Daar zit je dan met je rapport. Een pak leeswerk. Hoe ga je hier genoeg aandacht en energie voor opbrengen om geconcentreerd te lezen – en straks nog te weten wat je las, om er mee aan de slag te gaan? Dit zijn dé 5 bewezen tips voor laser focus, om jou dat complete rapport (of ander leeswerk) door helpen. Gegarandeerd. 

Waarom geconcentreerd lezen zo lastig is

Logisch dat je moeite hebt met geconcentreerd lezen. We hebben het allemaal. Onze aandacht is namelijk verdeeld. Constant. We worden tegenwoordig namelijk zo ontzettend snel afgeleid, dat je je amper kunt concentreren. Echt, het is zo. Een Harvard studie toonde aan dat de gemiddelde kenniswerker 47% van z’n dag in een (semi) afgeleide staat verkeert.

Hoe dat komt? Volgens een mega meta-studie van de anti afleidings app RescueTime check je gemiddeld 55 keer per dag je mail, en stuur je 77 keer per dag een appje. Op die manier kun je je volgens ander onderzoek nog maar zo’n 11 minuten lang concentreren op een taak. En dat terwijl je 10 tot 15 minuten nodig hebt om echt in de focus zone te komen!

Zo wordt lezen – een focus taak pur sang – dus ontzettend lastig. Vooral lange stukken, die iets verder de diepte in gaan, maar die des te belangrijk zijn om aandachtig te lezen én te onthouden is aandacht een fikse uitdaging.

Want je wil dat rapport van degelijke feedback kan voorzien. Of echt aan de slag kunnen met de research voor je onderzoek. Je wil leren van wat je leest, zodat je er verder mee aan de slag kunt voor je werk of persoonlijke ontwikkeling. Terwijl je ook nog eens snel wil lezen, zodat je geen complete werkdagen bezig bent met jezelf door dat document heen werken.

Het kan. Als je maar weet hoe je het best met je brein, energie en leesvermogen omgaat. Door te begrijpen wat het nodig heeft om optimaal te functioneren met laser focus, zelfs – of vooral – in een wereld van constante afleiding. 

Dit is hoe je zo’n laser focus sessie voor elkaar krijgt in je eigen (werk)dag voor écht geconcentreerd lezen, volgens deze researcher levend proefkonijn. Twee keer zo snel als je normaal zou lukken, in je staat van (semi) afleiding.

Geconcentreerd lezen met biologische klok

Lezen met laser focus – 5 tips

1. Werk mét je biologische klok

Niet ertegenin. Aandachtig lezen kost namelijk enorm veel mentale energie en doorzettingsvermogen. En iedereen heeft zo z’n piekuren en daluren wat dat betreft. Duik je het diepe in terwijl je er eigenlijk (mentaal) te moe voor bent, dan ben je gewoonweg tegen de stroom in aan het zwemmen. Het is frustrerend, kost je méér energie en brengt je niet veel verder. Zonde van je tijd (en energie die nog over is).

Lees dus wanneer jouw mentale energieniveau op z’n hoogst is. Dan heb je namelijk ook het doorzettingsvermogen om echt aan je leestaak te beginnen. Dat is tenslotte een wel degelijk uitputtelijke bron, die vol kan zijn of steeds leger raakt. Die bron uitputten gaat zo’n beetje tegelijk op met je mentale energie.

Wanneer jouw energie en doorzettingsvermogen piekt? Dat verschilt per persoon, maar er zijn gemiddelden. Volgens veelvuldig onderzoek kun je zware (focus)taken die veel mentale energie kosten het best als eerst in de ochtend doen. Dan ben je nog fris.

Ga je om twee uur ‘s middags nog met een pak leeswerk zitten, dan kun je het – over het algemeen – wel vergeten. Natuurlijk zijn er mensen die dan pieken, maar in de regel kun je je beter bij de ochtend houden. Gewoon meteen doen, zodra je (werk)dag begint. Daarna wordt het lezen steeds lastiger.

2. Elimineer alle afleiding

Klinkt voor de hand liggend, en het is keer op keer bewezen, maar toch vergeten we het vaak. Of denken we niet aan álle afleiding die om ons heen geëlimineerd kan worden. De grootste boosdoeners:

  • E-mail notificaties (denk aan de 55 keer dat je per dag je inbox checkt)
  • Whatsapp notificaties (denk aan de 77 appjes die je tussendoor stuurt)
  • Social media notificaties (vast ook bij je bekend als enorme afleider)
  • De collega’s in je kantoortuin (funest voor je focus)

Zet ze uit. Blokkeer de pagina’s waarop je ze kunt bezoeken. Help jezelf.

Google even hoe je notificaties voor jouw mailprogramma uitzet, en doe het. Zet je Whatsapp en social media apps notificaties via de instellingen op je smartphone. En als laatste redmiddel, dat wij graag aanraden uit eigen ervaring: de browser add-on Strict Workflow (voor Chrome) of Self Control (voor Safari) blokkeert de sites die jij wil blokkeren zodra je even gefocust wil werken of lezen, volgens de Pomodoro techniek. Jij bepaalt welke sites (Facebook en Nu.nl bijvoorbeeld), jij bepaalt voor hoelang (20 minuten is wel het minimum voor echte focus-tijd) en jij drukt op de knop om ook deze afleiding te elimineren zonder pardon.

Oja, en zonder je sowieso even af met je leeswerk – weg van het kippenhok – ehh… de kantoortuin – en je luidruchtige collega’s. Boek een vergaderruimte of zoek een stille hoek op. Deur dicht, focus aan.

Geconcentreerd lezen. zet een tijdslimiet

3. Zet een tijdslimiet (van 2-3 uur)

Je was bij de vorige tip al begonnen met tijdsblokken inzetten waarbinnen je niet meer afgeleid kan worden. Maar hoe lang duurt je laser focus lees sessie in totaal? Bepaal dat voor jezelf, vóórdat je begint.

Afhankelijk van het pak leeswerk dat je door moet nemen, afhankelijk van hoe vol je agenda verder is vandaag, en afhankelijk van hoeveel tijd optimaal is voor een focus sessie. Dat laatste: een paar uur mag je wel vrijhouden.

Het duurt namelijk zo’n 15 minuten om überhaupt in de zone te komen Word je (toch even) afgeleid tijdens het lezen, dan hebben de meeste mensen wel 20 minuten tot een halfuur nodig om er weer in te komen. De optelsom: heb je maar een uurtje gereserveerd, dan kom je niet heel ver. Minimaal 2 à 3 uur zou dus wel aan te raden zijn.

Ook handig voor je focus: neem je méér tijd voor een taak, dan néém je ook mee tijd voor de taak. De Wet van Parkinson heet het, en het betekent dat je ook weer niet teveel tijd moet reserveren want dan spreid of stel je je (lees)werk alleen maar uit en heb je nog geen tijd gewonnen.

Ook belangrijk: pak in deze paar uur zeker ook een paar keer kort pauze. Pak wat frisse lucht of kijk gewoon even uit het raam naar buiten. Goed voor je hoofd, goed voor je ogen, goed voor je doorzettingsvermogen.

4. Luister naar (deze) muziek

Je kunt je brein beter laten functioneren door muziek te luisteren. De enige regel: beluister geen muziek die je afleidt. Het moet echt achtergrond muziek zijn. De melodieën en teksten mogen niet doordringen tot je bewustzijn, anders kun je alsnog niet focussen. Dus: geen bekende nummers, niet je favoriete artiest opzetten en zelfs geen nummers met tekst opzetten. Dat krijgt het taalcentrum in je brein namelijk niet geregeld; woorden lezen en woorden horen.

Wat je wel kunt luisteren voor meer focus:

  • Elektronische muziek – omdat dat lekker herhalend geluid is, zoals dance of techno.
  • Klassieke muziek – het best op 60 bpm, zoals deze Spotify lijst.
  • Ambient noise – als je liever geen achtergrondmuziek luistert, werkt achtergrondgeluid ook erg goed. Coffitivity werkt daarvoor erg goed.

5. Leer snellezen (en halveer je leestijd)

De meeste hogeropgeleide mensen lezen zo’n 150 tot 200 woorden per minuut (wpm), met volledig begrip van de tekst. Je kan dan misschien dus wel sneller lezen, maar dan sla je delen over of sla je niet meer alles goed op. – Leer je snellezen, dan kun je die snelheid gemiddeld verdubbelen naar 300 tot 400 wpm. Ga maar uit van 300 wpm, als gemiddelde.

Ga maar eens na wat dat voor je leestijd betekent: halvering! Zo ben je dus, zoals beloofd, geen halve werkdag bezig met je leeswerk, maar lukt het binnen de gezette limiet van 2 uur. Zónder verlies van tekstbegrip. Dat maakt een hoop tijd vrij voor de rest van je werk. Of voor leuke dingen natuurlijk.

Hoe je dat doet, lees je hier. Hoe je dat écht goed doet, leer je hier – in onze cursus Snellezen & Geheugentechnieken. In één dag ontdek je je huidige leessnelheid, en je leer je hoe je hem echt verdubbelt. Bovendien pak je meteen de beste geheugentechnieken mee, om echt meer focus en tekst behoud van je brein voor elkaar te krijgen. Zodat geconcentreerd lezen voor jou een gewoonte wordt, in plaats de moeizame uitdaging die het nu is.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog