In algemene zin is de werkgever verantwoordelijk voor een gezond binnenklimaat op de werkplek. Het gaat immers om de veiligheid en gezondheid van het team. Zo maak je bijvoorbeeld geen werkplek op een plek waar het tocht en laat je jouw collega’s niet brainstormen in een ruimte waar het ijskoud is. Logisch. Maar wat kun je nog meer doen? Een handvol tips om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren.

Het kantoor waar jullie werken is zo gebouwd dat niemand last heeft van de weersomstandigheden buiten. Zo is er vanzelfsprekend een verwarming, is de boel netjes geïsoleerd en ook wanneer het zonnetje straalt is er een airco die je team voor de warmte behoudt.

Zover niets bijzonders dus; simpelweg doodnormale zaken die op een werkplek aanwezig (zouden) moeten zijn. Toch houdt dit niet in dat het binnenklimaat dat hierdoor ontstaat per definitie prettig, laat staan gezond is.

Want ondanks dat een collega zeker niet moet voelen dat het buiten waait, is een gezond binnenklimaat meer dan een degelijk, goed geïsoleerd kantoorpand. Ook zaken zoals de luchtvochtigheid, het CO2-niveau, de temperatuur en de akoestiek zijn belangrijk. Stuk voor stuk bepalen deze de kwaliteit van de werkplek.

Wanneer die zaken niet in orde zijn, heeft dat daadwerkelijk gevolgen voor de gezondheid en de productiviteit van je team. Het is daarom belangrijk dat er niet alleen aandacht wordt geschonken aan de bouwtechnische kant van het verhaal, maar ook aan factoren die op het eerste oog onbeduidend lijken. Zeker zodra je de laatste tijd merkt dat je team vaker klaagt over hoofdpijn of vermoeidheid. Dat zou zomaar eens een teken aan de wand kunnen zijn dat het binnenklimaat niet zo gezond is als je dacht.

De effecten van een slecht binnenklimaat

Natuurlijk klaagt er regelmatig een teamlid over hoofdpijn. Ze hebben zojuist een lastig project afgehandeld of een vervelende klant te woord gestaan. Begrijpelijk dat je lijf daar op reageert. En de occasional snotneus? Er wordt gezegd dat zodra de ‘R’ in de maand zit het raak is. Je kijkt er dus niet van op, van die kwaaltjes.

Maar toch: indien teamleden geregeld aan de bel trekken met klachten als ademhalingsproblemen, benauwdheid, een zere keel, hoofdpijn, droge ogen of zelfs schrale huid, dan kan het zomaar eens zijn dat het geen seizoensgriepje is. Wellicht is de ruimte waarin ze uren achter elkaar werken gewoon niet gezond genoeg.

Daar moet je dan aandacht aan schenken. Niet alleen omdat je het beste met je team voor hebt, maar ook omdat je ziekteverzuim wil voorkomen.

Naast dat een slecht binnenklimaat gevolgen heeft voor de gezondheid van je team, zul je daarnaast moeten beseffen dat het ook consequenties heeft voor de productiviteit en de kwaliteit van het werk dat geleverd wordt.

Probeer namelijk maar eens concentratiewerk te verzetten wanneer je hoofd aanvoelt alsof het is volgestopt met watten.  Of je gefocust een presentatie te geven wanneer je telkens moet niezen omdat je neus kriebelt door de stofdeeltjes in de lucht. Ja, lastig.

Je team zal zich niet alleen minder goed kunnen concentreren, er worden ook meer fouten gemaakt. De kwaliteit van het werk gaat daardoor achteruit. En niet goed in je vel zitten? Dat heeft ook zo zijn impact op het werkplezier.

Het is daarom belangrijk dat jij als leidinggevende of opdrachtgever er alles aan doet om een zo gezond mogelijk binnenklimaat te creëren; een aangename ruimte waarin je team met alle rust en gezondheid een de slag kan.

Wat kun je zoal doen?

Gezond binnenklimaat advies hoe

Een gezond binnenklimaat voldoet hieraan:

We hebben het hier niet over oude panden die tochten, of kantoren die van boven tot onder gerenoveerd moeten worden voordat ze aan alle gezondheidseisen voldoen. Nee, het gaat hier om kleine aanpassingen die jij samen met je team kunt doorvoeren om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren.

Waar let je dan op? 6 punten:

  1. Goede ventilatie
  2. Gebalanceerde luchtvochtigheid
  3. Prettige akoestische omgeving
  4. Aangenaam thermisch klimaat
  5. Een algehele goede luchtkwaliteit

Laten we deze punten uiteen zetten:

1. Zorg voor goede ventilatie

Voldoende verse en schone lucht is nodig om de luchtkwaliteit hoog te houden. Zet ramen en deuren daarom regelmatig open zodat er gelucht kan worden. Let er ook op dat ventilatieroosters en -systemen vrij zijn van blokkades en dat frisse lucht vrijelijk kan stromen.

Bonus tip

Maak hier onderling goede afspraken over, want wat voor de één als prettiger wordt ervaren, vindt de ander storend. Spreek bijvoorbeeld af wanneer en hoe lang ramen open gaan, en wie er zorgt voor draagt dat op het eind van de dag de boel ook weer gesloten wordt (om onnodige beveiligingsproblemen te voorkomen).

2. Zorg voor een gebalanceerde luchtvochtigheid

Een te droge of juist te vochtige lucht op kantoor is voor je team geen pretje. Zo kunnen er keel- en oogproblemen ontstaan en hebben teamleden die last hebben van rosacea, een veel voorkomende huidaandoening, ook niets te lachen. Let er daarom op dat de luchtvochtigheid in de ruimte in balans is; niet te droog, niet te vochtig.

Wat kun je doen?

Droge lucht

Een te lage luchtvochtigheid is op te lossen door een luchtbevochtiger in de ruimte te plaatsen. Deze verhoogt het vochtgehalte waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Het helpt ook om radiatoren te voorzien van een bakje met water. Een simpele oplossing, maar de verdamping van het water zorgt wel degelijk voor een verschil in luchtvochtigheid.

Vochtige lucht

Indien de lucht op kantoor juist te vochtig is, bijvoorbeeld omdat het pand zich nabij een gracht, meer of bos bevindt, doe je er verstandig aan enkele luchtontvochtigers te plaatsen, evenals schimmelvreters. De ruimtes goed ventileren werkt ook. Net als het plaatsen van voldoende planten. Hier zo meer over.

3. Zorg voor een prettige akoestische omgeving

Collega’s moeten ongestoord kunnen werken aan hun taken. Het kantoor is dan ook waarschijnlijk zo gebouwd en ingericht dat zoveel mogelijk geluidshinder wordt voorkomen. Er liggen bijvoorbeeld geluiddempende vloeren of de muren zijn dubbel geïsoleerd. Dat is prima, maar om afleidend geluid nog meer te dempen, zijn er nog andere manieren om de akoestiek te verbeteren.

Denk aan het aanwijzen van aparte vergader-, overleg- en bel-ruimten. Creëer ze desnoods door in een kantoortuin geluidspanelen te plaatsen. Zo kan de rest van het team ongestoord verder werken.

Muren van werkplekken voorzien van akoestische panelen is ook een slimme manier om zoveel mogelijk geluidshinder te voorkomen. Evenals collega’s voorzien van noise cancelling headsets.

Gezond binnenklimaat advies hoe

4. Zorg voor een aangenaam thermisch klimaat

Niets anders dan de temperatuur op kantoor. Deze mag niet te laag zijn, maar ook zeker niet te warm. Klachten als hoofdpijn, duizeligheid en een gebrek aan productiviteit spelen op indien de temperatuur oncomfortabel is. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 21 graden.

En natuurlijk is dit ook wel een persoonlijke voorkeur; sommige teamleden hebben het snel koud, anderen zweten peentjes zodra de thermometer maar 1 graden opschuift. Maak daarom ook hier afspraken over om gezondheidsklachten te voorkomen.

Hoge temperaturen

In het geval van een erg hete zomer, is het verstandig om extra aandacht te schenken aan het thermisch klimaat:

  • Indien het kantoor over een klimaatinstallatie (airco) beschikt, zorg er dan ook voor dat deze altijd bedrijfsklaar is en niet teveel hinderlijk geluid oplevert.
  • Door eventueel ‘s nachts extra te ventileren of de installatie vroeg op de ochtend op te laten starten, zorg je ervoor dat het kantoor gedurende de dag koel blijft.
  • Bied je team de mogelijkheid aan te werken volgens een tropenrooster: eerder beginnen, eerder op de dag stoppen.
  • Laat je team vaker pauzeren, en stimuleer gelijk het voldoende drinken van water. Trakteer desnoods op waterijsjes.
  • Maak afspraken over welke zomerkleding wel en niet is toegaan op kantoor tijdens een hittegolf. Wel of geen sandalen? Wat verstaan we onder nette slippers? Wanneer is iets te bloot?

5. Zorg voor een algehele goede luchtkwaliteit

Tot slot zijn er nog een aantal andere manieren waarmee je een gezond binnenklimaat kunt creëren. Deze focussen zich op het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Door de stofdeeltjes die door de lucht zweven naar een minimum te brengen, zullen jij en je teamleden een enorm verschil merken in de kwaliteit van de lucht die jullie inademen.

Een paar manieren waarop dat kan:

  • Neem de printers of kopieerapparaten. Niet alleen gigantische stofvangers, de tonerdeeltjes die de printer uitstoot kan een schadelijk gevolgen hebben voor de ademhaling van je team. Plaats deze dan het liefst ook in een aparte ruimte waar niemand structureel werkt.
  • Evenals boeken en andere papierzaken. Deze vangen ontzettend veel stof. Om de kwaliteit van de lucht te verbeteren, plaats je ze in een afgesloten kast.
  • Een luchtreiniger kan daarnaast helpen met het opvangen van schadelijke en irriterende stofdeeltjes, pollen en geuren. Plaats ze in verschillende ruimten. Combineer het desnoods door een 2-1 apparaat te kopen: een luchtbevochtiger én -reiniger ineen.
  • Tot slot plaats je in iedere ruimte wat planten. Deze zuiveren niet alleen de lucht, maar houden ook de vochtbalans in balans. Je team en jij ademen zo niet alleen schonere lucht in, het fleurt ook nog eens de werkplek op. Welke planten daar het meest geschikt voor zijn, lees je hier.

Gezond binnenklimaat advies hoe

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Kortom

Een gezond binnenklimaat is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat het de gezondheid en welzijn van je team beïnvloed, de resultaten en prestaties zullen er ook onder lijden indien de luchtkwaliteit verslechtert. Schenk er daarom wat aandacht aan. Daarvoor hoef je niet gigantisch veel uit de kast te trekken. Met slecht een paar kleine aanpassingen verbeter je de lucht- en werkkwaliteit. Welke pak jij als eerste op?

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog