken. Kom dus eens kijken, en wie weet ben jij binnen no time net zo productief als al die ultra-succesvolle personen!

Meer weten over goede gewoontes, check dan ook eens deze video:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog